Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei Mate RS Porsche Design

Hva får du egentlig om du kjøper mobil til 17 000 kroner?

Huawei Mate RS har fått designhjelp fra Porsche og «alt» av teknologi.

Mate RS er en Huawei-telefon til 17 000 kroner. Og det er ikke en gang den dyreste. Du kan få denne i en variant som koster 19 000 kroner også. La det synke inn litt før vi går videre.

Den største overraskelsen er kanskje at det er en Porsche-logo og ikke et halvspist eple som pryder denne telefonens ytre. Men dette er altså Huaweis definitive toppmodell - telefonen med alt det Huawei har å by på for øyeblikket.

Mate RS er et vanskelig dyr å sette fingeren på. Designmessig ser den ut som en Galaxy S9+ fra Samsung. Her er det nemlig ingen busslomme i toppen av skjermen, og kantene av skjermen er buet, som hos Samsung. Men på baksiden er det tre kamera, og ikke de to du finner hos Samsung.

Mate RS har samme kamera som P20 Pro. Det er på samme tid både det mest og minst spennende med Mate RS, siden du kan kjøpe det for halv pris i P20 Pro.

Både kameraet og innsiden av denne telefonen likner veldig på Huaweis egen P20 Pro, samtidig som den er fysisk større og mer symmetrisk i designen, slik Mate-serien vanligvis er.

Her er Mate RS bedre enn P20 Pro:

 • Fingeravtrykksleser i skjermen
 • ... og fingeravtrykksleser på baksiden
 • Høyere oppløst OLED-skjerm: 2220 x 1080 mot 2880 x 1440 piksler
 • 256 eller 512 GB lagringsplass mot P20 Pros 128 GB
 • Trådløs lading (Qi, 15W/hurtiglading)
 • Vesentlig bedre stereolyd
 • Heatsink-kjøling av interne komponenter

Her er noen andre forskjeller på de to:

 • Mate RS kommer med «alt» inkludert, trådløs lader, ekstra reiselader, deksel etc.
 • Lett tilpasset menydesign (mørkere ikoner og menyvalg)

Da vi testet P20 Pro for noen uker siden valgte vi å legge telefonen helt øverst i vår topp 10-liste, rett og slett på grunn av det fantastiske kameraet og de høyst uvanlige funksjonene. Mate RS har de samme funksjonene i sitt trippelkamera og virker akkurat like godt.

Vil du vite mer om hvordan Mate RS er å bruke? Porsche-telefonen deler de fleste av sine egenskaper med Huawei P20 Pro - testen leser du her »

Ikke akkurat mye for pengene, men ...

Porsche-logoen pryder forsiden av telefonen. Pussig nok er det den færrest av dem jeg har vist Mate RS til liker. Flere beskriver den som litt «gammeldags».

Men den er altså minst dobbelt så dyr som sin slektning. Er den verdt det? Det kan vi med en gang avkrefte. Vil du ha en telefon som gir deg noenlunde god valuta for pengene er det P20 Pro du skal ha.

Men samtidig er gjerne designtelefoner med alternative merkenavn på seg noe som får det til å gå litt kaldt nedover ryggen for oss som har kjent teknobransjen en liten stund. For rundt 10 år siden var designmobiler noe du gjorde lurt i å styre unna. Vi nevner i fleng LGs samarbeid med Prada, Samsungs Armani-mobil og Nokias klin gærne telefoner som det ofte bare sto Nokia på.

I den grad det gikk an å bruke disse telefonene i det hele tatt var de i hvert fall ikke bedre enn noen av selskapenes vanlige flaggskip. De var en metode å selge elendige telefoner veldig dyrt på.

Sånn er det heldigvis ikke med Mate RS. Telefonen er ekstremt god å bruke, og føles på alle måter som en litt bedre P20 Pro. Det er ikke negativt. Det verste vi egentlig kan si om Mate RS er at den ikke er et særlig økonomisk mobilkjøp. Kjøper du den for at den skal matche Porschen du kjører til daglig er det slett ikke sikkert det spiller så stor rolle.

Vi velger å hoppe over vår sedvanlige tallkarakter for denne mobilen, ettersom den egentlig ikke passer inn. Skulle vi likevel bestemt oss for en ville vi kanskje landet et sted rundt 6-7 av 10, der prisen egentlig er det eneste trekket.

