Tek.no

Test

Samsung ST550

3 Mar 2010 12:16

Oversikt

Introduksjon

Da ST550 ble lansert i fjor høst mistenkte vi Samsung for å ha falt offer for finanskrisens febrilske nisjementalitet. Og hva kan vel hjelpe bedre på salget enn et kamera som får deg til å rette objektivet bakover og mot ditt eget smukke fjes, snarere enn ut mot den skumle virkeligheten? Det er heldigvis ikke bare skjerm foran som frister ved ST550. Bak sitter blant annet en av markedets best spesifiserte skjermer. Så får vi se hvordan berøringsteknologien fungerer, for ikke å glemme hva Samsung klarer på bildesiden denne gangen.

Les hele testen her.

Fysisk

Smart utformet kamera. Med smal midje og vekt på 166 gram ligger kameraet så og si umerkelig i en jakkelomme. Og det er jo nettopp i lomma ST550 skal bo, slik at det alltid vil være tilgjengelig for oppdatering av profilbilder, til de spontane gruppeportrettene på byen, eller som litt enkel nød-underholdning under stevnemøtet.

Kameraet har god vidvinkel og litt ekstra tele: 27-124,2 mm, bildestabilisator, men moderat lysstyrke. 200 bilder per oppladning er litt slapt, og med forskjermen på, reduseres levetiden til ca 150 bilder per oppladning. 8,9 cm (3,5 tommer) berørings-LCD med 1152000 punkter oppløsning er ikke verst for et lite lommekamera. Lysstyrken er god, og klasseledende oppløsningen gir deg nyansert tilbakespilling, mens innsynet fra vinkler er godt. Skjermen kan stilles til tre styrkenivåer, hvis ikke du ønsker å la kameraet justere styrken etter lysforholdene ved bruk av autoinnstillingen. Samsung lar oss dessuten legge på ett, to eller tre rutenett til horisontal og vertikal orientering.

I bruk

Forskjermen fungerer til akkurat det reklamen fremhever: portretter, og da først og fremst selvportretter, eller små gruppeportretter. Med kun 1,5 tommer, blir skjermen litt liten og mørk til å fungere skikkelig med større grupper lengre avstander fra motiv til kamera.

Skjermen bak imponerer derimot. Med 8,9 cm (3,5 tommer) og såkalt haptisk teknologi som gjør at skjermen vibrerer ved berøring, fungerer berøringsopplegget fint, for eksempel til å sette følgefokus, justere eksponeringskompensasjon under opptak, eller til å bla seg gjennom bildene etterpå. Med en enkel hovedmeny, og raskt tilgjengelig hurtigmeny er dette blant de bedre berøringskameraene vi har testet. En form for skjermlås ville vært greit, for også her er det lett å komme borti og stille kameraet feil. Kameraet har forøvrig heller ikke norsk som menyspråk. Men altså: Skal du ha berøringsskjerm er Samsung ST550 et godt valg.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten er dessverre ikke helt der vi ønsker. Ved lav ISO er oppløsning og fargegjengivelse grei, men bildene forstyrres også her av klattete prosesseringseffekter. Disse blir verre ved høyere ISO, der også detaljene forsvinner. Bildene har minimalt med kromatisk feilbrytning, men denne styrken overskygges av prosesseringseffektene.

Konklusjon

Samsung ST550 har mye bra for seg. Kameraet har et intuitivt menysystem som er fint integrert i berøringsskjermen. Skjermen bak er blant de beste på markedet, og forskjermen er morsom, selv om bruksområdet er begrenset. Objektivet er ikke spesielt lyssterkt, men har ideelle, standard brennvidder, med 27 mm vidvinkel, for ikke å glemme optisk bildestabilisator.

Det er synd at bildekvaliteten ikke er bedre. Den vil være mer en god nok til bruk mot fildelingsfora på nett, og det er nok her vi vil se mange av bildene fra dette "narsissistens lommekamera". Skriver du ut mye bør du holde deg under 400 ISO, eller vurdere et annet kamera. ST550 er altså tosidig i mer enn én forstand: Det er stort sett ypperlig i bruk, men bildene blir ikke slik vi ønsker.

Bildegalleriet

Les også