Tek.no

Test

Nokia E51

Silje Gomnæs
30 Nov 2007 20:00

Design, skjerm og menyer

E51 er den tiende telefonen i Nokias serie med forretningstelefoner. Mens andre telefoner i serien har både nedskyvbart tastatur og bredskjerm, har E51 fått et klassisk design.

Den nye telefonen er ikke noen liten telefon. Den er faktisk 11,5 centimeter høy. Men det er også det eneste aberet vi ser med størrelsen.

Høyden bidrar til at telefonens 1,2 centimeters tykkelse føles akkurat passe slankt. Vekten på 100 gram gjør E51 til den letteste telefonen i Nokias forretningsserie hittil.

E51 er bygget i hard plastikk med en stripe av rustfritt stål rundt telefonen. Batteridekselet er av samme type metall, og har små prikker inngravert som skal hindre at telefonen sklir. Graveringen gjør også at fettflekker skjules bedre på baksiden.

Øverst i fronten av telefonen sitter et lite LED-lys, som blinker når du har fått en ny SMS eller noe annet har skjedd på telefonen.

Telefonen har ikke noe kamera for videosamtaler.

E51 virker veldig solid, og vårt testeksemplar viste ingen tegn til løse deler eller knirking.

Skjermen til E51 er to tommer stor. Her kunne Nokia lett klemt inn en litt større skjerm uten å måtte gjøre telefonen bredere.

Geniale taster

Tastene til E51 er helt fantastiske. Både talltastene og navigasjonstastene er laget i hard gummi, og er myke og behagelige å trykke på. Talltastene er store, og bør passe selv til de største hender. Resultatet er at du skriver tekstmeldinger og e-post lynkjapt uten problemer.

De eneste tastene som bød på vanskeligheter i begynnelsen var de to øverste navigasjonstastene. Disse er litt små, og uten øvelse er det lett å treffe tastene under i stedet.

E51 har en rekke smarte snarveistaster. På utsiden finner du de vanlige tastene for å justere volumet og spille inn en talememo. I tillegg har telefonen egne taster for å hoppe rett inn til menyen, kontaktlisten, kalenderen og e-post.

Du kan også holde inne de samme tastene for å åpne prorgrammer, legge inn en ny kontakt, ny kalenderoppføring eller ny e-post. Dette er en genial løsning, som sparer deg for mye tid. I praksis trenger du nesten aldri bevege deg inn i hovedmenyen.

Selv om E51 har kamera, har ikke telefonen noen kamerasnarvei. Den enkleste måten å aktivere kameraet på, er å legge inn en snarvei i telefonens hvilemodus.

E51 vinner nok neppe noen designpris med det første. Men i stedet er den utformet som en funksjonell jobbmobil med et vell av snarveier i tastene. Dette gjør den mye enklere å bruke enn de fleste andre smarttelefoner.

Aktiv ventemodus på E51.
Hovedmenyen til E51.

God skjerm, gode menyer

Skjermen til E51 har en oppløsning på 240 x 320 piksler, og kan vise 16 millioner farger.

En litt større skjerm hadde ikke vært å forakte med tanke på lesing av e-post og dokumenter. Skal du lese mye dokumenter og ønsker større plass, anbefaler vi å se nærmere på Nokias E90, som har en fire tommer stor skjerm i bredformat.

Til visning av bilder og videosnutter fungerer skjermen til E51 godt.

Den nye telefonen har menysystemet S60, som du også finner på Nokias andre smarttelefoner. Hovedfordelen med S60 er at du kan legge til egne avanserte programmer, som for eksempel kartprogrammer, fotoalbum og videospiller.

En annen stor fordel med S60, er at du kan kjøre flere programmer samtidig.

Guide til S60 »

Som andre telefoner med samme menysystem, har E51 aktiv ventemodus. Det betyr at du har en snarveismeny til favorittfunksjoner og programmer på telefonens skrivebord. Ved å legge snarveier i telefonens aktive ventemodus, kan du spare mye tid fordi du slipper å lete deg frem i menyene.

I aktiv ventemodus kan du også velge å se dagens oppføringer fra kalenderen din, og få oversikt over hvilken trådløs sone du er koblet opp mot.

Ikonene i menyene er skarpe og klare. Du kan velge om du vil ha animerte ikoner eller ikke.

Menyene til E51 er langt kjappere enn på mange av S60-telefonene vi har testet før, og de aller fleste menyvalg dukker opp med en gang du trykker på knappene.

Menysystemet byr imidlertid på forsinkelser noen få steder. Har du lagt en snarvei til ny SMS i telefonens hvilemodus og trykker på denne, kan det ta opptil tre sekunder før du faktisk kan begynne å skrive meldingen. Det samme gjelder hvis du bruker en tilsvarende snarvei til kamerafunksjonen.

Les også