Føles akkurat passe lyxig

Lange eksponeringer i dårlig lys uten stativ og med bevegelig motiv. Kameraet i Mate RS og P20 Pro får til ting vi ikke er vant til at går an.

Telefonen er lynende kjapp å bruke, og med masse lagringsplass kan du laste ned omtrent så mye av Netflix- og Spotify-arkivene som tjenestene lar deg hente. Deretter kan du sannsynligvis begynne på utvalgene fra Apple Music og Viaplay. Kjøper du den idiotisk dyre Mate RS-varianten med 512 gigabyte må du nok melde deg opp i enda en del tjenester før du klarer å fylle lagringsplassen.

Eventuelt må ta en hel haug bilder og filme i 4K-oppløsning med kameraet på baksiden av telefonen.

Mate RS har ikke minnekortplass, men du skal virkelig være kravstor før det ikke holder med 256 eller 512 gigabyte innebygget lagring.

Måten varmen flyttes på innsiden av telefonen gjør at den blir veldig gradvis varm over det hele under belastning. Den blir like gradvis kjølig igjen, og kan bruke lang tid på å jobbe seg ned fra sitt varmeste. Dette er slik alle telefoner med varmespredere på innsiden fungerer. Teknologien har vi sett før i både Galaxy S-modeller og i Nokias Lumia-telefoner.

Skjermen er litt skarpere enn den er i P20 Pro, men om du ser det har du bedre øyne enn jeg har. I utgangspunktet er begge skjermene gode, og denne på papiret litt bedre. Det er neppe så mye reell verdi i de ekstra pikslene, men som for alle overprisede luksusprodukter får vi si «kjekt å ha» om denne delen av telefonen. Det kan tross alt bli nyttig om du putter den inn i en VR-brille.

Se flere bilder av Mate RS i bildespesialen »

Fingeravtrykk i skjermen

Den største nyheten for oss nordboere er nok fingerleseren i skjermen. Dette er en litt pussig løsning, ettersom Huawei har plassert en fingerleser også bak på telefonen. Og for sikkerhets skyld har de ansiktsgjenkjenning som bruker frontkameraet.

For den tastelate er det altså et greit utvalg biometriske løsninger for å slippe inn.

Det mangler ikke på måter å komme seg inn i Mate RS. Den har fingeravtrykksleser i skjermen og på baksiden, i tillegg til ansiktslås via kameraet foran. Hva du bruker av det avhenger av ditt behov for sikkerhet. Et lite ikon som viser plasseringen til fingerleseren i skjermen lyser opp når fingrene dine kommer i nærheten av telefonen.
Som regel tar ansiktslåsen seg av innslipp raskere enn du rekker å bruke fingeravtrykkene dine. Men det er den minst sikre biometriløsningen i Mate RS.

Mange har hatt det moro med at Huawei har valgt å inkludere to fingerlesere. Men det handler om noe så enkelt som grader av sikkerhet. Fingerleseren på baksiden er den mest avanserte fingerleseren, siden den er en av Huaweis ordinære fingerlesere som har vært utviklet gjennom flere generasjoner og blant annet kan lese dybden i rillene på fingeren din. Skjermleseren er ikke like sikker, men igjen vesentlig sikrere enn ansiktsgjenkjenningen.

Du bør selv vurdere om du er Erna Solberg, Ola Dunk eller noe midt mellom. Enkelt forklart; jo mer utsatt du er for at noen har lyst til å stikke av med informasjonen din, desto mindre bør du bruke ansiktsgjenkjenningen, og kanskje bør du også avstå fra å bruke fingerleseren i skjermen.

Bruker du alle variantene vil ansiktsgjenkjenningen ta seg av opplåsingen 60-70 prosent av tiden. Men til gangene den ikke gjør det er skjermleseren veldig kjekk å ha.

Trykk hardt på skjermen

Huawei inkluderer fortsatt en liten fjernkontrolldiode på toppen av telefonene sine.

Den oppfører seg annerledes enn fingerlesere flest. Du må trykke litt hardt på skjermen for at fingeravtrykket skal registreres. Den er også litt kresen på innlærte fingeravtrykk. Jeg måtte lære telefonen opp et par ganger før den stabilt gjenkjente fingrene mine. Men så fort den var opplært ble alt mye bedre.

