Tek.no

Test

Kan du egentlig få aktiv støydemping og god lyd til under tusenlappen?

Puresense NCX-900 er et relativt nøkternt par hodetelefoner.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen
31 Mai 2020 06:33

De fleste gode trådløse hodetelefoner med aktiv støydemping koster rundt 3.000 kroner, så når noen kommer og hevder de skal ta opp konkurransen med de store, til en tredjedel av prisen, blir vi naturligvis interessert.

Det var i praksis det nettbutikken Netonnet sa da de foreslo at vi testet modellen Puresense NCX-900, som koster 990 kroner og på papiret har mange av kvalitetene vi setter pris på hos de aller beste: Lav vekt, lang batteritid og nettopp aktiv støydemping.

PureSense NCX-900
7.5
Bra

PureSense NCX-900

annonse
Prisjakt
990 NOK
Sjekk nå
NetonNet
990 NOK
Kjøp nå
sitat"Et greit alternativ til en tredel av prisen til toppmodellene"

Fordeler

 • Krysse av
  Lette og komfortable å ha på
 • Krysse av
  Ganske flott lyd etter litt equalizer-flikking
 • Krysse av
  Aktiv støydemping
 • Krysse av
  Enkle å betjene med tydelige knapper
 • Krysse av
  Bæreetui følger med
 • Krysse av
  Relativt gode til telefonsamtaler

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen Aptx- eller AAC-støtte gir litt mer lavoppløst lyd enn nødvendig
 • Bytt
  Batteritiden er ikke på linje med de aller beste
 • Bytt
  Ingen tilhørende app/equalizer
 • Bytt
  Noe kresne på lading
 • Bytt
  Støydemping og bluetooth kan ikke brukes samtidig når batteriet nærmer seg tomt
 • Bytt
  Noe forsiktig støydemping

Nøktern i utformingen

Designmessig må vi nesten konkludere litt på samme måte som vi gjorde med Sennheiser PXC 550-II: Dette er hodetelefoner for deg som ikke ønsker å skille deg ut i mengden, med matt sort plast nærmest over det hele. Det er nøkternt, enkelt og for mange sikkert litt kjedelig, men vi vet også at det er akkurat dette mange vil ha av hodetelefonene sine.

Vekten på 234 gram plasserer NCX-900 helt i nedre sjikt av over-ear-hodetelefoner med støydemping, sammen med nevnte PXC-550-II. Det er også betydelig lettere enn både Sony WH-1000XM3 (255 gram) og Bose Noise Cancelling Headphones 700 (250 gram) og ikke minst Jabra Elite 85h (296 gram), og lav vekt har på mange måter en slags selvforsterkende effekt ved at du ikke trenger like mye polstring over hodet for å unngå gnaging.

NCX-900 er stort sett komfortable å ha på, og de klemmer heller ikke veldig hardt, slik at de også går an å bruke med briller, selv om det heller ikke her er optimalt. Briller fikk du kanskje med deg var noe vi hadde store problemer med på de ellers meget gode AKG N700NC M2.

Det er ellers - kanskje ikke overraskende - brukt mye plast her, men hodetelefonene føles likevel greit skrudd sammen. De står ikke mye tilbake for en del av de minst dobbelt så dyre hodetelefonene akkurat på dette området.

Netonnet har nok vært på handletur hos en kinesisk produsent, og resultatet har blitt PureSense.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Kjekke knapper

Av designet på hodetelefonene forventet vi kanskje at de skulle ha touchkontrollere, men her er det faktisk fysiske kontrollknapper - en multifunksjonsknapp og volumknapper under den høyre øreklokka og en knapp som styrer støydempingen under den venstre. Knappene er plassert slik at det er enkelt å finne frem til dem med fingrene, og selve knappene er også veldig tydelige og godt adskilte fra hverandre, så det er vanskelig å ta feil.

At volumet justeres ved å holde inne opp- og ned-tastene er dog noe vi ofte er litt skeptiske til, da det kan være utfordrende å treffe riktig nivå, men det er en tilvenningssak og nivået justeres såpass sakte her at du sjelden ender opp med å risikere hørselen. Vi hadde nok foretrukket at det å holde inne ble brukt til å bytte mellom låter, og så kunne enkelttapp vært brukt til volum.

