Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Z2

Xperia Z2 er en himmelsk mobiltelefon

Vi fant ikke mye å utsette på Sonys nye toppmodell.

Design, skjerm og menyer

Sonys nyeste toppmodell heter Xperia Z2. Når du titter på den, er den til forveksling lik forgjengeren, Xperia Z1. Men ser du nærmere etter, er tegnene mange på at dette er et nytt flaggskip fra den japanske produsenten.

Som vanlig for årets flaggskip koster også denne telefonen flesk, med en prislapp på rundt 5700 kroner. Dermed er det svært spennende å se hvordan den skiller seg ut sammenliknet med de to andre toppmodellene som har blitt sluppet løs på norsk jord. Vi snakker naturligvis om HTCs nye One (M8), og Samsungs Galaxy S5.

Stilren design

Utseendemessig er det kanskje HTC One (M8) som er den skarpeste konkurrenten. Xperia Z2 er nemlig en relativt stilren telefon, uten de store designpåfunnene. Den er en hvit, eller svart, firkant omsluttet av en aluminiumsramme. For noen kan den kanskje se litt kjedelig ut, mens for andre er det nettopp dette som er god design. Jeg synes den ser pen ut, og i mine øyne plasserer den seg midt mellom HTC One (M8) og Samsung Galaxy S5. Pallen vil naturligvis se litt forskjellig ut fra person til person.

Det Sony har som HTC ikke har er imidlertid deksler og pakninger. Det betyr at den skal tåle en dukkert, dersom den blir utsatt for det. Å besvare en samtale i regn skal naturligvis også gå helt fint. To ting du bør være svært forsiktig med om det er en HTC-modell du bærer på i lommen.

Byggekvaliteten virker svært god. Det er ingen punkter på telefonen som svikter, eller knirker, når vi trykker på dem. Den kjennes rett og slett forholdsvis solid ut. Det eneste vi er litt usikre på er gummien som holder fast lukene. Med det sagt; ingen av de vanntette Sony-mobilene vi har testet tidligere har vist tydelig slitasje på lukene under vanlig bruk.

Som vanlig er dette en vanntett telefon.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Beste Sony-skjerm til nå

Det gjør den svært godt egnet til turer i skog og mark.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Skjermen har fått seg en voldsom oppgradering i denne runden. Xperia Z2 prydes av en full-HD-skjerm på 5,2 tommer. Den er litt større enn skjermen i forrige toppmodell fra selskapet, men enda viktigere; nå er det en IPS-skjerm med nanoteknologien Triluminos, kjent fra Sonys TV-er. Sony har brukt merkenavnet før, men det var ved introduksjonen av Xperia Z1 Compact at teknologien i bunnen faktisk var den samme som i de virkelig store skjermene. Triluminos blir altså brukt litt på samme måte som Nokia bruker PureView-merkelappen sin, men i Xperia Z2 er det «ekte vare».

Fordelene en IPS-skjerm gir er høyst synlige under bruk. Du får bedre innsynsvinkel, og du får bedre fargegjengivelse. Der Sony-skjermene i tidligere modeller har virket litt blasse sammenliknet med IPS- og AMOLED-skjermene fra konkurrentene, er det veldig lite å utsette på skjermen i Xperia Z2.

En annen forbedring er at den hersens skjermplasten endelig er vekk. Sony har tidligere hatt et plastbelegg over skjermen som ifølge selskapet skulle styrke skjermen ved knall og fall. I praksis var dette mer en ulempe, siden det skulle svært lite til før plasten ble ripete. Nå er det ripesikkert glass helt opp i dagen, og Xperia Z2 tåler en del mer enn sine forgjengere. Det vil nok likevel være noen som ønsker å sette på en skjermbeskytter her, men behovet er betydelig mindre enn før.

Såvidt synlig fingersensor

Skal vi sette fingeren på noe som enkelte vil legge merke til på denne skjermen, er det det synlige rutemønsteret som tilhører berøringssensoren. I skarpt sollys kan det tidvis være svært synlig, men i normalt lys, og normal bruk, ser vi ikke noe til det.

En morsom ting vi la merke til under testing, er at skjermen har et polariserende filter over seg. Det betyr at med noen solbriller blir skjermen mørk og nesten uleselig om du holder telefonen sidelengs. Snur du den er den lesbar uten problemer, slik du ser demonstrert i videosnutten til høyre. Dette er tilfelle for en rekke forskjellige mobilenheter, og er der for å hindre reflekser og for å gi bedre fargegjengivelse i sterkt lys.

