Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMSI Nightblade X2 og Asus ROG G20CB

«Gidder» du ikke bygge spill-PC-en din selv?

Da vil MSI og Asus gjerne overtale deg med sine kompakte ferdigmaskiner.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Introduksjon »

Mange Tek-lesere har nok en oppfatning av at selvgjort er velgjort når de skal investere i en ny stasjonær som sikrer god ytelse og flust av rom for fremtidige oppgraderinger. Det er både lett og moro å bygge sin egen datamaskin, men med det sagt, hvordan står egentlig ferdigbygde løsninger seg i 2016?

Vel vitende om at store selskaper neppe kan lage en datamaskin de mest kresne selvbyggerne ville tatt i med ildtang, spør vi oss om de likevel ikke kan sette sammen noe som duger for «de aller fleste av oss». Altså for deg som er på jakt etter alt det gode stasjonære spillmaskiner bringer med seg, som ekstra god ytelse, masse lagring og utvildelsesmuligheter, men som mangler tid eller lyst til å dykke ned i komponentspesifikasjoner og tekniske begreper.

For å ta «tempen» har vi kalt inn et par fiks ferdige kamerater fra henholdsvis MSI og Asus, to produsenter kjent for sin satsning på spill-PC-er i både bærbar og stasjonær form. Modellene vi valgte ut stilte vi et par kriterier til: de måtte by på svært kraftig grafikk og være plasseringsvennlige. Dermed stod vi igjen med Asus ROG G20CB og MSI Nightblade X2.

Kandidat #1: Asus ROG G20CB

Asus G20CB er den minste av de to maskinene med sitt 9,5-liters-kabinett. Her inne har Asus fått plass til imponerende kraftig maskinvare, slik som et Nvidia GTX 980-grafikkort og en Intel Core i7-6700-prosessor. Og, bare for å presisere, til tross for den kompakte størrelsen er grafikkortet et helt vanlig GTX-kort og dermed mulig å oppgradere senere – så lenge en holder seg innenfor ganske strenge mål, da. GTX 980-kortet som allerede er på plass sitter nemlig som om maskinen ellers var konstruert rundt det – noe som sannsynligvis ikke er så langt fra sannheten.

Asus har likevel gjort et stort kompromiss for å lukke standardiserte og høytytende komponenter inne på så liten plass. De har satt strømforsyningen(e) ut i kulda. Jo, du leste riktig. Maskinen kommer med to strømforsyninger i form av en sammenkoblet ekstern murstein som har to kontakter i hver ende. Den ene strømforsyningen, på 180 watt, tjenestegjør for grafikkortet alene mens den andre, på 230 watt, forsyner resten av maskinens komponenter med strøm.

Vel og bra for de fleste, men en designsæregenhet som potensielt kan irritere dem med få støpsler tilgjengelig eller liten sans for enda flere «bokser» som må stues vekk bak skrivebordet.

Med sitt unike design er det vanskelig å finne noe å sammenligne G20CB mot, men selve ytelsen er det en smal sak å sjekke, noe vi gjør på neste side både mot MSIs Nightblade x2 og mot vår grafikkorttestbenk.

Vi hentet inn to plasseringsvennlige og kraftige spillmaskiner til test. Hvilken av MSI Nightblade X2 og Asus ROG G20CB som passer deg best skal vi forsøke å gi svar på over de to neste sidene.
Niklas Plikk, Tek.no

Kandidat #2: MSI Nightblade X2

MSI Nightblade X2 stiller på sin side med en noe mer voksen kropp. Litt forenklet kan en si at maskinen er dobbelt så tykk og noe lavere enn Asus-en. MSIs Nightblade er bygget opp på en mer tradisjonell måte, hvor komponenter er festet til hovedkortet som hos en hvilken som helst annen selvbygger-PC. Dermed er det lettere å komme til for å skifte ut komponenter senere. Den andre store forskjellen kontra Asus-maskinen er at strømforsyningen, som her teller 500 watt, er en standard intern type.

For deg som jakter ytelse i toppklassen er det likevel bare én egenskap ved Nightblade som er verdt å merke seg, nemlig GTX 980 Ti-grafikkortet fra Nvidia. Det er langt fra hverdagskost å se så kraftig grafikk i en like kompakt PC, og selv om vi knytter noe spenning til støynivået føler vi allerede ATX-formfaktoren skjelve av frykt for hvilke krefter maskinen vil vise i ytelsestestene våre på neste side.

