Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestKingston SSDNOW V200 128 GB

Denne SSD-en bør du styre langt unna

Sjelden ser vi en SSD som skuffer så mye som dette.

Introduksjon

Det er få andre komponenter du kan putte i maskinen din som vil gi deg en like drastisk økning i ytelse som en SSD. De små lagringsmediene har på ett år gått fra å være utrolig raske til langt mer enn det. Det tok bare dager før de sprengte kapasiteten til det mest utbredte grensesnittet SATA 6 Gbit/s.

De SSD-ene med høyest ytelse kan overføre en hel CD-plate tar bare litt over et sekund, og prisene har i løpet av det siste året normalisert seg veldig. De billigste SSD-ene som holder denne høye ytelsen koster rundt 1200 kroner for 120 GB, og 2400 kroner for 240 GB.

SSD-ens innside
Kontrolleren er fra JMicron
Minnebrikker fra Toshiba
Kontrolleren bruker hurtigminne
Tilbehørspakken er stor
Produktesken

Sent i høst kastet Kingston seg for alvor med i kampen om de mest kostnadseffektive SSD-ene når de lanserte sin SSDNow V200. Påstår de selv i alle fall. Prisen ligger på nivå med de mest kostnadseffektive løsningene, men ytelsen vi blir lovet er noe svakere.

Vi har fått inn V200 128 GB til test, en SSD som på papiret skal dra unna 300 MB/s ved lesing og 190 MB/s ved skriving. For å sette det i en sammenheng er dette omtrent halvparten av hva de fleste SSD-ene på dagens marked kan yte i praksis, og egentlig på nivå med hva en typisk SATA 3 Gbit/s-enhet kan levere.

Det kan virke underlig, men det er tross alt et stort rom i markedet for SSD-er som yter på dette nivået. Det er blant annet veldig mange bærbare maskiner som ikke støtter SATA 6 Gbit/s, og får dermed bare brukt ytelsen til SATA 3 Gbit/s. For at en slik SSD skal være attraktiv må den imidlertid ha de rette funksjonene på plass og være priset riktig.

Utviklet av JMicron

Vi skal komme tilbake til akkurat det mot slutten av denne testen, for i mellom er det et hav av viktige momenter som gjør denne SSD-en til akkurat det produktet den er. Viktigst av alt er kontrolleren, som kommer fra JMicron

JMicron er et selskap som lager mye forskjellig, men SSD-kontrollerene brukes ikke i veldig mange av dagens SSD-er. De har faktisk vært mer eller mindre borte fra markedet i flere år etter at det ble klart at den forrige kontrolleren slet kraftig med å holde ytelsen over tid. Etter bare et par uker satt du raskt igjen med en ytelse som var lavere enn blant tradisjonelle harddisker. Produsentene byttet ut kontrollerne, og vips fikk aktører som Indilinx og SandForce et saftig grep om SSD-markedet.

Dette er et problem som mange trodde ville knekke JMicron, men slik har det ikke blitt. Kingston kjøpte store deler av selskapet, og med den nye JM66x-kontrolleren er det lite som stopper dem fra å gjøre alt godt igjen. Er JM66x feilfri har de lagt et nytt grunnlag for troverdighet hos kundene, og klarer de å bygge på dette med to-tre feilfrie generasjoner vil nok alt være glemt blant folk flest. Tidligere har nemlig JMicron kunne tilby en lavere pris enn konkurrentene.

Litt forundret var vi riktig nok da vi åpnet SSD-en og ser at selve kontrolleren er fra Toshiba. Grunnen til dette er imidlertid ganske enkel. JMicron er et rent utviklingsselskap, de designer en kontroller, men har ikke fabrikker og andre fasiliteter for å gjøre den faktiske produksjonen. I dette tilfellet er det Toshiba som har gjort selve produksjonen, men alt bak den lille logen er en ren JMicron-produksjon.

Første med SATA 6 Gbit/s

Kontrolleren er den første fra JMicron som støtter SATA 6 Gbit/s, grensesnittet som er nødvendig for å yppe med eliten i markedet. Ytelsesspesifikasjonene Kingston kommer med er imidlertid alt annet enn på toppnivå, snarere tvert i mot. Leseytelsen kan strekke seg til 300 MB/s i det beste tilfellene, eller 190 MB/s under skriving. Antallet IOPS skal ligge på 36 000 ved lesing.

Ett av triksene bransjen benytter for at en SSD skal holde den spesifiserte ytelsen over tid er å sette litt hurtigminne i nærheten av kontrolleren, som den kan bruke til å mellomlagre filer og utføre andre optimaliseringsoppgaver. Vi finner to slike brikker i dagens testkandidat, men hvor mye minne det er snakk om er ukjent.