Kort sagt; Sony Xperia Z2 har en knallgod skjerm som ikke står tilbake for andre toppmodeller under vanlig bruk.

Du bør kanskje ikke ta med deg Xperia Z2 på dykkertur, men den tåler fint en dukkert.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Luker og knapper

Langs ytterkantene på mobilen finner du to luker. Den ene skjuler minnekortplassen, mens den andre skjuler skuffen for Micro-SIM-kortet, og en Micro-USB-inngang. Begge lukene er vanntette, og telefonen minner deg på at disse må lukkes etter lading, eller bytte av minnekort. Hodetelefonutgangen sitter på toppen, men er ikke dekket av noen luke. Her er selve kontakten vanntett. Det kan by på små komplikasjoner om kontakten blir våt, men telefonen skal ikke ta skade av det, og alt skal fungere som normalt så fort den har tørket.

Ellers har Sony plassert alt av fysiske taster på høyre langside av telefonen. Her inngår låsetast, volumtast og en egen utløsertast for kameraet. Produsenten har dessuten funnet plass til stereohøyttalere på forsiden av telefonen. Det kommer vi tilbake til på side tre i testen.

Det er vanntette luker over inngangene for minnekort og SIM-kort. Hodetelefonutgangen er åpen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Hjemmeskjermen på Xperia Z2 ser ut omtrent slik vi er vant til på Android.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ny Android med Xperia-menyer

På skjermen er det Android 4.4.2 som kjører. Som vanlig har Sony lagt sine egne menyer oppå. Disse menyene har blitt gradvis bedre, og Sonys Android-telefoner skiller seg i dag tydelig ut fra både HTCs og Samsungs varianter.

De to konkurrentene har lagt inn nyhetslesere som del av hjemmeskjermutvalget. Det får du i utgangspunket ikke på Sonys telefoner, men noen designendringer sammenliknet med vanlig Android er det likevel her. Det hele passer inn i Sonys litt kantete designfilosofi, og bør være greit å bruke enten du kjenner Android fra før eller ikke.

De viktigste synlige forskjellene finner vi i nedtrekksmenyen, og appmenyen. Nedtrekksmenyen er todelt med en del som viser varslinger og pågående handlinger, mens den andre gir tilgang på hurtiginnstillinger. Du kan velge hvilke innstillinger som skal vises i utvalget.

Polert og lynraskt

I appmenyen har Sony lagt til et ekstra skjermbilde som dukker opp når du blar helt mot venstre. Her får du en rekke smarte snarveier som lar deg laste ned nye apper, eller organisere de som alt ligger på telefonen. En søkefunksjon som søker i apputvalget ditt er også med.

Vi noterer oss at Sonys menyer blir gradvis mer gjennomførte og polerte. Det er også verdt å få med at Xperia Z2 ikke ser ut til å bremse for noe. Menyene oppfører seg silkemykt nesten uansett hva telefonen driver med i bakgrunnen. Det er både oppskriftsmessig og obligatorisk for en telefon i denne prisklassen.

Telefonen holder dessuten godt på strømmen, med et batteri på voksne 3200 mAh. Det er klasseledende i denne generasjonen toppmodeller. I likhet med LGs G2 er Xperia Z2 en telefon som klarer seg greit på en lading annenhver dag ved normal bruk.

Egen menydesign er ikke det eneste Sony har tilført Android. Bli med oss til neste side for en nærmere titt på noen av de mange funksjonene mobilprodusenten har lagt til »

Teknologi og funksjoner

Sony Xperia Z2 kommer ut i et år der «full pakke» omtrent har blitt standard for toppmodellene. Det betyr at det kreves litt ekstra for å skille seg ut, men enda viktigere; det betyr at selv enkle mangler kan være utslagsgivende når du skal velge telefon.

Heldigvis er det ikke stort vi kan sette fingeren på som Xperia Z2 mangler. Her får du svært god nettverksstøtte. Hvis det fins et mobilnett i nærheten av deg, har Xperia Z2 stort sett teknologien som skal til for å koble seg til det, samme hvor du er. Det samme gjelder trådløse nett. Også her er alle aktuelle teknologier støttet, og det samme er de høyeste hastighetene.