En «omtrent tilsvarende» mITX-PC som MSI Nightblade X2 (men med noe svakere GTX 980-grafikk) viser seg å koste omtrent 18 500 kroner når vi leter opp komponenter for selvbygg. Prisforskjellen mellom de to grafikkortene er alene omtrent 2000 kroner, noe som forteller oss at MSI tar seg omtrent 3500 kroner ekstra betalt for byggeprosessen og det vi straks kommer tilbake til er svært rask lagring, et solid design med unike lyseffekter og andre fikse løsninger som trådløst nettverkskort.

Er prisforskjellen verdt det? Bli med til neste side for å se på ytelsen, eller hopp videre til side 3 hvor vi ser på byggkvalitet, programvare og støynivå.

Asus G20CB-NR001T
6
Helt greit

Asus G20CB-NR001T

6
Helt greit
sitatKraftig og kompakt, men garantiordningen, spesialløsninger og høy pris dreper gleden.

Fordeler

  • +
    Utrolig kompakt
  • +
    Stilig design
  • +
    Kraftig
  • +
    Stillegående

Ting å tenke på

  • Du bryter garantien ved å åpne kabinettet
  • Vanskelig å komme til for å oppgradere komponenter
  • Ekstern strømforsyning
  • Dyr
  • «Mangler» optisk ut og USB Type-C
MSI Nightblade X2-002EU
9
Imponerende
Anbefalt

MSI Nightblade X2-002EU

9
Imponerende
sitatKraftig, kompakt og fremtidsrettet spillmaskin fra MSI.

Fordeler

  • +
    Plasseringsvennlig design
  • +
    Lekkert ytre
  • +
    Svært kraftig
  • +
    Oppgraderingsvennlig
  • +
    Stillegående
  • +
    Flust av tilkoblinger
  • +
    Mye og rask lagring

Ting å tenke på

  • OC-funksjonen gjør liten forskjell
  • Dyr

Ytelsesmålinger »

Begge maskiner, både Asus G20CB og MSI Nightblade X2, er fullstappet med krutt. Det knytter seg likevel noe spenning til hvorvidt de to kompakte karene, med mulig begrenset kjøling og sparsommelige strømforsyninger, er dimensjonert for påkjenningen.

Aller først venter en syntetisk grafikktest og tre spilltester som setter grafikkortene på prøve. Mens Asus G20CB er såpass kompakt at maskinen omtrent er bygget rundt Nvidias GTX 980-kort med 4 gigabyte minne, har MSI Nightblade X2 plass til at et stykk MSI GTX 980 Ti med deres egen TwinFrozr-kjøler og 6 gigabyte minne.

Overklokkings-«gimmic»

For MSI Nightblade X2s tilfelle kommer denne med en egen OC-bryter på fremsiden av kabinettet. Et trykk på denne skal ifølge MSI slippe løs råskapen til prosessoren ved å overklokke den.

OC-bryteren på fronten av Nightblade X2 gjør ikke store forskjellen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
MSI Nightblade X2s innebygde overklokkingsprogramvare gjør nesten ingen forskjell.

Etter noen forsøk viser det seg imidlertid at OC-knappen gjør tilnærmet null forskjell for prosessor- eller grafikkreftene. For å sjekke hvordan grafikkortene responderer på overklokking i de små kabinettene laster vi derfor heller ned et av våre favorittverktøy for GPU-overklokking, «MSI Afterburner». Dette lille hjelpeprogrammet starter opp med Windows og har en haug av muligheter som å overstyre kjernefrekvens, minnefrekvens og strømtilførsel. I tillegg er det lett å skreddersy viftehastighet ved ulike temperaturer, og alt kan lagres i ulike profiler for letthets skyld.

Programmet fungerer uavhengig av hvilken produsent grafikkortet ditt er fra, så også Asus-maskinen i testen kan dra nytte av det.