Støydempingsknappen brukes enkelt nok til å veksle mellom støydemping, en litt middelmådig ambient-modus og av. Denne er også adskilt fra bluetooth-modulen på andre siden, så du kan ha støydempingen aktiv selv om du ikke lytter til musikk eller motsatt. Dette er et litt tveegget sverd - på den ene siden er det kjekt at disse to ikke er avhengige av hverandre, mens det samtidig er lett å glemme støydempingen på om du ellers tenker at du har skrudd av hodetelefonene.

Multifunksjonsknappen under den høyre øreklokka er godt uthevet og enkel både å finne og bruke.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Rimelig god lyd til prisen

Lydkvaliteten synes vi er god. NCX-900 presenterer et fyldig, velbalansert og ganske engasjerende lydbilde. Dette er i det hele tatt lyd som er vanskelig å kritisere veldig for noe som helst, men det når heller ikke helt opp til de beste støydempende hodetelefonene der ute. Det skyldes hovedsaklig at NCX-900 ikke er i stand til å fremheve vokalområdet fra resten av lydbildet godt nok, som gjør at det ofte låter noe mindre åpent og luftig enn det skal og bør.

Ta Lady Gaga og Ariana Grandes nye listedenger «Rain on me» - en ganske travel låt som stiller store krav til hodetelefonene for å holde de ulike elementene fra hverandre. Det klarer ikke NCX-900 veldig godt, som gjør at det låter litt ullent og flatt. Det samme gjelder Dua Lipas «Break my Heart» - den nedre mellomtonen tar mer plass enn den bør, og det går ut over helheten.

En egen knapp styrer støydempingen, som kan aktiveres uavhengig av om blåtann-modulen er aktiv.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Noen vil nok dessuten ønske seg både mer og dypere bass enn det Puresense-hodetelefonene er i stand til å gjengi. De henger godt med der kravene ikke er så store, men i låter hvor bassen spiller en mer prominent rolle merkes det at det mangler litt helt i bunnen. Bassen er ellers fast og fin, men det kunne altså gjerne ha vært mer av den.

Det er sånn sett synd at ikke Puresense har noen egen app med tilhørende equalizer, for det er ikke store justeringer som skal til for å løfte lyden noen hakk. Du kan selvfølgelig bruke equalizeren i for eksempel Spotify, men det er ikke store endringene du kan gjøre her før NCX-900 sprekker opp både i topp og bunn. Vi foretrekker naturligvis også en «native» equalizer som lagrer innstillingene i hodetelefonene og fungerer på tvers av enheter og apper.

Mangler kodekstøtte

Lyden ellers er nemlig greit detaljert, fyldig og behagelig å lytte til, og om du ikke anser deg for å være veldig opptatt av lyd vil du sannsynligvis synes dette er bra. Det låter for eksempel betydelig mer engasjerende enn Boses QuietComfort 35, for å ta et eksempel, og er også hakket mer moro enn Sonys ganske nøkternt skrudde WH-H910N, som ikke er så langt unna i pris. Sonyene har imidlertid en betydelig bedre app og ikke minst equalizer tilgjengelig, i tillegg til at de nok er hakket mer veloppløste over det hele.

Støtte for lydforbedrende kodeker får du tilsynelatende ikke. Det vil si, ingen støtte er oppgitt på esken, og etter det vi har klart å utlede fra å koble til ulike kilder er det heller ingen støtte for verken Aptx eller AAC her, kun «grunnkodeken» SBC. Det har nok noe å si for lydkvaliteten, og er et visst minus for Puresenses del.

Det må likevel sies at litt equalizer-hjelp gjør stor forskjell for NCX-900 - en litt roet nedre mellomtone og litt mer kraft i øvre mellomtone og diskant retter i stor grad opp innvendingene våre, og så kan man eventuelt velge å legge på litt bass om man ønsker det.

Et fullt sett med tilbehør, med bæreetui, flyadapter, ladekabel og minijackkabel er ikke hverdagskost på et såpass billig sett hodetelefoner.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Støydempingen? Tjah...

Støydempingen er på sin side helt middels, og omtrent på nivå med AKG-ene vi testet nylig. Den passive dempingen er imidlertid svakere her, så totalen blir ikke allverden. NCX-900 kansellerer i hovedsak bort de laveste frekvensene, og så blir det verre jo lenger opp i registeret vi kommer.