Sonys sedvanlige minnekortstøtte er på plass, og produsenten oppgir for en gangs skyld den maksimale størrelsen du kan oppdrive minnekort i, nemlig 128 gigabyte. Internt har telefonen 16 gigabyte lagringsplass. Det kan bli litt skrint om du ikke investerer i et minnekort ved siden av. Apper og innhold har i dag en tendens til å legge seg der du har mest ledig plass.

Ellers har telefonen alle de viktigste forkortelsene. GPS og GLONASS er på plass for presis posisjonering. NFC for enkel tilkobling til tilbehør, og kommende betalingsløsninger, er også på plass.

En vanntett mobiltelefon er dessuten lagelig til å bli brukt som treningskompanjong. Da er det kjekt å vite at både ANT+ og Bluetooth 4.0 Low Energy Mode støttes. Det betyr at telefonen støtter haugevis av treningstilbehør og pulsbelter. Disse to standardene er svært strømsnille løsninger, som ikke trekker mye av hverken telefonbatteriet eller batteriet i for eksempel et pulsbelte. Du kan naturligvis også bruke eldre tilbehør som baserer seg på vanlig Bluetooth-tilkobling.

På innsiden har Xperia Z2 den nyeste systembrikken som er tilgjengelig fra Qualcomm. Den går under navnet Snapdragon 801, og er en litt oppgradert versjon av Snapdragon 800-brikken som regjerte i fjorårets toppmodeller. Dette er også den eneste av årets toppmodeller så langt som har 3 gigabyte RAM. Skal du ha denne minnemengden står det mellom Xperia Z2, og fjorårets Samsung Galaxy Note 3. HTC One (M8) og Samsung Galaxy S5 har begge 2 gigabyte, uten at det nødvendigvis påvirker ytelsen så voldsomt mye.

Med det tekniske unnagjort er det på tide å se litt mer på hvordan Sony Xperia Z2 er i bruk.

God på nett

Den vanlige Android-nettleseren er borte i Sonys telefoner. Nå er det bare Google Chrome som gjelder som nettleser. Det er i og for seg greit nok, siden det er en svært kompetent og kjapp nettleser, med en del nyttige funksjoner.

Her får du nettlesersynkronisering mot andre enheter, som PC-er eller nettbrett. Var du midt i en avisartikkel før du måtte forlatet hjemmets lune rede? Da ligger den samme nettleserfanen åpen på telefonen, slik at du kan fortsette der du slapp. Den samme synkroniseringen fungerer for bokmerker.

En enkel veiviser viser deg hvordan du setter opp tastaturløsningen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Chrome har en svært visuell og stilig håndtering av faner, der den stabler dem opp som en kortstokk på skjermen. Vi opplever aldri tregheter eller hakking underveis.

Vi må nesten gjenta et slitt refreng; heller ikke her er det Flash-støtte å finne. Men, med det sagt, Flash-støtten vi har sett i mobile enheter så langt, har vært så dårlig at den ikke har vært noe særlig å samle på uansett. De fleste nettsteder er i dag tilpasset mobile nettlesere, og det betyr at de også har erstatningsinnhold i bakhånd for deg som ikke får sett Flash-innholdet.

Xperia Z2 er altså knallgod å surfe på, men noe mindre forventer vi ikke av en telefon i denne prisklassen.

Super planlegger

Mobilkalenderen har vært med oss siden lenge før mobilene ble smarte. Omtrent like lenge har folk hatt omtrent den samme klagen på den; hvor er ukenummerne? Vi skal ikke utelukke at det kan ha vært en telefon her og der som har vært i stand til å vise disse tallene vi nordmenn planlegger livene våre etter, men det er iallfall langt mellom dem. I kalenderappen til Xperia Z2 ble vi først skuffet, før vi fant innstillingen som aktiverte ukenummer.

En annen trivelig nyhet som er begynt å reke ut i flere kalenderløsninger nå, er værvarsel. Kalenderen viser deg et forenklet værsymbol for ditt sted, og den forventede temperaturen, i månedsvisningen. Ekstremt praktisk når du lurer på om du skal planlegge grillfest eller isbading.

Ellers er appen svært oversiktlig, med en hurtigmeny til venstre, der du kan velge akkurat hvilke kalendere som skal vises, enten de kommer fra jobbens Exchange-konto, eller fra din egen Google-konto.

