Tek.no

Test OCZ Arc 100 SSD 240 GB

Noe av det beste du kan få tak i med lav pris

OCZ slår tilbake med spenstig garanti på denne nye, billige SSD-en.

Varg Aamo, Hardware.no / Shutterstock 161612528
13 Aug 2014 16:00

Introduksjon

Etter at OCZ ble kjøpt opp av Toshiba har de lansert nye, lynraske SSD-er på løpende bånd. Vi har testet og latt oss imponere av flaggskipet OCZ Vector 150, som tross navnet ikke har særlig mye innmat til felles med den opprinnelige OCZ Vector. Den mer folkelige OCZ Vertex 460 har også levert strålende resultater, og begge disse viste seg å knuse andre SSD-er da vi testet ytelsen over et 12-timers intensivt løp (Ekstra).

Det er likevel lenge siden OCZ har hatt noe å by på i budsjettsegmentet, nede blant de aller billigste SSD-ene – til de som vil ha en oppgradering fra trege harddisker, men ikke har lyst til å betale skjorta for sin første SSD. Den situasjonen skal endre seg i dag. Nå er nemlig helt nye OCZ Arc 100 lansert, og vi har fått tak i et testeksemplar.

Bør treffe blink i lavprisklassen

OCZ Arc 100 240 GB SSD: Produkteske.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

I markedsføringsmateriellet OCZ har sendt oss fremgår det klart hvem selskapet retter seg mot med hver av sine SSD-er, og de innrømmer åpent at til nybegynnere har de hatt lite å fare med frem til nå. I Norge var dette lenge en ekstra stor utfordring; siden prisene for OCZ sine enheter her var milevis over det de lå på i andre land.

OCZ Arc 100 240 GB SSD.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Planen med Arc 100 er altså å virkelig få gjort noe med dette, og anbefalt utsalgspris i USA ligger på 720 kroner for vår testmodell på 240 GB. Dét er helt vanvittig lavt, men så skal jo skatter og avgifter også legges på i etterkant over dammen; men fortsatt vil den som oftest ende på mindre enn 800 kroner.

OCZ bruker sin egen Indilinx-kontroller, samt Toshibas 19 nm NAND, i Arc 100.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Dét er veldig billig. Nå er imidlertid norske avgifter betydelig høyere, men at enheten ikke vil koste mer enn rundt tusenlappen må vi likevel kunne regne med. Da kan vi også tilgi den en litt laber ytele, som er et av fellestrekkene til alle så billige SSD-er.

Lovende innmat

Tross den lave prisen er det på forhånd vanskelig å si akkurat hvor treg OCZ Arc 100 kan komme til å være. Innmaten den kommer med er nemlig ganske lovende, i den forstand at vi ikke ser noe som helt umiddelbart skulle kunne trekke ned.

Kontrolleren, som kan beskrives som SSD-en egen prosessor, er en av OCZ' egne Indilinx-merkede brikker. Denne er av akkurat samme type som vi finner i Vertex 460, og bør definitivt ikke bli noen flaskehals for ytelsen. Over lang tids bruk vet vi også at denne bør holde høy fart, som vi så på enhetene som brukte Indilinx-kontrollere i vår 12-timers stresstest.

Minnebrikkene som gir SSD-en all sin lagringskapasitet er en mer ukjent størrelse. Disse er produsert av Toshiba, og er av en helt ny type; kalt A19nm MLC, som OCZ selv omtaler som neste generasjons NAND-minne.

Forbokstaven «A» i «A19nm» skal visstnok stå for «Advanced», og disse brikkene skal by på både bedre ytelse og høyere lagringstetthet enn eldre brikker, men hvordan de duger i praksis vil vise seg i våre tester.

OCZ Arc 100 240 GB SSD.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Spenstig garantiordning

Nå er det ingen hemmelighet at OCZ har opparbeidet seg et litt dårlig rykte fra tiden før de ble kjøpt opp, og i vårt dataforum er det titt og ofte noen med en OCZ-SSD som forteller om at deres enhet har havarert.

Dette er et problem OCZ har bestemt seg for å ta tak i ved hjelp av en ny garantiordning ved navn «ShieldPlus». OCZ Arc 100 er omfattet av ShieldPlus-garantien, som skal gjøre det lettere å få ordnet opp i feil på SSD-en. Under denne kreves ingen kvitteringer eller kjøpsbevis for å få hjelp; i stedet holder det å oppgi serienummeret som står på SSD-en, og så skal du få hjelp til feilsøking.

Dersom det da viser seg at SSD-en faktisk er ødelagt, skal OCZ selv sende en ny enhet direkte til kunden, med en forhåndsfrankert returblankett for å sende den gamle enheten tilbake. Dermed slipper man å gå via butikken man har kjøpt den fra, ta vare på kvitteringer og så videre. Garantien på Arc 100 gjelder for øvrig tre år, og ShieldPlus er gyldig i både Nord-Amerika, Europa, Midt-Østen og Afrika.

Greie spesifikasjoner

Spesifikasjonene er på sin side helt kurante for en budsjett-SSD, med 480 MB/s som høyeste lesehastighet og 430 MB/s som maks skrivehastighet.

Disse verdiene er henholdsvis 80 MB/s tregere og 130 MB/s raskere enn Corsair Force LX 256 GB SSD, som også befinner seg i budsjettmarkedet – og som har en storebror som gjør en meget god jobb i vår test.

Les også