TestSony Xperia P

Endelig gjør Sony alt riktig

Aluminiumskropp, knallskjerm og godt kamera til fornuftig pris.

Skjerm, design og menyer

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 12,2 x 5,95 x 1,05 cm
Vekt: 120 gram
Skjerm: LCD (Reality Display, White Magic, Bravia-teknologi), 4 tommer, 540 x 960 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås, kameratast
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack, Micro-HDMI
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Android OS 2.3.7 med Sonys grensesnitt

Firmware:

Pris: Fra 3200 kroner

Kort sagt:

– Knallgod skjerm
– Litt særegen design
– Kameraknapp
– Rask
- God byggekvalitet
- Gode menyer

– Ikke nyeste versjon av Android

Sony Xperia P er det beste vi har sett fra denne kanten på lang tid.

Etter å ha testet storebror Xperia S med blandede følelser, var forventningene til Xperia P egentlig ikke så store. Vi så for oss en forenklet, krympet og rimeligere modell med minst like mange svakheter som flaggskipet.

Fet skjerm

Skjermen er lyssterk, med Sonys nye teknologi – WhiteMagic. Vanlige LCD-skjermer har bildepunkter (piksler) med underpunkter i rødt, blått og grønt. Det Sony kaller WhiteMagic er en LCD-skjerm der det i tillegg er lagt til et hvitt underpunkt.

White Magic. Illustrasjonen viser fire piksler.

Teknologien har særlig to fordeler – hvitt kan vises som hvitere enn når tre fargede lamper skal fremstille hvitt. Samtidig kreves mindre strøm på skjermen for å fremstille hvitt innendørs. Ifølge Sony kan teknologien redusere strømforbruket med 50 prosent innendørs, eller gi dobbelt lysstyrke utendørs.

Med WhiteMagic skal skjermen ifølge Sony være tydelig lesbar, selv i sollys. Det er nok en liten overdrivelse. Skjermen er riktig nok en av de bedre når det gjelder lesbarhet i sol, men det er ennå langt unna at det kan kalles bra. For å fungere optimalt i sol må skjermen enten reflektere lyset fra solen i riktige farger, slik et trykt bilde gjør, ellers må skjermen lyse så kraftig at det overgår solskinnet. Det ville gitt et enormt strømforbruk.

Bravia

Sony hevder også at teknologien gir høyere detaljrikdom når du ser på bilder eller video. Uansett gir teknologien et behagelig bilde med gode farger. Sony har i tillegg lagt til det de kaller Bravia Engine. Dette er en funksjon som skal gjøre fargene sterkere og klarere.

Det fungerer stort sett bra, men kan av og til gi litt uheldige utslag.

God skjermoppløsning

Skjermen på Xperia P måler 4 tommer. Det er mindre enn på telefoner som Xperia S (4,3 tommer), samtidig som den er en del større enn iPhone 4 (3,5 tommer). Vi opplever skjermstørrelsen som god, og oppløsningen på 540 x 960 punkter gir høy nok pikseltetthet til at bildet fremstår som knivskarpt.

Skjermen er kapasitiv, noe som betyr at det holder at du berører den, du behøver ikke å trykke. Det betyr også at du ikke kan betjene telefonens grensesnitt med vanlige hansker på, men må bruke spesialhansker eller spesialpenn. Skjermen er heller ikke grei å betjene om det kommer vann på den. Det er den heller ikke ment å tåle, og det bør derfor uansett unngås.

Hva? Gammelt OS?

Operativsystemet på telefonen er Android 2.3.7, også kalt Gingerbread. En oppdatering til Android 4 (Ice Cream Sandwich) skal komme nå i juni, men i skrivende stund har vi ennå ikke sett noe til den. Det bekymrer oss litt, for slike oppdateringer har en tendens til å bli forsinket.

Enkelte av punktene vi påpeker i denne testen vil naturlig nok endre seg når telefonen får et nytt operativsystem.

Flere forbedringer

Designen på Xperia P minner mye om designen på Xperia S. Men selv om de tilsynelatende er to like telefoner, er forskjellene himmel og hav. Xperia S er betydelig større, og har et tynt plastlokk som dekker nesten hele baksiden. Til tross for at lokket er stort, har det ingen annen funksjon enn å dekke Micro-SIM-holderen. Lokket på våre testmobiler hadde dessuten en tendens til å løsne.