For å lagre og holde på filene dine er det tatt i bruk minnebrikker fra Toshiba. Dette er minne produsert med 32 nm, og er av Toggle-Mode-typen. Dette er minnebrikker som holder høy kvalitet, og er gjerne litt bedre enn de mer utbredte 25 nm-brikkene.

128 GB-modellen vi har inne test bærer åtte slike minnebrikker, alle på den samme siden av kretskortet. Hver av brikkene er på 16 GB, fordelt utover fire minnekjerner på 4 GB.

Solid oppgraderingspakke

Modellene i V200-serien som byr på 64 GB og 128 GB lagringsplass er blant få SSD-er som kun er 7 millimeter tykke, noe som gjør at de passer i selv de tynneste bærbare maskiner som benytter 2,5"-formatet. For å være helt sikker på at SSD-en skal passe til alt leveres den med en plastramme som øker høyden til det normale rundt 9,3 – 9,5 mm. Modellen med 256 GB ombord har imidlertid den sistnevnte tykkelsen.

Du kan kjøpe V200 i en helt enkel forpakning der det kun er SSD-en og plastrammen som følger med, men du får den også som en del av Kingstons SSDNow-serie. Da slenger de med både eksternt harddiskkabinett, flere kabler og rammer for bruk internt i maskinen og et kloneprogram. Med disse delene og programmene har du alt du trenger for å bytte fra harddisk til SSD helt smertefritt.

Ytelse

IOmeter

For å se hvor godt Kingston V200 128 GB yter tar vi først i bruk IOmeter og kjører en test som viser hvor mange IOPS enheten kan klemme unna, antall operasjoner hvert sekund. Kingston selv lover ikke mer enn maksimalt 36 000 ved lesing og 2500 ved skriving.

Under leseprosessen når aldri lengre enn drøyt 22 000 IOPS, men vi oppnår 4200 IOPS ved skriving. Selv om sistnevnte er bedre enn hva Kingston lover, er begge tallene alt annet enn gode sett i forhold til dagens markedet – eller fjordårets for den saks skyld. SSD-en koster tross alt 1300 kroner, og da burde den gi mer.

Klikk for større versjon

Godt er det imidlertid at forsinkelsestidene er veldig lave over hele fjøla. Dette er tiden SSD-en bruker på å reagere når den blir bedt om å gjøre noe, og her kommer V200 like godt ut som alle andre SSD-er.

Går vi over til en litt mer sammensatt test som gjenspeiler normalt bruk for en arbeidsstasjon, kommer V200 ganske enkelt ut helt på bunn av skalaen. Med bare 3200 poeng kommer de faktisk dårligere ut enn et par SSD-er de lanserte for flere år siden.

AS SSD Benchmark

For å se nærmere på hvordan SSD-en gjør det under sammensatte oppgaver, drar vi også i gang programmet AS SSD, der filer skrives og leses på en rekke forskjellige måter. Den totale poengsummen blir ikke mer enn 282, noe som igjen er en av de lavere vi har målt og på nivå med SSD-ene som ble lansert før SATA 6 Gbit/s ble tatt i bruk som grensesnitt.

De individuelle målingene viser at V200 sliter virkelig hardt med de minste filene den kan skrive og lese, 4 Kb. Det går spesielt skeis når de samme filene skal skrives i pulje på 64 om gangen, men forsinkelsestidene er igjen gode. Selv om den sekvensielle skrive- og leseytelsen er på et lavt nivå, er den ikke direkte ille. Den er også nære de maksimale tallene Kingston lover for maksimal ytelse, noe vi sjeldent ser.

Ytelse fortsetter

PCmark Vantage

For å se nærmere på hvor godt V200 yter i mer praktisk rettede oppgaver drar vi i gang PCmark Vantage, som simulerer en rekke tradisjonelle arbeidsoppgaver. Kingston kommer her ut med i overkant av 24 000 poeng, noe som sender dem til bunns på sammenligningsstatistikken.

De individuelle resultatene viser at SSD-en jevnt over presterer på et lavt nivå. Den gjør det godt på importering av bilder, men taper på lasting av programmer, musikk og oppstartsprosessen.

ATTO disk Benchmark

For å finne SSD-ens maksimale overføringsytelse tar vi i bruk ATTO, et program som skriver et lass med filer til og fra enheten. Tallene viser at Kingston V200 nærmer seg 160 MB/s ved lesing, og 270 MB/s ved skriving. Dette er på ingen måte ytelse som kan møte dagens marked, ikke en eneste SSD som er lansert i 2011 med SATA 6 Gbit/s har levert slike tall. Faktisk var de fleste SSD-ene i den forrige generasjonen basert på SATA 3 Gbit/s betydelig vassere i denne testen.

