Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia P

Endelig gjør Sony alt riktig

Aluminiumskropp, knallskjerm og godt kamera til fornuftig pris.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjerm, design og menyer

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 12,2 x 5,95 x 1,05 cm
Vekt: 120 gram
Skjerm: LCD (Reality Display, White Magic, Bravia-teknologi), 4 tommer, 540 x 960 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås, kameratast
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack, Micro-HDMI
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Android OS 2.3.7 med Sonys grensesnitt

Firmware:

Pris: Fra 3200 kroner

Kort sagt:

– Knallgod skjerm
– Litt særegen design
– Kameraknapp
– Rask
- God byggekvalitet
- Gode menyer

– Ikke nyeste versjon av Android

Sony Xperia P er det beste vi har sett fra denne kanten på lang tid.

Etter å ha testet storebror Xperia S med blandede følelser, var forventningene til Xperia P egentlig ikke så store. Vi så for oss en forenklet, krympet og rimeligere modell med minst like mange svakheter som flaggskipet.

Fet skjerm

Skjermen er lyssterk, med Sonys nye teknologi – WhiteMagic. Vanlige LCD-skjermer har bildepunkter (piksler) med underpunkter i rødt, blått og grønt. Det Sony kaller WhiteMagic er en LCD-skjerm der det i tillegg er lagt til et hvitt underpunkt.

White Magic. Illustrasjonen viser fire piksler.

Teknologien har særlig to fordeler – hvitt kan vises som hvitere enn når tre fargede lamper skal fremstille hvitt. Samtidig kreves mindre strøm på skjermen for å fremstille hvitt innendørs. Ifølge Sony kan teknologien redusere strømforbruket med 50 prosent innendørs, eller gi dobbelt lysstyrke utendørs.

Med WhiteMagic skal skjermen ifølge Sony være tydelig lesbar, selv i sollys. Det er nok en liten overdrivelse. Skjermen er riktig nok en av de bedre når det gjelder lesbarhet i sol, men det er ennå langt unna at det kan kalles bra. For å fungere optimalt i sol må skjermen enten reflektere lyset fra solen i riktige farger, slik et trykt bilde gjør, ellers må skjermen lyse så kraftig at det overgår solskinnet. Det ville gitt et enormt strømforbruk.

Bravia

Sony hevder også at teknologien gir høyere detaljrikdom når du ser på bilder eller video. Uansett gir teknologien et behagelig bilde med gode farger. Sony har i tillegg lagt til det de kaller Bravia Engine. Dette er en funksjon som skal gjøre fargene sterkere og klarere.

Det fungerer stort sett bra, men kan av og til gi litt uheldige utslag.

God skjermoppløsning

Skjermen på Xperia P måler 4 tommer. Det er mindre enn på telefoner som Xperia S (4,3 tommer), samtidig som den er en del større enn iPhone 4 (3,5 tommer). Vi opplever skjermstørrelsen som god, og oppløsningen på 540 x 960 punkter gir høy nok pikseltetthet til at bildet fremstår som knivskarpt.

Skjermen er kapasitiv, noe som betyr at det holder at du berører den, du behøver ikke å trykke. Det betyr også at du ikke kan betjene telefonens grensesnitt med vanlige hansker på, men må bruke spesialhansker eller spesialpenn. Skjermen er heller ikke grei å betjene om det kommer vann på den. Det er den heller ikke ment å tåle, og det bør derfor uansett unngås.

Hva? Gammelt OS?

Operativsystemet på telefonen er Android 2.3.7, også kalt Gingerbread. En oppdatering til Android 4 (Ice Cream Sandwich) skal komme nå i juni, men i skrivende stund har vi ennå ikke sett noe til den. Det bekymrer oss litt, for slike oppdateringer har en tendens til å bli forsinket.

Enkelte av punktene vi påpeker i denne testen vil naturlig nok endre seg når telefonen får et nytt operativsystem.

Flere forbedringer

Designen på Xperia P minner mye om designen på Xperia S. Men selv om de tilsynelatende er to like telefoner, er forskjellene himmel og hav. Xperia S er betydelig større, og har et tynt plastlokk som dekker nesten hele baksiden. Til tross for at lokket er stort, har det ingen annen funksjon enn å dekke Micro-SIM-holderen. Lokket på våre testmobiler hadde dessuten en tendens til å løsne.

