Tek.no

Test

Kos med robotdinosauren

Marte Ottemo
11 Okt 2008 06:00

Kos med robotdinosauren

Testresultater

Pleo er laget av Ugobe, og er en babydinosaur av arten Camarasaurus. Roboten kan både se og høre, reagerer på omgivelsene og utvikler sin personlighet avhengig av hvordan du behandler den. Pleo liiker å bli kost med og klødd under haken og leke.
Når vi pakke Pleo ut av esken han kom i er han nyfødt, og bruker de fem første minuttene på å ”klekkes”. De neste 20-30 minuttene er han baby og deretter når han ungdomsstadiet som han vil forbli i. Noe av poenget med Pleo er at du former personligheten dens. Behandler du ham bra og gir mye kos og oppmerksomhet, blir Pleo en rolig og glad dinosaur. Er du slem med roboten og ikke gir ham oppmerksomhet, ender han opp sky og en smule aggressiv.
Vi har redaksjons-robot!


Pleo liker å koses med, også på jobb.
Så hvordan virker Pleo i praksis? Vi gledet oss som små barn til å få vår egen redaksjons-dinosaurrobot, og hele huset samlet seg om den store, grønne esken da den ble levert. Med Pleo kommer batteri, lader, en USB-kabel for programvareoppdateringer, instruksjonsbok og et plastløv som fungerer som mat og leketøy.
Du kan se flere bilder av Pleo i denne bildekarusellen.
Før vi kunne starte leken måtte batteriet lades fullt opp, noe som tok rundt tre timer. I mellomtiden leste vi litt i instruksjonsboken for gode tips om hvordan man oppdrar en babydinosaur. Så var endelig tiden kommet, vi plugget inn batteriet og skrudde på Pleo. Og ventet. Selve klekkingen er en noe kjedelig affære, det er ikke så mye Pleo beveger på seg, men vi ga så mye kos og stimuli som vi kunne, for å få en velbalansert dinosaur. Etter en ti minutters tid var det mer liv i Pleo, og det lille hodet virret fram og tilbake, han ga fra seg lyder når han ble kost med og begynte å utforske omgivelsene.
Pleo har et skjelett med motorer i bena, halen og nakken som gir realistiske bevegelser. Bunnen av føttene har trykkfølsomme sensorer som merker om dinosauren står på bakken eller løftes. To mikrofoner fungerer som ører, to høyttalere lager lydene, lyssensorer i nese og munn hindrer Pleo fra å krasje i ting og reagere på hindre og berøringsfølsomme sensorer plukker opp kosen du gir den over hele kroppen.
Mye lyd og kos
Motorene som gir Pleo de naturlige bevegelsene gir fra seg ganske mye lyd, og gjør babydinoen litt mindre troverdig enn den kunne vært. Men måten Pleo reagerer på berøring er svært realistisk – holder du han i armene og koser former han kroppen rundt deg, og koser tilbake med hode og hale.


Pleo koser tilbake når du har ham på fanget.
Pleo reagerer også på lyd, og kombinasjonen av øye-, munn- og kroppsbevegelser trykker på alle de rette emosjonelle knappene og får deg til å lure på om roboten faktisk kan føle ting. Han skal også kunne stoppe når han kommer til kanten av et bord, men det er slett ikke alltid at kameraet og sensorene på benene oppdager kanten. Banker du i bordet foran Pleo beveger han seg mot lyden, men det fungerer best hvis det er stille i rommet. Hører han deg ikke, går han forover hvis du berører forbena.
Pleo liker også å leke tautrekking med bladet sitt, fingeren din eller hva du måtte finne på å putte i munnen på ham, på samme måte som en hund ville gjort, og lekeknurrer. Pleo er stort sett programmert med hyggelige følelser, og logrer med halen og lager koselyder når du klapper ham eller klør ham under haken.


Tautrekking er gøy, og Pleo biter faktisk hardt nok til at fingeren din får god motstand.
Setter følelser i sving
Vi merket likevel stor forskjell i folks reaksjoner på Pleo. Mens noen medlemmer av Teknofils redaksjon mest ønsket å teste ut hvordan du får dyret sinna, aller helst ved hjelp av slag og spark, smeltet andre fullstendig og utviklet beskytterinstinkter.
Men du kan også gjøre Pleo redd og lei seg, som når medlemmer av redaksjonens mindre dinosaurvennlige klikk holder ham opp-ned etter halen. Da gir Pleo fra seg et hyl, og trykker på alle skyldfølelsesknappen når han blir satt ned igjen – halen havner mellom bena, hodet henger og han lager gråtelyder.
Pleoworld.com kan du også laste ned ulike ferdigprogrammerte humør, deriblant en Godzilla-modus hvor Pleo går amok.
Her er den offisielle videoen fra Ugobe
Ikke helt i mål ennå
Alle de fine ordene til tross, vi sitter igjen med en litt skuffet følelse og hadde ventet oss mer av sluttresultatet. Til tross for Ugobes forsøk på å lage en skapning som kan lære, føle og som har en egen, unik personlighet, savner vi litt mer evner til å utforske verden og lære selv. Lar du han være alene, går han rundt noen minutter før han sovner der han står.
Selve føttene på babydinoen var også noe problematiske, de er laget av plastikk og gjør at Pleo ofte moonwalker i stedet for å bevege seg rundt. På underlag han takler, går han likevel ikke mange meterne alene før han går inn i strømsparende sovemodus.
Og batterilevetiden er kanskje det største aberet med Pleo. Med lett kosing og noen soveperioder holder batteriet en halv arbeidsdag, så må du plukke det ut av magen på Pleo og vente de to-tre timene det tar å lade det opp før du kan fortsette moroen. Det hadde hjulpet om dinosauren kunne lade seg selv, slik støvsugerroboten Romba gjør.


For å spare batteri, går Pleo i sovemodus når du ikke leker med ham. Ganske likt mange katter, faktisk.
Også huden på Pleo gjør kosingen litt mindre hyggelig enn den kunne vært. Gummien gir ganske mye motstand, og etter noen uker med kos i redaksjonen har noe av fargen rett og slett blir kjælt bort. Etter en koseøkt lukter fingrene dine også gummi, noe som i og for seg er bedre enn lukten av våt hund, men ikke like realistisk. Til en saftig pris på 2.800 kroner hadde vi ventet noe mer, men vi synes Ugobe har gjort en bra start med Pleo. Nå venter vi i spenning på neste utgave.

Les også