Test

Slik er Iphone-utfordreren

Slik er Iphone-utfordreren

Testresultater

Lekkert grensesnitt, WLAN, EDGE, GPS, FM-radio, 3,2 megapiksler kamera, Stereo bluetooth, bra ordbok.
Må lades hyppig. Litt kronglete tastaturløsninger.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

HTC Touch Diamond har vært fremstilt som telefonen som skal ta kampen opp med Iphone når det gjelder brukergrensesnitt. La det være sagt med det samme – her er det fremdeles en lang vei å gå. Men Touch Diamond er på vei, og har i tillegg en rekke andre sterke sider.
Nå stiller de to mobiltelefonene heller ikke helt i samme klasse. Touch Diamond er langt mindre, og har tilsvarende mindre skjerm. For å få respons når vi navigerer kreves et visst trykk mot skjermen. Det gjør det mulig å skrive og tegne med en penn, samtidig som det oppleves som noe mer tungvint enn på Iphone. Det er heller ikke mulig å gjøre dobbeltberøringer.
Designmobil
Men det første vi merker oss med HTC Diamond er faktisk innpakningen. Telefonen leveres i en eske som minner om en omvendt pyramide. Den gir assosiasjoner til et smykkeskrin, og det er åpenbart at HTC legger vekt på at dette er en designmodell. Selv batteriladeren har fått noen av de samme designelementene.
Den asymmetriske baksiden med ”prismesliping” gir unektelig telefonen ett særpreg. Baksiden er i sort plast, med metall i triangelet rundt kameralinsen. Det er ikke bare for at det skal se kult ut, feltet gir også bedre antennesignal.
Baksiden er ellers blottet for krimskrams, med unntak av en beskjeden logo og teksten som gir informasjon om linsen. Vår erfaring er at den sorte plasten må tørkes av ganske ofte om telefonen skal holde seg pen.
Forsiden på telefonen er blank og glatt med uvanlig skarpe hjørner. Overflaten er dekket av to felt med klar plast. Bak det største feltet ligger en skjerm som er uvanlig skarp og klar. Den nederste delen har en sirkelformet tast i midten, og fire ikoner som viser at dette er taster vi kan trykke på.
Smart touch
Om vi ser nærmere på navigasjonsknappen ser vi at det er tegnet en tynn sirkel med to piler rundt knappen. I tillegg vire fire nesten usynlige vinkler at du også kan trykke deg opp, ned eller til sidene. Til tross for at det ligger mye funksjonalitet i det lille navigasjonsfeltet, så går det faktisk rimelig greit å bruke det.
Sirkelen kommer vi tilbake til – den er nemlig berøringssensitiv, og brukes i flere av applikasjonene.
Windows
Det som gjør HTC Diamond til en spesiell mobiltelefon er brukergrensesnittet. Her har HTC laget sitt eget skall på toppen av de ordinære Windows Mobile-menyene. Det gjorde de også på de tidligere Touch-modellene, men på Diamond går HTC flere skritt videre. Det mest åpenbare er de grafiske menyene der du har en menylinje i bunnen av skjermbildet med ni ulike ikoner.


Du veksler fra ikon til ikon ved å stryke fingeren over ikonrekken, eller ved å klikke på et synlig ikon (fem ikoner er synlige samtidig). Når du ruller kommer det opp ulike typer informasjon i skjermbildet. Funksjonen fungerer svært bra, og det går overraskende kjapt å bytte mellom tildels avanserte applikasjoner.
Ikonmenyer
På startsiden ser du klokken og ulike begivenheter. Neste ikon viser favorittkontakter med bilder som i et gammeldags rullearkiv. Har du bilder i Outlook følger de med ved synkronisering. Hvilke kontakter som er favoritter må du selvsagt definere selv.
Meldinger og e-post
Så følger meldinger, der den siste meldingen ligger på skjermen. Neste ikon viser e-post, og en åpen konvolutt blir synlig på skjermen. På ”arket” som er delvis trukket opp av konvolutten ser vi avsender og de første linjene i meldingen. Vi kan rulle gjennom de ulike meldingene ved å ”trekke” dem ut av konvolutten, og om vi trykker på en av dem åpner vi den i det vanlige Windows Mobile-grensesnittet.
Denne funksjonen er imidlertid litt klønete. Vi klarer ikke helt å få telefonen til å skjønne om vi vil bla, eller om vi faktisk vil åpne meldingen. Men her kan du også bla ved å trykke over eller under sirkelknappen.
Nett
Neste ikon er en globus, og gir tilgang til Internett og en liste med snarveier til nyttige nettsider. Nettleseren er for øvrig en av de beste vi har brukt. Her har Opera gjort en kjempejobb, og her kan vi også bruke berøringsfeltet rundt navigasjonstasten til å zoome oss inn og ut i skjermbildet. Den høyoppløste skjermen gjør at du nesten kan lese en hel nettside i miniatyrformat.
Synes du det blir smått, så sveiver du bildet nærmere, Legger du telefonen over på siden vil nettsidene automatisk vises i landskapsmodus. Du kan vende skjermen både mot høyre og mot venstre.
Nettleseren har i tillegg flere nyttige funksjoner, som at du kan foreta nedlastinger, lagre sider og åpne flere faner.
Bilder