Det gjør ikke dekslene på Xperia P, som er i aluminium og sitter skrudd fast til innmaten. Aluminiumen er laget i ett sammenhengende stykke, og fungerer som ramme på telefonen. Øverst på baksiden er det en smal plastdel som sørger for at antennesignalene ikke blokkeres, og tilsvarende er det en plastdel i bunnen av telefonen. Mellom bunnstykket og resten av telefonen er det en transparent plaststripe som er et par millimeter høy.

På den smale plaststripen finner du de samme tre ikonene som på Xperia S. Forskjellen er at her er berøringsfelt og ikon på samme sted. På Xperia S ligger berøringsfeltet høyere opp på telefonen enn ikonet gjør. P Xperia P har vi ikke opplevd å komme utilsiktet borti berøringsfeltene når vi skriver på skjermtastaturet, noe som skjedde med jevne mellomrom på Xperia S.

Plaststripen er med andre ord ikke bare til pynt, og små dioder får også stripen til å gløde opp ved hendelser.

Synlige skruer

Høyre side av telefonen har tre taster, en skrue og et høyttalergitter. Den øverste tasten er hovedbryter, mens den nederste er en kameratast. Med denne tasten starter kameraet om ikke lynraskt, så i alle fall raskere enn på de fleste andre mobiltelefoner. Den tredje og største tasten er volumtast.

Baksiden av vår testmobil er i samme aluminiumsgrå farge som resten av mobilen, men bærer Sony Ericssons grønne logo og har to åpninger til henholdsvis kamera og kameralys.

På venstre side har telefonen mikroversjoner av USB og HDMI-porter, i tillegg til et lite lokk som skjuler brønnen til MicroSIM-kortet. På toppen av telefonen er det en 3,5 mm kontakt for tilkobling av øreplugger med eller uten mikrofon. Mens Xperia S hadde denne porten plassert så tett på hovedbryteren at det var til irritasjon når vi brukte telefonen med headsett koblet til, så er dette problemet borte på Xperia P.

Sony har med andre ord rettet opp samtlige av designsvakhetene fra S-modellen. Om det har gjort telefonen noe penere er en annen sak. Vi liker den kantete og litt industrielle designen med metall, synlige skruer og metallgitter over høyttaleren. Slike detaljer kan gi assosiasjoner til finmekanikk, men her er arbeidet så godt utført at Sony ikke har noe å skamme seg over.

Noen vil muligens oppleve de skarpe hjørnene som litt ubehagelige om telefonen bæres i en trang lomme.

Velkjente menyer

Menysystemet på telefonen ligger tett opp mot Googles originalmenyer, men Sony har arbeidet med å tilpasse ikonene til høyoppløste skjermer, noe du også vil merke om du kobler telefonen til en større skjerm via HDMI-porten.

Det vi savner er muligheten for å gå direkte til en applikasjon fra ikoner på låseskjermen, slik vi du kan på mange andre Android-mobiler. Det er godt mulig Sony legger til disse funksjonene når oppdateringen til Android 4 (Ice Cream Sandwich) er på plass.

Noen vil sikkert sette pris på at du kan velge bort visning av innhold når det kommer inn meldinger til telefonen mens den er låst. Du kan også selv bestemme hvilke hendelser som skal varsles på den låste skjermen. Disse funksjonene styres fra skjerminnstillingene på telefonen.

Du har fem startskjermer du kan plassere Widgets på, mot sju på de fleste nye Android-mobiler. Kniper du med fingrene på en startskjerm får du ikke opp en oversikt over startskjermene dine, men et skjermbilde der alle skjermelementene fra startskjermene flyter sammen i noe Sony kaller en oversikt. Faktum er at du ikke skal ha mange elementer aktivert før dette bildet blir svært lite oversiktlig.

Men i den store sammenheng er dette for en bagatell å regne. Fordelen er at du kan hoppe direkte til en Widget eller snarvei uten å måtte bla til siden den ligger lagret på. Men faren for at du skal treffe feil er overhengende.

