Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung Armani

Design og skjerm

Alle foto - Simen Willgohs / Amobil
(Klikk for større bilder)

Etter at det nærmest er blitt en farsott for kjente merkenavn å putte logoen sin på en mobiltelefon, har Armani nå kastet seg på lasset og vil være med på moroen. Resultatet er Samsung Armani, som er en co-branded utgave av Samsung P520.

Armani er ikke ulik LGs Prada, som kom på markedet i fjor høst. Armani har også en stor trykkfølsom skjerm som dominerer fronten, mangler standard talltaster og er utformet i et veldig enkelt klassisk format.

Men i motsetning til svært mange andre telefoner med trykkfølsom skjerm så har Samsung virkelig gjort en god jobb med designen på Armani. Telefonen ser virkelig ut som om den kunne passet inn på catwalken sammen med stive dresser og andre klesplagg fra det kjente motehuset. Linjene og utseendet er rett og slett stilrent, noe som gjør Armani-telefonen til en fryd for øyet.

I tillegg er det slett ikke noe minus at telefonen er dekket i metall. Dette blir en frekk liten bonus på toppen av en liten størrelse, en vekt på knappe 85 gram og et medfølgende læretui som beskytter skjermen og gjør telefonen enda mer eksklusiv.

Men hvordan står det da til med det praktiske? Ikke så verst faktisk. Armani har tydeligvis husket på at telefonen ikke bare skal beskues, men også brukes, og har derfor utstyrt den med rikelig av snarveistaster. Blant annet egne knapper for kamera, volumjustering og tastelås, i tillegg til ringetastene.

Resten foregår på den 2,6 tommer store skjermen.

En pikant liten detalj er at du låser fast bakre deksel når batteri og SIM-kort er på plass. Til det fins det en liten bryter like under telefonen. Når dekselet er ulåst er det veldig lett å få av.

Med det kan det sies at Armani og Samsung ihvertfall har truffet blink på en av syv kategorier, og at dette ihvertfall er en telefon du synsmessig blir fornøyd med.

Skrivebord og skriveoppsett.
Snarveismeny og full hovedmeny.

Skarp skjerm, trege menyer

Oppdatert 29.02.08: Det er i ettertid kommet frem at testeksemplaret Amobil ble tilsendt inneholdt feil. Det nye testeksemplaret har vist seg å være langt mer responsivt med hensyn til skjerm, og er i tillegg raskere enn det opprinnelige testeksemplaret. Vi vil derfor be lesere se bort i fra andre og siste avsnitt i teksten under.

Armanis nye telefon kommer med en stor 2,6 tommers berøringsfølsom skjerm. Uten taster støtter P520 Armani seg fullt og helt på skjermen, som gjør at vi stiller ekstra høye krav til denne sammenlignet med på andre telefoner.

Det første teseksemplaret vi fikk prøve hadde en feil i skjermen, som gjorde denne uresponsiv og dermed helt ubrukelig. Etter at vi har fått prøve et nytt kan vi konstantere at skjermen i Armani skal være helt fin og responsiv, og ha god reaksjon ihvertfall i forhold til hva det første testeksemplaret kunne tyde på. Helt på topp med HTC Touch og Apples Iphone er det imidlertid ikke.

Det som fortsatt er et problem er at skjermen har noen lite gjennomtenkte løsninger. Å gå nedover på tekst eller en nettside er uhyre vanskelig ettersom rullefeltet på siden er uhyre lite og det ikke er alltid at du kan dra deg nedover med fingeren.

Skjermen er ellers fargesterk, stor, har god kontrast og lysstyrke og virker å være i tet på alle fronter.

Lekre menyer

Menyene er enkelt og greit et oppløftende syn. Greit nok er det Samsungs egne menyer pluss en snarveismeny og noen stilige animasjoner på toppen. Men menyene har kommet seg vesentlig, og sammen med snarveismenyen som fremhever de fire viktigste telefonfunksjonene, mener vi den oppfyller kravene til oversiktlighet og logikk.

