Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia Lumia 1520

Dette er Windows-mobilen vi har ventet på

Sekstommers teknobeist med Windows Phone og heftig kamera.

Design, skjerm og menyer

Nokia har egentlig ikke hatt en skikkelig brettmobil så langt. Da Lumia 625 ble lansert fikk den litt oppmerksomhet for å være den største av Nokias Windows-mobiler, men en skjerm på 4,7 tommer holder ikke mot Android-flaggskipene. Ikke ble den lansert som noe flaggskip heller.

Ekte flaggskip

Rundt et halvt år senere sitter vi her. Med et ekte flaggskip, og en ekte brettmobil, fra Nokia. Lumia 1520 må riktig nok se rampelyset deles mellom den og Lumia 1020, men det skyldes først og fremst det helsprø kameraet i 1020-modellen. På alt annet er det Lumia 1520 som har overtaket.

Dette er imidlertid første gang Nokia går så høyt i både spesifikasjoner og skjermstørrelse. Så, hvordan er Lumia 1520 å bruke, sammenliknet med sine Android-utstyrte konkurrenter?

Det er ingen tvil om at dette er en diger telefon. Størrelesesmessig befinner den seg omtrent midt mellom Samsungs Galaxy Note 3, og Sonys Xperia Z Ultra.

Tre giganter. Fra venstre; Nokia Lumia 1520, Sony Xperia Z og Samsung Galaxy Note III.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Størrelser i endring

Måten vi ser på mobilstørrelser er uansett i endring. Galaxy Note 3 med sin 5,7 tommer store AMOLED-skjerm fremstår ikke lenger som like enorm som første utgave i serien gjorde. Det til tross for at tredje versjon Note er den så langt største.

De vanlige toppmodellene har nemlig tatt igjen den originale Note-varianten. Den hadde skjermstørrelse på 5,3 tommer, og LGs rådende flaggskip, G2, har skjerm på 5,2 tommer. Normalen er altså ganske mye større i dag, enn den var for et par år siden.

Undertegnede har et sett ganske store hender, men var likevel muligens redaksjonens mest skeptiske da de første brettmobilene dukket opp. Et par år senere føles Nokia Lumia 1520 overraskende hendig, tatt i betraktning den store skjermstørrelsen på seks tommer.

Øverst på venstre langside av telefonen har den plass for Nano-SIM-kort og Micro-SD-kort.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Gul og helstøpt

Vårt testeksemplar er i den kjente, og iøynefallende, gulfargen som Nokia har brukt i en rekke telefoner så langt. Som vanlig er skallet støpt i en hel del, og det er det harde plastmaterialet polykarbonat som er brukt.

Siden Nokia innførte PureView-navnet, sammen med sin siste Symbian-telefon, har det vært synonymt med sprek kamerateknologi. Av og til har dette betydd ekstra tunge telefoner, noen ganger med relativt store utvekster på baksiden.

Lumia 1520 bærer også PureView-stempelet. Men, her kommer det uten ekstra dødvekt på baksiden av telefonen. En liten utstikker akkurat der kameralinsen er, er det eneste som antyder at kameraet på Lumia 1520 er noe utenom det vanlige. Vi går nærmere inn på bildekvaliteten på side tre i testen.

Passelig tykkelse

Dette er uansett en tynn telefon. Ser vi bort fra den lille tuten på baksiden, er den 8,7 millimeter tykk. Den er med andre ord såvidt tykkere enn sør-koreanske Galaxy Note 3, men mer enn to millimeter tykkere enn japanernes Xperia Z Ultra.

Telefonen veier 209 gram, som bare er 24 gram mer enn Nokias to år gamle flaggskip, Lumia 920. Her har de altså fått plass til mer av alt det gode, og en vanvittig mye større skjerm, uten å øke vekten med mer enn 13 prosent. Slett ikke så gærnt med Nokias egne produkter som utgangspunkt, men vi skal ikke glemme at konkurrentenes brettmobiler veier omtrent det samme.

Med en viss tyngte, og den matte finishen, synes vi Lumia 1520 ligger ganske godt i hånden. Bedre enn undertegnede først hadde tenkt. De tre tastene på høyre side av telefonen virker også godt plassert, og gjør den lettere å bruke.

Endelig Windows Phone på full-HD

Når en Android-telefon blir utsmykket med en såpass diger skjerm som dette, får den vanligvis tilpasninger også i menyene. Lumia 1520 har imidlertid helt ordinære Windows Phone-menyer. Det betyr at du for eksempel ikke får plassert skjermtastaturet nederst i et hjørne på telefonen. Upraktisk for noen, ikke så nøye for andre.

Skjermen som pryder Lumia 1520 er virkelig flott. Den seks tommer store IPS-skjermen har en oppløsning på 1920 x 1080 punkter. Det gjør den svært skarp og god. Men både lysstyrke, fargegjengivelse og sortnivå er svært godt.

Kun ved et voldsomt lysnivå aner vi at baklyset stikker litt gjennom de svarte delene av skjermen. Ellers er de mørke delene av Lumia 1520-skjermen omtrent like mørke som svart gjengitt på en AMOLED-skjerm. Vi konstaterer at de beste LCD-skjermene har blitt særdeles gode.

Regn med å måtte bruke to hender når du skal betjene den enorme full-HD-skjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Lumia 1520 er en voksen telefon, og er nok i største laget for mange hender.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Windows Phone i bruk

Windows Phone har som nevnt ingen tilpasninger til den enorme skjermstørrelsen her. Men, operativsystemet fungerer på sett og vis greit på en så stor mobil likevel.

