Tek.no

Test UMi Plus

Ser ut som en iPhone 7 Plus, men koster en fjerdedel av prisen og har mye bedre batteritid

Hvem sier at billig ikke også kan være stilig?

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge
24 Jan 2017 06:00

Oppsummering og konklusjon

Stadig flere får øynene opp for billigere alternativer til toppmodeller når de skal kjøpe seg ny mobil, og for å sitere oss selv fra testen av Lenovo C2 Power: Med mindre du på død og liv ha en epletelefon har det rett og slett aldri vært bedre å være mobilkjøper.

Dette skyldes ikke bare at innovasjonene som ankom til toppmodellene for et par år siden nå begynner å dryppe taktfast nedover i segmentene, men også at de kinesiske selskapene nå har fått øynene opp for Norge.

Ett av disse selskapene heter UMi, og om det ikke sier deg noe er det ikke så rart. UMi-telefoner selges ikke i fysiske butikker i Norge, og produsenten har ikke et eget salgsapparat her til lands – i likhet med de fleste andre kinesiske aktører. Derimot selges mange modeller i norske nettbutikker, og én av dem er UMI Plus.

Plus dumpet inn på testbenken for vel over en måned siden, men i påvente av at telefonen skulle få den etterlengtede Android 7.0 Nougat-oppdateringen UMi hadde lovet lot vi den endelige testingen ligge. Så ankom da oppdateringen endelig, og vi har nå fått prøvd den ut.

Etter det som uten tvil har vært undertegnedes lengste bekjentskap med en testtelefon, er det gledelig å kunne si at UMi stort sett har gitt oss et svært godt produkt å stifte bekjentskap med.

En seriøs utfordrer til selv iPhone 7 Plus

Det aller første du vil legge merke til er utseendet – her har man ikke spart på mye! Til å være en telefon du kan kjøpe fire av for samme pris som én iPhone med like stor skjerm, er byggekvaliteten og designet helt latterlig godt. Metall er det foretrukne materialet, og andre stikkord er suveren vridningsstabilitet, avrundet 2,5D-glass på skjermen og unibody-design.

I det hele tatt snakker vi om en av de utvilsomt peneste telefonene i segmentet, om enn noe tykkere enn dyrere, sammenlignbare modeller. Tyngden kan imidlertid forsvares ettertrykkelig, med et batteri på 4 000 mAh på innsiden.

Dette gir Plus godt over to dagers batteritid, selv ved ganske aktiv bruk. Om du så skulle være en superbruker med ekstremt krevende oppgaver, kan vi nesten ikke se for oss at du skulle greie å tømme Plus for saft på kun én dag. Legg til et av de mest omfattende batterisparesystemene på markedet, samt muligheten til å skru telefonen automatisk av og på, og du har en real arbeidshelt.

Skjermen er en 5,5-tommers LCD-variant på 1920 x 1080 piksler, levert av Sharp. Panelet er svært godt, og leverer farger og dynamikk du som regel må en del opp i pris for å se i denne typen skjermer. Dog, det er et godt stykke unna AMOLED-skjermen i for eksempel OnePlus 3.

Samme bilde og maks lysstyrke på UMi Plus, iPhone 7 Plus og Galaxy S7 Edge.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Desto viktigere er det at skjermens størrelse og oppløsning, samt designet og til og med navnet, gjør Plus til en nærmest selvsagt konkurrent til iPhone 7 Plus og iPhone 6S Plus.

Det er mange muligheter for å spare strøm her.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/montasje

Størrelsen og vekten er dessuten bittelitt mindre, selv om UMi Plus har lagt på seg litt over midjen. Husk også at du får både lynrask fingeravtrykksleser, tvillingblits, hurtiglading via USB Type-C, en konfigurerbar funksjonsknapp og relativt ålreite bunnhøyttalere.

For inntil veldig kort tid siden ville dette vært helt utenkelig i en telefon til under 2 500 kroner.

...men ikke alt er bare fryd og gammen

Med dette virker det nærmest som om UMi har forsøkt å skreddersy en perfekt konkurrent til Apples telefon, og på mange måter har de klart det. Takket være nesten ren Android og en relativt ålreit brikke med masse arbeidsminne på innsiden er det dessuten kjapp opplevd ytelse som serveres.

