TestNokia Lumia 1520

Dette er Windows-mobilen vi har ventet på

Sekstommers teknobeist med Windows Phone og heftig kamera.

Design, skjerm og menyer

Nokia har egentlig ikke hatt en skikkelig brettmobil så langt. Da Lumia 625 ble lansert fikk den litt oppmerksomhet for å være den største av Nokias Windows-mobiler, men en skjerm på 4,7 tommer holder ikke mot Android-flaggskipene. Ikke ble den lansert som noe flaggskip heller.

Ekte flaggskip

Rundt et halvt år senere sitter vi her. Med et ekte flaggskip, og en ekte brettmobil, fra Nokia. Lumia 1520 må riktig nok se rampelyset deles mellom den og Lumia 1020, men det skyldes først og fremst det helsprø kameraet i 1020-modellen. På alt annet er det Lumia 1520 som har overtaket.

Dette er imidlertid første gang Nokia går så høyt i både spesifikasjoner og skjermstørrelse. Så, hvordan er Lumia 1520 å bruke, sammenliknet med sine Android-utstyrte konkurrenter?

Det er ingen tvil om at dette er en diger telefon. Størrelesesmessig befinner den seg omtrent midt mellom Samsungs Galaxy Note 3, og Sonys Xperia Z Ultra.

Tre giganter. Fra venstre; Nokia Lumia 1520, Sony Xperia Z og Samsung Galaxy Note III.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Størrelser i endring

Måten vi ser på mobilstørrelser er uansett i endring. Galaxy Note 3 med sin 5,7 tommer store AMOLED-skjerm fremstår ikke lenger som like enorm som første utgave i serien gjorde. Det til tross for at tredje versjon Note er den så langt største.

De vanlige toppmodellene har nemlig tatt igjen den originale Note-varianten. Den hadde skjermstørrelse på 5,3 tommer, og LGs rådende flaggskip, G2, har skjerm på 5,2 tommer. Normalen er altså ganske mye større i dag, enn den var for et par år siden.

Undertegnede har et sett ganske store hender, men var likevel muligens redaksjonens mest skeptiske da de første brettmobilene dukket opp. Et par år senere føles Nokia Lumia 1520 overraskende hendig, tatt i betraktning den store skjermstørrelsen på seks tommer.

Øverst på venstre langside av telefonen har den plass for Nano-SIM-kort og Micro-SD-kort.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Gul og helstøpt

Vårt testeksemplar er i den kjente, og iøynefallende, gulfargen som Nokia har brukt i en rekke telefoner så langt. Som vanlig er skallet støpt i en hel del, og det er det harde plastmaterialet polykarbonat som er brukt.

Siden Nokia innførte PureView-navnet, sammen med sin siste Symbian-telefon, har det vært synonymt med sprek kamerateknologi. Av og til har dette betydd ekstra tunge telefoner, noen ganger med relativt store utvekster på baksiden.

Lumia 1520 bærer også PureView-stempelet. Men, her kommer det uten ekstra dødvekt på baksiden av telefonen. En liten utstikker akkurat der kameralinsen er, er det eneste som antyder at kameraet på Lumia 1520 er noe utenom det vanlige. Vi går nærmere inn på bildekvaliteten på side tre i testen.

Passelig tykkelse

Dette er uansett en tynn telefon. Ser vi bort fra den lille tuten på baksiden, er den 8,7 millimeter tykk. Den er med andre ord såvidt tykkere enn sør-koreanske Galaxy Note 3, men mer enn to millimeter tykkere enn japanernes Xperia Z Ultra.

Telefonen veier 209 gram, som bare er 24 gram mer enn Nokias to år gamle flaggskip, Lumia 920. Her har de altså fått plass til mer av alt det gode, og en vanvittig mye større skjerm, uten å øke vekten med mer enn 13 prosent. Slett ikke så gærnt med Nokias egne produkter som utgangspunkt, men vi skal ikke glemme at konkurrentenes brettmobiler veier omtrent det samme.

Med en viss tyngte, og den matte finishen, synes vi Lumia 1520 ligger ganske godt i hånden. Bedre enn undertegnede først hadde tenkt. De tre tastene på høyre side av telefonen virker også godt plassert, og gjør den lettere å bruke.