I ukesvisningen har Sony også fått med en fiffig detalj. Under hver dato får du et klokkesymbol som viser hvor mange avtaler du har i løpet av det døgnet. Hvis noen, for eksempel en Facebook-venn, har bursdag, vises det som et eget gavesymbol under. Klikker du på disse symbolene får du opp utfyllende informasjon om avtalene, eller bursdagsbarna. Herfra geleider telefonen deg raskt videre til Facebook for å gratulere, eller til en innebygget tegneapp, der du kan tegne et bursdagskort. Fiffig.

Ut over dette likner kalenderen mye på den vi er vant til å se i de fleste Android-telefoner. Det gjør egentlig ingenting, siden grunnfunksjonaliteten er god.

Xperia Z2 har en kjapp og god nettleser, og mange smarte løsninger i både e-postleseren og kalenderfunksjonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Super e-postleser

I det siste har mange av e-postleserne i Android-telefoner blitt en del bedre. Sony Xperia Z2 har en av de beste vi har støtt på. Oppsett av nye kontoer foregår på automatikk, og selv Exchange-kontoer som ikke har helt opplagte innstillinger blir satt opp kun ved hjelp av en e-postadresse og et passord.

Når du først har satt opp e-posten vises meldingene i sin helhet på skjermen. Det er ikke behov for scrolle sidelengs for å lese hele meldingen, slik vi har sett på utallige e-postlesere. Med 1080 piksler i bredden på en full-HD-skjerm, burde det ikke være behov for å scrolle for å se hele meldingens bredde.

Stamina Mode er bare en av flere funksjoner som skal hjelpe deg med å spare strøm.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det er gode formateringsmuligheter her, om du ønsker å gi meldingene du sender et personlig preg med skrifttyper, farger og innrykk.

Xperia Z2 har dessuten rushtidsinnstillinger, som gjør at telefonen kan laste ned e-post oftere, basert på hvilken tid det er på døgnet. Dette kan settes opp per konto, slik at jobbkontoen din alltid er oppdatert mens du er på jobb, mens privatkontoen din bare ser etter nye meldinger av og til i det samme tidsrommet. Etter arbeidstid kan disse rollene snus. Telefonen bruker mindre strøm når e-postkontoer sjekkes mindre hyppig.

Det er verdt å få med seg at også andre egenskaper i Xperia Z2 kan påvirke hvor ofte e-posten er oppdatert, deriblant telefonens strømstyring.

Knallgod strømstyring

Som vi nevnte på forrige side har Sony Xperia Z2 det største batteriet av de tre Android-toppmodellene som har kommet i år. Med 3200 mAh varer den lenge også helt uten strømsparing – etter vår erfaring rundt to dager på en lading. Men, dersom det ikke er nok byr den også på en rekke svært detaljerte strømsparefunksjoner.

Den viktigste av disse heter Stamina Mode. Denne modusen kan aktivere seg selv når batteriet kommer under en ladeprosent du selv har bestemt, eller du kan aktivere og deaktivere den etter eget behov.

Stamina mode kutter ned på bakgrunnsaktiviteten når skjermen er av, og den kan også senke ytelsen under vanlig bruk, slik at telefonen skal holde lenger. Du kan plukke apper som får lov til å fungere som normalt mens Stamina Mode er på.

Ved siden av Stamina Mode har telefonen enda en modus som kan skru seg på når batteristanden begynner å bli lav. Her kan du styre svært detaljert hvilke deler av telefonen som skal være aktive, men i dette tilfellet er det først og fremst snakk om konkrete teknologier, så som trådløst nett, eller GPS.

Med Smart Connect kan du automatisere deler av telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Xperia Z2 har dessuten en smart funksjon som samler opp data som skal utveksles, slik at telefonen ikke skal gå på «tomgang» opp mot mobilnettet, med små datautvekslinger hele tiden.

I en testperiode som foregår i løpet av fire dager, er det ikke allverdens vi rekker å lære om hvor godt disse strømsparefunksjonene fungerer på Xperia Z2. Erfaringene vi har med tidligere Xperia-modeller og Stamina Mode er imidlertid gode. Etter hvert som du finner ut av hvilke tiltak som passer deg best, lærer også telefonen bruken din å kjenne. Dermed vil batteritiden bli gradvis bedre, etter de par første ukene. Dette opplevde vi spesielt med første generasjon Xperia Z, som ikke hadde et spesielt stort batteri sammenliknet med de andre telefonene i sin generasjon.

