Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCherry MX-Board 3.0

Møt tastaturet fra skaperen av Cherry MX-bryterne

Cherry lager også egne tastaturer, er originalen bedre enn alle kopiene?

Cherry driver med mer enn å utvikle brytere til mekaniske tastaturer. Faktisk lager de også egne tastaturer med sine legendariske MX-brytere, og nå er det endelig blitt klart for å teste nettopp et slikt tastatur.

Dette er den reneste formen for Cherry MX-opplevelse, uten at det nødvendigvis sier så mye. Skal vi trekke en analogi over til lydmarkedet blir ofte den mest nøytrale lyden oppfattet som litt kjedelig, man vil ofte ha den litt farget på en eller annen måte. Om originalen er best, eller om det er bedre med en eller annen tredjeparts tolkning, det vil tiden vise.

MX-Board 3.0 har et rimelig tørt navn, og tastaturet ser heller ikke ut som noe romskip. For noen er dette bare en fordel, mens det for atter andre igjen er litt av en nedtur.

Enkelt og greit. Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

En klassisk og ren design

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Cherry MX-Board 3.0 fremstår som skikkelig retro, dette minner om et tastatur slik de var for mange år siden. Samtidig er det også en god følelse, her vet vi veldig godt hva vi får.

Tastaturet er laget i matt, svart plast, med bare de aller mest nødvendige tastene tilgjengelig. I tillegg har det fullt numerisk tastatur.

Noe av det første vi legger merke til er at tastaturet ikke er like høyt som de mange andre mekaniske variantene på markedet. Tastaturet veier heller ikke like mye, det er på mange måter et klassisk MX Red-tastatur som har gjennomgått en slankekur.

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Det er ikke noe som minner om ingeniører på syretrip, det kanskje mest vågale er Cherrys egen logo, som er en klase med kirsebær. Men sett i lys av at de også er produsenten er det kanskje ikke så veldig spesielt.

Det følger ikke med noen håndleddsstøtte på tastaturet, slikt er faktisk ekstrautstyr og koster ekstra. Om du skal flotte deg litt ekstra kommer denne håndleddstøtten med en litt freskere design enn selve tastaturet, for her er bokstavene MX støpt inn i stort format.

Samtidig som at det ikke følger med håndleddsstøtte er det heller ikke et like stort behov som på andre tastaturer. Siden tastaturet er mye lavere i forkant enn konkurrentene forsvinner litt av behovet. Er du ekstra sart, eller bare må ha håndleddsstøtte er det likevel altså muligheter.

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Tastaturet har den tradisjonelle muligheten for å heve bakenden noe, dette gjøres med føtter som vippes opp. Bruker du disse følger det med noen egne gummiføtter som settes på, slik at tastaturet skal stå stødigere på underlaget.

Dersom du ikke vil bruke disse må du feste noen egne gummimatter under tastaturet. Hvorfor disse ikke er montert som standard skjønner vi ikke helt, det kan umulig representere den største kostnaden.

Enkel programvare.

En spesiell detalj er at Cherry har satset på en løs USB-kabel, slik at du står fritt i bytte kabelen om den går i stykker eller om du skulle ønske en annen. Dette skulle vi gjerne sett som standard på alle slike tastaturer. Det finnes andre aktører som også gjør dette, men veldig vanlig er det ikke.

Det følger ikke med noen programvare, men det er mulig å laste ned noe programvare fra nettsidene til Cherry om du ønsker det. Som vanlig er det bare å stappe inn kabelen, så virker alt.

Programvaren fungerer til å sette opp makroer av forskjellige slag, men de helt avanserte mulighetene uteblir.

Gir ikke den helt gode følelsen

Så over til det aller viktigste, nemlig hvordan tastaturet oppfører seg under spilling. Det er med en viss spenning av vi fyrer opp Battlefield 4 som første spill, selv om vi har brukt Cherry MX Red i flere hundretalls spilltimer allerede.