Endelig Windows Phone på full-HD

Når en Android-telefon blir utsmykket med en såpass diger skjerm som dette, får den vanligvis tilpasninger også i menyene. Lumia 1520 har imidlertid helt ordinære Windows Phone-menyer. Det betyr at du for eksempel ikke får plassert skjermtastaturet nederst i et hjørne på telefonen. Upraktisk for noen, ikke så nøye for andre.

Skjermen som pryder Lumia 1520 er virkelig flott. Den seks tommer store IPS-skjermen har en oppløsning på 1920 x 1080 punkter. Det gjør den svært skarp og god. Men både lysstyrke, fargegjengivelse og sortnivå er svært godt.

Kun ved et voldsomt lysnivå aner vi at baklyset stikker litt gjennom de svarte delene av skjermen. Ellers er de mørke delene av Lumia 1520-skjermen omtrent like mørke som svart gjengitt på en AMOLED-skjerm. Vi konstaterer at de beste LCD-skjermene har blitt særdeles gode.

Regn med å måtte bruke to hender når du skal betjene den enorme full-HD-skjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Lumia 1520 er en voksen telefon, og er nok i største laget for mange hender.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Windows Phone i bruk

Windows Phone har som nevnt ingen tilpasninger til den enorme skjermstørrelsen her. Men, operativsystemet fungerer på sett og vis greit på en så stor mobil likevel.

Noe av grunnen til det er at menyene har det man kanskje kan kalle trinnløs scrolling. Der Sense-menyene på HTC One Max insisterer på å sprette tilbake til en forhåndsdefinert posisjon når du slipper dem, blir menyene på Lumia 1520 stående der du slapp dem.

I praksis er det kun ikoner og fliser øverst på skjermen du ikke får tak i med én hånd på Lumia 1520. Dermed er den altså enklere å bruke enn nevnte HTC One Max, der knapt nok noe som helst er innen rekkevidde.

Noen enhåndstelefon er uansett ikke Lumia 1520. Du må forberede deg på situasjoner der begge hendene kreves, for å håndtere en såpass stor kloss som dette tross alt er.

Windows Phone er i utgangspunktet et operativsystem som trives ganske godt også på tregere utstyr. Per i dag er Windows-telefonene noen av de raskeste billigtelefonene som finnes på markedet.

Knirkefri brukeropplevelse

Når brukeropplevelsen er såpass god på de aller billigste modellene, sier det seg nesten selv at operativsystemet er knirkefritt på Lumia 1520. Her har Windows-telefonene endelig fått de samme kreftene som de heftigste Android-telefonene har hatt til rådighet en stund.

Om det var aspekter av operativsystemet som var trege, ville vi nok uten tvil flydd forbi uten å merke stort til dem, med denne telefonen her.

Kreftene er altså viktigst når du skal gå inn og ut av tunge apper. Her merker vi en forskjell sammenliknet med mange tidligere Windows-telefoner.

I Windows Phone har du to viktige skjermbilder. Appmenyen, og denne hjemmeskjermen som viser såkalte live tiles. Flisene forhåndsviser innholdet i apper og innbokser.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Windows Phone liker ikke å gjøre mange ting samtidig. Går du lei av å vente på en stor nedlasting, må du fortsette å vente når du kommer tilbake til appen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Mens både Apple og Google har satt bremsene på for Flappy Bird-klonene, er det tett mellom dem i Microsofts appbutikk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

App-ventingen er borte

Hvis du har brukt plattformen en stund, er du godt kjent med venteprikkene som av og til dukker opp på skjermen. De viser seg av og til når ett eller annet tar litt lang tid.

I løpet av testperioden har vi knapt sett disse prikkene som renner inn og ut av skjermen. Kreftene du ikke merker i menynavigasjonen, er altså høyst merkbare under vanlig bruk, med appene du trenger. Det er en bra ting, ettersom de tidvise pausene Windows Phone har tatt, har vært svært irriterende.

Toppmodeller med Android og iOS har tidligere fått appkjøring til å føles en liten smule raskere.

