Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia X

Sony Xperia X er god, men ...

... fjorårets toppmodell koster 800 kroner mindre og er både raskere og vanntett.

Introduksjon og førsteinntrykk

Sony lanserte sin nye mobilserie i slutten av februar, og det har tatt sin tid, men nå er endelig første variant i Xperia X-serien i ferd med å treffe markedet. Det er den mellomste av tre Xperia X-modeller, og den er ikke like sprekt spesifisert som aller heftigste modell, Xperia X Performance, men vi snakker fortsatt om en påkostet telefon i den øvre enden av prisstigen.

Nytt av året er det at Sony bytter ut baksiden i glass med metall, en nyhet som en del tidligere Xperia-eiere sannsynligvis vil sette pris på. Glass på begge sider gjør jo i praksis telefonene dobbelt så knuselige, og enkelte mobilbrukere har ment at sprekkasjen har skjedd av seg selv i nattbordskuffen. Hvor stort det problemet har vært er det vanskelig å si noe om, men det oppstår i hvert fall ikke med aluminium.

X eller Z – det er fortsatt en Xperia

Telefonen føles fortsatt umiskjennelig som en Xperia. Den har Sonys vante ramme rundt telefonen, og virker svært velbygget. Det er ikke knirk i noe som helst her.

Fingersensoren som gjorde sin debut i Xperia Z5 er med her også, og ser omtrent lik ut. Xperia X likner i det hele tatt mye på sine forgjengere. En løsning som er ny her er imidlertid 2,5D-glasset som har svake bøyer langs hele rammen. Det gir en lekker blank «såpestykkeeffekt» som er med på å trekke opp kvalitetsinntrykket.

Skjermen er ellers omtrent lik det vi har sett i tidligere Xperia Z-modeller. Det er en fem tommer stor IPS-variant med full-HD-oppløsning. Den er god nok, og vi opplever ikke at den har nevneverdige svakheter. Selv om vi vet det finnes telefoner med vesentlig høyere pikseltetthet enn denne er det nok en ganske liten gruppe mobilbrukere som vil savne dette.

... men vanntett er den ikke

Vanntetthet har vært en viktig faktor for Sony på det norske markedet. Med Xperia X er forutsigbarheten slutt. Kun heftigste modell, Xperia X Performance er vanntett. Denne er det ikke, og lever altså farlig.

En litt lei endring er at Xperia X er den første Sony-telefonen på svært lang tid i denne prisklassen som ikke er vanntett. Eller, for å nyansere litt, Sony har hatt modeller uten vanntetting parallelt med flere av toppmodellene sine. Men for det japanske og det nordiske markedet har vanntetting vært et viktig Xperia-argument. Nå må vi opp i den absolutte toppmodellen for å få det, altså Xperia X Performance. Den er fortsatt et stykke unna markedet.

I bruk snakker vi kanskje om den Sony-telefonen som har kommet nærmest ganske ordinær Android rett fra Google. Det blir stadig mindre igjen av de til dels ganske annerledes menyene, på godt og vondt. Enkelte funksjoner var enklere tilgjengelige i Sonys eldre menyløsninger, men samtidig er det mange som foretrekker et renere system, uten for mye skrot i menyene.

Ønsker man flest mulig funksjoner, og mest mulig spennende og nytt i menyene er man uansett ikke uten valgmuligheter i dag. De kinesiske mobilprodusentene har spesialisert seg på dette, og mange av funksjonene som legges til tilfører praktisk nytte.

Sony legger seg stadig nærmere rene Android-menyer fra Google.

Rask i bruk om enn ikke toppspesifisert

Men nå er det Sony det skal handle om, og Xperia X er rask og god å bruke. Den har rett nok ikke den aller kvasseste maskinvaren under panseret, men vi har støtt på Snapdragon 600-serien mange ganger før, og som regel er dette et høyst kompetente brikkesett om man ikke er opptatt av de aller heftigste målbare ytelsene. Til menynavigering og generell appbruk er de gode nok.

Samtidig er det jo slik at Xperia X ikke er noen billig telefon. Du får telefoner som yter bedre i denne prisklassen, så om renspikket ytelse, med gaming og videoredigering er ting du liker å bruke telefonen din til, kan du altså få mer futt per krone. Vi skal se nærmere på den presise ytelsen i målinger lenger ut i testen.

Sonys menyer er enkle å finne frem i og raske å bruke.

Innledningsvis gjør altså Sony Xperia X et godt inntrykk. Men det er ikke til å komme fra at vi kanskje savner de helt store punktene der den skiller seg ut. En av årsakene til at Samsungs Galaxy S7-modeller har gjort rent bord i tester den siste tiden, er jo nettopp at de knapt ser ut som noe annet i butikkhyllene. Vi snakker om genuint nyskapende design.

Blir den bittelitt anonym i den sterke konkurransen?

Vi savner kanskje at Sony slår litt mer fra seg på den fronten. På den ene siden har selskapet nesten alltid hatt en tendens til å gå for litt sobre og rektangulære design på produktene sine. Samtidig vet vi at de har en litt småsprelsk side, både i form av de nye Xperia Concepts-produktene, og noe nærmere denne testens tema, billigmodellen Xperia XA har langt kraftigere buer langs kantene, og en skjerm som går helt ut. Man kan kanskje si den virker som en Galaxy S7 Edge til halve prisen.

Det er mange som foretrekker en «kjedelig» design, og helst ikke vil ha noe som er for iøynefallende, men samtidig er konkurransen så sterk i markedet nå at blir man ikke lagt merke til kan det nesten være jevngodt med å ha et dårlig produkt. Risikoen for at Xperia X drukner til tross for sine kvaliteter er til stede.

Sony Xperia X
7
Bra

Sony Xperia X

sitat"Xperia X er en god telefon, men den er dyrere enn jevngode modeller."

Fordeler

 • Krysse av
  Velbygget
 • Krysse av
  God fingerleser
 • Krysse av
  Fin skjerm
 • Krysse av
  Prediktiv autofokus er nyttig av og til
 • Krysse av
  Tar generelt gode bilder
 • Krysse av
  Stereohøyttalere foran
 • Krysse av
  Svært god batteritid
 • Krysse av
  Rask og enkel å bruke

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke vanntett
 • Bytt
  Appreklame i menyene
 • Bytt
  Ytelsen er svakere enn i fjorårsmodellen
 • Bytt
  ... og kameraet er identisk
 • Bytt
  Er den litt anonym?