Det som går gjennom i hele telefonen er et tydelig forsøk på å følge i fotsporene til Touch Flo og menyene på iPhone. For eksempel kan du dra kalenderen til side slik at en stor klokke kommer frem, eller rulle deg nedover tekst i meldinger og annet ved å dra fingeren forsiktig over skjermen. Skal du gå gjennom bildene bruker du også fingeren.

Men det er et aber også her. Menyene er nemlig litt trege, ikke veldig, men litt trege. Dessverre er det akkurat nok til at du faktisk legger merke til det og irritasjonsmomentet er dermed et faktum. Det kan virke som om dette i stor grad skyldes animasjonene, men det vites jo ikke sikkert.

Treghetene merkes også godt når du skal skrive meldinger. Selv om Armani bruker et standard skrivesystem der telefonen viser "vanlige" mobiltaster på skjermen som du skriver med, så går det altså tregt.

Skrivesystemet til P520 Armani fungerer bra, til tross for at enkelte valg og løsninger er litt ulogiske.

Maskinvare, teknologi og nytte

Treg som en snegl

(Klikk for større bilder)

Av en eller annen grunn støtter ikke Armani Jbenchmark, og vi fikk dermed ikke gjort de standard ytelsestestene vi bruker å gjennomføre i våre mobiltester. Men det trengs ikke heller for å konstantere at Armani sliter med ytelsen. Spørsmålet er bare om det også påvirker Java-ytelsen. Det kan vi ikke svare på.

Armani kommer med vel 60 MB internminne og plass til minnekort. 60 MB er bra nok til e-post, MMS og et par spill. Men skal du ha plass til musikk og bilder kan dette fort bli knapt. Og da er det bra at det følger med et 2 GB minnekort med i pakken.

Tilbehørspakken forøvrig er ikke verst. Her får du både trådløst hodesett, bæreveske, manualer, CDer med programvare og drivere, datakabler og lader.

Lyden på telefonen er grei men ikke mer. Under samtaler syns vi lyden er noe skarp, og telefonen har en tendens til å "overdrive" enkelte skarpe lydsignaler som i refleks får deg til å ta telefonen fra øret. Høyttaleren er i så måte langt bedre, og til tross for at den er mono kan den også brukes til musikk.

Batterilevetiden er også en glad overraskelse. Samsung lover 6,5 timer tale, noe som ikke er så veldig imponerende med tanke på at telefonen kun bruker GSM-nettet. En hviletid på 300 timer er derimot svært bra tatt den store skjermen i betraktning. Vi opplevde at telefonen holdt ut vel 3 dager i strekk med normalt bruk mellom hver lading.

Har ikke 3G

Antennen er innebygget.

Armani er ikke akkurat blant de mest teknologisterke telefonene på markedet. Mangel på 3G, HSDPA og Wi-Fi gjør at du bare kan glemme raskere nedlasting enn EDGE på noe vis.

Men Armani har som sagt EDGE-støtte. Og støtte for tre GSM-bånd. Dermed kan du fint bruke telefonen til å lese e-post og surfe på WAP, samt bruke telefonen både i Asia, Afrika, Nord-Amerika og Europa.

Bluetooth-støtten kommer godt med og har til og med fått et eget valg på hovedmenyen. Ikke helt uten grunn heller, Armani støtter nemlig både A2DP og rask bluetooth-overføring. Dermed kan du bruke denne både til trådløs musikkavspilling og overføring av data lokalt.

Enkel e-post og ubrukelig nettleser

E-postleseren på Armani er rimelig enkel, og kan ikke sammenlignes med den på mer avanserte telefoner. E-post vises som meldinger, og du bruker samme skriveoppsett som på tekstmeldinger når du skal skrive en e-post. Ikke optimalt om du planlegger å sende lengre e-poster.

Ellers kan det virke som om Samsung ikke helt har tenkt gjennom utfordringene med å ha en trykkfølsom skjerm når de laget Armanis WAP-leser. Problemet er nemlig at lenker, bokser og annet i WAP-leseren er for smått til at du klarer å velge det med fingeren. Og når skjermen attpåtil er upresis og ikke responderer på hvert trykk, så blir selv enkel nyhetslesning et mareritt.