Ytelsen er ujevn

Klikk for fullversjon

At ytelsen V200 leverer er lav i forhold til prisen er relativt greit, det kan til nød kompenseres via en betydelig lavere pris enn hva V200 i dag selges for. Hovedproblemet er imidlertid at den ytelsen den leverer er veldig ujevn. I dette tilfellet ser det ut til at JM66x-kontrolleren sliter med nøyaktig det samme problemet den hadde for over tre år siden, ytelsen går i bakken etter meget lite bruk. Den gjennomsnittlige skriveytelsen er faktisk halvparten av hva en tradisjonell harddisk kan levere – 42 MB/s.

Grafen over viser resultatet av en full runde i HD Tach, der det skrives og leses til hele mediet. Vi kjørte tre runder som hver tar rundt 5-10 minutter, og dette er resultatet av den siste. Ikke bare er den gjennomsnittlige skriveytelsen utrolig lav, men spennet er veldig stort. Den svinger hardt opp og ned fra 130 MB/s til 10 MB/s – noe så ille har vi ikke sett på veldig, veldig lenge.

Konklusjon

I løpet av hele 2011 så vi SSD etter SSD sprenge ytelsesgrensene i et utrolig høyt tempo. Selv om enkelte modeller kanskje ikke er det beste kjøpet, var det ingen modeller vi kom over som var et direkte dårlig produkt – helt til nå. Det er veldig synd å si det, for Kingston imponerte oss stort med deres HyperX-serie. Men med den nye SSDNow V200 bommer de totalt. Den koster for mye, den yter på et lavt nivå og den har problemer som SSD-er lansert de siste årene holder seg for gode for.

128 GB-modellen som vi i dag har testet koster 1300 kroner, noe som er i det samme området som de fleste andre SSD-er på markedet. Det er litt mer enn den kostnadseffektive Agility 3, det samme som Force GT og litt mindre enn Samsung 830.

Sett i forhold til hva disse tre SSD-ene yter, kommer Kingstons V200 alt for lang bak. Den kan ikke klemme ut mer enn 160 MB/s ved skriving og 270 MB/s ved lesing, det er milevis fra dagens standarder – selv om den sekvensielle ytelsen er på det samme nivået. Satt opp mot dagens standard på gjerne 550 MB/s begge veier er dette rett og slett ikke nok når prisen er hva den er.

Spesielt mye bedre blir det ikke når SSD-en får mye å gjøre samtidig. Antallet IOPS er veldig lavt, ikke mer enn 4200 ved skriving og 22 000 ved lesing, men også overføringsytelsen her er heller laber.

Den lave ytelsen vi har sett er noe som kan kompenseres ved å senke prisen, kraftig. Det er tross alt et marked for SSD-er som yter på dette nivået i bærbare maskiner som er et år eller to gamle. Dessverre er V200 for dyr for også slik bruk, men mer bekymringsverdig er det at V200 ser ut til å slite med et problem vi trodde det var slutt på for flere år siden. Ytelsen synker nemlig betraktelig under bruk. Så langt at den i snitt er langt tregere enn én tradisjonell harddisk.

Grunnen til at dette skjer ligger i kjernen av SSD-en, selve kontrolleren som er produsert av JMicron. Dette er den første kontrolleren de har laget som støtter det moderne SATA 6 Gbit/s-grensesnittet, men vi sliter med å se hvordan den skiller seg fra forgjengeren. Kontrolleren har helt klart det samme problemet som plaget JMicron for tre år siden, at skriveytelsen stuper helt ned til 10 MB/s er noe som rett og slett ikke burde skje i dag.

Veldig varm blir den også under bruk, noe få SSD-er gjør.

At Kingston V200 fremstår som så lite moderne og, synd som det er, et veldig dårlig kjøp, er det ikke direkte Kingston sin skyld. Det er kontrolleren fra JMicron. Vi vil ikke gjøre noe annet enn å anbefale at du styrer langt unna en hver SSD som benytter denne kontrolleren – noe som foreløpig kun er V200.

Om vi skal trekke frem noe positivt er det egentlig bare et par punkter som ikke omhandler selve SSD-en. For Kingston leverer V200 med en solid tilbehørspakke som gjør oppgraderingen fra en harddisk til SSD veldig enkel. 64 GB og 128 GB-modellen er forøvrig bare 7 mm tykk, noe som gjør at den vil få plass i alle bærbare maskiner på markedet som støtter 2,5"-formatet.

Uansett er det ikke til å komme unna den ganske enkle sannheten. V200 leverer veldig lite ytelse og koster det samme som de beste SSD-ene på markedet. Når den i tillegg er plaget av et problem som senker ytelsen betraktelig etter kort tids bruk kan vi ikke gjøre noe annet enn å anbefale deg å styre pent unna.

Oppsummert

+ Bred tilbehørspakke
+ 128 GB-modellen er bare 7 mm tykk

- Generelt sett veldig lav ytelse
- Koster for mye
- Veldig lav skriveytelse
- Lavt antall IOPS
- Taper ytelse over tid

annonse