Samsung B2700
Innhold
Design og brukervennlighet
Samsung B2700 ble lansert i september i fjor, og det ble lovet at den skulle tåle ekstra mye støt, støv og ikke minst fukt. Telefonens deksel er faktisk laget av materialet uretan, som også brukes i eksempelvis rullebretthjul, så det er ingen tvil om at telefonen er mer slitesterk enn de fleste.
Ser barsk ut
B2700 er ikke veldig anonym, og det er lett å se at telefonen tåler mer enn de fleste. Den ser imidlertid ikke like tøff ut som Sonim XP3, og tåler også mindre. Mens XP3 er oppgitt til å kunne være nedsenket én meter under vann i en halvtime, skryter ikke B2700 på seg noe mer enn at den tåler vannsprut.
For å få til dette er telefonen godt polstret med gummipakninger, og tastaturet er en heldekkende gummimatte.
Telefonen har store taster, slik at de er enkle å trykke på også for de med store fingre preget av hardt arbeid. Bokstavene og tallene på hver tast er også lette å se, med hvit skrift på en svart bakgrunn.
Det er også enkelt å kjenne seg frem på tastematten, og alt i alt er tastaturet helt utmerket å skrive SMS på. Hvis du treffer med tommelen litt for langt ute på kanten av en tast, må du imidlertid trykke ganske hardt. Dette kan være litt uvant i begynnelsen.
Lavoppløst skjerm
Skjermen er lyssterk og lettlest. Den er imidlertid ikke den mest oversiktlige vi har sett. Den er liten og med lav oppløsning, noe som gjør at den bare gir god nok oversikt til enkle oppgaver. For å ta spesifikasjonene er den 1,9 tommer stor og har 176 x 220 pikslers oppløsning.
Skjermen er grei nok til å taste inn telefonnumre, skrive SMS eller utøve enkel form for planlegging med kalenderen. Men skal du surfe på internett med mobilen, bruke den som e-postleser eller litt proffere planlegging mister du fort oversikt på den lille skjermen.
Menyene støtter også enkel fleroppgavekjøring, slik at du for eksempel kan høre på musikk mens du skriver en tekstmelding.
Ellers er menyene ryddige og greie, med et par logiske brister du lett blir vant med. I stedet for en egen "planlegger"-undermeny, har B2700 fått at "alarmer"-valg i hovedmenyen. Skal du bruke andre planleggingsfunksjoner, befinner disse seg under "programmer". Også Bluetooth-funksjonen befinner seg under "programmer".
Knotete SMS
Til enkelt bruk er B2700 veldig god. Med dette i bakhodet, er det ekstra plagsomt at SMS-funksjonen ikke er like god. Dersom du ikke liker å skrive med ordbok, må du nemlig deaktivere denne ved å holde inne stjerne eller velge det i menyene hver bidige gang du skal skrive en tekstmelding. Dette kan du heldigvis gjøre rimelig enkelt ved å holde inne stjernetasten i et drøyt sekund.
Ordboken fungerer forøvrig heller ikke helt optimalt. I stedet for å trykke mellomrom når du har funnet ordet, må du bruke et ekstra tastetrykk på å bekrefte det innen tre sekunder. I tillegg må du viske ut hele ordet dersom du valgte feil ord, i stedet for å kunne gå tilbake og redigere det slik som på mobiler fra for eksempel Nokia og Sony Ericsson.
Vi savner også en liste med symboler, som ville gjort det lettere å finne de rette symbolene i stede for å trykke 0 eller 1 et stort antall ganger. For smilefjes finner du heldigvis en egen oversikt.
Det hadde også vært greit å om tekstmeldingsfunksjonen hadde vært lettere tilgjengelig i menyene, og ikke krevde fire til fem tastetrykk, men en grei snarvei å bruke for å unngå den lange veien er å trykke til venstre når du er i hvilemodus.
Ingen minnekort
I B2700 er det 26 MB minne tilgjengelig, noe som holder til en del bilder, men neppe særlig mye musikk. Telefonen har et eget spor for minnekort av typen Micro-SD med støtte for opptil 8 GB.
Dette følger med i esken:
- Lader
- Øreplugger/håndfri
- USB-kabel
- Brukermanual
- Programvare for Windows
- Karabinkrok
Dersom du skal bruke B2700 som MP3-spiller må du altså sette opp et minnekort på innkjøpslisten. Hodesettet som følger med kan du med fortel bytte ut med en overgang til 3,5 millimeters minijack og et skikkelig hodesett. Les mer om hodesettet på side 3 - multimedia.
