Til hovedinnhold

Gaming

TestAnmeldelse: Legend of Grimrock (PC)

Hva skjuler seg i labyrinten?

Et moderne spill etter gammeldags modell.

[Gamer.no]: En type rollespill som for lengst har blitt erklært død og begravet representeres av klassikere som Dungeon Master, Eye of the Beholder og Lands of Lore. Dette er førstepersonsspill hvor du styrer en gruppe eventyrere som må navigere seg gjennom ofte labyrintaktige miljøer. I stedet for å tilby fri navigasjon i alle retninger foregår disse spillene på det som kanskje best kan beskrives som tredimensjonale ruteark. Når du beveger gruppen din, «hopper» du fra en rute til den neste, nesten som en spillbrikke i et brettspill, og du er begrenset til å flytte i de fire himmelretningene. På samme måte kan du kun snu deg i nittigradersvinkler.

Dungeon Master 2012

Det er både ganske nøyaktig og ganske urettferdig å beskrive Legend of Grimrock som Dungeon Master med 2012-grafikk. Brukergrensesnittet er mer moderne samtidig som den lekre grafikken er alt annet enn «retro», men fundamentet er nesten identisk med FTLs kritikerroste grottekravler. Fundamentet er imidlertid bare halve spillet, og de finske utviklerne hos Almost Human har gjort mer enn å låne spillelementer fra fordums storheter. De har nemlig også designet et av de beste grottekompleksene i rollespillenes historie. Grimrocks mørke huler er en fryd å utforske fra ende til annen.

Historien er nesten ikke-eksisterende. Du styrer fire uheldige og fullstendig tause fanger som har blitt dømt til døden for forræderi. Av en eller annen uforklarlig grunn fraktes de til Mount Grimrock, et stort fjell uthulet av et dypt, labyrintaktig grottesystem. Hvis fangene klarer å komme seg til bunns i grottene, vil de benådes. Så: Poenget med spillet er å komme helskinnet gjennom grottene — og kanskje redde verden underveis, hvem vet. Det er ikke så viktig.

Moro i katakombene

Som alle plattformelskere vet er begrensninger i formatet med på å forme opplevelsen. Da Super Mario 64 dukket opp trodde alle at 2D-plattformernes tid var over. Hvorfor skulle man la seg begrense til to dimensjoner når man kunne få en til? I 2012 er det ingen som stiller det spørsmålet lenger. Vi sier «ja takk, begge deler», og spiller både Super Mario Galaxy og Super Meat Boy om hverandre. Ingen spør hvorfor Super Meat Boy ikke er i tre dimensjoner.

Akkurat slik er det med Legend of Grimrock også. Ved å omfavne visse begrensninger skaper utviklerne en rollespillopplevelse man ikke kan få på noen andre måter. Og den rollespillopplevelsen er faktisk overraskende god — også i 2012.

Resultatet er altså et underholdende og tilfredsstillende rollespill som byr på mange herlige timer med moro. Legend of Grimrock gjør strengt tatt ingenting som ikke Dungeon Master gjorde for godt over 20 år siden, men forhåpentligvis sikrer spillets store suksess så langt at utviklerne får mulighet til å ta konseptet videre i fremtiden. De lover også et nedlastbart grotteredigeringsverktøy, som kan gi spillet mye ekstra levetid.

Dom PC: 8/10 SVÆRT GODT

Vil du vite mer?
Les hele anmeldelsen av Legend of Grimrock på Gamer.no »

annonse