Ettersom du selv bestemmer hvilke moduler og snarveier som skal ligge hvor, er det liten grunn til å tro at du vil komme til å ha bruk for den såkalte oversiktsfunksjonen.

TimeScape inn i uendeligheten

Telefonen har funksjonen TimeScape, der du kan samle alle informasjon om kontakter og begivenheter i en kronologisk oversikt. Her er også evighetssymbolet (liggende åttetall) og når du trykker på dette får du opp filtrert informasjon. Trykker du for eksempel på dette symbolet når du ser på en oppdatering fra en venn, så får du opp en historikk over meldinger og annen kommunikasjon du har hatt med vedkommende.

Teknologi og funksjoner

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1900/2100 MHz
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 14,4 Mbit, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 2.1 + A2DP + EDR
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Oppgitt batteritid: 8 timer og 30 minutter (3G) / 7 timer og 30 minutter (2G), Hviletid: 17,5 døgn (3G) / 18,75 døgn (2G)
SAR-verdi: 0,78 W/kg
Maskinvare: NovaThor U8500 2 kjerner @ 1,0 GHz, Mali 400MP GPU, 1 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB (13 GB tilgjengelig)
Minnekort: Nei
Nettleser: WebKit
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Energisparing, Office-støtte (kun lese), Wisepilot navigasjon, nettleser, Google Maps, Box (nettlagring)
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook,

Kort sagt:

– God på e-post
– Wisepilot navigasjon
– Nyttig NFC-støtte

– Støtter ikke minnekort
– Navigasjon fra Wisepilot er betaltjeneste etter 30 dager

Sony Xperia P har en annen prosessor og grafikkbrikke enn flaggskipet Xperia S. Klokkefrekvensen er 1 GHz, og i våre tester ligger målt ytelse noe tilbake for det vi måler på Xperia S. I praktisk bruk merker vi uansett lite til denne forskjellen. Xperia P oppleves som en rask og effektiv mobiltelefon, selv om enkelte funksjoner er litt tregere enn på telefoner med kraftigere maskinvare.

I Browsermark måler vi Xperia P til å være raskere enn både Galaxy S II og Xperia S. En av grunnene til at Xperia S får lavere poengsum her, er at det er flere bildepunkter i skjermen, og følgelig flere beregninger som skal gjøres av prosessoren.

Kommer med NFC

Sony Xperia P har NFC-brikke om bord. Med denne kan du overføre informasjon over korte avstander. I praksis brukes NFC for å koble sammen enheter, til sikker identifikasjon og til utveksling av informasjon. For å bruke NFC legger du bare telefonen tett inn mot en annen NFC-enhet. NFC vil på sikt erstatte bankkort, hotellnøkler og mye annet, men foreløpig er bruksområdene få.

Noe du faktisk kan bruke NFC-brikken i Sony Xperia P til, er å lese såkalte Smart-tags. Når telefonen gjenkjenner et slikt merke, kan den endre konfigurasjon og starte applikasjoner automatisk. Du kan for eksempel ha en slik Smart-tag på nattbordet, og så vil telefonen kunne gå i stillemodus, aktivere vekkerklokke og dempe skjermbelysningen bare ved at du legger telefonen nær smart-tagen.

Sony selger slike smarttags i firepakninger for rundt 200 kroner pakken. Mens du får to merker med når du kjøper Xperia S, følger det ingen merker med når du kjøper Xperia P. NFC fungerer på tvers av produsent, og du kan utveksle data fra Xperia P med NFC-telefoner fra Samsung og HTC. Om du også kan utveksle data mot iOS- og Windows-mobiler gjenstår å se. Foreløpig er det ingen NFC-støtte på iPhone eller Windows-mobilene. Apple og Microsoft har til nå ikke lagt to pinner i kors for å gjøre filutveksling enklere for sine brukere.