For de med kjole og hvitt

Kalender og mp3-spiller.

Selv om Armani-telefonen nok er tiltenkt menn og damer i stive dresser, er det de som går på ball som blir fornøyd med nyttepakken til Armani. De som henger på børsen vil nok rynke på nesen.

Grunnen er enkel. Armani har kun det mest nødvendige av nyttefunksjoner på plass, i tillegg til et par småting ekstra. Dersom du skulle trenge skikkelig konferansetelefon, kodelagring, skriverstøtte, push eller skikkelig nettleser er det bare å finne en annen telefon.

Det Armani-telefonen derimot har er dokumentleser. Dette er alltid greit å ha, siden du slipper å måtte ha med den den bærbare eller en PDA hver gang du skal huske på et notat. I stedet er det bare å laste det inn på telefonen, så skal biffen være unnagjort.

Adresseboken er av typisk enkel sort, der du kan legge til det meste av kontaktinfo på hver kontakt. Vi syns denne er rimelig lik alle andre adressebøker på Samsung-telefoner, med det unntak at det er veldig mye vanskeligere å søke med Armani. Grunnen er veldig enkel: Du har ingen taster du kan bla deg nedover med, og å "rulle" over skjermen med fingeren er langt mer upresist.

Dette problemet kunne vært løst ved at søkemotoren var mer avansert og også kunne søke på bokstavkombinasjoner inni et felt og ikke bare ta utganspunkt i første bokstav. Men det kan telefonen altså ikke. Derfor bør du ha få kontakter på hver enkelt bokstav, ellers kan du bli utsatt for en drøy letetur.

Kalenderen er i stor grad samme historie. Du kan ikke skille mellom private og jobbrelaterte avtaler, ei heller differensiere utover "avtale", "årsdag" og "oppgave". Men ellers er kalenderen oversiktlig og grei i bruk. Kanskje hadde det vært en fordel om Samsung hadde prioritert brukervennligheten og funksjonalitet, og ikke bare den visuelle profilen her.

I tillegg kommer standardpakken med nyttefunksjoner som du finner i de fleste telefoner. Det inkluderer blant annet verdensklokke, vekkerur, kalkulator, omregner og notatblokk.

Underholdning og kamera

Nyskapende mp3-spiller

Er du ute etter en telefon med stilig mp3-spiller kan Armani friste. Musikkspilleren er virkelig en av de mer elegante og fjonge vi har sett, og utmerker seg i likhet med menyen med stilige animasjoner og brune og svarte farger.

Denne er i tillegg svært brukervennlig. Hvordan? Jo, gjennom å være så enkel som mulig. Spilleren består av et kryss som du må trykke på for å starte og stoppe musikken. Drar du "krysset" opp og ned reguleres volumet, drar du det bortover spoler du i sangen du hører på. En mildt sagt snedig løsning!

Lyden er ikke like fantastisk som selve mp3-spilleren. Bass og diskant er omtrent like fraværende som i de fleste telefoner med standard øreplugger, men lyden er ellers frodig og balansert. Telefonen fortjener pluss for at det er mulig å ha høyt volum og minus for at det ikke følger med overgang til vanlig minijack-utgang.

Av spill er det lite å hente. Photopuzzle lar deg pusle med puslebrikker fra forskjellige foto. Grei tidsfordrivelse, men utvilsomt ingen kioskvelter.

Telefonen har ikke radio eller annet spenstig å by på enn noen lekre bakgrunnsbilder og egne Armani-ringetoner.

Tre megapiksler - men dårlig kvalitet

Det er sjelden en så liten designorientert telefon kommer med noe så sofistikert som et tre megapikslers kamera. Dette er altså ikke hverdagskost, og vi hadde visse forventninger.

Førsteinntrykket var heller ikke så verst. I og med at Armani kommer med en relativt stor skjerm blir det gode boller når skjermen utnyttes som søker. I tillegg har Samsung sørget for at du får det meste av informasjon og endringsmulighet rett på skjermen, slik at du slipper å lete i menyene etter de forskjellige kameravalgene.

