Til hovedinnhold

De 8 beste appene for trening

Rachel Nordtømme hater også å jogge. (Foto: Varog Kervarec)

Vi har løpt kilometer på kilometer i byen, i boligstrøk og i skogen. Og vi har gjort det med fire mobiltelefoner festet til kroppen, slik at vi kan fortelle deg hvilken treningsapp som er den beste.

Utvalget vårt består av åtte av de mest kjente og velbrukte treningsappene på markedet. Vi har tatt utgangspunkt i at appene skal virke motiverende og samtidig gi treningen en viss kvalitetssikring.

Nettopp motivasjon er gjerne den fremste utfordringen når man skal i gang med treningen. At selv profilerte idrettsutøvere kan slite med motivasjonen, er noe Rachel Nordtømme (21) skriver under på.

– Jeg hater jogging! Men så er jeg sprinter, og du kan spørre en hvilken som helst sprinter om hun liker jogging, og du vil alltid få det samme svaret – nei!, sa Nordtømme da vi traff henne i forbindelse med innspillingen til et innslag i TV2 hjelper deg om nettopp denne testen.

Kun jogging

Vi har valgt å teste appene i forbindelse med løping og jogging, og ikke andre aktiviteter som for eksempel sykling eller skigåing.

Dette skyldes to forhold: For det første skyller det en joggebølge over landet. For det andre er jogging den enkleste formen for trening som finnes - har du to føtter og et par joggesko, er det bare å sette i gang. Det kan være greit å notere seg at selv om vi har begrenset oss til løping, kan mange av appene brukes til et vell av andre treningsaktiviteter.

Etter 170 svette app-kilometer over asfalt, bekker, stein og hoggormer (!) er vi klare til å konkludere.

Uten bruk av tilleggsutstyr

Jogging er en lavterskelaktivitet som hverken krever forutgående kunnskaper eller investeringer i dyrt utstyr.

Dette har påvirket gjennomføringen og utformingen av testen: Vi har testet appene uten bruk av tilleggsutstyr som fotsensorer, pulsmålere eller annet.

Filosofien er denne: Har du bein, kan du løpe. Har du en smartmobil med GPS-funksjon, kan du benytte en treningsapp.

Og la det være sagt først som sist: Dette er gøy! Appene klarer definitivt å tilføre treningen en ny dimensjon.

Klikk på bildet for å se når vi jogger med Rachel og TV2 Hjelper Deg:

Med mobilen i lomma kan du telle hvert steg du tar og hver meter du beveger deg.

Basisfunksjoner

  • Tidtaking
  • Kartlegging av treningsturen
  • Oversikt over forbrente kilokalorier
  • Samspill med sosiale medier som Facebook og Twitter
  • Personlig nettside med statistikk og formutviklingskurver basert på dine treningsdata
  • Stemmeveileder som orienterer deg underveis i treningsøkten

Knepen seier

Det er tett i toppen, og det er ikke mye som skiller topp-appene Endomondo

, Runkeeper og Runtastic i vår test. Kanskje er Endomondo best til Android og Runkeeper til iPhone, men må vi kåre en vinner peker vi på Endomondo.

Ser vi bort fra gratisversjonene, så er Endomondo den billigste av disse tre appene. Dette, samt at den gir deg muligheten til å konkurrere mot din egen pers i løyper du har løpt før, gjør at vi utpeker den til testens vinner.

Les hele testen av Endomondo

Ingen app får sekser

Når ingen av appene i testen får full pott, skyldes det at vi identifiserer et forbedringspotensial i samtlige.

For eksempel foreligger ingen av de testede programmene på fullverdig norsk. En integrasjon mot en vær- og pollenvarslingstjeneste ville bidratt til å dra testvinnerne mot en sekser, men dette er det ingen av dem som tilbyr.

Dessuten er noen best på grafer og statistikker, mens andre er best på grensesnitt og stemmeveildning – for å nevne et par eksempler. Treningsappen som er best på alt, finnes per i dag ikke – i hvert fall ikke så vidt vi vet.

annonse