Noe av grunnen til det er at menyene har det man kanskje kan kalle trinnløs scrolling. Der Sense-menyene på HTC One Max insisterer på å sprette tilbake til en forhåndsdefinert posisjon når du slipper dem, blir menyene på Lumia 1520 stående der du slapp dem.

I praksis er det kun ikoner og fliser øverst på skjermen du ikke får tak i med én hånd på Lumia 1520. Dermed er den altså enklere å bruke enn nevnte HTC One Max, der knapt nok noe som helst er innen rekkevidde.

Noen enhåndstelefon er uansett ikke Lumia 1520. Du må forberede deg på situasjoner der begge hendene kreves, for å håndtere en såpass stor kloss som dette tross alt er.

Windows Phone er i utgangspunktet et operativsystem som trives ganske godt også på tregere utstyr. Per i dag er Windows-telefonene noen av de raskeste billigtelefonene som finnes på markedet.

Knirkefri brukeropplevelse

Når brukeropplevelsen er såpass god på de aller billigste modellene, sier det seg nesten selv at operativsystemet er knirkefritt på Lumia 1520. Her har Windows-telefonene endelig fått de samme kreftene som de heftigste Android-telefonene har hatt til rådighet en stund.

Om det var aspekter av operativsystemet som var trege, ville vi nok uten tvil flydd forbi uten å merke stort til dem, med denne telefonen her.

Kreftene er altså viktigst når du skal gå inn og ut av tunge apper. Her merker vi en forskjell sammenliknet med mange tidligere Windows-telefoner.

I Windows Phone har du to viktige skjermbilder. Appmenyen, og denne hjemmeskjermen som viser såkalte live tiles. Flisene forhåndsviser innholdet i apper og innbokser.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Windows Phone liker ikke å gjøre mange ting samtidig. Går du lei av å vente på en stor nedlasting, må du fortsette å vente når du kommer tilbake til appen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Mens både Apple og Google har satt bremsene på for Flappy Bird-klonene, er det tett mellom dem i Microsofts appbutikk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

App-ventingen er borte

Hvis du har brukt plattformen en stund, er du godt kjent med venteprikkene som av og til dukker opp på skjermen. De viser seg av og til når ett eller annet tar litt lang tid.

I løpet av testperioden har vi knapt sett disse prikkene som renner inn og ut av skjermen. Kreftene du ikke merker i menynavigasjonen, er altså høyst merkbare under vanlig bruk, med appene du trenger. Det er en bra ting, ettersom de tidvise pausene Windows Phone har tatt, har vært svært irriterende.

Toppmodeller med Android og iOS har tidligere fått appkjøring til å føles en liten smule raskere.

Windows Phone er i dag raskt, og enkelt å bruke. I det hele har vi ganske få innsigelser mot det, men det gjenstår et par irriterende punkter som kan, og bør, nevnes.

Eeeeeeen ting om gangen

Fleroppgavekjøring fungerer fortsatt ikke knirkefritt. Vi merker det når vi skal gjøre noe så enkelt som å laste ned et kart til Nokias utmerkede Here+-tjeneste. Kartet over Norge er nesten 180 megabyte stort, og naturlig nok kan vi tenke oss å gjøre andre ting mens nedlastingen står på. Iallfall om vi ikke har tilgang på den kjappeste linjen under nedlasting.

Kart er jo tross alt noe man ofte trenger når man er litt utenfor alfarvei.

Hvis vi kommer i skade for å trykke på knappene, eller gjøre noe som helst annet enn å vente, avbrytes nedlastingen. Telefonen vet riktig nok hvor den var, og kan fortsette nedlastingen etterpå. Men har du gjort noe annet i ti minutter, så er det ti minutter telefonen ikke har fått til å laste ned kartet du trengte. Ti minutter etterfulgt av ny, uforutsett, ventetid.

Gi oss et varslingssenter!

En sårt tiltrengt forbedring er et varslingssenter. Etter alt å dømme er dette på vei i neste utgave av Windows Phone, men enn så lenge må vi klare oss med det vi har.

Et kjapt eksempel fra testuken. Flyet lander på en avsides del av Oslo lufthavn, og ikke bare sitter vi i et litt snodig fly, vi lander også i en klynge av snodige fly. Uten å helt være sikker på om det er fotoforbud midt ute på rullebanen, eller hva det er, prøver undertegnede å få tatt et par bilder.

Ingen av dem blir bra. Hvorfor? Fordi telefonen er manisk opptatt av å fortelle om at her fins det Wi-Fi. Den enorme varslingsklossen dekker et av de viktigste valgene i fotoappen, nemlig valget som lar deg skru av blitzen.

Tilsvarende ting skjer innimellom, og et varslingssenter hadde løst dette. Å måtte gjennom en dugelig lang innstillingsmeny for å finne knappen som aktiverer flymodus, føles også ganske bakvendt.

Har appene, men når ikke helt i mål

En siste klage går til appbutikken. Både Microsoft og Nokia er i dag tydelige på at det fins mange flere apper til Windows Phone enn det gjorde. Det er i og for seg riktig. Her finner vi både Wimp, Spotify og Netflix, for å nevne noen. Ikke helt ukjente What's app skjuler seg også i listen.

Det som ikke nevnes er kvaliteten på appene som fins. Utvalget begynner å bli så godt at du neppe vil mangle noe, men det er få av appene som har noe særlig å stille opp med sammenliknet med variantene som kjøres på iOS eller Android.

Mye skrot i utvalget

Vi ser også antydninger til svak kontroll med appene i utvalget. På topplisten over gratis apper, finner vi i skrivende stund mange titalls Flappy Bird-kloner, og veldig lite annet. Nye plattformer pleier innledningsvis å ha ganske mye skrot i applistene sine. Vi merket det med både Samsung Bada, og BlackBerry 10.