Selv om vi ikke overklokket veldig hardt hentet vi lett fem prosent ekstra grafikkytelse ut av både MSI- og Asus-maskinen ved hjelp av MSI Afterburner – uten at disse resultatene fremkommer i grafene våre. Vi målte ikke støy eller varme under overklokkingen, men vi kan fortelle så mye som at vi ikke la merke til noe mer støy i «OC»-modus enn ved normal drift. Dette må sies å være ekstra imponerende i Asus G20CBs tilfelle, tatt den svært kompakte størrelsen i betraktning.

Den første ytelsesmålingen gjør tvilen – i forhold til størrelse – til skamme. Kompakte kabinett og relativt svake strømforsyninger hindrer ikke de to grafikkortene i å yte hundre prosent.

Til sammenligning har det seg slik at GTX 980 og GTX 980 Ti-kortene sanker inn henholdsvis 11515 og 14730 poeng når de pares opp mot en Intel Core i7 3960X-prosessor på vår grafikkorttestbenk under ellers like innstillinger. (Vi jobber nå med å oppgradere grafikkorttestbenken...).

Vi legger til at vi med et trykk på OC-bryteren på MSI Nightblade X2 hanket inn ytterligere 120 poeng i 3DMarks Fire Strike-test. Prosessoren påvirkes dermed i en viss grad, men som vi skal se lenger ned er forskjellen minimal – selv for rene prosessorøvelser.

I Metro 2033 blir det tydelig hvor stor forskjell det faktisk er mellom et GTX 980 og et GTX 980 Ti. Sistnevnte spiller i en annen liga, og det tegner seg et bilde av hva de aller mest grafikkresne bør gå for. Vi har kun målt ytelsen i Full HD-oppløsning, og mens begge kort leverer svært bra ytelse her vil GTX 980 Ti klart være å foretrekke i høyere oppløsninger, som 2560 x 1440. GTX 980 Ti er det kun MSI Nightblade som har fysisk plass til av våre to kandidater.

Når det er sagt lar vi oss likevel, igjen, imponere av hvor mye kraft vesle G20CB fra Asus byr på.

Ytelsesforskjellen mellom grafikkortene holder seg i Metro: Last Light.

Til sammenligning scorer GTX 980 og GTX 980 Ti-kortene henholdsvis 57,5 og 72,5 FPS i samme test på vår (tydeligvis) aldrende grafikkorttestbenk.

Ser vi atter til vår grafikkorttestbenk kan denne melde om henholdsvis 56 og 71,5 FPS for GTX 980 og GTX 980 Ti i Hitman Absolution.

Prosessorytelse

Som vi har sett ovenfor spiller prosessoren helt klart en rolle for spillytelse. Mens Asus G20CBs i7-6700 med fire kjerner klokket til 3,4 GHz (4 GHz med Turbo Boost) løfter ytelsen mot den aldrende prosessoren i vår grafikkorttestbenk, gir MSI Nightblade X2s i7-6700K enda sterkere resultater. Sistnevnte har også fire kjerner, men en høyere basefrekvens på hele 4 GHz (4,2 GHz med Turbo Boost). Den kan også overklokkes ved å øke multiplikatoren, men selv om dette kunne gitt enda bedre resultater både i spill og andre oppgaver har vi ikke begitt oss ut på slik prosessoroverklokking i denne testen. Vi har imidlertid aktivert OC-bryteren på fremsiden av maskinen, men uten at dette gjorte utslag i våre prosessortester.

I vår første prosessortest konkurrerer CPU-ene om å raskest mulig konvertere og komprimere en videofil. Ikke helt uventet fører MSI Nightblade X2, med sin i7-6700K, an. Den lavere klokkede i7-6700-prosessoren Asus har valgt ut til G20CB jobber omtrent 10,5 prosent tregere.

Cinebench bekrefter at MSI Nightblade X2 tar storeslem når det kommer til prosessorytelse, og dens i7-6700K er ikke bare raskere totalt sett, men faktisk også å foretrekke for programmer som kun benytter seg av én kjerne. Flere og flere tunge programmer – som virkelig kan ha nytte av flere kjerner – drar i dag nytte av dem, men det finnes fortsatt enkelte spill som kun benytter seg av en kjerne for å nevne noe.

Når det kommer til lagringsytelse er vi svært godt fornøyde med 256 GB-flashløsningene begge produsenter har å by på. Likevel er det MSIs Nightblade X2 som imponerer aller mest.