(Klikk for større bilder)

Det vi derimot ikke var forberedt på var hvor dårlig bildene vi tok inne faktisk ble. Selv om bildene tatt utendørs blir relativt skarpe, og alle bildene ser skarpe ut på telefonen, så er altså realiteten en annen. Selv om du holder telefonen helt i ro til du tar bilde, så blir bildene svært uskarpe. Detaljer er visket ut og det virker som om du er innhyllet i tåke når bildet er tatt.

Den enkle forklaringen er at Armani ikke har autofokus og dermed har forhåndsinnstallert fokus på noe som tydeligvis er helt på jordet. Konsekvensen er at du får ubrukelige innebilder, med mindre du kun skal bruke dem til MMS eller annet smått. Fotoalbum er bare å glemme. Utebildene blir langt bedre, men kan du klare deg uten kamera innendørs?

Armani har også mulighet til å ta opp video i CIF-format. Dette blir stadig vanligere, og vi hadde opprinnelig håpet at en eventuell god videoopptaksfunksjon kunne redde det ellers så skakkjørte kameraet. Men den gang ei. Greit nok er oppløsningen god, men lyden er fraværende og kvaliteten mildt sagt gjørme.

Med det kan vi vel trygt si at du uten problemer kan styre unna Armani dersom kamera er viktig for deg.

Konklusjon

Samsung P520 Armani er et forsøk fra Samsung på å skape en suksess som LGs Prada, HTC Touch og andre telefoner uten vanlig tastatur. At Armani retter seg mot moteinteresserte er det liten tvil om, så det er nok dyrere designtelefoner Armani i hovedsak konkurrerer med.

På enkelte områder lykkes også Samsung. Designen og utformingen av Armani er langt bedre enn både Prada og Touch, og Samsung har fått på plass noen smarte løsninger de andre ikke har.

Armani skal også ha skryt for en veldig lyssterk og skarp skjerm, samt noen lekre og brukervennlige menyer. Skjermen er rimelig responsiv, ikke helt på høyde med Apples Iphone eller Touch, men det duger nok for de fleste.

Også mp3-spilleren har fått en egen overhaling, noe som vi vil påstå gjør den til en av de mest brukervennlige mp3-spillerne på markedet.

Les mer om alternativene på skjermfronten i dag >>>

Feiler på flere fronter

Utover dette er det lite å hente som du ikke kan få på en telefon til en tredjedel av prisen. Det det derimot finnes flust av er minus som ikke burde eksistere på en såpass dyr telefon som Armani.

Først er det viktig å trekke frem enkeltelementer ved skjermen. Det er svært vanskelig å bla nedover, spesielt i nettleseren, skjermen og menyene er en anelse treg. I tillegg opplevde vi med det første testeksemplaret at skjermen i praksis ikke fungerte, en feil vi er redd kan forekomme på flere telefoner.

Deretter kommer de tallrike ugjennomtenkte løsningene som finnes. Først og fremst gjelder dette nettleseren, som du knapt kan navigere med. Deretter kommer adresseboken, som er et mareritt å søke etter kontakter i. Så er det e-postleseren og kalenderen som ikke tilfredstiller de kravene mange har på telefoner i denne prisklassen. Og helt ærlig Samsung, hvor vanskelig er det å bygge inn en brukbar kalender?

Som en siste bonus så kommer Armani også til kort teknologisk. 3G, HSDPA og Wi-Fi er fremmedord på denne telefonen, det samme gjelder autofokus på kameraet og radio. Og maskinvaren er treg.

Se på alternativene

Derfor er vår konklusjon entydig: Dersom ikke merkenavnet er livsviktig, vurder andre alternativer. Telefoner av samme sort som Armani med trykkfølsom skjerm begynner å bli mange, og både LG Prada, Neonode N2, HTC Touch Dual og LG KU990 gir en god del mer for pengene.

Mobilskolen viser deg hva de forskjellige funksjonene betyr for deg >>>

Les også
Dior lanserer mobil
Les også
Nå kommer Dior-mobilen
Les også
Samsung G600
Les også
Samsung U700
annonse