Med Windows Phone er det i det minste kvalitet å finne rundt skrotet, men det fordrer litt leiting. Det virker rett og slett ikke som om Windows-butikken er like god på å gi oss det vi vil ha som de andre appbutikkene. Til tross for at det vi vil ha altså ofte finnes i utvalget.

Ikke katastrofalt

Tre punkter på rad om svakheter i Windows Phone høres kanskje litt overveldende ut. Like fullt er det ikke slik at noen av disse sakene er katastrofale. De er bare punkter som konkurrentene er bedre på.

Med noen tilpasninger i bruk fungerer dette like fullt helt greit, og Lumia 1520 har en hel del egenskaper som gjør at du kommer til å få lyst til å leve med disse små skavankene.

Verdt å få med seg er det også at ryktene nå vil ha det til, at alle dagens Windows Phone 8-mobiler vil la seg oppgradere til Windows Phone 8.1. Det er altså håp i hengende snøre om at forbedringene vi etterspør kommer til Lumia 1520. Vi kan imidlertid ikke være sikre.

Teknologi og funksjoner

Microsofts egen Office-versjon sørger for at du aldri er usikker på om dokumentformateringen er riktig.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

For tidligere Windows-telefoner har det tekniske gjerne vært en liten nedtur. Vi kan starte med å si at slik er det på ingen måte for Lumia 1520.

Grunnen til nedturen for tidligere produkter, har vært den samme som har gjort at Windows Phone jevnt over har en svært god brukeropplevelse – samme hvor billig telefon du kjøper. Klok av skade, etter årevis med treige Windows Mobile-produkter, har Microsoft satt minstemål for maskinvaren.

Det enorme programvarehuset har imidlertid ikke fokusert så veldig på å støtte det aller råeste av maskinvare på markedet. Microsoft har med andre ord lagt føringer både for hvor svake telefonene kan være, og for hvor heftige de kan være. Frem til nå har Windows Phone ligget litt i bakkant av utviklingen på Android.

Mangler intet

Med Lumia 1520 ser det ut til å være slutt på tiden der Windows Phone-plattformen var begrenset også oppad. Det er veldig lite teknologi du ser i dagens heftigste Android-telefoner, som du ikke ser her.

Full-HD-skjermen er på plass. Det samme er en særdeles kraftig firekjernet systembrikke. Her får du minnekortplassen som tidlige utgaver av Windows Phone ikke støttet fullt ut. Trådløs lading er det også her, en teknologi få av de konkurrerende teknomonsterne kan vise til. Den er spesielt kjekk i kombinasjon med et batteri som bare varer og varer.

Så hva med 4G, NFC, og nyeste standard Wi-Fi? Ja, ja, og enda et ja. Lumia 1520 slår oss rett og slett som komplett på teknologisiden. Vi glemte visst å nevne at telefonen også støtter Bluetooth 4.0 i Low Energy Mode. Sånn. Der var det også nevnt.

Hva med funksjonene?

Også på funksjonalitet har Windows Phone blitt stadig mer komplett. Med Nokias stadige tillegg til plattformen, og små, lure tilpasninger fra Microsoft, begynner det å monne i den mobile verktøykassa.

De to flaggskipene i verktøykassa er naturlig nok Microsofts egen Office-pakke, og Nokias navigasjonstjenester. En kan si at det fins en rekke Office-pakker, også Microsofts egen, på andre plattformer. Det fins også en rekke navigasjonsverktøy. Like fullt er det på Nokias Lumia-telefoner disse følger med fra start, og Here-tjenestene fra Nokia får du uansett ikke på andre plattformer.

Microsofts egen Office

Siden det ofte er små forskjeller på hvordan dokumentformatering tolkes, har Microsofts mobile Office-versjoner en stor fordel. Her er du nemlig garantert at formateringen blir lik både på mobilen, og i Microsofts fullverdige Office-varianter.

Ved siden av det er Office-pakken som følger med i Windows Phone 8 dypt integrert i Microsofts andre tjenester også. Har du for eksempel koblet telefonen til en Exchange-konto, har du automagisk tilgang på bedriftens Sharepoint-tjenester inni Office-pakken.

Kobler du opp en helt ordinær Outlook.com-adresse vil du også få en fordel. Her ligger nemlig SkyDrive-lagringen din, eller OneDrive, som den nylig byttet navn til.

Kan ikke opprette presentasjoner

Litt ergelig er det at denne Office-pakken ikke kan opprette PowerPoint-presentasjoner, slik motstykket på PC kan gjøre. Det er også flere konkurrerende mobile Office-pakker som kan dette. Har du presentasjonen fra før, kan du imidlertid gå inn for å redigere den.

Microsoft har tydeligvis bestemt seg for at det er dokumentbehandling og regneark det er fornuftig å drive med på telefonen. Vi er ikke helt uenige, men det hadde likevel vært greit å ha muligheten til å opprette et PowerPoint-dokument, om vi trengte det.

Selv om Microsoft altså støtter sine egne skytjenester, er det heller ikke fritt for at vi kunne ønsket oss en mer åpen integrasjon mot skytjenester. Listen over tilbydere er mange, med Dropbox, Box.com og Jottacloud som noen av de mer kjente. Støtten for dette varierer i de ulike Office-pakkene for mobil.

Nokias Here Drive+ er fortsatt en av de aller beste navigasjonsappene du kan ha på en mobil.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nokias Here-tjenester kan også holde styr på pendlerutene dine.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nokia-appen Here Transit kan hjelpe deg med å finne de mest aktuelle kollektivavgangene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Enkel og god

Det er også verdt å få med seg at dette langt fra er den mest avanserte Office-pakken du får. Der andre pakker er nærmest søkklesset med funksjoner, er denne ganske sparsomt utstyrt. Vi oppfatter det som to litt ulike innfallsvinkler. Microsoft har fokusert på enkle, men viktige funksjoner i sin utgave.