Automatiske innstillinger med Smart Connect

Sony har fokusert på smarte innstillinger lenge, også før de skilte seg fra svenske Ericsson. Smart Connect er en av disse. Den har vært med oss ganske lenge. Den er imidlertid fortsatt et av de nyttigste små tilleggene vi vet om.

Konseptet går ut på at du setter opp faste handlinger basert på ting som skjer med telefonen. Kobler du for eksempel til en lader etter et gitt klokkeslett på kvelden, kan telefonen gå i nattmodus, der ringetoner og synkronisering deaktiveres, samtidig som alarmen for neste morgen skrus på.

En annen mulig slager er å be telefonen om å automatisk lese tekstmeldingene dine høyt hvis den er koblet til Bluetooth-mottakeren i bilen. Dermed er du oppdatert på meldingene som kommer inn uten å måtte kjøre inn til siden av veien, eller ta risikoen det er å prøve å lese meldingen mens du kjører.

Mulighetene er mange, avhengig av hva slags tilbehør, og hvilke behov du har. Det fins enda mer omfattende apper som gjør dette i Google Play, blant annet basert på GPS-lokasjoner, og Wi-Fi-tilkoblinger, men Sonys løsning er en svært god begynnelse.

En egen løsning kalt MyXperia sørger for at du har oversikt over hvor telefonen er, og lar deg fjernslette den ved behov.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

MyXperia lar deg spore mobilen

De fleste mobilprodusenter tilbyr sporingsløsninger og fjernadministrasjon av mobilene sine i dag. Sony er ikke noe dårligere, og har løsningen MyXperia. Her logger du inn med Google-kontoen din på telefonen, og så har Sony oversikt over hvor den er hvis du mister den.

På nettsiden myxperia.sonymobile.com kan du spore, låse eller fjernslette telefonen din, hvis du har mistet den. Har du bare forlagt den er det også veldig greit å aktivere funksjonen som får telefonen til å lyse opp, og å spille en kraftig varseltone. Dermed bør den være enkel å finne, hvis den for eksempel ligger i en jakkelomme.

Stabil og god programvare

Selv den beste maskinvare kan hemmes om programvaren ikke oppfører seg som den skal. I løpet av en tre dager lang testperiode med to Xperia Z2 i redaksjonen opplevde vi knapt en eneste antydning til trøblete oppførsel. På ett tidspunkt opplevde vi at funksjonen som skal bytte farge på skjermtastaturet ikke fungerte på en av enhetene, men det kom seg fort igjen, og siden har vi ikke sett noe til den bugen. Det er heller ikke en veldig kritisk feil, spesielt ikke med tanke på at det er den eneste antydningen til ustabilitet vi har sett her. Dermed er Xperia Z2 en svært velfungerende telefon som ikke er avhengig av oppdateringer i etterkant for å virke optimalt. Det liker vi.

En såpass heftig telefon skal by på solide mengder underholdning. Bli med oss til neste side, der vi ser nærmere på Xperia Z2s multimediale egenskaper »

Underholdning

Moderne mobiltelefoner har blitt veldig mye mer enn telefoner. De har blitt verktøy som lar deg gjøre jobben din i hverdagen, og informasjonssankere når du lurer på noe. Men, de skal også by på lek og moro. For telefoner i den aller øverste prisklassen er egenskaper som kamera, musikkspiller og spillytelse avgjørende.

Den store skjermen er et godt utgangspunkt for Xperia Z2, og den kraftige maskinvaren hjelper også på. Her burde det være duket for en svært god underholdningsopplevelse.

Sony har lang fartstid som formidlere av musikk. Walkman-merket har eksistert nesten siden tidenes morgen, og lever fortsatt i beste velgående på Sonys telefoner.

Musikkspilleren henter informasjon

Walkman-spilleren er en omfattende sak som både tar seg av lokalt innhold, og musikk fra Sonys egen tjeneste, Music Unlimited. Hvis du ikke ønsker å bruke Music Unlimited kan du skru av tjenesten helt. Da slutter musikkspilleren å vise forslag fra denne tjenesten.

Spilleren er lekker å se til, og ganske enkel i bruk. Du kan velge mellom flere ulike organiseringer av innholdet ditt, men dessverre kan den ikke vise deg mappestrukturen innholdet ligger i. Her gjelder det altså å ha tunga rett i munnen når du organiserer musikken din. Hvis ikke havner alt hulter til bulter, iallfall innledningsvis.