Støydemping er det altså andre som gjør bedre, men det er en fin tilleggsfunksjon å ha, og når prisen ikke er høyere enn en tusenlapp er det noe vi lever greit med at ikke er helt i toppklassen.

Det må riktignok nevnes at støydempingen gjør at det «smeller» litt i hodetelefonene om du har for vane å gå med tunge steg, noe vi også har merket på en del andre modeller. Ved vanlig gange er det ikke noe stort problem, dog.

Batteritiden er oppgitt til 40 timer med kun trådløs avspilling, noe som halveres om du samtidig aktiverer støydempingen - altså til 20 timer. Det er helt greit, men de fleste av konkurrentene har etter hvert krøpet opp mot minst 25 timer, og noen også nærmere 40 timer.

NCX-900 er også ganske insisterende etter hvert som batteriet kryper ned mot tomt, med en varseltone som spilles rimelig ofte, på grensen til irriterende. Vi opplevde også at hodetelefonene enten ville ha støydempingen aktiv eller spille musikk når batteriet nærmet seg tomt, ikke begge, som også er en litt finurlig løsning. Hodetelefonene lader for øvrig med USB-C, men i likhet med hos AKG er det litt begrenset hvilke ladere de vil godta. Verken MacBook- eller Nintendo Switch-laderne fungerer her heller.

Samtalekvaliteten er på sin side rimelig god, som nesten er litt overraskende, da det sjelden pleier å være i fokus for denne typen produkter. Vi fremstår klare og tydelige overfor motparten, selv i noenlunde støyete omgivelser. Helt på nivå med de aller beste er det ikke, men absolutt over middels. Mikrofonene er riktignok noe følsomme for vind, men det er heller ikke uvanlig.

Puresense NCX-900 gjør seg definitivt ikke bort.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Puresense NCX-900 er et ganske godt alternativ om du vil ha hodetelefoner med aktiv støydemping, men ikke vil ut med 3.000 kroner for fornøyelsen. Du får imidlertid omtrent det du betaler for her: Mangelen på AAC eller Aptx gjør at lydkvaliteten ikke er helt på nivå med flaggskipene til andre produsenter, og du får heller ingen tilhørende app så du kan justere på lyden og lagre det i hodetelefonene.

Da vi først tok inn disse til test var prisen 1.490 kroner, og vi hadde egentlig skrevet en konklusjon som foreslo at Netonnet skulle senke prisen til under tusenlappen. Før vi rakk å publisere, og uten at vi hadde spilt inn noe til dem, gjorde de nettopp det, og vi har fått bekreftet at denne prisendringen ikke er et tilbud, men en varig endring.

Til 1.490 kroner konkurrerte de nemlig direkte med Jabra Elite 85h, som vi ville valgt både på grunn av lydkvalitet, batteritid og bedre støydemping, men til 990 kroner er vi betydelig mer positivt innstilt. Brukbar lyd, middels støydemping og grei batterilevetid gir absolutt en ålreit totalpakke, og for dem som ikke er interessert i å bruke flaggskip-summer på hodetelefonene sine bør nok disse med i vurderingen.

PureSense NCX-900
7.5
Bra

PureSense NCX-900

annonse
Prisjakt
990 NOK
Sjekk nå
NetonNet
990 NOK
Kjøp nå
sitat"Et greit alternativ til en tredel av prisen til toppmodellene"

Fordeler

 • Krysse av
  Lette og komfortable å ha på
 • Krysse av
  Ganske flott lyd etter litt equalizer-flikking
 • Krysse av
  Aktiv støydemping
 • Krysse av
  Enkle å betjene med tydelige knapper
 • Krysse av
  Bæreetui følger med
 • Krysse av
  Relativt gode til telefonsamtaler

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen Aptx- eller AAC-støtte gir litt mer lavoppløst lyd enn nødvendig
 • Bytt
  Batteritiden er ikke på linje med de aller beste
 • Bytt
  Ingen tilhørende app/equalizer
 • Bytt
  Noe kresne på lading
 • Bytt
  Støydemping og bluetooth kan ikke brukes samtidig når batteriet nærmer seg tomt
 • Bytt
  Noe forsiktig støydemping

Gode alternativer til Puresense NCX-900

annonse

Les også