Det gjør ikke dekslene på Xperia P, som er i aluminium og sitter skrudd fast til innmaten. Aluminiumen er laget i ett sammenhengende stykke, og fungerer som ramme på telefonen. Øverst på baksiden er det en smal plastdel som sørger for at antennesignalene ikke blokkeres, og tilsvarende er det en plastdel i bunnen av telefonen. Mellom bunnstykket og resten av telefonen er det en transparent plaststripe som er et par millimeter høy.

På den smale plaststripen finner du de samme tre ikonene som på Xperia S. Forskjellen er at her er berøringsfelt og ikon på samme sted. På Xperia S ligger berøringsfeltet høyere opp på telefonen enn ikonet gjør. P Xperia P har vi ikke opplevd å komme utilsiktet borti berøringsfeltene når vi skriver på skjermtastaturet, noe som skjedde med jevne mellomrom på Xperia S.

Plaststripen er med andre ord ikke bare til pynt, og små dioder får også stripen til å gløde opp ved hendelser.

Synlige skruer

Høyre side av telefonen har tre taster, en skrue og et høyttalergitter. Den øverste tasten er hovedbryter, mens den nederste er en kameratast. Med denne tasten starter kameraet om ikke lynraskt, så i alle fall raskere enn på de fleste andre mobiltelefoner. Den tredje og største tasten er volumtast.

Baksiden av vår testmobil er i samme aluminiumsgrå farge som resten av mobilen, men bærer Sony Ericssons grønne logo og har to åpninger til henholdsvis kamera og kameralys.

På venstre side har telefonen mikroversjoner av USB og HDMI-porter, i tillegg til et lite lokk som skjuler brønnen til MicroSIM-kortet. På toppen av telefonen er det en 3,5 mm kontakt for tilkobling av øreplugger med eller uten mikrofon. Mens Xperia S hadde denne porten plassert så tett på hovedbryteren at det var til irritasjon når vi brukte telefonen med headsett koblet til, så er dette problemet borte på Xperia P.

Sony har med andre ord rettet opp samtlige av designsvakhetene fra S-modellen. Om det har gjort telefonen noe penere er en annen sak. Vi liker den kantete og litt industrielle designen med metall, synlige skruer og metallgitter over høyttaleren. Slike detaljer kan gi assosiasjoner til finmekanikk, men her er arbeidet så godt utført at Sony ikke har noe å skamme seg over.

Noen vil muligens oppleve de skarpe hjørnene som litt ubehagelige om telefonen bæres i en trang lomme.

Velkjente menyer

Menysystemet på telefonen ligger tett opp mot Googles originalmenyer, men Sony har arbeidet med å tilpasse ikonene til høyoppløste skjermer, noe du også vil merke om du kobler telefonen til en større skjerm via HDMI-porten.

Det vi savner er muligheten for å gå direkte til en applikasjon fra ikoner på låseskjermen, slik vi du kan på mange andre Android-mobiler. Det er godt mulig Sony legger til disse funksjonene når oppdateringen til Android 4 (Ice Cream Sandwich) er på plass.

Noen vil sikkert sette pris på at du kan velge bort visning av innhold når det kommer inn meldinger til telefonen mens den er låst. Du kan også selv bestemme hvilke hendelser som skal varsles på den låste skjermen. Disse funksjonene styres fra skjerminnstillingene på telefonen.

Du har fem startskjermer du kan plassere Widgets på, mot sju på de fleste nye Android-mobiler. Kniper du med fingrene på en startskjerm får du ikke opp en oversikt over startskjermene dine, men et skjermbilde der alle skjermelementene fra startskjermene flyter sammen i noe Sony kaller en oversikt. Faktum er at du ikke skal ha mange elementer aktivert før dette bildet blir svært lite oversiktlig.

Men i den store sammenheng er dette for en bagatell å regne. Fordelen er at du kan hoppe direkte til en Widget eller snarvei uten å måtte bla til siden den ligger lagret på. Men faren for at du skal treffe feil er overhengende.

Ettersom du selv bestemmer hvilke moduler og snarveier som skal ligge hvor, er det liten grunn til å tro at du vil komme til å ha bruk for den såkalte oversiktsfunksjonen.

TimeScape inn i uendeligheten

Telefonen har funksjonen TimeScape, der du kan samle alle informasjon om kontakter og begivenheter i en kronologisk oversikt. Her er også evighetssymbolet (liggende åttetall) og når du trykker på dette får du opp filtrert informasjon. Trykker du for eksempel på dette symbolet når du ser på en oppdatering fra en venn, så får du opp en historikk over meldinger og annen kommunikasjon du har hatt med vedkommende.