For å oppnå slike hastigheter som vi ser ovenfor benytter MSI seg av det de kaller Super Raid 4. Dette er i Nightblade X2s tilfelle to 128 GB M.2 PCIe-3.0-baserte flashenheter satt opp i RAID0. Den eksepsjonelt gode lesehastigheten, på over 3300 MB/s, merkes spesielt godt under oppstart av maskinen, ved åpning av programmer og innlasting av brett i spill.

Asus G20CBs leser data noe tregere, men satt opp mot hverandre vil du neppe se den ene utmerke seg særlig i forhold til den andre i dagligdagse oppgaver.

Begge maskiner byr på en ekstra mekanisk harddisk med langt høyere kapasitet for lagring av bilder, musikk og video, eller spill som ikke får plass på flashdisken.

Asus G20CB-NR001T
6
Helt greit

Asus G20CB-NR001T

6
Helt greit
sitatKraftig og kompakt, men garantiordningen, spesialløsninger og høy pris dreper gleden.

Fordeler

  • +
    Utrolig kompakt
  • +
    Stilig design
  • +
    Kraftig
  • +
    Stillegående

Ting å tenke på

  • Du bryter garantien ved å åpne kabinettet
  • Vanskelig å komme til for å oppgradere komponenter
  • Ekstern strømforsyning
  • Dyr
  • «Mangler» optisk ut og USB Type-C
MSI Nightblade X2-002EU
9
Imponerende
Anbefalt

MSI Nightblade X2-002EU

9
Imponerende
sitatKraftig, kompakt og fremtidsrettet spillmaskin fra MSI.

Fordeler

  • +
    Plasseringsvennlig design
  • +
    Lekkert ytre
  • +
    Svært kraftig
  • +
    Oppgraderingsvennlig
  • +
    Stillegående
  • +
    Flust av tilkoblinger
  • +
    Mye og rask lagring

Ting å tenke på

  • OC-funksjonen gjør liten forskjell
  • Dyr

Konklusjon »

En smal og høy, en annen liten men drøy

Asus ROG G20CB er ultrakompakt. Forteller du vennene dine med tårn-PC at dette er en kraftig spillmaskin bør du nesten vise forståelse for om de foreslår «galehjem» for deg. Ingeniørene i selskapet har måtte ta noen spesielle valg for å få plass til komponentene i det høye slanke kabinettet. Mest spesielt er nok valget om å gjøre strømforsyningen ekstern og sammensatt av to deler, en til grafikkløsningen og en til resten av maskinen. Men, som vi skal se nærmere på lenger ned i saken er også komponentene festet på en spesiell måte.

Om vi tar steget ut av maskinen kan vi betrakte det stilige ytre. Sort og rødt er Asus' ROG-farger. Disse gjør seg godt sammen synes vi, og vi bryr oss lite om at alt det sorte vi ser er plast. Designet minner oss om «Transformers», men Asus selv forteller at det er mayakulturen som er inspirasjonskilden for mønsteret som omgir maskinen. Mønsteret er dekorativt, men kommer først til sin rett når det mørkner. Da lyser nemlig mønsteret opp i en eller flere av de millioner ulike fargekombinasjoner du programmerer maskinen til å vise. LED-lysene kan pulsere i regnbuens farger, vise én farge eller blant annet reagere på musikken du spiller. Dette høres kanskje noe «gimmick» ut, men litt festlig synes vi det er. Programvaren som styrer moroa er ikke verdens letteste å bruke, men vi overlevde.

Samme programvare, som for øvrig heter Aegis, lar deg også justere ulike scenarioer for viftehastighet og kjøling, ta opp innhold på skjermen, se systeminformasjon og følge med på temperaturer. Et problem vi hadde, som det saktens kan finnes en løsning på ettersom vi ikke satte himmel og jord i sving for å undersøke, er at Aegis-programmet legger seg på toppen av alle andre programmer og er omstendelig å stenge ned ettersom hver modul må avsluttes for seg hvis du først har aktivert dem.

Når det kommer til tilkoblingsmuligheter savner vi en optisk ut-port for tilkobling av lydutstyr. Ellers har maskinen godt med USB-porter, både av USB 3.0 og 3.1-typen.