Windows Phone er i dag raskt, og enkelt å bruke. I det hele har vi ganske få innsigelser mot det, men det gjenstår et par irriterende punkter som kan, og bør, nevnes.

Eeeeeeen ting om gangen

Fleroppgavekjøring fungerer fortsatt ikke knirkefritt. Vi merker det når vi skal gjøre noe så enkelt som å laste ned et kart til Nokias utmerkede Here+-tjeneste. Kartet over Norge er nesten 180 megabyte stort, og naturlig nok kan vi tenke oss å gjøre andre ting mens nedlastingen står på. Iallfall om vi ikke har tilgang på den kjappeste linjen under nedlasting.

Kart er jo tross alt noe man ofte trenger når man er litt utenfor alfarvei.

Hvis vi kommer i skade for å trykke på knappene, eller gjøre noe som helst annet enn å vente, avbrytes nedlastingen. Telefonen vet riktig nok hvor den var, og kan fortsette nedlastingen etterpå. Men har du gjort noe annet i ti minutter, så er det ti minutter telefonen ikke har fått til å laste ned kartet du trengte. Ti minutter etterfulgt av ny, uforutsett, ventetid.

Gi oss et varslingssenter!

En sårt tiltrengt forbedring er et varslingssenter. Etter alt å dømme er dette på vei i neste utgave av Windows Phone, men enn så lenge må vi klare oss med det vi har.

Et kjapt eksempel fra testuken. Flyet lander på en avsides del av Oslo lufthavn, og ikke bare sitter vi i et litt snodig fly, vi lander også i en klynge av snodige fly. Uten å helt være sikker på om det er fotoforbud midt ute på rullebanen, eller hva det er, prøver undertegnede å få tatt et par bilder.

Ingen av dem blir bra. Hvorfor? Fordi telefonen er manisk opptatt av å fortelle om at her fins det Wi-Fi. Den enorme varslingsklossen dekker et av de viktigste valgene i fotoappen, nemlig valget som lar deg skru av blitzen.

Tilsvarende ting skjer innimellom, og et varslingssenter hadde løst dette. Å måtte gjennom en dugelig lang innstillingsmeny for å finne knappen som aktiverer flymodus, føles også ganske bakvendt.

Har appene, men når ikke helt i mål

En siste klage går til appbutikken. Både Microsoft og Nokia er i dag tydelige på at det fins mange flere apper til Windows Phone enn det gjorde. Det er i og for seg riktig. Her finner vi både Wimp, Spotify og Netflix, for å nevne noen. Ikke helt ukjente What's app skjuler seg også i listen.

Det som ikke nevnes er kvaliteten på appene som fins. Utvalget begynner å bli så godt at du neppe vil mangle noe, men det er få av appene som har noe særlig å stille opp med sammenliknet med variantene som kjøres på iOS eller Android.

Mye skrot i utvalget

Vi ser også antydninger til svak kontroll med appene i utvalget. På topplisten over gratis apper, finner vi i skrivende stund mange titalls Flappy Bird-kloner, og veldig lite annet. Nye plattformer pleier innledningsvis å ha ganske mye skrot i applistene sine. Vi merket det med både Samsung Bada, og BlackBerry 10.

Med Windows Phone er det i det minste kvalitet å finne rundt skrotet, men det fordrer litt leiting. Det virker rett og slett ikke som om Windows-butikken er like god på å gi oss det vi vil ha som de andre appbutikkene. Til tross for at det vi vil ha altså ofte finnes i utvalget.

Ikke katastrofalt

Tre punkter på rad om svakheter i Windows Phone høres kanskje litt overveldende ut. Like fullt er det ikke slik at noen av disse sakene er katastrofale. De er bare punkter som konkurrentene er bedre på.

Med noen tilpasninger i bruk fungerer dette like fullt helt greit, og Lumia 1520 har en hel del egenskaper som gjør at du kommer til å få lyst til å leve med disse små skavankene.

Verdt å få med seg er det også at ryktene nå vil ha det til, at alle dagens Windows Phone 8-mobiler vil la seg oppgradere til Windows Phone 8.1. Det er altså håp i hengende snøre om at forbedringene vi etterspør kommer til Lumia 1520. Vi kan imidlertid ikke være sikre.