Tek.no

Test

HTC Wildfire

Espen Irwing Swang
18 Sept 2010 06:00

HTC Wildfire

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

HTC Wildfire er en modell som erstatter HTC Tattoo. Men mye er forbedret i HTC Wildfire, i forhold til Tattoo som kom på markedet for om lag ett år siden.

Videreutviklet

Wildfire har fått en litt større skjerm som i tillegg reagerer på lett berøring og har støtte for bruk av flere fingre samtidig. Den gamle skjermen var resistiv, noe som betyr at den først reagerte når den ble utsatt for et visst trykk.

Den neste store forskjellen er at HTC Wildfire har fått optisk styrepunkt, og at tastene under skjermen er erstattet med berøringsfelter.

Ellers har HTC Wildfire også fått bedre kamera, fotolys og oppdatert operativsystem til Android versjon 2.1. Oppdateringen betyr blant annet at det er lettere å utveksle filer via Bluetooth.

Blant områder der det ikke er gjort forbedringer er skjermoppløsning og prosessorkraft.

Design

Av utseende er det stor forskjell på de to modellene. Side om side får Wildfire Tattoo til å se gammel ut. Større skjerm, metallelementer i chassiset, slankere skrog og renere linjer gjør Wildfire til en pen mobiltelefon.

Det er ingen taster eller kontakter hverken under mobiltelefonen eller på høyre side. På toppen er det en av/på-tast og en 3,5 mm lydutgang. På venstre side er det en volumtast og kontakt for USB-tilkobling (MicroUSB).

Skjermen dekker det meste av telefonens front, og i underkant av skjermen er det fire berøringsfelter. Det venstre viser et hus, og tar deg tilbake til startskjermen. Står du allerede på startskjermen vil en berøring av dette huset åpne et skjermbilde der du ser alle alternative startskjermer og kan hoppe direkte til det du ønsker.

Tasten ved siden av er merket “meny”, og åpner en oversikt over alle applikasjoner på telefonen. Denne oversikten er det også en snarvei til på startskjermen.

Neste tast er merket med en pil som peker mot venstre. Trykker vi her går vi tilbake til der vi var før vår siste handling.

Lengst til høyre er berøringsfeltet merket med et forstørrelsesglass. Trykker vi her åpnes en hurtigsøksboks. Lærer du deg å bruke denne tasten vil du spare deg for mye leting.

Ikke alle er like begeistret for at menytastene reagerer på berøring. Har du lubne fingre eller svak finmotorikk, så er det fort gjort å slumse bort i disse feltene og få avbrutt det du egentlig holder på med.

Optisk navigering

Midt under skjermen sitter en liten metallsirkel med et optisk øye i midten. Øyet har omtrent den samme funksjonen som fingerstrøk over skjermen, men gjør at du for eksempel kan bevege oss rundt på nettsider uten å komme borti lenker ved et uhell.

Klemmer du på denne sirkelen foretar du ulike valg, avhengig av hva som er markert.

På baksiden har telefonen et bredt metallfelt på midten, mens det er plast over og under metallfeltet. Øverst på baksiden finner du kameraet og en liten diode som gir lys ved fotografering.

Telefonen er stilig og virker godt sammenskrudd. Vårt testeksemplar er hvitt med grå aluminiumsramme og sort felt rundt skjermen. Men telefonen finnes også i rødt, sort og brunt.

Skjerm

Det er deilig å ha litt mer skjermplass enn vi fikk på HTC Tattoo, men 3,2 tommer er heller ikke all verden. Skjermen skjemmes noe av at oppløsningen bare er på 240 x 320 punkter. Det er samme antall bildepunkter som på Tattoo, men på Wildfire er skjermen såpass mye større at hvert punkt trer tydeligere frem. Dermed virker skjermen på Wildfire mindre skarp enn skjermen på Tattoo.

Skjermen er imidlertid en av de beste vi har sett når det gjelder bruk i direkte sollys.

Grensesnitt

Wildfire har operativsystemet Android 2.1, og brukergrensesnittet Sense. I dette tilfellet betyr det at telefonen har en hovedstartskjerm med tre “ekstra” skjermer på hver side. Disse kan du hente frem ved å stryke over skjermen, eller du kan få en oversikt over alle sju sidene ved å trykke på tasten med hus på (en gang om du står på en startskjerm, to ganger om du er inne i et program).