Det følger faktisk med mus og tastatur til Asus-maskinen. Dette brukte vi ett minutt på før det ble lagt tilbake i esken og avskrevet som «ennå et 20-kroners tastatur- og musesett» og lagt tilbake i esken. Du bruker bare ikke slikt ræl om du samtidig blar opp 19 000 kroner for en spill-PC. Vi forstår ikke hvorfor Asus engang tar seg bryet med å lage en eske stor nok til å romme de to plastsakene.

Vi savner optisk ut, samt USB Type-C, hos Asus G20CB.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
MSI Nightblade byr på flust med tilkoblinger og vi har sans for det trådløse nettverkskortet. Dette kan jobbe sammen med gigabitnettverket eller for eksempel ta helt over hvis alle LAN-portene er tatt på LAN-festen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

MSI Nightblade X2 stiller vel egentlig i vektklassen like over Asus ROG G20CB med sitt noe bredere skulderparti. Dette lar MSI bruke standard komponenter uten videre tilpasning samt en intern strømforsyning. MSI har ikke gjort samme krumspring som Asus når de har tenkt utforming, men de har ikke sløst med plassen, heller tenkt lurt. For, her er alt på plass.

Vi finner flust av USB-kontakter, og selv to USB 3.1 Type-C er på plass – en foran og en bak. Optisk lydutgang, «check», og den integrerte grafikkløsningen er dessuten mulig å få kontakt med både gjennom en HDMI- og DisplayPort-tilkobling. En annen ting vi synes høres ut som en god idé er det integrerte trådløse nettverkskortet som du faktisk kan bruke samtidig med det kablede gigabitnettverket. To antenner, som kan tas av, sørger for god rekkevidde om en kabel ikke er tilgjengelig.

Eksteriøret er gjennomført, med aluminium i ulike former. Spesielt lekker er fronten av maskinen, hvor materialet har fått et børstet anodisert preg. Kanskje kunne de spandert på noe mer solid enn et klistremerke som logo på fremsiden, men de diamantslipte kantene får vel nulle ut den glippen. I tillegg må det smarte håndtaket, som på en perfekt integrert måte både sørger for bedre ventilasjon under maskinen og letter transporten til LAN-fester, nevnes. Drageemblemet på venstre kabinettdør – også et klistremerke – pynter opp, men kronen på verket er her, akkurat som hos Asus G20CB, lyssettingen.

Her lyser ikke hele maskinen opp, men heller området med de små heksagonene like under MSI-logoen. Dette oppleves som ganske stilfullt, noe måten lyset reflekteres i aluminiumen når det er mørkt nok bidrar til.

MSIs programvare for lysjustering overgår klart Asus' Aegis-program i brukervennlighet men byr på mange av de samme mulighetene med tanke på pulserende lys, overganger og «disco»-modus.

MSIs Gaming Center er lettere å bruke enn Asus' Aegis-program for styring av lys og overvåkning av systemprosesser. Her velger vi fargeprofil for frontlyset til Nightblade X2.

Vi målte desibelverdien etter 30 minutters last i Metro: Last Light med alle grafikkinnstillinger satt til høyeste nivå. Støymålingen er tatt kun 20 centimeter unna langsiden til begge maskiner for å provosere frem eventuelle forskjeller. Derfor, om du har en av maskinene for eksempel på gulvet under pulten, vil du høre langt mindre til den enn desibelverdiene våre gir inntrykk av. Vi hadde null problem med støyen noen av maskinene laget selv under de tøffeste testløpene våre. Ved normal last hørte vi ikke et kvekk fra verken Asus' eller MSIs kandidat.

Når det kommer til temperatur blir maskinene varme under last, men ikke unormalt. I Asus G20CB sitter to ganske små vifter omtrent over prosessoren og blåser varmluften mot en stor kjøleribbe i bakkant. Grafikkortet blåser varmluften ut rett bak maskinen.

MSI har valgt en annen løsning med to vifter på grafikkortet som blåser varmen videre opp til en 80-millimetersvifte i bakkant og i sidedøren som transporterer den ut. Begge løsninger fungerer bra.