Her får du grunnleggende formateringsvalg, og mulighet til å identifisere deg som bruker i dokumentet. Dermed kan du samarbeide med noen om dokumentet, over e-post eller skytjenester, og løpende se hvem som har gjort endringer.

På en litt merkelig måte er altså Microsofts Office-klient god både fordi den har mye, og lite, til felles med fullversjonen for PC. Den er enkel og kraftig, forholder seg til den mest utbredte dokumentstandarden, og den er ikke så søkklastet med funksjonalitet at den blir vanskelig å bruke.

Super navigasjon

Etter en litt humpete start, der så godt som alle større mobilprodusenter var med på Windows Phone-festen, er det nå nesten bare Nokia igjen. Det er vanskelig å komme utenom at Nokia også er et av selskapene som har bidratt mest til plattformen.

Navigasjonstjenestene som følger med er fortsatt uten sidestykke blant gratisløsningene, og det som følger med hos de andre plattformene.

Android-telefoner gir deg gratis navigasjon gjennom Google Maps, og det fins en rekke navigasjonsløsninger du kan laste ned. Men, av navigasjonsløsningene som er på markedet i dag, er det stort sett bare de litt dyrere variantene for Android og iOS, ved siden av Nokias Here-tjenester, som er virkelig gode.

Velg fritt blant kart og stemmer

Kvalitetsforskjellen mot det du får med i en Android-telefon er merkbar fra første stund. Så fort du åpner Here Drive+-appen får du spørsmål om hvilke kart du ønsker å laste ned. Du kan velge fritt i et enormt utvalg av kart og stemmer for løsningen, og du trenger ikke å betale for noe av dette.

Kartene du velger, lastes ned til telefonen, slik at du ikke trenger å bry deg om datakostnader i etterkant. Tar du med deg et kart over Spania på ferien, har du alt du trenger på telefonen, uten å måtte bry deg om datatrafikken. Det du naturlig nok ikke får med uten en datatilkobling er sanntidsopplysninger om trafikken.

I bruk får du servert et stort, ryddig, navigasjonsbilde som likner på det du får i vanlige løse GPS-modeller. Her får du vite hvor fort du kjører, og hvor lang tid som er igjen til målet. Nokias tjenester inkluderer også oversikt over trafikken der du kjører oftest.

En egen app som har fått navnet "Min pendling" tar seg av dine vanligste ruter, og gir deg løpende oppdaterte tidsangivelser for de viktigste rutene dine.

Finn frem i kollektivtrafikken

Here-tjenestene er imidlertid ikke bare kart og bilnavigasjon. Her får du også hjelp til å finne frem ved hjelp av kollektivtrafikk.

Here Transit lar deg søke opp reiseruten du skal, og finner ut hvor lang tid hele reiseruten vil ta, og hvilke typer transportmidler som er tilgjengelige. Du får opp en mengde resultater innenfor tidsrommet du har søkt, og appen ser ut til å ha påfallende god oversikt – iallfall i Oslo-området.

Mye av dette tilbys på litt ymse vis av Googles egne tjenester. Men både kvaliteten, og totalpakken, som Nokias tjenester byr på er foreløpig en hel del bedre enn Googles variant.

E-postkontoer må kobles sammen med hverandre for å dele innboks.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Lumia 1520 har innebygget støtte for trådløs lading, og et batteri som varer nesten evig.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Litt annerledes e-post

Den medfølgende e-postleseren er god og kjapp, men ganske annerledes enn de vi kjenner fra iOS og Android. Microsofts løsning er i utgangspunktet ikke laget for å slå sammen flere innbokser, slik det har blitt vanlig på de andre plattformene.

Her får hver e-postkonto sin egen snarvei i menysystemet. Hvis du ønsker det kan du velge å koble sammen innboksene dine. Dette kan du gjøre i de sammensetninger du måtte ønske, avhengig av hvor mange kontoer du har.

Når kontoene er sammenkoblet, forsvinner ikonene for hver enkelt konto fra menyene, og blir erstattet av samleboksen du akkurat har laget. Under her kan du igjen velge mellom hver av de koblete kontoene, om du ønsker å se dem hver for seg.

Strukturen er altså litt annerledes enn vi er vant til, og måten vi kobler sammen kontoer på er litt bortgjemt. Når det er sagt fungerer e-postleseren i Lumia 1520 svært godt, og vi har ingenting å utsette på den i daglig bruk.

Spesielt noterer vi oss at vi aldri har problemer med meldinger som er for store for skjermen, slik vi pleide å ha på Android-telefoner tidligere. Alle meldingene åpnes ferdig tilpasset skjermen, slik at du slipper å zoome ut, eller inn, for å få sett det du trenger å se.

Lang batteritid og trådløs lading

Det er ikke mulig å sette opp avansert synkronisering, på bakgrunn av tid på dagen, eller ukedag. Dermed er du nødt til å ha et fast e-postregime hele tiden. Det hadde vært en større ulempe om ikke batteriet i Lumia 1520 var så voldsomt at det uansett holder et par dager mellom hver lading.

Vi kan forresten nevne at Lumia 1520 også er utstyrt med trådløs lading, som fungerer godt. Her behøver du ikke det eksterne ladedekselet Nokia lanserte sammen med Lumia 925. Det du trenger er imidlertid en trådløs lader, som Nokia selger utenom.

Internet Explorer på mobilen

Som vanlig er det Microsofts egen nettleser som følger med i Windows Phone. Denne er kjapp og god, og vil nok passe de fleste veldig bra.