Tåler det meste
B2700 skal ifølge Samsung tåle vannsprut og støv, og er i tillegg ekstra godt beskyttet mot støt. For å få til dette er telefonen godt sammenskrudd, og har gummipakninger som beskyttelse fra vannsprut og fukt. Bedre isolasjon fører også til at det ikke danner seg så mye kondens inne i telefonen når du flytter deg fra kulden utendørs til varmen inne.
I testperioden har telefonen fått bryne seg på samtaler i regnvær, og har i tillegg fått ligge utendørs i regn og nær en bekk i vannsprut. Til sammen har telefonen opplevd anslagsvis to timer i høy fuktighet. I tillegg har den ikke rent sjeldent blitt "mistet" i snøen.
Alt dette har telefonen tålt uten å få noe nedsatt funksjonalitet. Det er tydelig at gummipakningene holder fukten borte fra elektronikken. Vi utsatte to testeksemplarer for den samme påkjenningen, uten fravik i resultatet.
Uretan-dekslene ser også ut til å være solide, og vi fikk ingen riper i testperioden til tross for at vi oppbevarte telefonen sammen med nøkler og generelt var ytterst lite forsiktig. Heller ikke skjermen fikk noen riper.
Telefonen tåler også å bli mistet i bakken. Vi slapp den i asfalten gjentatte ganger, og det er tydelig at telefonen må ha høyere fallhøyde for å bli ødelagt av å treffe bakken.
Vi kjørte også over telefonen med bil, uten at telefonen tok skade. Men da vi prøvde å holde 30 kilometer i timen over telefonen og traff med det ene forhjulet, ble skjermen på testeksemplaret bristet. Dette er ikke mye å klage på, men telefonen tåler altså ikke å veldig plutselig bli utsatt for over 300 kg vekt, og du bør unngå at den overkjøres med bil eller tråkkes på av en voksen isbjørn.
For å oppsummere, tåler B2700 skikkelig mye. Vi vet av erfaring at vanlige mobiler ikke tåler den behandlingen vi utsatte B2700 for, og ikke før vi kjørte over mobilen i nokså høy fart tok telefonen synlig skade. Den tåler heller ikke å ligge i vann, selv om det er nærliggende å tro at den holder vannet ute dersom du er rask å plukke den opp igjen.
Les også om Sonim XP3 som skal tåle enda mer enn B2700 »
Les også test av forgjengerne Sonim XP1 og Samsung M110.
Teknologi og funksjoner
B2700 har fått en proprietær Samsung-port for dataoverføring, som også brukes til hodesett og lading. Denne støtter også lading gjennom USB-porten.
At det bare er én port for alt dette, gjør det litt upraktisk å for eksempel høre på musikk samtidig som du lader telefonen eller bruker den til dataoverføring.
Rask nok
B2700 er lynrask i menyene, og du trenger aldri vente mange millisekundene uansett hva du gjør. Java-ytelsen er også helt grei.
B2700 er en rimelig teknologifattig telefon, om vi ser bort ifra funksjoner som lommelykt, høydemåler og kompass. Den mangler for eksempel super-3G, Wi-fi og GPS. Telefonens pris tilsier imidlertid heller ikke at den burde ha noen av disse teknologiene.
Det telefonen har, er 3G og Edge. Dermed kan du føre videosamtaler og surfe på internett i greie hastigheter hvor du enn måtte befinne deg. Men de raskeste super-3G-hastighetene får du altså ikke tilgang til.
Bluetooth versjon 2.0 er på plass, og sørger for raske overføringer. Vi målte rundt 800 kbps, og det er helt grei hastighet selv om mange telefoner yter rundt 1000 kbps.
A2DP-støtte er også på plass, og sørger for at telefonen støtter trådløse stereohodesett. Det kan selvsagt være en fordel om du ikke liker ledningen, men løsningen reduserer også lydkvaliteten.
Usedvanlig god lyd
Lydkvaliteten i samtaler er helt fenomenal. Da vi først snakket i telefonen skvatt vi nesten til ettersom stemmen til motparten høres naturtro ut og lyden kan stilles svært høyt.
Batterilevetiden er oppgitt til fem timer taletid i 3G, men vi målte den til hele 6 timer i vårt taletidslaboratorium. Det er absolutt ikke ille. Hviletiden er oppgitt til 350 timer eller 14,6 døgn.
Dårlig nettleser
Samsung har som vanlig forhåndsinstallert nettleseren Netfront fra Access. Dette er ikke noen god nettleser, ettersom selskapet ser ut til å ha glemt å innovere de siste årene. I B2700 klarer nettleseren ikke å vise større nettsider, men bare enklere mobiltilpassede sider.
Nettleseren plasserer alt i én kolonne som standard, slik at du slipper å navigere i to dimensjoner. Men en zoom-funksjon som var like enkel som mange av Opera og Nokias nettlesere hadde definitivt vært å foretrekke.