En av de fine egenskapene til denne spilleren er nemlig at den selv kan skaffe til veie informasjonen som trengs om musikken din. Et kjapt menyvalg setter telefonen i gang med å identifisere låter, og å laste ned informasjonen om dem. Du kan få telefonen til å laste ned informasjon for all musikken på en gang, men det tar litt tid om du har et stort bibliotek.

Her er det også funksjoner for å finne frem musikkvideoer på Youtube, artistinformasjon på Wikipedia, og sangtekster for låtene. En artig kuriositet er at telefonen også kan jakte opp karaokevideoer, dersom du skulle føle for å gaule med til favorittlåten.

Stereohøyttalere i front

Sony har satt inn stereohøyttalere i Xperia Z2, og telefonen spiller ganske høyt med de innebygde høyttalerne. Dermed kan den være karaokemaskin helt på egen hånd, om du skulle ønske det. Det er likevel langt fra like mye futt i disse høyttalerne som det er i HTCs Boom Sound-høyttalere på One-modellene. Uansett er det en stor forbedring fra den klassiske bunnmonterte monohøyttaleren.

Xperia Z2 har en ytterst kapabel musikkspiller.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Hodetelefonene som følger med er nok en bedre løsning om du vil høre på musikk. Det skal sies at disse også er en liten nedtur, sammenliknet med det vi er vant til å få med nyere telefoner. De fleste mobilprodusenter deler i dag ut øreplugger med gummipropper og helt grei lyd med toppmodellene sine. I pakken sammen med Xperia Z2 følger det med et gammeldags sett ørepropper som du henger i øremuslingen. De har lett for å falle ut, og lyden er middels sammenliknet med for eksempel proppene du får fra Nokia eller Samsung.

Billig støykansellering

Lyden i hodetelefonutgangen er imidlertid god. Hvis du har et sett hodetelefoner fra før, eller kjøper ett sammen med telefonen, har den alle forutsetninger for å være en knallgod musikkspiller. Den spiller ikke like høyt som for eksempel HTC One kan, men i de fleste tilfeller har den mer enn nok muskler til å slite ut ørene dine.

Hodetelefonutgangen her er forresten nokså spesiell. Sony har presset inn en ekstra pol i kontakten, slik at telefonen kan kobles til stereomikrofoner. Dette gir en del gøyale muligheter. En av dem er superbillige hodetelefoner med støykansellering. Sonys egne koster fra rundt 400 kroner, og er utstyrt med mikrofoner på hver propp. Lyden fraktes så ned til telefonen som lager motfaselyden som demper omgivelsene. En smart løsning Sony først brukte for flere år siden, men som nå har kommet tilbake i denne modellen.

Tilbehør med den ekstra polen virker fint i andre enheter, men du får ikke støydempingen på annet utstyr enn Sonys Xperia Z2 og Tablet Z2.

Noen hull i formatstøtten

Xperia Z2 har også en god videospiller, som tar de fleste formater. Men, vi opplever innimellom at den nekter å spille av lyd til noen av videosnuttene, og det er ikke alle testfilene våre den tar. Her kan det altså være lurt å forsikre seg om at telefonen spiller videoformatene du har før du legger ut på tur. Alternativt kan du laste ned en spiller som tar flere formater fra Google Play.

Med det sagt, telefonen spiller fint H.264, DivX og WMV. Dermed burde den i de fleste tilfeller fungere greit.

Sony har dessuten gjort noe lurt med snarveisfeltene på skjermen. Disse skjuler seg under videoavspilling, slik at du får brukt hele skjermen. På mange telefoner som har snarveiene på skjermen, må du leve med en svart stripe i bunnen av skjermen, der snarveiene hører hjemme. Hvis du vil ha frem snarveiene under videoavspilling holder det å trykke på skjermen.

Kvaliteten på videoavspillingen er jevn og god, akkurat slik man forventer av en kraftig mobiltelefon i dag.

Det er litt kålete å måtte styre med lange aktiveringskoder, men det er det kanskje verdt, for du får ganske mye innhold gratis.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Finner innhold for deg

Alle de store mobilprodusentene forsøker å være til hjelp når du skal velge apper. Sony er ikke noe unntak, og har lagt inn appene Xperia Lounge og Sony Select på Xperia Z2. Sony Select er en slags redigert utgave av Google Play, med apper fra tredjeparts utviklere som Sony anbefaler. Her fins det en rekke snop, inkludert menytemaer for telefonen. Det er imidlertid morsommere å ta turen innom Xperia Lounge. Her fins det nemlig mye gratis krimskrams du kan laste ned spesielt for din telefon.

