Tek.no

Test Kingston SSDNOW V200 128 GB

Denne SSD-en bør du styre langt unna

Sjelden ser vi en SSD som skuffer så mye som dette.

4 Jan 2012 21:20

Introduksjon

Det er få andre komponenter du kan putte i maskinen din som vil gi deg en like drastisk økning i ytelse som en SSD. De små lagringsmediene har på ett år gått fra å være utrolig raske til langt mer enn det. Det tok bare dager før de sprengte kapasiteten til det mest utbredte grensesnittet SATA 6 Gbit/s.

De SSD-ene med høyest ytelse kan overføre en hel CD-plate tar bare litt over et sekund, og prisene har i løpet av det siste året normalisert seg veldig. De billigste SSD-ene som holder denne høye ytelsen koster rundt 1200 kroner for 120 GB, og 2400 kroner for 240 GB.

SSD-ens innside
Kontrolleren er fra JMicron
Minnebrikker fra Toshiba
Kontrolleren bruker hurtigminne
Tilbehørspakken er stor
Produktesken

Sent i høst kastet Kingston seg for alvor med i kampen om de mest kostnadseffektive SSD-ene når de lanserte sin SSDNow V200. Påstår de selv i alle fall. Prisen ligger på nivå med de mest kostnadseffektive løsningene, men ytelsen vi blir lovet er noe svakere.

Vi har fått inn V200 128 GB til test, en SSD som på papiret skal dra unna 300 MB/s ved lesing og 190 MB/s ved skriving. For å sette det i en sammenheng er dette omtrent halvparten av hva de fleste SSD-ene på dagens marked kan yte i praksis, og egentlig på nivå med hva en typisk SATA 3 Gbit/s-enhet kan levere.

Det kan virke underlig, men det er tross alt et stort rom i markedet for SSD-er som yter på dette nivået. Det er blant annet veldig mange bærbare maskiner som ikke støtter SATA 6 Gbit/s, og får dermed bare brukt ytelsen til SATA 3 Gbit/s. For at en slik SSD skal være attraktiv må den imidlertid ha de rette funksjonene på plass og være priset riktig.

Utviklet av JMicron

Vi skal komme tilbake til akkurat det mot slutten av denne testen, for i mellom er det et hav av viktige momenter som gjør denne SSD-en til akkurat det produktet den er. Viktigst av alt er kontrolleren, som kommer fra JMicron

JMicron er et selskap som lager mye forskjellig, men SSD-kontrollerene brukes ikke i veldig mange av dagens SSD-er. De har faktisk vært mer eller mindre borte fra markedet i flere år etter at det ble klart at den forrige kontrolleren slet kraftig med å holde ytelsen over tid. Etter bare et par uker satt du raskt igjen med en ytelse som var lavere enn blant tradisjonelle harddisker. Produsentene byttet ut kontrollerne, og vips fikk aktører som Indilinx og SandForce et saftig grep om SSD-markedet.

Dette er et problem som mange trodde ville knekke JMicron, men slik har det ikke blitt. Kingston kjøpte store deler av selskapet, og med den nye JM66x-kontrolleren er det lite som stopper dem fra å gjøre alt godt igjen. Er JM66x feilfri har de lagt et nytt grunnlag for troverdighet hos kundene, og klarer de å bygge på dette med to-tre feilfrie generasjoner vil nok alt være glemt blant folk flest. Tidligere har nemlig JMicron kunne tilby en lavere pris enn konkurrentene.

Litt forundret var vi riktig nok da vi åpnet SSD-en og ser at selve kontrolleren er fra Toshiba. Grunnen til dette er imidlertid ganske enkel. JMicron er et rent utviklingsselskap, de designer en kontroller, men har ikke fabrikker og andre fasiliteter for å gjøre den faktiske produksjonen. I dette tilfellet er det Toshiba som har gjort selve produksjonen, men alt bak den lille logen er en ren JMicron-produksjon.

Første med SATA 6 Gbit/s

Kontrolleren er den første fra JMicron som støtter SATA 6 Gbit/s, grensesnittet som er nødvendig for å yppe med eliten i markedet. Ytelsesspesifikasjonene Kingston kommer med er imidlertid alt annet enn på toppnivå, snarere tvert i mot. Leseytelsen kan strekke seg til 300 MB/s i det beste tilfellene, eller 190 MB/s under skriving. Antallet IOPS skal ligge på 36 000 ved lesing.

Ett av triksene bransjen benytter for at en SSD skal holde den spesifiserte ytelsen over tid er å sette litt hurtigminne i nærheten av kontrolleren, som den kan bruke til å mellomlagre filer og utføre andre optimaliseringsoppgaver. Vi finner to slike brikker i dagens testkandidat, men hvor mye minne det er snakk om er ukjent.

For å lagre og holde på filene dine er det tatt i bruk minnebrikker fra Toshiba. Dette er minne produsert med 32 nm, og er av Toggle-Mode-typen. Dette er minnebrikker som holder høy kvalitet, og er gjerne litt bedre enn de mer utbredte 25 nm-brikkene.

128 GB-modellen vi har inne test bærer åtte slike minnebrikker, alle på den samme siden av kretskortet. Hver av brikkene er på 16 GB, fordelt utover fire minnekjerner på 4 GB.

Solid oppgraderingspakke

Modellene i V200-serien som byr på 64 GB og 128 GB lagringsplass er blant få SSD-er som kun er 7 millimeter tykke, noe som gjør at de passer i selv de tynneste bærbare maskiner som benytter 2,5"-formatet. For å være helt sikker på at SSD-en skal passe til alt leveres den med en plastramme som øker høyden til det normale rundt 9,3 – 9,5 mm. Modellen med 256 GB ombord har imidlertid den sistnevnte tykkelsen.

Du kan kjøpe V200 i en helt enkel forpakning der det kun er SSD-en og plastrammen som følger med, men du får den også som en del av Kingstons SSDNow-serie. Da slenger de med både eksternt harddiskkabinett, flere kabler og rammer for bruk internt i maskinen og et kloneprogram. Med disse delene og programmene har du alt du trenger for å bytte fra harddisk til SSD helt smertefritt.

Les også