Det er allikevel et par små ting som plager oss her. Først og fremst: Hvorfor har UMi installert en dypere USB Type-C-port enn det som er standarden? Dette har den konsekvensen at ingen andre ladere enn UMis egne sitter skikkelig fast, selv om de tross alt lader telefonen. Så mye for krysskompatibilitet og felles standarder! Med dét sagt, så er det jo bedre enn Apples helt proprietære Lightning-standard. Fortere lader den også.

Hurtiglader medfølger, men det er kun UMis egen USB Type-C-lader som passer skikkelig.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

En annen ting er bunnknappene, der venstre kapasitive knapp fungerer som menyknapp – og å holde inne den fysiske hjemtasten åpner appveksleren. For tre generasjoner Android siden ville dette gitt mening, men i dagens Android-økosystem er det svært sjelden en dedikert menyknapp gir mening.

Et par (svært få) steder i menysystemet er det også god, gammeldags «chinglish» – altså dårlig oversatt kinesisk, både til norsk og engelsk – og funksjonsknappen fungerer ikke fra låseskjermen. Det gjør den mer eller mindre, vel, ubrukelig.

Konklusjon: Kun én reell konkurrent under 2 500 kroner

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med alt dette sagt, så er det ingen tvil om at UMi Plus er et svært, svært godt alternativ for deg ute etter en premium-telefon på budsjett. Pakken er ikke så ekstrem som den du får med Lenovo C2 Power, men det er heller ikke langt unna. Sammen med Motorola Moto G4 Plus konkurrerer UMi Plus beinhardt om andreplassen i kåringen «mest mobil for pengene», og det som burde avgjøre valget ditt faller mest av alt ned på to ting: design og kamera.

Både Lenovo C2 Power og UMi Plus er blant nyårets beste budsjettmobiler.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

La oss være ærlige: G4 Plus har et design som kan frembringe ukvemsfølelser hos motejournalister verden over, men som de fleste sannsynligvis bare vil avfeie som «kjedelig». Kjøper du G4 Plus får du imidlertid en fantastisk helhetsopplevelse, der spesielt kameraet utmerker seg som udiskutabelt best i klassen.

UMi Plus har motsatt problem. Her sitter designet som et skudd, og pakken ellers er omtrent tilsvarende god – foruten kameraet. Prisen tatt i betraktning er kameraet godt, men det er på langt nær like godt som i G4 Plus. Du får ikke fulle manuelle innstillinger, og ingen laserfokus. I dårlig lys blir bildene oftere uskarpe, og hvitbalansen tenderer ofte mot et tydelig blåstikk.

På alle andre områder er UMis andre bidrag her hos Tek helt i toppklasse prisen tatt i betraktning – men det er viktig å ha i bakhodet at vi så vidt har begynt å snuse borti toppen av isfjellet hva angår kinesiske telefoner. Om noe, så er dette et bevis på hva som kommer til å bli stadig mer tydelig i tiden fremover: At de tradisjonelle mobilprodusentene må ta seg skikkelig i nakkeskinnet for å kunne konkurrere med den kinesiske bølgen som er i ferd med å slå over oss.

Om du av grunner oss ukjent ikke skulle like UMi Plus, så ta en titt på alternativene under:

Anbefalte alternativer til UMi Plus

UMI Plus
8.5
Meget bra

UMI Plus

sitat"UMi Plus er verdt pengene, men ladeinngangen og andre småting skaper krøll."
 • Krysse av
  Lekkert design i aluminium og glass
 • Krysse av
  Stor og god skjerm
 • Krysse av
  Rask og presis fingeravtrykksleser
 • Krysse av
  Konfigurerbart LED-lys
 • Krysse av
  Ålreit kamera med bra grensesnitt og fasedeteksjon. HDR på frontkamera
 • Krysse av
  Svært batteri, hurtiglading via USB Type-C
 • Krysse av
  Nyeste og ren Android på innsiden
 • Krysse av
  God opplevd ytelse, 4 GB minne (!)
 • Bytt
  Litt rart oppsett på kapasitive knapper
 • Bytt
  Funksjonsknappen fungerer ikke fra låst skjerm
 • Bytt
  Kamera med blåstikk, ikke klasseledende
 • Bytt
  Dypere USB Type-C-inngang enn ellers – ustabil tilkobling med andre ladere

Les også