For deg som liker nettlesere med avanserte tilleggsfunksjoner, er det likevel mulig den kommer til kort. Du får ikke synkronisert hverken bokmerker, eller åpne faner her, slik du kan med mange av nettleserne for Android og iOS.

Det som er av interesse under avanserte innstillinger for nettleseren, er først og fremst knyttet til personvern, og til muligheten for å redusere dataforbruket litt. Her tilbys du nemlig å surfe gjennom Microsofts Data Sense-tjeneste.

Ellers skiller ikke den mobile Internet Explorer-varianten seg ut på noe spesielt vis. Som de andre mobile nettleserne støtter heller ikke denne aktivt innhold basert på Microsofs egen Silverlight-plattform, eller Adobe Flash.

Vi skjønner ikke helt hvorfor skriften må være så knøttliten på en så høyoppløst og stor skjerm. Og hvorfor de tilfeldige ordene på latin?Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Planlegger

Kalenderfunksjonaliteten i Windows Phone synkroniserer med både Googles tjenester, og Microsofts egne. Den tar utgangspunkt i dagen du har foran deg, og starter med en oversikt over bare den. Som for resten av Windows Phone er det sidelengs panorering som gjelder her også.

Blar du i oversikten får du opp agendafaenen, som gir deg de nærmeste kalenderpunktene på en tidslinje. Blar du litt til får du opp en oversikt over konkrete gjøremål som du har lagt til.

Noen full månedskalender, med oversikt over alt dag for dag, det får du ikke her. Det vil si, du får en stor plansje som ser ut som måneden i sin helhet, men teksten som følger med er for liten til å lese på et fornuftig vis, og uansett på latin.

Såvidt vi kan forstå er teksten der kun for å representere antall kalenderpunkter per dag. Fire linjer, betyr altså fire avtaler.

Å fylle kalendervisningen med det som tilsynelatende er plassholdere, kan være en grei løsning om man ikke har plass til å vise en fullverdig kalender. På Lumia 1520 sliter vi likevel litt med å se at plassen skal være for dårlig.

Vi liker kalenderen på Lumia 1520. Den er kjapp i bruk, og annerledes enn det vi kjenner fra konkurrentene. Like fullt, en skikkelig månedsvisning er en ganske viktig funksjon for en mobil kalenderløsning.

Data Sense heter verktøyet som gir deg full oversikt over dataforbruket. Hvis du ønsker kan tjenesten også komprimere surfedataene dine, slik at kvoten varer lenger.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Microsofts værvarsel er noe for seg selv. Her får du langtidsvarsel, oversikt time for time, eller til og med informasjon om skiføret.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Datastyring

Microsofts Data Sense-løsning omfatter ikke bare komprimering under surfing. Du får også et fint verktøy som viser deg hvor mye data du har brukt av kvoten din.

Går du inn i oversikten ser du raskt hvor mye datatrafikk telefonen har forbrukt. De samme dataene er tilgjengelig per applikasjon, slik at du kan se akkurat hvilken app som har spist opp datakvoten din.

Hva slags kvote du har kan du velge i innstillingene. Det er mulig å velge engangskvoter, ukentlige, eller månedlige kvoter. Du bestemmer også hvilken dato kvoten fornyes på.

I de avanserte innstillingene finner vi forresten en innstilling som en del reisende nok vil sette pris på. Her er det mulig å begrense bakgrunnsdata kun under gjesting i andre mobilnett. Såkalte bakgrunnsdata er oppdateringer og nedlastinger som foregår uten din inngripen.

Det samme valget fins også i Android-verdenen, men her er du nødt til å skru av og på bakgrunnsdata i sin helhet. Ved siden av det kan du skru av og på dataroaming. Fordelen med dette valget er at telefonen ikke driver med alt mulig i bakgrunnen, selv når du har dataroaming påskrudd.

Dermed skal du altså kunne ta med deg telefonen din på tvers av landegrensene med datatrafikk påskrudd, uten å være redd for at den oppdaterer 30 applikasjoner så fort du lander. Det til tross for at selve datatilkoblingen er på, slik at du manuelt kan sjekke e-post eller nyheter ved behov.

Værvarsel (!)

Det er ganske sjelden vi snakker om værvarslene på nye telefoner. Mobilprodusenten HTC innførte støtt oppdatert værvarsel som en praktisk nyvinning på sine telefoner for en del år tilbake. Siden har alle kopiert HTC, og få har kommet opp med sin egen greie. Unntatt Microsoft.

Værvarslingen i Windows Phone 8 går minst et par steg lenger enn det vi har sett i variantene fra de andre produsentene. Du får selvfølgelig de vanlige tingene, så som været akkurat nå, og en låseskjerm som illustrerer med all tydelighet hvor regntungt det er ute.

Men, her får du også langtidsvarsler og du får værkart i ymse varianter. Nå på vinterstid finner appen også ut om skisteder i nærheten har åpent eller ei.

Der appene som gir oss værvarselet på Android- og iOS-enheter, langt på vei har føltes som en trivelig ettertanke, er det ingenting ved Microsofts værvarsling som gir samme følelse. Den gir deg både svaret på hvordan været er nå, hvordan det kommer til å bli – hvis langtidsvarselet stemmer, og hva du kan bruke været til. Vi liker den.

Minnekort, men ikke filutforsker

Vi betrakter alltid minnekort som et positivt tillegg i en telefon. Lumia 1520 kommer med voksne 32 gigabyte intern lagring, som du får bruke såvidt over 23 gigabyte av. I tillegg kan du altså putte inn et minnekort i en av telefonens to luker.