Cherry MX Red fungerer normalt sett som en drøm i dette spillet, men med MX-Board 3.0 var det noe som var annerledes. Nedtrykket føltes litt lettere enn vanlig. Normalt sett på MX Red skal dette være på 45 gram, og en måling bekrefter at bryterne er tilnærmet identiske med tanke på nedtrykk som et annet tastatur med tilsvarende taster.

I tillegg synes vi at tastene gled litt annerledes enn vi er vant til, litt som at tastene kom borti noe på vei ned og at nedtrykket fikk en litt rar motstand. Lyden er også noe annerledes enn andre MX Red-tastaturer, og det høres nesten ut som et litt rimeligere dometastatur. De støyer også mye mer enn andre Cherry MX-tastaturer vi har prøvd.

Vi tok også en runde i bilspillet the Crew, selv om slikt streng tatt bør spilles med ratt og pedaler. Også her merker vi oss full kontroll, og kan sitte å tappe oss gjennom svingene. Likevel føler vi ikke at kommunikasjonen med tastaturet er helt der det bør være. Det fungerer, men gir oss ingen god «feeling».

Da er det bedre å bruke tastaturet til ren skriving, der fungerer det smertefritt selv om det kanskje føles litt billig også her. Nå skal det nevnes at dette også er et rimelig tastatur, med en prislapp som starter på rett over 600 kroner er dette absolutt grense for hva du kan få et mekanisk tastatur til.

Andre i redaksjonen som fikk prøve seg syntes tastaturet virket litt rart å skrive på, selv om det var noe man kunne venne seg til. Hovedproblemet var at det føltes litt som at man ikke fikk skikkelig kontakt med det som skjedde.

En annen var litt mer direkte og omtalte det som forferdelig, mens atter en annen omtalte det som ikke så alt for galt. Summerer vi opp er det likevel ingen som kommer til å trykke MX-Board 3.0 til sitt bryst.

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Konklusjon: For puristene

Det ligger vel litt i kortene, men dette har ikke vært en ubetinget suksess. Faktisk ville vi styrt litt unna, og heller sett på alternativene på markedet. Selv om tastaturet i seg selv er ok så er konkurrentene så mye bedre.

Designmessig velger Cherry den enkle linjen, uten at det er noe galt i seg selv. Likevel stusser vi litt over at håndleddsstøtten er ekstrautstyr og at gummimattene under må festes av brukeren selv.

Den manglende håndleddsstøtten må nok sees i sammenheng med at tastaturet er lavere enn andre mekaniske tastaturer, nesten en halv centimeter skiller dem. På dette punktet fyller Cherry et tomrom i markedet.

Når det gjelder bruken føler vi dessverre at vi ikke får helt kontakt med tastaturet. Tastene vi trykker ned blir registrert, men den vanlige tilbakemeldingen vi er vant med fra andre Cherry MX-Red-tastaturer uteblir. Til spilling hadde vi lett styrt unna i alle fall.

Til ren skriving synes vi tastaturet fungerer bedre, men også her føler vi at tastaturet ikke spiller skikkelig på lag.

Det blir ingen anbefaling for dette tastaturet. Det er to grupper som vi tror kan passe for dette tastaturet. Det første er puristene som vil ha Cherry MX Red-brytere i sin reneste form, og det andre er de som synes vanlige mekaniske tastaturer blir for høye, men fremdeles absolutt vil ha mekaniske taster.

Er du ute etter et rimelig mekanisk tastatur hadde vi heller sett på fUnc KB-460. Dette koster en snau hundrelapp mer, men til gjengjeld får du med både håndleddsstøtte og baklyste taster.

Lurer du på noe om tastaturer? Sjekk ut vår guide på mekaniske tastaturer »

Cherry G80 MX 3.0
6
Helt greit

Cherry G80 MX 3.0

6
Helt greit

Fordeler

 • +
  Ren design
 • +
  Bygger lavt
 • +
  Uttbyttbar USB-kabel

Ting å tenke på

 • Følger ikke med håndleddsstøtte
 • Føles billig
 • Tastene føles litt som de lever sitt eget liv
annonse