GPS er blitt en standardfunksjon i smartmobiler, og i farten kan vi ikke komme på en eneste nyere smartmobil som ikke har dette. Sony har imidlertid gått ett skritt lenger enn til bare å tilby standard Google-navigasjon. På Xperia P ligger navigasjonsprogrammet Wisepilot ferdig installert. Når du starter programmet registreres telefonen, og du har gratis navigasjon i 30 dager. Deretter må du kjøpe lisens om du vil fortsette å bruke programmet. Vi synes det er en litt kjip løsning.

Å legge inn prøveversjoner av alskens programvare som du senere må betale for er noe PC-produsentene har gjort i årevis, og som forhåpentlig ikke vil bre om seg blant mobilprodusentene.

Nå er det ikke noe galt med Wisepilot, og prisen på et livstidsabonnement er litt under 250 kroner. Du kan også kjøpe lisens for 1 dag (12 kroner), 1 uke (25 kroner) eller 1 måned (48 kroner). Men så kommer trafikkoppdateringer, kameravarsling og byguider med varsel om begivenheter i tillegg. Skal du kjøpe alle disse pakkene bør du vurdere om du kanskje heller vil ha en annen navigasjonsløsning på telefonen din. Det finnes mange løsninger på Google Play, også gratisløsniger.

GPS-mottakeren i Sony Xperia P har ikke støtte for russiske Glonass, slik enkelte Android-mobiler har fått. Men vi har ikke savnet det heller. Telefonen finner raskt riktig posisjon, og nøyaktigheten er mer enn god nok for alminnelig navigering i trafikken.

Fin å surfe på nettet med

Nettleseren i Sony Xperia P er enkel å bruke. Den støtter Flash som standard, men dette kan du velge å skru av, eller sette til «bruk ved behov». For å gjøre dette må du gå inn i nettleseren, åpne menyen, trykke på «mer», åpne innstillingsmenyen og gå til posten «Aktiver utvidelser». Dette er alt for tungvint for folk flest, som neppe vi bry seg med å skru av dette tillegget. Flash kan skape trøbbel om det er mye flashinnhold på nettsiden, eller om du zoomer for mye inn på flash-objektet.

Er det mye innhold går siden tregt. Zoomer du for tett kan det bli vanskelig å zoome ut igjen.

E-post, kalender og kontakter

E-post-leseren i telefonen fungerer bra. Det gjør også skjermtastaturet. Her er det satt av litt plass horisontalt mellom tastene, og en rettefunksjon sørger stort sett for å luke bort de feiltastingene vi måtte gjøre.

Kalenderen gir også god oversikt, med mulighet for å bruke mange kalendre og vise en eller flere av disse samtidig med ulike fargekoder. Kalenderen fungerer også mot Exchange Server, og du kan legge til avtaler fra møteinnkallelser du mottar på e-post.

Det følger med programvare for behandling av Office-dokumenter også. Men denne er begrenset til visning av dokumenter. For å kunne behandle dem trenger du en Pro-oppdatering som koster penger.

Kontaktlisten er helt grei, hverken mer eller mindre.Du kan synkronisere den med sosiale nettsteder, men gjør du dette ukritisk risikerer du å få mange kontakter å holde styr på.

Multimedia

Multimedia:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, equalizer, lydeffekter, spillelister
Medieformater:MP3, eAAC+, WAV, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4
FM-Radio: Ja, RDS
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB, minijack 3,5 mm, Micro HDMI
Spill og underholdning: YouTube
Kameraoppløsning: 8 megapiksler, bakbelyst brikke, Exmor R-teknologi
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p)
Annet: Ansiktsgjenkjenning,selvutløser, bevegelsestabilisator, autofokus, panoramafunksjon, 3D-foto, frontkamera (VGA)

Kort sagt:

– Ekstremt god formatstøtte
– Super lyd
– Nyttige funksjoner i musikkspilleren
– God på spill
– Tar gode stillbilder

– Ikke så god på videoopptak

Med Sony Xperia P får du også en god underholdningsmobil.

Egne tjenester

Sony har lagt til noen av sine egne tjenester, som Music Unlimited. Her får du tilgang til mer enn ti millioner låter, men det forutsetter at du kjøper et abonnement. Løsningen kan minne om Nokias Mix Radio. Her får du tilgang til en ferdig musikkradio basert på dine egne smaksreferanser. Du velger ikke musikken selv, bare sjanger.

