Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung CHG90

Den villeste skjermen vi noen gang har testet

49 tommer med pur spillglede fra Samsung.

Skal du lykkes på den digitale slagmarken bør du ha en god skjerm. I flere år har 16:9-formatet, også kjent som widescreen, dominert markedet, men i den senere tid har nye varianter kommet på markedet.

Den mest ekstreme av disse kommer fra Samsung og heter CHG90. Denne skjermen har et sideforhold på 32:9, og den er 49 tommer stor, hvilket gjør det til den bredeste skjermen vi har hatt inne til test – med god margin.

Giganten må ikke forveksles med skjermer i 21:9-formatet, også kjent som kinoformatet, selv om også disse er vesentlig bredere enn tradisjonelle skjermer.

Like bred som en stor TV

Denne skjermen er rett og slett gigantisk på pulten din. Selve esken er så bred at du skal ha lange armer for å nå fra ende til ende, og samtidig er det en tung affære.

Men ikke la esken lure deg, for inne i emballasjen ligger det en slank og sexy spillskjerm. Her har du minimalt med rammer på toppen og sidene av produktet, og i tillegg er overflaten på selve panelet matt.

Selv om skjermen er gigantisk, er den fortsatt slank og lekker.

Det er kun undersiden av skjermen som har noe tykkere ramme, og selv her snakker vi rett over centimeteren.

Foten er velkjent fra selskapets TV-er.

Foten til denne skjermen er mye av det samme som vi har sett på flere TV-modeller. Den er formet som en omvendt V, hvor føttene sprer seg ut og vekk fra der du har tastaturet. Det er en fordel, for dette er en skjerm som i seg selv tar opp mye plass på pulten din.

For det første må du ha plass i bredden, minst 120 centimeter. Likevel er det ikke dette så mye mer plass enn om du for eksempel allerede har to 27-tommere side om side fra før.

En annen ting er dybden. Dette er ingen puslete skjerm på ha på pulten, og du må sette av gode 35 centimeter fra der baksiden av skjermen starter til der føttene ender.

God brukervennlighet

Navigeringsknappene er plassert på undersiden

Denne skjermen er enkel å bruke – akkurat som testvinneren blant billige 24-tommere vi kåret for litt siden.

Felles for begge modellene er at grafikken på skjermen er lik. Du får opp en informasjonsboks nederst i det høyre hjørnet når du trykker inn den lille joysticken, som er lokalisert på undersiden av skjermen sammen med noen knapper for forhåndsmoduser.

Når du trykker inn knappen får du blant annet opp store bobler på oversiden av boksen som viser viktig informasjon – som for eksempel om FreeSync er aktivert, hvor mange bilder i sekundet skjermen viser og hva responstiden er.

Innstillinger av fargene

Selve menyen er enkel å forstå seg på, og vi regner med at denne skjermen har norsk språk når du kjøper den. Test-eksemplaret vårt har kun svensk eller engelsk som de nærmeste alternativene.

Med den lille joysticken så er jobben med å navigere deg rundt i menyene enkel, og responsen er rask. Sammen med Asus har Samsung tatt steget opp blant de aller enkleste skjermene å bruke.

Bildekvalitet

Denne 49-tommeren til Samsung bruker et VA-panel, og det ser vi raskt på fargene. Der er nemlig meget gode. Likevel er du avhengig av å finjustere litt før du får det beste ut av skjermen.

Ingen av de forhåndsdefinerte bildemodusene treffer nemlig helt blink, selv om mange er ganske presise.

Menyen er enkel samtidig som grafikken er tøff.

Flere av modusene gir deg feil hvitbalanse, hvor bildet får et blåstikk. Det er greit om du spiller skytespill, men skal du jobbe med for eksempel bildebehandling blir dette for unøyaktig.

Vi tar utgangspunkt i Custom-modusen, og trenger egentlig bare å heve rødt og grønt noe før resultatet er bra.

Ferdig justert sitter vi igjen med en skjerm som er meget habil, og som klarer å gjengi brorparten av DCI-skalaen, nærmere bestemt 94,96 prosent, ifølge vårt måleutstyr. Samtidig må vi si at sortnivået er helt ok, selv om det er et stykke igjen opp til OLED-skjermer.

