TestLenovo ThinkPad X1

Kjapp, solid og veldreid

Men Lenovos nye 13,3-tommer er ikke bare lek og moro.

Lenovo ThinkPad X1 er en 13,3-tommers bærbar som med sin relativt smale linje og 1,7 kilogram legger seg nokså nærme de såkalte ultraportable datamaskinene. Men der mange ultraportable prioriterer god batterikapasitet ved å bruke ULV (Ultra Low Voltage)-prosessorer og andre strømgjerrige komponenter, sparer ikke Lenovo på kruttet i X1.

Her får du god ytelse med en fullblods Intel Core i5-prosessor og SSD, nok av nettverksmuligheter med gigabit LAN, 802.11n trådløst, Bluetooth og mobilt bredbånd, samt raske standarder som USB 3.0 og eSATA for kjapp overføring.

Solid bærbar

Som ThinkPad-modell har X1 et viss rykte å leve opp til når det gjelder robusthet og kvalitet, og der skuffer den heller ikke. Hardheten i karosseriet og det gummiaktige overflatebelegget gjør at den innstiller en følelse av en skikkelig god og gjennomført solid bærbar.

Et meget godt tastatur forsterker dette inntrykket, og selv om pekeplaten etter vår mening kunne vært bedre gjør den da tross alt jobben sin.

Ikke den beste skjermen

Men selv om vi ikke har noe spesielt å utsette på kvaliteten er det andre ting som skurrer med denne modellen. Det ene er skjermen, som riktignok er lyssterk, men på de fleste andre måter ikke lever opp til det vi forventer å få på en såpass påkostet bærbar. Vi skulle gjerne ha sett høyrere oppløsning i tillegg til bedre kontrast, farger og sortnivå. Vi skulle gjerne også hatt muligheten til å velge en matt skjerm på en bærbar som tross alt har fokus på portabilitet og bruk utenfor hjem eller kontor.

Slokner for tidlig

Dette bringer oss til det andre punktet, som er relativt laber utholdenhet på batteridrift. Mellom tre og en halv til fem timer er ikke noe å skryte av i 2011. Du kan riktignok utvide denne tiden med en ekstern batteripakke, men med ekstra vekt og høyde blir X1 i større grad en liten tjukkas enn den nesten ultraportable den egentlig er.

Varme og støy

Det siste vi vil påpeke er varmen og støyen som kommer under vedvarende tung belastning. Nå kan man selvfølgelig argumentere med at det ikke er meningen å bruke en portabel modell til altfor tungt arbeid, men da vil det jo også gå an å sette spørsmålstegn ved poenget med å utstyre X1 med en såpass kraftig prosessor.

Søtt, salt og syrlig

Det totale inntrykket vi sitter igjen med etter å ha tilbrakt litt tid med Lenovo ThinkPad X1 er godt og blandet – søtt, salt og syrlig som det så fint heter på fagspråket. Vi ser at noen vil synes X1 er verd pengene, og med tanke på den generelle kvaliteten på maskinen ser vi egentlig ikke noe galt i det. Selv ville vi i så fall gått for 4 GB-versjonen og eventuelt byttet ut harddisken med en SSD selv.

Men ThinkPad X1 vil ikke være det ideelle valget for alle. For den som ikke har bruk for alle prosessorkreftene vil selv en mindre og lettere bærbar som for eksempel MacBook Air gi en bedre skjerm og utholdenhet på batteriet, men da uten integrert 3G. For utholdenhet, nok av prosessorkraft og lavere pris har vi for eksempel Asus U36, som også er lettere enn X1. Om kvaliteten er like god er dog tvilsomt.

Finn beste pris på Lenovo ThinkPad X1

Selv for ThinkPad-fanatikere trenger ikke X1 automatisk å være det beste valget, i hvert fall om du er avhengig av bedre ytelse på batterisiden. Er du uansett villig til å gå for den ekstra batteripakka til X1 vil kanskje 12,5-tommeren ThinkPad X220 være et smartere valg. Her får du samme (eller bedre) prosessorytelse, anstendig batterikapasitet, mindre støy, matt skjerm og dokkingport – og det til lavere vekt og tynnere linje enn du får med X1 og ekstrabatteriet.

+  Meget god konstruksjonkvalitet
+  Kjapp og velutstyrt
+  Rask lading av batteriet
+  Godt tastatur


-  Lyssterk, men ikke spesielt god skjerm
-  Batteriet burde holdt lenger
-  Støy og varme ved hard belastning

Vil du vite mer?
Les hele testen av Lenovo ThinkPad X1 på Hardware.no.

Les også
HP Envy 17-2100: Stilig og god bærbar PC
Les også
Apple Mac mini: Liten, lekker og allsidig
Les også
Dell XPS 15z: Folke-PC på slankekur
Les også
Lenovo ThinkPad T420: Solid og sikker jobb-PC
Les også
Velg riktig PC til hjemmebruk
Les også
HP Pavilion dv6-6061eo: Din neste bestevenn?
Les også
HP Pavilion dm1-3110: HP Pavilion dm1-3110
Les også
Dell XPS 15
Les også
Lenovo X1
Les også
Multicom Xishan W150: Multicom Xishan W150
Les også
Lenovo G570
Les også
Asus X52JV - En real folke-PC
annonse