Sony setter sammen listen basert på hva du spiller, og tar 49 kroner måneder for tjenesten. Betaler du 89 kroner i måneden får du såkalt premium-abonnement. Da kan du spille musikk fritt på samme måte som med Spotify eller Wimp. Har du Spotify eller Wimp fra før, så trenger du ikke Sonys musikktjeneste. Har du det ikke, så er Sonys løsning ti kroner billigere per måned enn Spotify og Wimp. Som kunde hos Netcom eller Chess kan du få Spotify rimeligere som en del av abonnementet ditt.

Sony har en tilsvarende tjeneste for film, men denne er ikke tilgjengelig i vårt marked.

Telefonen har også en app som heter «Musikk og videoer». Her samles musikk og videoklipp vennene dine deler i ulike sosiale medier, og du kan spille det av uten andre kostnader enn det du betaler for datatrafikken. Vi merker oss at det stort sett er Youtube-videoer som dukker opp på lista, og at det er utrolig hvor sær smak enkelte venner kan ha.

En utmerket musikkspiller

Som musikktelefon er Xperia P spekket med funksjonalitet. Lydkvaliteten er meget god, og Sony er en av få produsenter som leverer telefonene med øreplugger som leverer god lyd. Som vanlig er det lagt litt mye vekt på bass, til glede for de som liker at det er litt trykk i lyden. Foretrekker du et mer nøytralt lydbilde kan du justere dette ved hjelp av equalizeren.

Du kan drive ganske tunge hodesett med Xperia P, og fremdeles spille rimelig høyt.

Telefonen har 3D surround, Clear Bass, Clear Stereo og A2DP for tilkobling til trådløse hodetelefoner eller musikkanlegg, i tillegg til at den har xLoud lydforbedring og TrackID for gjenkjenning av musikk du hører.

Begrenset minne

Om vi skal ha noe å utsette på musikkspilleren, så må det være at du ikke kan bruke minnekort i telefonen, og at internminnet er begrenset til 16 GB.

Begrensningen i minnet behøver ikke bety noe som helst for deg. Du kan lagre flere tusen bilder, et par spillefilmer og mange timer med musikk på telefonen uten å gå tom for minne. Men har du en stor musikksamling kan det hende du må velge bort noe, ikke minst om du også vil ha HD-filmer lagret på telefonen. Du kan også lagre filer på skytjenester som Box, Dropbox og SkyDrive.

HDMI-utgang

På denne telefonen kan det nemlig ha noe for seg å lagre filmer med høy oppløsning. Det er HDMI-utgang på telefonen, noe som gjør at det er svært enkelt å koble den til en HD-TV. Når telefonen er koblet til TV-en kan du styre innholdet med TV-ens fjernkontroll. Du kan selvsagt også styre innholdet fra skjermen på telefonen.

Her dukker det opp en egen meny når du kobler telefonen til en TV via HDMI.

Supert mobilkamera

Kameraet i Xperia P er ett av de aller raskeste som finnes på en mobiltelefon. Fra du trykker på den dedikerte kameratasten til applikasjonen er startet og bildet er tatt, gå det mindre enn et par sekunder. Når kamera-appen er startet går det mye raskere. Sony har valgt å bruke sin Exmor R CMOS-bildesensor, den samme teknologien som brukes i toppmodellen Xperia S.

Xperia S har riktig nok enda høyere bildeoppløsning (12 MP mot 8MP i Xperia P), men om du ikke skal beskjære bildene eller skrive dem ut i stort format, så er gevinsten ved å øke fra 8 til 12 megapiksler ikke så stor som tallforskjellen kan forlede til å tro.

Selv om kameraet kan ta bilder omtrent øyeblikkelig, kan det noen ganger være smart å gi telefonen litt tid til å fokusere. Det skjer riktig nok raskt, men likevel kan du risikere at bildene blir uskarpe om du er alt for kjapp på avtrekkeren.

Du kan bestemme hvor i bildet fokus skal være ved å peke på skjermen. Ellers finner du alle de innstillinger du kan forvente på et godt mobilkamera, og funksjoner som ansiktsgjenkjenning, anti røde øyne, bildestabilisator og geotagging.