Fortsetter vi på menylinjen kommer vi til bildemenyen der HTC har lagt opp til at du skal kunne bla gjennom miniatyrbilder på en svært elegant måte. Det kan minne litt om Cover flow, som vi kjenner fra Mac. Trykk på et bilde for å åpne det, og forstørr eller forminsk ved å dreie på sirkelfeltet. Du kan også zoome deg inn i bildene ved å ”skru” med fingeren på skjermen. Dette fungerer meget bra.
Neste bilde henter du frem ved å stryke over skjermen. Også i dette programmet registrerer telefonen hvilken vei du holder telefonen, og dreier bildet tilsvarende.
Musikk
Musikk står sentralt i denne mobiltelefonen, og i likhet med bildefremvisning så er dette noe HTC har tatt grep om selv. Du benytter med andre ord ikke den tradisjonelle mediespilleren til Microsoft. Albumbildene glir elegant over skjermen når vi blar i dem, enten ved å stryke opp eller ned over bildene, eller ved å trykke på opp eller ned-feltene.
Det tar litt tid å venne seg til brukergrensesnittet, men når du først får det i fingrene, så går det greit. Stereopluggene som følger med har HTCs proprietære utforming og kobles til telefonens USB-port. Det er ikke utgang for standard hodetelefoner (3,5 mm) verken på telefonen eller på håndfrikabelen. Det er imidlertid mulig å kjøpe en overgang som ikke bare lar deg bruke andre hodesett, men også lade telefonen mens du hører musikk.
Dessuten har du støtte for stereo bluetooth.
Været
Det 7. ikonet viser en sol, og er snarvei til værapplikasjonen på mobiltelefonen. Etter å ha øvet et visst press på HTC har vi omsider fått dem til å gå med på at Hønefoss er et såpass sentralt sted at det må med i listen over byer du kan se værvarsel for. I tillegg er en rekke feriesteder og hytteområder kommet med i listen.
Værvarselet er gratis (du betaler kun foir datatrafikken), og gir oversikt over utsiktene for de neste fem dagene. Om ikonet for regn dukker opp vil små ”vanndråper” komme til syne på skjermen. Kort tid etter dukker en vindusvisker opp og feier vanndråpene bort. Den avanserte animerte grafikken er mulig fordi HTC har gitt telefonen en egen prosessor for 3D-grafikk.
Innstillinger
Det nest siste ikonet er et tannhjul, og velger du dette kommer du til telefoninnstillingene. Her kan du gjøre en rekke tilpasninger av utseendeet på telefonen, lyder osv. Dessuten kan du gjøre mer avanserte innstillinger for nettverk og synkronisering.
Enkelte innstillinger må du imidlertid i Windows-menyen for å få gjort.
Programmer
Det siste ikonet åpner en liste med installerte programmer. Her finner vi seks forhåndsdefinerte snarveier til Youtube, Google Maps, FM-radio, RSS, kulespill og kalkulator. Kulespillet minner om Brios labyrint, der du skal trille en kule fra start til mål over et brett med huller. Her styres spillet ved hjelp av bevegelsessensorene i telefonen, og kulen triller alltid mot skjermbildets laveste punkt. Listen er enkel å tilpasse med flere ”favorittprogrammer”.
Telefonen har innbygget GPS, men ikke noe navigasjonsprogram. Du kan imidlertid bruke GPS for å geotagge bilder eller for å finne din nøyaktige plassering i Google Maps. Dessuten kan du selvsagt installere et navigasjonsprogram fra en tredjepartsleverandør.

Vrient tastatur

Det nye brukergrensesnittet byr i det store og hele på en rekke muligheter, men skal du ha virkelig utbytte av Diamond er det en forutsetning at du tar bryet med å sette deg inn i hvordan det fungerer. Det er nemlig ikke alt som er like intuitivt.
Blant annet er vi ikke helt fornøyd med skjermtastaturene. Her er det egentlig bare det ordinære ”Telefontastatur” som fungerer godt. Kompakt QWERTY, der du har to og tre bokstaver per tast, er nesten håpløst. Velger du fullt QWERTY mangler de norske tastene. Minitastaturet er så lite at det bare kan brukes med penn. Her finnes æøå, men det er helt umulig å finne noe spørsmålstegn. Det er et tegn vi bruker ganske ofte i SMS.
Begrenset minne
Diamond har hele 4GB minne. Det er isolert sett mye, men med tanke på at dette er en mobiltelefon der du kanskje vil legge inn både navigasjonsprogram med kart, filmklipp og musikk, så er det faktisk i snaueste laget. Det er nemlig ikke mulig å utvide minnet med minnekort.
Når det gjelder tastaturet, så finnes det andre alternativer, og vi ser ikke bort fra at HTC kan komme med en oppdatering som løser problemet med spørsmålstegn. Inndata er ganske essensielt, og når det ordinære tastaturet mangler må skjermtastaturet være lytefritt.
Å sette opp telefonen til å virke i norske nett er enkelt. Vi svarte bekreftende da telefonen ved førstegangs oppstart spurte om vi ville ha innstillingene vår operatør tilbød. Men vi måtte i tillegg bruke konfigurasjonshjelperen i innstillinger (Windows-menyen) før vi fikk telefonen til å synkronisere via mobilnettet.


Kameraet fungerer greit i godt lys. Men det har ikke egen lampe, så i svakt lys blir det mye støy i bildene.
Kul dings
Kort sagt vil de som har skrudd forventningene skyhøyt nok komme raskt ned på bakken når de får Diamond i hendene. Dette er ikke en mobiltelefon for deg som lider av teknofobi, og som synes de gamle Nokiaene var vanskelig nok. Men har du sansen for stilig design i kombinasjon med en rå skjerm, en suveren nettleser og en drøss med muligheter for underholdning, spill, foto og meldinger, så vil du neppe bli skuffet.
Dessuten har den Windows Mobile 6.1 operativsystem, og kan brukes som jobbmobil også.