Dermed kan du ha voldsomme mengder lagringsplass på telefonen. Men, skikkelig minnekortstøtte var et sent tillegg for Windows Phone-plattformen, og det er muligens det vi fortsatt merker. Selve operativsystemet har nemlig ikke noe fullstendig åpent filsystem.

Windows Phone fungerer omtrent slik Apples iOS gjør på denne måten. Dermed er det i utgangspunktet heller ikke behov for en filutforsker. Iallfall ikke før du setter i et minnekort.

Det er ikke mange filutforskere å velge blant for plattformen, men vi fant raskt frem til appen File Manager, fra utviklerne i Rhyme Software. Appen gir tilgang på den kategoriserte lagringsplassen internt på telefonen, i tillegg til den åpne lagringsplassen på minnekortet.

For Android er dette standardfunksjonalitet etter hvert. I Windows Phone må vi laste ned en tredjeparts app for å være sikre på å finne en fil vi har lastet ned til minnekortet.

Underholdning

Baksiden av Lumia 1520 prydes av det som sannsynligvis er det beste kameraet i noen brettmobil.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nokia MixRadio gir deg gratis strømming av musikk, og mulighet for å lagre spillelister lokalt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Så store skjermer som dette gjør at vi stiller med ekstra høye forhåpninger til underholdningsfaktoren. Lumia 1520 svikter ikke, men den er ikke helt uten noen ulemper heller.

Den enorme, og knallgode, skjermen gjør naturligvis sitt. Men, det hjelper at telefonen også har verktøyene som skal til i menyene. Her får du nemlig gode spillere for det meste, og telefonen har forholdsvis bred støtte for ulike filmformater du måtte ta med deg på tur.

At den også har plass til minnekort er utmerket, for de av oss som liker å ta med oss halve filmbiblioteket på tur.

Nokia Mixradio

Da Windows Phone var ferskt, var det få musikktjenester å oppdrive for plattformen. Siden har plattformen fått tilgang både på Spotify og Wimp. Men, dette er stadig den eneste mobilplattformen der musikk er så tett integrert. Her får du nemlig med en helt gratis musikktjeneste på kjøpet.

Nokias MixRadio lar deg strømme en rekke spillelister basert på sjangre, eller hva som er i vinden for tiden. Du kan spole i listene inntil seks ganger i timen, og du kan til og med lagre dem lokalt, slik at du kan lytte til gratis musikk på flyet.

Hvis du ønsker kan du opprette dine egne spillelister, basert på inntil tre av favorittartistene dine. Også disse spillelistene kan lastes ned for senere bruk.

Tjenesten har egentlig kun to begrensninger. Du får ikke spole så mye som du vil, og lydkvaliteten er nok ikke god nok til å få applaus av de mest kresne.

Det er mulig å betale for en MixRadio+-tjeneste. Her skal du få høykvalitets strømming, fri benyttelse av spoleknappen, og uendelig antall lagrede spillelister. Med tanke på at prisen er på skarve 30 kroner, kan dette være en grei tjeneste. Det er fortsatt bare snakk om en utvidet radioløsning, men så koster den også under en tredel av det du må betale for fullfunksjons Wimp, eller Spotify, på mobilen.

Musikk + videoer

Windows Phone er fortsatt organisert som et slags, litt underlig, edderkoppnett av ulike tjenester og apper. De som hører sammen, samler seg av og til i såkalte hubber. Musikk og video er en slik hub. Den er både en avspiller i sin egen rett, og en lenke til de beslektede appene på telefonen.

Selve avspilleren er god nok. Her finner du ikke noe særlig utenom det obligatoriske. Skal du lytte til musikk, kan du velge låt, artist, album eller mer fra en liste.

Det eneste uvanlige valget vi finner i musikkspilleren, er Smart DJ. Funksjonen skal kunne opprette spillelister basert på musikken du liker, og er koblet opp mot Xbox Music-tjenesten. I utgangspunktet skal den kunne velge fra det lokale musikkarkivet også, men knappen forble grå og lite samarbeidsvillig i testperioden.

Spilleren tar seg også av video og podcaster. Videodelen av spilleren har forholdsvis grei formatstøtte, slik at du slipper å tenke på å konvertere filmarkivet ditt før du reiser.

Vi undres litt over snodigheter som at Nokias egen MixRadio har snarvei direkte til equalizeren, mens Microsofts egen spiller tilsynelatende ikke har det. Vi ergres også litt over at å spole i lydfiler kunne vært enklere. Her får vi nemlig ikke noen skyvebryter, slik vi får når telefonen spiller av video. I stedet får vi kun en strek som viser fremdriften i lydsporet. Spoling innad i sporet skjer ved å holde inne spoleknappene i spilleren.

Det er sannsynligvis fortsatt et stykke frem til Windows Phone 8.1, og handlingssenteret som ventes å komme. I mellomtiden er det knotete å styre musikken når du ikke faktisk er inni spilleren. Det fortoner seg litt merkelig å låse telefonen, for så å låse den opp igjen, bare for å få frem spoleknappene som bor på låseskjermen.

Kort sagt; Lumia 1520 er en knallgod underholder, men den nå og da merker vi at Windows Phone fortsatt har et lite stykke igjen å gå. Ett av stedene der det gjenstår et stykke er på app-fronten.

Strømmetjenester

Vi nevner i fleng; Spotify, Wimp og Netflix. Alle tre er på Windows Phone 8-plattformen, og dermed burde mange være dekket. Noen få vil bemerke at HBO Nordic glimrer med sitt fravær, men sett med nordiske øyne er det ikke særlig mer som mangler her.