Det fokuseres mest på innhold i Xperia Lounge. Her kan du få gratis spill og video til å titte på. Det kanskje triveligste tilbudet er gratis nedlasting av seks fullengdes spillefilmer. Det er et relativt lite knippe filmer du kan velge mellom, men nesten alle er av nyere dato.

Det eneste vi ikke liker så godt med Xperia Lounge er kodene. Mye av innholdet kommer fra tredjeparts leverandører, og for å aktivere et tilbud må du manuelt kopiere ut en kode du blir gitt av Xperia Lounge-appen, laste ned appen som har tilbudet, registrere deg for tjenesten og helt til sist, lime inn koden. Det er litt i overkant mye kål, men det er det kanskje verdt for å få laste ned filmer som Django Unchained og nyfilmatiseringen av Total Recall helt gratis. Innholdet er imidlertid godt sikret med DRM, så du må belage deg på å bruke telefonen som avspiller.

God spilltelefon

Xperia Z2 er lynende rask, og dermed godt egnet til å kjøre de aller mest krevende mobilspillene på markedet. En ting vi liker spesielt godt, er at Sony også her har sørget for at snarveistastene trekker seg tilbake mens du holder på.

Xperia Z2 kan skjule skjermmenyene mens du spiller spill, eller ser på video. Du slipper å være redd for å avbryte spillet på et ugunstig tidspunkt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Første gang dette skjer blir du informert om at tastene kan hentes frem igjen ved å sveipe ned fra øvre kant på mobilskjermen. Dermed kan du hamre løs på skjermen akkurat så mye som du vil i intense spill, uten å risikere å gå ut av spillet, eller avbryte omgangen ved å trykke på en av hurtigtastene. Vanligvis foretrekker vi fysiske snarveistaster på telefoner vi skal spille på, men her har Sony fikset biffen såpass godt, at Xperia Z2 oppleves som en enda bedre spilltelefon enn de som har snarveiene under skjermen.

Hvis du allerede har gått til innkjøp av en PlayStation 4 har telefonen også en app som kan koble den til spillmaskinen.

Ytelsestester

Knallgodt kamera

Det er mulig å koble til en stereomikrofon på toppen av telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Kameraet i Xperia Z2 har svært mye til felles med kameraet i forrige toppmodell fra Sony. Det er den samme bildebrikken som regjerer bak glasset, og visuelt er programvaren ganske lik. I korte trekk betyr det en kamerabrikke som knipser bilder i rett under 21 megapikslers oppløsning, sammen med en automodus som Sony har kalt IA+, eller Intelligent Auto.

Stereomikrofonen koster rundt 400 kroner, og kommer med en liten vindhette til å ha på toppen. Den skal gi bedre lyd til alt fra konsertopptak til ferievideoer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Denne automodusen krymper bildene til rundt 8 megapikslers størrelse, og bildene blir i de fleste tilfeller svært bra, nesten uansett belysning, når du bruker denne modusen. Det du ikke får i denne modusen er den fulle oppløsningen fra bildebrikken. Da må du aktivere manuell fotografering.

Manuell er heller ikke fullt så komplisert som navnet antyder. Den betyr bare at du kan ta over styringen av kameraets egenskaper hvis du vil. I utgangspunktet er ting som lukkerhastighet og ISO satt til auto her også. Men, vi tror de fleste som bruker Xperia Z2 for det meste vil bruke IA+-modusen. Kameraet gir forholdsvis gode bilder i full oppløsning, men den digitale bildeforbedringen gir av og til litt støy i bildet. Det gjelder spesielt for vegetasjon. Vi opplevde akkurat det samme med Sony Xperia Z1.

Denne støyen opplever vi ikke i det hele tatt i de mindre bildene fra IA+-modusen, og med åtte megapikslers oppløsning blir bildene store nok til at de tåler litt redigering i etterkant også.

Dermed er Intelligent Auto-valget i Sonys kameraapp presist det en god automodus skal være; bekymringsløs fotografering, der resultatet stort sett blir godt, selv ned i ganske vanskelige lysforhold.

Det er verdt å få med seg at den samme hodetelefonkontakten som kan gi deg støykansellering i rimelige ørepropper, fungerer som inngang for en stereomikrofon som kan kjøpes ved siden av. Legg til at telefonen tar forholdsvis gode opptak i opptil ultra-HD, eller 4K, om du vil, og du har en knallgod løsning for konserter, ferieturer eller forelesninger.