Bildene du får ut av Xperia P er noe av det bedre du kan få fra et mobilkamera, og kameraet kan også fungere under relativt dårlige lysforhold. Med mindre lys følger også mer bildestøy, men her er Xperia P bedre enn de fleste av sine konkurrenter.

Nederst på siden kan du se noen bilder vi har tatt med telefonen.

Spill

Det er ingen spill på telefonen når du kjøper den, men du har tilgang til PlayNow, der du kan kjøpe innhold til telefonen. Du kan også kjøpe på ordinær måte fra Google Play (tidligere Adroid Market).

Konklusjon

Konklusjon

+ Super skjerm
+ Brukervennlig
+ Mye teknologi
+ God lyd
+ Bra på spill og video
+ Gode stillbilder

- Støtter ikke minnekort
- Selges med Android Gingerbread (Skal senere kunne oppgraderes til ICS)

Sony Xperia P er antakelig den aller beste mobiltelefonen du kan få kjøpt til denne prisen (fra ca 3200 kroner i nettbutikkene). Det eneste som skiller den fra de virkelig heftige toppmodellene er en litt svakere prosessor og en litt mindre skjerm. Dessuten har den i skrivende stund fremdeles ikke fått den nyeste versjonen av Android, kjent som Ice Cream Sandwich. Den har heller ikke plass for minnekort, men det er det heller ikke alle toppmodellene som har.

Ikke for stor, ikke for liten

Når det er sagt, så er skjermstørrelsen på 4 tommer antakelig midt i blinken for mange. Den er stor uten å være kjempestor, og den nye Magic White-teknologien kombinert med høy skjermoppløsning, gjør skjermen til en drøm å bruke. Skjermen er også noe av det beste du kan få om du skal bruke den utendørs på en solskinnsdag.

For noen vil selv en 4-tommers skjerm være i største laget, mens andre foretrekker enda større skjermer. Vi tror uansett at dette er en skjermstørrelse svært mange vil være komfortable med.

Prosessoren i Xperia P er ikke markedets raskeste, men så lenge ting flyter så godt som de gjør her, så er vi mer enn fornøyd med resultatet.

Telefonen har litt skarpe hjørner. Den har et chassis i ett stykke aluminium, og et smalt gjennomsiktig felt under skjermen. I dette feltet ligger antenner og berøringsfelter, i tillegg til at det lyser opp ved ulike hendelser. Berøringsfeltene er merket med små ikoner, og til forskjell fra hva du vil oppleve med Sonys toppmodell Xperia S, så kan du faktisk trykke på disse ikonene på Xperia P.

Alt av funksjoner

Telefonen er enkel å bruke, god samtalelyd, har utsøkt mobilkamera, god musikkspiller og direkteutgang til TV via MicroHDMI. telefonen virker solid sammensatt, og batterikapasiteten er litt over snittet for smartmobiler i denne størrelsen. Når den i tillegg er utstyrt med NFC-brikke, WisePilot navigasjon og en egen Office-applikasjon, så må vi medgi at dette er en telefon som imponerer.

Men aldri så godt at det ikke er galt for noe – Både WisePilot, musikktjeneste Music Unlimited og OfficeSuite er programmer du må betale ekstra for å ha fullt utbytte av. Du kan uansett velge alternative grastisløsninger fra Google Play, applikasjonsbutikken på telefonen.

Fornuftig priset

Vi tviler ikke på at telefonen vil være midt i blinken for svært mange. Med en pris som begynner på rundt 3200 kroner i nettbutikkene, mener vi Xperia Pro gir deg en tilnærmet toppmobil til en pris som ligger midt på treet.

Skulle du likevel ønske en litt større skjerm, er Xperia S et alternativ. Dette er en knallgod mobiltelefon, men med en litt dårligere byggekvalitet og noe svakere brukergrensesnitt enn Xperia P.

Er du først og fremst ute etter en billig mobiltelfon er ZTE Blade II verdt å se nærmere på. Denne har imidlertid en betydelig mindre skjerm (3,5 tommer).

annonse