Ferdig kalibrert er hvitbalansen ganske god.

Skal vi sette fingeren på noe med denne skjermen så er det innsynsvinkelen. Sideveis er det ikke noe problem, selv om skjermen nesten er 120 centimeter bred. Her får den hjelp av hvordan VA-teknologien fungerer, samt at den kurvede utformingen virkelig kommer til sin rett.

Det er i høyden denne skjermen har sin svakhet. Så du bør ta deg tid til å justere høyden på skjermen skikkelig før du setter deg til å spille. Hever eller senker vi skjermen for mye, blekner fargene og det sorte vaskes ut til mørkegrått.

Blir ikke for bred

Likevel er dette et format vi på kort tid har fått virkelig sansen for. Da vi testet vår første 21:9-monitor en gang i tiden tenkte vi at grensen for hvor bred en skjerm burde være var nådd – men den tanken må vi nå slå fra oss.

Her på kontoret er det mange som jobber med ulike oppgaver, men de fleste som går forbi det 49-tommer store monsteret stopper likevel opp for å la seg fascinere.

Skjermen er i hovedsak myntet på de som liker å spille. Men den kan også med hell tjenestegjøre som kompanjong for deg som jobber mye med for eksempel excel-ark eller programmering.

Ikke alle spill gjør seg like godt i det meget brede formatet.

Med en så stor, og ikke minst bred, flate har du rikelig med plass til faner. Samtidig er bildekvaliteten, og spesielt fargene, gode nok til at du fint kan bruke denne til å redigere video eller bilder på aktiv hobbybasis.

Likevel er det til spill at skjermen gir oss det virkelig store «må ha»-suget.

Baksiden er også flott. I tillegg kan du sette på et deksel som skjuler kablene bedre enn hva vi har gjort her.

Vi testet med flere ulike typer spill, hvor bilspill var det som fengslet oss aller mest. Bredden på skjermen gjør at du ikke klarer å fokusere på hele bildet samtidig, men likevel registrerer du mye i sidesynet.

Resultatet er en herlig fartsfølelse, hvor du samtidig får en bedre fornemmelse av avstander enn på tradisjonelle skjermer. Altså er det håp for at du slipper å stå panisk på bremsen idet du innser at hastigheten overgår det som er fornuftig inn i neste sving.

Vi fyrte også opp noen skytespill, og her er det også noe av det samme som gjelder. Mens en 16:9-skjerm viser det du ser rett foran deg, vil denne skjermen ta med mye mer av sidesynet.

Det er spesielt hendig når vi spiller for eksempel Battlefield 1. I et fly vil du for eksempel ha langt enklere for å orientere deg om omgivelsene uten å måtte snu deg for mye rundt. Du ser nemlig langt mer ut på sidene.

Nøyaktig hvor mye bedre vi ble av å spille med denne skjermen er uvisst, men at det gir en bedre følelse når du flyr, kjører tanks eller ligger smånervøs som snikskyter, er det liten tvil om.

Samtidig er skjermen såpass rask at den fint klarer å levere det du bør forvente av en dyr spill-skjerm. Noen vil nok savne G-Sync-støtte, men har du et AMD-kort er du sikret feilfri grafikk og mye spillglede.

Selv uten synkronisering er skjermen god. Den takler 144 bilder i sekundet, og siden oppløsningen er 3840 x 1080 punkter, kreves det ikke det absolutt råeste skjermkortet for å få utnyttet potensialet. Selv om du muligens må fire litt på detaljene.

SNIKTITT: Acer Predator X35: Vi fikk prøve Acer Predator X35

Konklusjon

Samsungs gigantiske 49 tommer får et Anbefalt-stempel i vår bok.

Når du skal legge mellom 13 000 og 14 000 kroner på bordet for en ny skjerm, må man forvente god kvalitet – og kanskje noe som skiller seg ut.

