Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Samsung B2700

Design og brukervennlighet

Samsung B2700 ble lansert i september i fjor, og det ble lovet at den skulle tåle ekstra mye støt, støv og ikke minst fukt. Telefonens deksel er faktisk laget av materialet uretan, som også brukes i eksempelvis rullebretthjul, så det er ingen tvil om at telefonen er mer slitesterk enn de fleste. 

Ser barsk ut

B2700 er ikke veldig anonym, og det er lett å se at telefonen tåler mer enn de fleste. Den ser imidlertid ikke like tøff ut som Sonim XP3, og tåler også mindre. Mens XP3 er oppgitt til å kunne være nedsenket én meter under vann i en halvtime, skryter ikke B2700 på seg noe mer enn at den tåler vannsprut. 

For å få til dette er telefonen godt polstret med gummipakninger, og tastaturet er en heldekkende gummimatte.

Telefonen har store taster, slik at de er enkle å trykke på også for de med store fingre preget av hardt arbeid. Bokstavene og tallene på hver tast er også lette å se, med hvit skrift på en svart bakgrunn.

Det er også enkelt å kjenne seg frem på tastematten, og alt i alt er tastaturet helt utmerket å skrive SMS på.  Hvis du treffer med tommelen litt for langt ute på kanten av en tast, må du imidlertid trykke ganske hardt. Dette kan være litt uvant i begynnelsen.

Skjermen er liten, men menyene er stort sett logisk og greit satt opp. (Alle foto: Einar Eriksen)
Tastaturet er stort nok til å brukes med hansker.

Lavoppløst skjerm

Skjermen er lyssterk og lettlest. Den er imidlertid ikke den mest oversiktlige vi har sett. Den er liten og med lav oppløsning, noe som gjør at den bare gir god nok oversikt til enkle oppgaver. For å ta spesifikasjonene er den 1,9 tommer stor og har 176 x 220 pikslers oppløsning. 

Skjermen er grei nok til å taste inn telefonnumre, skrive SMS eller utøve enkel form for planlegging med kalenderen. Men skal du surfe på internett med mobilen, bruke den som e-postleser eller litt proffere planlegging mister du fort oversikt på den lille skjermen. 

Menyene støtter også enkel fleroppgavekjøring, slik at du for eksempel kan høre på musikk mens du skriver en tekstmelding. 

Ellers er menyene ryddige og greie, med et par logiske brister du lett blir vant med. I stedet for en egen "planlegger"-undermeny, har B2700 fått at "alarmer"-valg i hovedmenyen. Skal du bruke andre planleggingsfunksjoner, befinner disse seg under "programmer". Også Bluetooth-funksjonen befinner seg under "programmer".

Knotete SMS 

Til enkelt bruk er B2700 veldig god. Med dette i bakhodet, er det ekstra plagsomt at SMS-funksjonen ikke er like god. Dersom du ikke liker å skrive med ordbok, må du nemlig deaktivere denne ved å holde inne stjerne eller velge det i menyene hver bidige gang du skal skrive en tekstmelding. Dette kan du heldigvis gjøre rimelig enkelt ved å holde inne stjernetasten i et drøyt sekund. 

Ordboken fungerer forøvrig heller ikke helt optimalt. I stedet for å trykke mellomrom når du har funnet ordet, må du bruke et ekstra tastetrykk på å bekrefte det innen tre sekunder. I tillegg må du viske ut hele ordet dersom du valgte feil ord, i stedet for å kunne gå tilbake og redigere det slik som på mobiler fra for eksempel Nokia og Sony Ericsson. 

Vi savner også en liste med symboler, som ville gjort det lettere å finne de rette symbolene i stede for å trykke 0 eller 1 et stort antall ganger. For smilefjes finner du heldigvis en egen oversikt. 

Det hadde også vært greit å om tekstmeldingsfunksjonen hadde vært lettere tilgjengelig i menyene, og ikke krevde fire til fem tastetrykk, men en grei snarvei å bruke for å unngå den lange veien er å trykke til venstre når du er i hvilemodus. 

Prioriteringene er tydelige. Ingen minnekort, men karabinkrok er på plass.

Ingen minnekort

I B2700 er det 26 MB minne tilgjengelig, noe som holder til en del bilder, men neppe særlig mye musikk. Telefonen har et eget spor for minnekort av typen Micro-SD med støtte for opptil 8 GB. 

Dette følger med i esken:

  • Lader
  • Øreplugger/håndfri
  • USB-kabel
  • Brukermanual
  • Programvare for Windows
  • Karabinkrok

Dersom du skal bruke B2700 som MP3-spiller må du altså sette opp et minnekort på innkjøpslisten. Hodesettet som følger med kan du med fortel bytte ut med en overgang til 3,5 millimeters minijack og et skikkelig hodesett. Les mer om hodesettet på side 3 - multimedia.

Litt vannsprut har ingen innvirkning på B2700.
Selv etter mye bruk i all slags fukt, tok ikke B2700 noen påvisbar skade.

Tåler det meste

B2700 skal ifølge Samsung tåle vannsprut og støv, og er i tillegg ekstra godt beskyttet mot støt. For å få til dette er telefonen godt sammenskrudd, og har gummipakninger som beskyttelse fra vannsprut og fukt. Bedre isolasjon fører også til at det ikke danner seg så mye kondens inne i telefonen når du flytter deg fra kulden utendørs til varmen inne. 

I testperioden har telefonen fått bryne seg på samtaler i regnvær, og har i tillegg fått ligge utendørs i regn og nær en bekk i vannsprut. Til sammen har telefonen opplevd anslagsvis to timer i høy fuktighet. I tillegg har den ikke rent sjeldent blitt "mistet" i snøen.

Alt dette har telefonen tålt uten å få noe nedsatt funksjonalitet. Det er tydelig at gummipakningene holder fukten borte fra elektronikken. Vi utsatte to testeksemplarer for den samme påkjenningen, uten fravik i resultatet.

Uretan-dekslene ser også ut til å være solide, og vi fikk ingen riper i testperioden til tross for at vi oppbevarte telefonen sammen med nøkler og generelt var ytterst lite forsiktig. Heller ikke skjermen fikk noen riper.

Telefonen tåler også å bli mistet i bakken. Vi slapp den i asfalten gjentatte ganger, og det er tydelig at telefonen må ha høyere fallhøyde for å bli ødelagt av å treffe bakken.

Vi kjørte også over telefonen med bil, uten at telefonen tok skade. Men da vi prøvde å holde 30 kilometer i timen over telefonen og traff med det ene forhjulet, ble skjermen på testeksemplaret bristet. Dette er ikke mye å klage på, men telefonen tåler altså ikke å veldig plutselig bli utsatt for over 300 kg vekt, og du bør unngå at den overkjøres med bil eller tråkkes på av en voksen isbjørn. 

B2700 kan du trygt ta med på fjelltur.

For å oppsummere, tåler B2700 skikkelig mye. Vi vet av erfaring at vanlige mobiler ikke tåler den behandlingen vi utsatte B2700 for, og ikke før vi kjørte over mobilen i nokså høy fart tok telefonen synlig skade. Den tåler heller ikke å ligge i vann, selv om det er nærliggende å tro at den holder vannet ute dersom du er rask å plukke den opp igjen. 

Les også om Sonim XP3 som skal tåle enda mer enn B2700 »

Les også test av forgjengerne Sonim XP1 og Samsung M110.