Oppgradering som bryter garantien

Oppgradering er en ganske essensiell greie for stasjonære spillmaskiner synes vi. Ellers vil de raskt miste relevans med dagens galloperende teknologiutvikling. Asus' og MSIs tilsendte kandidater har likevel en svært ulik oppfatning av hvor viktig dette er.

Her har vi brutt garantien på Asus G20CB for å komme oss frem til komponentene inne i maskinen. .
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

For Asus G20CBs tilfelle kan du bytte både M.2-flashminnet og den mekaniske harddisken som allerede er installert i G20CB. Det samme gjelder for DDR4-minnet ettersom maskinen støtter opptil 32 GB fordelt på to spor. Grafikkortet kan også skiftes, men merk at ikke alle grafikkort vil passe inn i det kompakte «huset» Asus har bygget rundt det. I tillegg bør du holde deg til referansegrafikkort, ettersom disse blåser varmluften rett ut i bakkant og ikke videre inn i det allerede trange kabinettet. Jo, og i tillegg er du begrenset til et grafikkort med 2 x 6 pins strømkontakter og et maksimalt strømforbruk på 180 watt. For ordens skyld opplyser vi om at det inkluderte GTX 980 er oppgitt til å trekke omtrent 165 watt.

Om du ser for deg at du vil oppgradere G20CB etter kjøp vil vi imidlertid på det sterkeste anbefale deg å revurdere valg av maskin. Da gjør du livet ditt mye mer behagelig når tiden kommer, enten for oppgraderingen eller for problemene som av og til kan skje i etterkant. Det er nemlig slik at du ved å åpne kabinettet på Asus G20CB bryter garantien din. I tillegg må du belage deg på å passere svært mange skruer og spesialkonstruerte metalldeler for å komme til komponentene du ønsker å skifte.

Mens vi er inne på dette med garanti, vi håper ikke du er av typen som liker å holde PC-en din ren for støv og skit, for du får følgelig ikke rengjort kjøleribbene eller viftene uten å åpne kabinettet.

MSI Nightblade inbyr til å oppgradere komponenter som du selv vil.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når vi kommer til MSIs Nightblade X2 er historien en annen. Her kan du ikke bare åpne kabinettdøra uten å bryte garantien, du kan også bytte så godt som samtlige komponenter uten særlig trøbbel takket være standardløsninger.

Både minnebrikker og lagringsløsninger er lette å komme til for å skifte ut, og har du byttet en prosessor tidligere får du det saktens til her også ved behov. Grafikkortet er et helt standard GTX 980 Ti med MSIs TwinFrozr-design, og så lenge du passer på å ikke oppgradere til et altfor stort kort senere kan dette lett oppgraderes. Vi ville nok tenkt oss om et par ganger før vi forsøkte å skifte ut strømforsyningen og hovedkortet, dog, ettersom disse er spesialtilpasset for den innvendige utformingen av maskinen.

Konklusjon

Når vi skal oppsummere kan vi med hånden på hjertet si at vi har hatt besøk av to svært forseggjorte og kompakte stasjonære spillmaskiner.

Asus ROG G20CB

Vi må skryte av Asus for å ha pakket såpass mye kraft inn i et lite 9,5-literskabinett. Men, vil liker dårlig at du ikke engang kan åpne kabinettdøren for å rengjøre maskinen uten at garantien brytes.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Asus viser kreativitet med utformingen av sin ROG G20CB. Det smale og kompakte designet, med tøffe detaljer og stilig lyssetting, er uten tvil et blikkfang. Her får du regnekraft og grafikk som er kvass nok for de aller fleste, og vi kan heldigvis meddele at maskinen er svært stillegående når vi spiller på den. Lagringen er rask, og vil være nok for mange, men vi skulle vel helst sett at Asus doblet fra én terabyte til to for den mekaniske disken.

Den eksterne strømforsyningen kan være både noe du setter pris på og noe du misliker, men vi liker selv å unngå disse ekstra boksene på gulvet der vi kan. Den innebygde programvaren for å justere alt fra kjøleprofiler, ta opp skjermaktivitet og styre belysningen i maskinen prøver mer å være tøff enn intuitiv og brukervennlig.