Sånn sett får du i både pose og sekk med Samsungs nye 49 tommer, hvor skjermens store partytriks ligger i utformingen. Med et sideforhold på 32:9 får du i praksis to 27-tommere som er smeltet sammen til en stor flate.

Innsynsvinkelen er ganske så habil sideveis, men den er ikke all verden å skryte av i høyden. Altså må du være litt obs når du skal plassere skjermen i forhold til sittehøyde.

Samtidig har skjermen «kun» 1080 linjer i høyden. Sammenlignet med andre skjermer, som ofte har 1440 linjers oppløsning i høyden, vil noen syns dette blir litt i det snaueste laget. På den andre siden letter dette på maskin-kravene for deg som vil spille med maksimalt antall bilder i sekundet.

Alt i alt har denne skjermen allerede gitt oss mye glede, og vi liker formfaktoren til denne skjermen. Samtidig viser den seg å duge godt som både arbeidsskjerm og spillkompanjong.

Selv om prisen er noe stiv, og innsynvinkelen i høyden er dårlig, overskygger det et kraftig «må ha»-sug i et produkt som i tillegg fortjener et Anbefalt-stempel på grunn av god kvalitet også.

Alternativer

Acer Predator XB271HU
Om du heller vil ha en tradisjonell 27 tommer

Acer Predator XB271HU

fra 5389:-

Er du skeptisk til ekstra brede skjermer finnes det også knakende gode alternativer blant 27-tommere. En av disse er denne modellen fra Acer. Den hører til Predator-familien til selskapet, og det betyr det heftigste de klarer å produsere. Her får du opptil 165 bilder i sekundet og G-Sync-støtte. En virkelig råtass om du er en ihuga spiller.

Asus ROG Swift PG348Q
Om 21:9 er bredt nok

Asus ROG Swift PG348Q

32:9 er ikke for alle pulter, og må du se deg om etter andre alternativer på grunn av plassmangel er en 21:9-skjerm et mulig alternativ. Denne modellen fra Asus er blant de aller beste på markedet om du også vil spille på den. Kvaliteten står ikke tilbake for Samsungs alternativ, og samtidig slipper du litt billigere unna, selv om du fortsatt må punge ut over 11 000 kroner. Med på kjøpet får du støtte for G-Sync, noe som gir deg bedre og mer feilfri grafikk, og også hever opplevelsen i skytespill kombinert med 100 bilder i sekundet.

Samsung C49HG90
8.5
Meget bra
Anbefalt

Samsung C49HG90

sitat"Samsung har med denne modellen overbevist oss om at 32:9-formatet har livets rett"

Fordeler

 • Krysse av
  Meget god på farger
 • Krysse av
  Skyhøy «må ha»-faktor
 • Krysse av
  Egner seg godt til spill
 • Krysse av
  Egner seg godt som arbeidsskjerm
 • Krysse av
  Robust og stilren design
 • Krysse av
  God horisontal innsynsvinkel
 • Krysse av
  1080 punkter i høyden krever ikke fullt så kraftig maskinvare
 • Krysse av
  144 Hz
 • Krysse av
  Støtte for FreeSync

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dyr
 • Bytt
  Svak vertikal innsynsvinkel
 • Bytt
  Krever en stor pult
 • Bytt
  1080 punkter i høyden kan være litt lite for enkelte
annonse
Samsung Odyssey C49HG90 49" Ultrawide Buet GamingI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
På lager
Ikke på lager
29 på lager
Les også
Påsken er her! På tide å grave seg ned i godstolen
Les også
Samsung har en ny superbred verstingskjerm på vei
Les også
Asus' nye spillskjerm er like bred som to 16:9-skjermer satt sammen
Les også
Dells gigantiske monitor er som to skjermer har smeltet sammen
Les også
To nye og snasne spillskjermer fra Samsung
Les også
Acer Predator X34 P: Favoritt-skjermen vår har blitt enda bedre
Les også
Flere nye TV-er fra Samsung får støtte for 120 Hz, FreeSync og VRR
Les også
Beste PC-tilbud – vi kjører påskespesial
Les også
Samsungs ekstremskjerm er først ut med «HDR-godkjenning»
annonse