Vi har fått noen tilbakemeldinger om at telefonen kan være treg å manøvrere, men vi har ikke hatt problemer med dette på vårt testeksemplar. Her er responsen direkte, selv om telefonen naturlig nok ikke er like rask til å veksle mellom programmer som det toppmodellene med heftigere prosessorer og grafikkakselleratorer er. Hastigheten på Wildfire er helt akseptabel, også når vi blar i bilder eller musikkalbum.

Kamera

Kameraet på Wildfire er slett ikke så ille. I godt lys kan vi få riktig så gode bilder, mens det blir en del støy i bildene ved skat lys. Fotolampen fungerer når vi tar bilder på avstander mellom en og tre meter. 

Kameraet har ingen kameratast, men vi berører skjermen for å bestemme fokuspunkt. Når kameraet har fokusert utløser vi bildet ved å trykke på tasten med det optisk øyet. For den som vil eksperimentere litt, så er det flere muligheter for manuelle tilpasninger. 

Videokameraet har sine klare begrensninger. Her makter ikke prosessoren å komprimere bildene raskt nok til at vi får flyt i filmen selv ved nokså langsom panorering.

Her kan du se et lite demoklipp filmet på høyeste oppløsning (CIF) og lastet direkte fra HTC Wildfire til YouTube:
  

Applikasjoner

HTC Wildfire kommer med en rekke programmer ferdig installert. De funksjonene vi mangler kan vi stort sett skaffe ved å laste ned gratisapplikasjoner fra Android Market. En av de første appliaksjonene vi skaffet oss var en filutforsker. Det er ergerlig å laste ned filer som du senere ikke finner igjen, og hvorfor en filutforsker ikke er standard er oss en gåte. Men så finnes det altså flere slike utforskere som kan lastes ned gratis.

Noe av det du bør lære deg først som sist er hvilken nytte du kan ha av å bruke søk på telefonen (markert med en lupe under skjermen). Denne funksjonen viser tydelig at det er verdens største søkemotorutvikler, Google, som står bak operativsystemet i Wildfire. Hva du kan søke etter er litt avhengig av hvilket program du bruker. Er du på startskjermen kan du finne kontakter, meldinger, e-post, applikasjoner og mye annet. I andre programmer får du treff som begrenser seg til appliaksjonen du jobber med.

Lær deg også å bruke menytasten, som gir deg flere alternativer når du jobber med de forskjellige applikasjonene.

Sosiale nettverk

Utviklerne i HTC har vært fllinke til å gi HTC-mobilene merverdi gjennom en egen tilpasning av brukergrensesnittet. Wildfire er ikke noe unntak i så måte. Her finnes blant annet en applikasjon som heter Friend Stream. Ved hjelp av denne får du raskt og enkelt oversikt over hva som rører seg i de sosiale nettverkene du er medlem av. 

Men integreringen mot sosiale nettverk går enda mye lenger. Blant annet kan du bla i nettalbum som om de lå lagret på telefonen, og i kontaktilsten kan du følge dine venners oppdateringer. Første gang du setter opp telefonen blir du bedt om å legge inn brukernavn og passord for tjenestene du vil bruke, og siden blir de en like naturlig del av telefonen som SMS og tale.

Å skrive tekst på denne mobiltelefonen er enkelt, ettersom det blir nokså store taster på skjermtastaturet. Men det er ikke egne taster for æøå. Som på Tattoo må du trykke og holde på a og o for å få frem disse alternativene.

Telefonen har også fått funksjoner fra dyrere modeller, som automatisk demping av ringelyd når mobiltelefonen løftes, og full demping av lyden når telefonen vendes opp ned.

Ingen revolusjonerende mobil

Selv om Wildfire klarer alt Tattoo-klarte og enda litt til, så fremstår ikke denne telefonen som like unik som Tattoo i sin tid gjorde. HTC får nå tøff konkurranse i dette prissegmenet, først og fremst fra Sony Ericsson og Samsung, men også fra produsenter som LG og Huawei. Dermed skal det mer til for å kapre toppscore i vår test. Vi mener likevel dette er en svært bra mobiltelefon i forhold til prisen, og gir den terningkast 5.

Er du ute etter en rimelig Android-mobil bør du også sjekke disse:
 

Sony Ericsson Xperia X 10 Mini. Denne telefonen er rimeligere, men har også mindre skjerm.
Huawei U8230. Denne har bedre skjerm og koster omtrent det samme som Wildfire. Men den er ikke like lekker og mangler brukergrensesnittet Sense.
Her kan du sjekke prisen på HTC Wildfire i wårt prissøk
Her kan du sjekke prisen på Sony Ericsson Xperia X10 mini i vårt prissøk
Her kan du sjekke prisen på Huawei U8230 i vårt prissøk