Det er imidlertid verdt å få med seg at for Spotify og Wimp sin del, er ikke dette kloner av appene for iOS, eller Android. Det er egne Windows Phone-varianter av disse appene, og de fremstår som en del enklere enn sine motstykker. Appene er løpende oppdatert, så hva forskjellen i funksjonalitet kommer av vet vi ikke.

AnTuTus ytelsestest for Windows Phone er fortsatt en tidlig utgave. Dermed er vi ikke helt sikre på nøyaktig hvordan den måler seg - men her er iallfall testresultatet.
Lumia 1520 viser en mildt sagt heftig ytelsesøkning i WP Bench.

Wimp tilbyr ikke tjenesten med høyest lydkvalitet på Windows Phone, men ser ellers forholdsvis komplett ut. For Spotifys del er det verre – her mangler nesten alt av funksjonalitet som har kommet det siste året, deriblant den kjekke Discover-funksjonen for ny musikk.

Det er verdt å nevne at vi opplevde noen bugs underveis i testingen, og da spesielt i forbindelse med bruk av musikkspillere. Ved et par anledninger nektet både Wimp og Nokias MixRadio å åpne seg, uten forklaring. Etter å ha stengt ned hver app et antall ganger, åpnet de seg likevel etter hvert. Hva denne ustabiliteten skyldes vet vi ikke helt.

Spill og apper

Det begynner etter hvert å bli et godt utvalg spill for Windows Phone, men det kan hende du må lete litt etter juvelene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Store deler av Microsofts appbutikk består av gratis innhold. Det er ikke nødvendigvis en god ting, når mye av dette innholdet enten er bleke kopier av spill for andre plattformer, eller helt unyttig innhold som kun bærer navnet til storsuksesser.

Microsoft startet mer eller mindre opp plattformen på nytt, for knappe halvannet år siden, da de slapp Windows Phone 8.1. Apper for tidligere Windows Phone-utgaver ble ikke automatisk med videre, men måtte oppdateres for å virke.

I dag finner du en hel del av de største, og viktigste, mobilspillene for Windows-plattformen, men du vil ikke finne alle. Leter du etter ett spesifikt spill, som kanskje ikke har gjort så mye av seg på Android, eller iOS? Da er sannsynligheten liten for at du finner det her.

Hvis du ikke har med deg en handleliste har du likevel ganske mye å velge blant. Vær obs på at spillene ikke legger seg som egne apper i menysystemet, men under en egen Spill-hubb, som har lenker til alle spillene dine, og holder styr på Xbox Live-poengene dine.

Akkurat som appbutikkene på de konkurrerende plattformene, har Microsofts appbutikk et system som går ut på at godt innhold belønnes med gode brukeranmeldelser. Vi vet ikke om det skyldes få brukere, eller måten brukere deles inn på. Men, vårt inntrykk er at apper kun unntaksvis har fler enn fire-fem anmeldelser. Dermed får vi veldig lite å gå på når vi skal velge nytt innhold til telefonen.

Det ser ut til at Nokia-appen App Social skal forsøke å bøte på dette. Etter det vi kan se skal den dytte opp og frem de heftigste appene på markedet. I stedet er det apper med to og tre anbefalinger som får plass i rampelyset.

Vi oppsummerer ved å si at du som jakter på spesifikke apper, eller spill, sannsynligvis bør titte på en annen plattform. Dette er fortsatt ikke Microsofts store styrke på mobilen. Like fullt blir utvalget bedre for hver dag som går, og sannsynligheten er høy for at du finner noe som likner på det du er på jakt etter.

Kamera

Dette utsnittet er tatt fra et nitten megapiksler stort bilde.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nokia Camera gir tilgang på bøttevis av innstillinger, og forhåndsviser kjapt effekten av hver av dem.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ett av de viktigste punktene for deg som vurderer en Lumia 1520 er sannsynligvis kameraet. Nokia har montert et PureView-merket kamera i den store telefonen. Det gir den en rekke spesielle egenskaper.

Lumia 1520 er for eksempel den største telefonen vi vet om som kan gi deg optisk stabilisering som del av kamerapakken. Bildebrikken er forholdsvis stor, og knipser bilder med oppløsning på inntil 20 megapiksler.

En egenskap nesten ingen andre telefoner har for øyeblikket, er muligheten til å lagre bildene i RAW-format. Lumia 1520 kan altså lagre dataene som kommer rett fra bildebrikken, uten innblanding fra støyfjerning, eller annen programvare.

Det gir deg muligheten til å gjøre avansert redigering i etterkant. Selv ganske dårlige bilder kan berges, hvis du har rådataene for hånden.

En annen egenskap vi setter stor pris på er Nokias fabelaktige kameraapp. Her kan du ved enkel sveiping i grensesnittet justere på det meste av verdier, og du trenger slett ikke å være fotograf for å ha nytte av det heller. Eksponering, ISO-verdier, og til og med fokus kan du justere ved å trekke markører rundt på skjermen. Det hele er veldig intuitivt, og du får fortløpende forhåndsvisning av resultatet.

Bildene vi får fra Lumia 1520 er svært gode, og sannsynligvis de beste vi har fått fra noen mobiltelefon i denne størrelsesklassen. Er de ikke gode fra før, kan de etter vår erfaring fort bli det, hvis lagring av RAW-filer står påskrudd.

Konklusjon

Det har tatt noen år, men med Lumia 1520 har Nokia langt på vei levert Windows-telefonen vi har ventet på. Denne gule, sjarmerende klossen er toppspesifisert på alle fronter, og står ikke i forlegenhet for noen av sine konkurrenter.

Her får du en av de aller beste mobilskjermene vi noen gang har sett. Skjermen er diger, har full-HD-oppløsning, og viktigst av alt, et fabelaktig bilde. Den er lyssterk, og gir tidvis påfallende god kontrast, uten at fargene er påfallende overdrevne.