Vi foretrakk å bruke Opera Mini til å surfe på internett. Denne nettleseren er enkel å installere ved å peke mobilens nettleser til operamini.com, og du betaler bare for datatrafikken. Når du først har Opera Mini går det raskere og er billigere å surfe, fordi Opera Mini bruker egne servere som ferdigtygger og komprimerer nettsidene før de lastes over på telefonen din.
I tillegg har telefonen en innebygget RSS-leser, slik at du kan få med deg nyheter på en oversiktlig måte.
Enkel e-postleser
B2700 har en egen installasjonsveileder for e-post, som gjør det svært enkelt å sette opp e-postkontoen din.
E-postleseren fungerer greit, men den lille skjermen gjør det vanskelig å bruke den til avansert bruk. Likefullt kan du enkelt motta og svare på e-post mens du er på farten, selv om du har langt mindre oversikt enn på smarttelefoner.
Kalenderen er også grei. Denne har støtte for merkedager og avtaler, noe som holder for de fleste. I oppgavelisten setter du dato og varighet, men denne er dessverre ikke lenket til kalenderen.
Kalkulator, stoppeklokke, nedtellingsfunksjon, konverteringsverktøy, diktafon og alarmklokke er også på plass, og alle funksjonene fungerer helt upåklagelig. Alarmklokken lar deg stille inn en rekke forskjellige gjentagende alarmer.
Kalkulatoren er enkel i bruk, og har i tillegg matematiske funksjoner som Ln, sinus, cosinus og tangens og invers av disse. Pi- og kvadratrot-funksjoner er selvsagt også tilstede i funksjonslista.
Adresseboka fungerer også helt greit, og du kan legge til alle grunnleggende opplysninger i tillegg til egne ringetoner og bilder per kontakt, e-postadresse og flere telefonnumre.
Multimedia
B2700 har støtte for MP3-filer, men med i salgspakken får du bare et hodesett uten overgang til 3,5 millimeters minijack.
Det medfølgende hodesettet er som medfølgende hodesett flest: Ikke særlig bra. Telefonen gir et bassløst og flatt lydbilde.
Minnekapasiteten på 26 MB holder også bare til noen få sanger. Telefonen trenger med andre ord et minnekort for å få lagret brukbare mengder musikk.
Vi utstyrte B2700 med et minnekort og en overgang til skikkelig hodesett. Telefonen leverer litt trangere lydbilde enn vi er vant med fra musikktelefoner. Musikken har også lite bass og virker litt energiløs.
Likevel er musikkspilleren absolutt bedre enn ingenting, og når du er på joggetur i skogen spiller nok ikke lydkvaliteten like stor rolle som hjemme foran stereoanlegget.
En plagsom ting som Samsung gjør så altfor ofte, er å plassere hodesettutgangen på siden av telefonen. Dette gjør det upraktisk å dra telefonen ut av lomma mens du hører på musikk.
Dårlig kamera
Kameraet i B2700 er ganske dårlig på flere måter.
Søkeren er først og fremst ganske ubrukelig. Når du holder telefonen i liggende modus, skulle man tro at bildene automatisk ble tatt i landskapsmodus. De blir de ikke, men blir i stedet i portrettmodus. Søkeren viser rett og slett ikke det du kommer til å ta bilde av, men et utsnitt av det.
Etter at bildet er knipset, kan du nemlig bla opp og ned på bildet for å se hva det var du egentlig tok bilde av.
Tar du et bilde i med telefonen i stående modus, blir resultatet et landskapsbilde, og igjen må du bla til høyre og venstre for å se hva du egentlig tok bilde av.
Dette burde selvsagt vært omvendt, slik at bildene tas i landskapsmodus når mobilen holdes horisontalt og portrettmodus når du holder den vertikalt.
Et triks for å få dette til å stemme, er å trykke firkant noen ganger for å skifte visningsmodus. Men da får du opp mye annen informasjon på skjermen som står i veien for deler av søkerområdet.
Mobilen bruker også litt for lang tid på å samle lys nok til bildene, og det er tydelig at bildesensoren er for liten. Dette betyr at du må holde kameraet veldig i ro for å få skarpe nok bilder i de fleste tilfeller.
Når du tar bilder innendørs reguleres selvsagt lyset opp elektronisk, men også da bruker den for lang tid på hvert bilde og setter dermed store krav til at både motivet og hånda di ikke beveges mens bildet tas. Vi erfarte at bildene derfor ofte ble uskarpe.
Mørke bilder
Med standardinnstillinger blir bildene tatt utendørs veldig mørke. Dette er greit når du tar bilde av snø eller himmel, men når det er landskapet eller mennesker du skal ta bilde av må du justere lysstyrken selv for at motivet ikke skal bli for mørkt. Den automatiske lysjusteringen fungerer altså ikke optimalt.