Vi skryter mye av FaceID i Apples iPhone X, men de få gangene FaceID av en eller annen grunn ikke låser opp telefonen, faller man tilbake på kodelåsen. Med Mate RS kan du bare trykke på skjermen hvis du vil åpne telefonen der den ligger på nattbordet og piper om morgenen. Det er ganske praktisk.

Men du må treffe riktig sted på skjermen. Heldigvis lyser det opp en fingeravtrykksgrafikk akkurat der du skal trykke hvis fingrene dine kommer i nærheten. Det er altså ikke vanskelig å treffe leseren selv om den ikke går over halve skjermen, slik den gjør i Vivo Apex, som uansett foreløpig ikke kan kjøpes noe sted.

Et par ekstra fordeler

For deg som ikke liker å koble til eller fra kontakter er det nyttig at trådløs hurtiglading er på plass. Telefonen lader ganske raskt via løsningen og er alltid fullt oppladet om den har sin faste plass på bordet der den slapper av og fyller batteriene.

Uansett varer det 4000 mAh store batteriet i evigheter.

En annen liten fordel med denne sammenliknet med den vanlige P20 Pro-modellen er at den har kraftigere fronthøyttalere. Den går ikke like dypt i frekvensene som en ny iPhone, HTC eller Samsung S9, men her er Huawei heller ikke langt unna. P20 Pro var allerede en forbedring mot tidligere årganger av Huaweis toppmodeller, men Mate RS legger seg midt mellom den og de beste.

Bør du kjøpe den?

Det enkle og åpenbare svaret er; nei, det bør du ikke!

Men du gjør heller ikke så mye mer galt enn å kaste bort penger om du kjøper denne telefonen. Du kjøper ikke en veldig påkostet sekk full av illsinte katter slik du en gang gjorde om du gamblet på å kjøpe Gucci-telefoner og annet ræl som var finere i fremtoningen enn i bruk. Denne telefonen er den beste på markedet. Men forbedringen er såpass marginal sammenliknet med nest best, og enkelte av godene den byr på er nyttige for så få at du skal være rimelig sprø for å flenge ut antallet kronasjer Huawei ber om.

Men noen ganger er det godt å være gal.

PS. Vi gir ingen tallkarakter til denne telefonen, fordi det er nærmest umulig å bedømme hva denne her faktisk skulle fått innenfor samme klasse som telefoner der hver krone faktisk kjøper funksjonalitet. Sannsynligvis ville vi landet et sted rundt 6-7 av 10, med pris som eneste viktige trekk.

Hvis du skal ha god trådløs lyd og en ålreit mobiltelefon kan det koste helt ned i 2500 kroner eller opp i 37 000 kroner. Les om ytterpunktene i denne kommentaren »

Huawei Mate RS Porsche Design 256GB

Huawei Mate RS Porsche Design 256GB

sitat"Mate RS er så dyr at du må være gal for å kjøpe den. Men den skuffer ikke."

Fordeler

 • Krysse av
  Fingeravtrykksleser i skjerm
 • Krysse av
  Laaaang batteritid
 • Krysse av
  Rask i bruk
 • Krysse av
  Nyeste Android
 • Krysse av
  Trådløs lading
 • Krysse av
  Masse lagringsplass (256 GB eller 512 GB)
 • Krysse av
  Fantastisk kamera
 • Krysse av
  Flott skjerm
 • Krysse av
  Tonnevis av tilbehør

Ting å tenke på

 • Bytt
  Latterlig dyr
 • Bytt
  I dyreste laget
Les også
Det kan være hull i din neste mobilskjerm
Les også
Huawei Mate 20 Pro kan få fingerleser i skjermen
Les også
Galaxy Note 9 kan få stort batteri og voldsom pris
Les også
Hils på den dyreste vanlige mobiltelefonen du kan kjøpe
Les også
Huawei P20 Pro: P20 Pro rykker forbi iPhone X og Galaxy S9
Les også
Samsung Galaxy S9: Den beste Android-telefonen akkurat nå
Les også
Dette er de beste mobiltelefonene akkurat nå
Les også
Huawei Mate 10 Pro: Huawei Mate 10 Pro er lett å bli glad i
annonse