Til hovedinnhold

Anmeldelse: Beyond Good & Evil HD

Av: Tonny Albrigtsen, Gamer.no

Hvis spill solgte etter følelsene de vekker, hadde Michel Ancel, hjernen bak Beyond Good & Evil, vært en rik mann. Spillets hovedperson, Jade, er en blanding av Alyx Vance og Kate Archer, og treffer alle tonene for hvordan en kvinnelig spillfigur bør te seg på skjermen. Hun blander naivisme med ressursstyrke akkurat som hun kombinerer fotografjobb med en interesse for kampsport. Hun tar seg av foreldreløse barn samtidig som hun pleier vennskap med Grisetrynet Pey'j, og vikles snart inn i en intrige der hun er den eneste som står imellom hjemplaneten Hillys totale utslettelse.

Alt med protagonisten i Ancels kultklassiker er med andre ord riktig. Jade er den typen figur som bare kan eksistere i spill, en rendyrket helteskikkelse som i film eller litteratur enten hadde fremstått som fullstendig banal eller gikk og skjulte på en svært ubehagelig hemmelighet.

Pussige assosiasjoner

Som spill vekker Beyond Good & Evil de pussigste assosiasjoner. Et øyeblikk spiller du deg gjennom huler med gåter som kunne vært snytt ut av The Legend of Zelda, neste øyeblikk sniker du deg rundt som i No One Lives Forever. Kjærligheten i animasjonene, humoren og historiens absurde tilsnitt kan minne om Psychonauts, mens fotografteringen av fauna får meg til å tenke tilbake på scanningen i Metroid: Prime.

Ikke særlig spennende

Beyond Good & Evil er umulig å direkte mislike, men det er samtidig ikke vanskelig å forstå hvorfor spillet aldri ble noen salgssuksess. Til det er det for lite spill og for mye tidsfordriv. Det ønsker å skape sterke følelser, og lykkes til en viss grad med det, men folk flest vil også oppfatte at spillet som ligger til grunn for historien ikke er særlig spennende.

Når heller ikke historien holder et spesielt høyt nivå finnes det egentlig ikke noen motivasjon til å fullføre spillet. Det får tiden til å gå, greit nok, men jeg forventer litt mer av et spill i dag enn at det får tiden til å gå. Jeg forventer at jeg holder hjernen aktiv og at det iallfall finnes muligheten for å lære et sett med ferdigheter man helt sikkert aldri får bruk for, men som likevel eksisterer.

Lever ikke opp til klassikerstempelet

For de som forventer seg en HD-oppdatering av det de mener er en klassiker er Beyond Good & Evil grei skuring til polsk pris. For de som ønsker å forstå hvorfor enkelte setter denne middelmådigheten så høyt, gjør denne utgivelsen svært lite for å understøtte klassikerstempelet.

Beyond Good & Evil HD er i salg gjennom Xbox Live Arcade. Spillet lanseres også på PlayStation Network i løpet av året.

Dom Xbox 360: 6/10 NOKSÅ GODT

Les hele anmeldelsen av Beyond Good & Evil HD på Gamer.no

annonse