Innendørs synes vi telefonen er bedre til å regulere lyset riktig. Med så mye lysforsterkning blir imidlertid bildene mer kornete enn utendørs. B2700 har ikke fotolys, så du trenger en god del lys for å ta bilder innendørs.
Oppløsningen på bildene er på 1,92 megapiksler, noe som holder for de aller fleste. Skulle oppløsningen vært større, hadde det også satt krav til en større bildebrikke. Da er setter vi heller pris på at Samsung har vært såpass beskjedne med megapikslene, og de kunne godt redusert oppløsningen enda mer for å få bedre lysfølsomhet.
Les mer om megapikslernes ulemper »
Skarpheten i bildene er ganske grei, så lenge du ikke viser bildet i full størrelse. Du må nedskalere bildene til sin halve størrelse for å skjule uskarphetene.
B2700 gir deg ingen god grunn til å bannlyse kompaktkameraet ditt. Til det er bildene for uskarpe, og det er mangel på både kameralys/blits og autofokus.
Mobilen kan også ta opp video i inntil 176 x 144 piksler. Dette er ikke spesielt høy oppløsning, og når du overfører videoene til PC-en er det lett å se at resultatet er i dårlig kvalitet. Videomodusen duger dermed bare til å sende videosnutter på MMS.
Konklusjon
Vil du ha en telefon som er god å ringe med, tåler en vannsprut og noen fall i bakken og ikke er så altfor avansert? Da kan B2700 være noe for deg.
B2700 er nemlig bare en enkel mobiltelefon innpakket i et solid skall. Den tåler vannsprut fra alle retninger, og er ekstra godt rustet mot slagskader og riper. Med det tåler telefonen alt vi utsetter mobiltelefonen for daglig - og en god del til.
Sjekk hva som skal til for å ta knekken på B2700 »
I tillegg har telefonen svært god lydkvalitet i samtaler. Stemmen til motparten er så naturtro at det er skremmende, og volumet kan stilles svært høyt.
Dårlig ordbok
Til å skrive tekstmeldinger er imidlertid inntrykket vårt todelt: Tastene er fantastiske, med god størrelse og perfekt motstand, så selve trykkingen går fort unna.
Ordboken er imidlertid ikke den beste, og på langt nær er så god som hos konkurrentene. Skal du skrive uten ordbok, må du deaktivere den hver eneste gang du oppretter en ny tekstmelding. Dette gjør du enklest ved å holde inne stjerne-tasten.
Les mer om hvordan ordboken fungerer »
Enkel telefon
B2700 er ellers en enkel telefon. Den har kalender og multimediafunksjoner, men disse må være ganske uinteressante for en fornøyd eier av denne mobilen. Skjermen er nemlig liten og telefonen har ingen avanserte funksjoner.
Nettleseren er heller ikke noe god. Til enkel surfing på små nettsider og mobiltilpassede sider fungerer den greit, men til surfing på større nettsider duger den ikke.
Du kan likevel bruke B2700 til å høre på FM-radio, eller din egen musikk dersom du spanderer på deg et minnekort og en overgang til vanlige hodesett.
Midt i blinken for mange
Det er bare å innse at veldig mange ikke bryr seg om avanserte funksjoner, men heller vil ha en telefon med gode taster og god lydkvalitet. At den tåler å være med på fisketur er en fin bonus. Og prisen er på forholdsvis hyggelige 1700 kroner.
I tillegg har telefonen blitt utstyr med et batteri som leverer 1300 mAh, noe som er mye når telefonen har så få strømkrevende funksjoner. Dette gir en batterilevetid på 5 timer taletid eller en hviletid på 14,6 døgn hvis du har 3G aktivert.
Dersom du er en av dem som bare vil ha gode grunnleggende funksjoner, og i tillegg ikke er kresen på SMS-ordboken, kan B2700 være et svært godt kjøp. Du bør også ta en titt på denne håndfrien fra Plantronics, som også tåler det aller meste og kan kobles til B2700 via Bluetooth.
Dersom du vil ha en telefon som tåler ekstra mye, finnes det svært få alternativer. Sonim har en ny telefon på vei som skal tåle enda mer enn B2700, nemlig XP3. Denne telefonen vil vi teste så snart som mulig.
Vil du bare ha en brukervennlig telefon som ikke trenger å tåle mer enn vanlig, anbefaler vi Nokia 3120 Classic, som har omtrent de samme funksjonene som B2700. Vil du ha en enkel telefon som du også vil bruke til å høre på musikk, anbefaler vi Sony Ericsson W350i.