Kraftig innmat med alt du kan tenke deg av forkortelser og fine tall hører også til. Windows Phone har alltid budt på en rask og fin brukeropplevelse. Med den kraftige innmaten i Lumia 1520 kan vi konstatere at denne brukeropplevelsen også er strukket til det som kan krype og gå av apper.

Størst er best

Nokia går på sett og vis litt mot strømmen. De fleste mobilprodusentene satser aller mest krutt på telefonmodeller i en litt mer folkelig størrelse enn Lumia 1520. Både Samsung og Sony har riktig nok sine gigantmodeller, som er heftig bestykket. Men begge selskapene har også telefoner med rundt fem tommer store skjermer.

Skal du ha Nokias kvasseste maskinvare er det altså likevel en gedigen sekstommer som gjelder. Men Lumia 1520 ligger tross alt godt i hånden, og er ikke så veldig mye tyngre enn Lumia 920 var.

Gode menyer

Windows-menyene er også forholdsvis godt egnet til den store skjermen, siden du kan stoppe menyelementene hvor som helst på skjermen, uten at de spretter ut av rekkevidde igjen. Ulempen med Windows Phone på en så stor telefon er likevel at du ikke får noen tilpasninger for størrelsen.

Enhåndstastaturet, og andre størrelsestilpasninger som konkurrentene har, får du altså ikke her. Dermed må du titt og ofte til med begge hendene når Lumia 1520 skal betjenes.

Windows Phone er et kjapt operativsystem, og i de fleste tilfeller er det også veldig enkelt å bruke. At fargene er brukt på en slik måte at operativsystemet på sett og vis blir ett med hele designen på telefonen liker vi også godt.

Fleroppgavekjøring er stadig trøblete

De fleste skavanker operativsystemet har hatt, men noen er fortsatt igjen. Fleroppgavekjøring er fortsatt ikke så smidig som hos konkurrentene. Her må du støtt vente i apper til de har fått gjort seg ferdig. Hvis du forlater en app for å komme tilbake noen timer senere, vil den som regel fortsette fra der den hadde kommet da du forlot den.

Til gjengjeld for en og annen særhet, for du en del smarte fordeler her. Microsofts egen Office-variant er en av dem. Her kan du trygt redigere dokumenter, uten å tenke på om formateringen vil være riktig når du senere åpner dem på PC.

Fantastiske Nokia-tjenester

Nokias mange tillegg til plattformen er også supre. Vi liker MixRadio-funksjonen spesielt godt. Her får du gratis strømming av musikk, og muligheter for å lagre spillelister lokalt. Det er imidlertid en radioløsning, så her får du ikke velge enkeltlåter.

En annen udiskutabel fordel er Nokias navigasjonstjenester kjent under Here-navnet. Disse gir deg gode kart, og svært lettvint navigering. Både kart og stemmer kan lagres lokalt, slik at du ikke trenger å tenke på datatrafikken på tur.

Kronen på verket er Nokias fabelaktige Pro Camera-app. Appen gir deg kjapp og veldig intuitiv tilgang på alt av innstillinger knyttet til fotograferingen. Du får forhåndsvisning av alle valg du tar, og ble likevel ikke bildet helt som du hadde tenkt, har du relativt stor frihet til å redigere rådataene direkte fra kamerasensoren.

Bildene Lumia 1520 kan gi deg er uansett svært gode under de fleste forhold.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Til slutt

Det fins mange store telefoner å velge blant på markedet. Vi nevner i fleng Samsung Galaxy Note 3, Sony Xperia Z Ultra og LG G Flex. For disse telefonene har Android vært enerådende så langt. Det er nok også slik at mange vil foretrekke tryggheten en Android-basert telefon gir. Android og iOS er fortsatt de sikreste valgene om du vil ha tak i akkurat den appen du ønske

Vi er tilbøyelige til å si at Lumia 1520 totalt sett er en bedre pakke enn de jevnstore konkurrentene på markedet. Uten å foregripe begivenhetenes gang for mye, forventer vi også at Lumia 1520 vil bli en enda bedre telefon når oppdateringen til Windows Phone 8.1 kommer.

Det er imidlertid penger å spare hvis du vil ha en enda litt større skjerm. Sonys Xperia Z Ultra koster nesten 1500 kroner mindre enn Nokias kjempe. Den deler mange av de samme spesifikasjonene som Lumia 1520, men kan ikke vise til et fullt så rafft kamera. Andre detaljer som et noe mindre batteri, og fravær av trådløs lading, er også verdt å nevne.

Samsungs Galaxy Note 3 er også et alternativ. De fleste steder koster den omtrent det samme som Lumia 1520, men i skrivende stund kan den kjøpes for en knapp 500-lapp mindre. Her får du noe mindre skjerm, og et kamera som ikke er fullt så godt som i Lumia 1520. Den er imidlertid noe mer håndterbar, hvis du synes Lumia 1520 blir for stor.

Få full oversikt over mobilmarkedet i testoversikten

Les også
Toppmodell til halv pris?
Les også
Ny Lumia-modell kan få 3D Touch
Les også
Oi, endelig ny Spotify for Windows Phone!
Les også
Slik startet Nokia-eventyret
Les også
Nokia med råbillig firekjerners mobil
Les også
Samsung med ny kameraversting
Les også
Du kan oppdatere til Windows Phone 8.1 nå
Les også
Disse mobilene bruker Amobil-leserne
Les også
Nytt flaggskip fra Nokia
Les også
Microsoft har lansert Windows Phone 8.1
Les også
Nokia og Microsoft med storlansering neste uke
Les også
Dette er Samsungs nye Windows-telefon
annonse