Til slutt må prisen nevnes. Den er høy. Du betaler flere tusenlapper ekstra for den svært kompakte og stilige maskinen. Det kunne vi sett mellom fingrene på, for selvsagt koster det med spesialløsninger og stilig design. Men, når du ikke kan så mye som å åpne kabinettdøren for å blåse maskinen ren for støv eller legge inn mer minne uten at garantien går føyken, da har vi faktisk et problem, Asus. Vi kan ikke anbefale noen å kjøpe en stasjonær spillmaskin til 19 000 kroner som ikke kan oppgraderes til tross for at muligheten er der.

MSI Nightblade X2

Vi finner lite å trekke MSIs Nightblade X2 for, annet enn en litt høy pris og en merkelig OC-funksjon. Alt i alt lar vi oss imponere over god byggkvalitet, virkelig kraftig ytelse, enkel oppgradering og en rekke smarte løsninger.

Det er her vi kommer inn på MSI Nightblade X2. Denne maskinen er en del større enn Asus G20CB, men fortsatt snakker vi om en kompakt og plasseringsvennlig maskin. MSI har brukt, etter vår mening, mer logikk enn Asus under utformingen av sin kandidat – selv om de to designene selvsagt ikke kan sammenlignes direkte.

Her er alle komponenter mulig å oppgradere, aluminiumskabinettet gjør seg svært godt både med og uten de stilige lyseffektene, og dessuten: Nightblade X2 er et beist. Prosessoren er lynrask og GTX 980 Ti-grafikkortet er så kraftig at du neppe vil føle oppgraderingsbehov på et par år, minst. Sistnevnte lar deg også snuse på å spille i høyere oppløsninger enn Full HD, slik som 2560 x 1440, med høyt detaljnivå og jevn bildeflyt i mange spill. Ikke støyer det veldig under last heller.

Videre kan prosessoren overklokkes, og fra vår test av Intel Core i7-6700K vet vi at dette kan gi lettjent ekstraytelse ved behov. Noe annet som er bra er lagringsløsningen. M.2-flashminnet er lynraskt og vi tror mange spillere foretrekker en 2-terabyte disk heller enn en på én terabyte selv om dette drar opp prisen noe.

OC-bryteren, som ved et trykk skulle «slippe løs prosessorens vrede» eller noe slikt, skuffet stort. Vi målte alt fra ingen forbedring til et par prosent ekstra ytelse i spill og prosessortester med denne aktivert.

For MSI Nightblade X2s vedkommende koker alt bare ned til en ting, prisen. Som i Asus G20CBs tilfelle betaler du også her mer enn om du skulle bygget en PC selv, men til gjengjeld inngår du ingen kompromisser verken når det gjelder fremtidige oppgraderingsmuligheter eller garanti.

Du betaler også mer for den kompakte størrelsen, men om du uansett er i markedet for denne formfaktoren hjelper det jo ikke en døyt hva langt større «ATX-kasser» koster å fylle opp med tilsvarende komponenter.

Uten å kunne påpeke særlig MSI burde endret på vil vi derfor trekke frem MSIs Nightblade X2 som en solid kandidat for deg som er på jakt etter en ferdigbygget, kompakt, kraftig og ikke minst oppgraderingsvennlig spill-PC.

Asus G20CB-NR001T
6
Helt greit

Asus G20CB-NR001T

6
Helt greit
sitatKraftig og kompakt, men garantiordningen, spesialløsninger og høy pris dreper gleden.

Fordeler

  • +
    Utrolig kompakt
  • +
    Stilig design
  • +
    Kraftig
  • +
    Stillegående

Ting å tenke på

  • Du bryter garantien ved å åpne kabinettet
  • Vanskelig å komme til for å oppgradere komponenter
  • Ekstern strømforsyning
  • Dyr
  • «Mangler» optisk ut og USB Type-C
MSI Nightblade X2-002EU
9
Imponerende
Anbefalt

MSI Nightblade X2-002EU

9
Imponerende
sitatKraftig, kompakt og fremtidsrettet spillmaskin fra MSI.

Fordeler

  • +
    Plasseringsvennlig design
  • +
    Lekkert ytre
  • +
    Svært kraftig
  • +
    Oppgraderingsvennlig
  • +
    Stillegående
  • +
    Flust av tilkoblinger
  • +
    Mye og rask lagring

Ting å tenke på

  • OC-funksjonen gjør liten forskjell
  • Dyr
annonse