Her kan du laste ned en testfilm i 4K som er filmet med Xperia Z2 »

Konklusjon

Sony er tredje mobilprodusent ut med et skikkelig flaggskip i år. Telefonen heter Xperia Z2, og den skuffer overhodet ikke.

Kraftig forbedret skjerm

Sony Xperia Z2 er sannsynligvis årets beste toppmodell, i skarp konkurranse med HTC One (M8).Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Som vanlig handler det om en vanntett telefon. Den har luker over de viktigste inngangene, men hodetelefonutgangen er fri, slik at du enkelt kan bruke den som musikktelefon. Den er relativt stilren i designen, en egenskap mange vil sette pris på, mens noen kanskje vil synes er litt kjedelig.

Sony har oppgradert skjermen i Xperia Z2 kraftig. Den er lyssterk og god, med upåklagelig innsynsvinkel og fargegjengivelse. I sterkt sollys er det mulig å se mønsteret fra fingersensoren, men i vanlig bruk er den ikke synlig. Plasten som lå oppå skjermene til tidligere Xperia-modeller er borte, og her har du kun ripesikkert glass å forholde deg til.

Lynrask i alle sammenhenger

På innsiden er telefonen spekket med det aller meste, fra øverste hylle. Det betyr at samme hvor du er i verden, kan den koble seg til lynraske mobilnett, og Wi-Fi-nett. Det gir liten mening å ramse opp hvilke standarder den støtter, ettersom den støtter så å si alle.

Sonys egne menyer ligger oppå siste utgave av Android, og kjører lynraskt og smertefritt i alle sammenhenger. Vi opplevde knapt en eneste bug i testperioden, på tvers av to forskjellige testprodukter. Det er imponerende, og ganske sjelden vi er ute for.

Du finner smarte tillegg nesten overalt i menyene, men Sony har ikke lagt til et villniss av egne apper slik enkelte av konkurrentene gjør. Det følger med noen tredjeparts apper i menyen, men de kan enkelt avinstalleres.

Blant funksjonene som er med liker vi spesielt godt batterisparemodusen, som er det perfekte tillegg til klassens største batteri, på hele 3200 mAh.

De små forbedringene

En liten, og etterlengtet, forbedring i Xperia Z2, er at kalenderen støtter å vise ukenumre. Den har også innebygget værvarsling, som hjelper deg å planlegge. Dette er små, nærmest umerkelige, forbedringer. Forbedringer som er nyttige og intuitive.

For deg som skal bruke mobilen til underholdning er Xperia Z2 også et bunnsolid valg. Den har stereohøyttalere i fronten, og den har en av markedets beste musikkspillere. Den fungerer også fint til video, og vi setter pris på at skjermmenyene trekker seg helt tilbake under avspilling. De gjør faktisk det samme om du setter på et spill. Dermed kan du trykke i vildens sky, uten å være redd for å avbryte spillet ved å treffe et snarveisfelt.

Som vanlig for Sonys toppmodeller er Xperia Z2 vanntett.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Super til bilder og video

Telefonen har en spesiell hodetelefonutgang som gjør at den kan ta i mot lyd fra stereomikrofoner, og rimelige hodetelefoner med støykansellering. Sony selger dette som tilbehør, og hver koster de to dippeduttene rundt 400 kroner. Et lite skår i gleden; de medfølgende hodetelefonene er ikke noe særlig tess, så det kan være like greit å se seg etter et alternativt sett plugger først som sist.

Kronen på verket er kameraet. Det er litt spesielt, ettersom det er samme kameraet som stod i forrige generasjon Xperia fra Sony. I praksis er det et svært godt kompromiss mellom gode bilder på høylys dag, og bilder i litt dårlig lys. Brikken tar bilder i 21 megapiksler, men under vanlig bruk vil du sannsynligvis velge automodusen, som stort sett gir deg flotte bilder på åtte megapiksler, nesten uansett forhold.

Til slutt

Vi har praktisk talt ingenting å utsette på Xperia Z2. Telefonen har alt, og har fått noen veldig smarte nye muligheter sammenliknet med forrige generasjon Xperia. Bunnsolid ytelse og brukeropplevelse hører til.

Skal du likevel se på alternativer, er det først og fremst tre telefoner vi vil trekke frem. Det viktigste av disse er HTCs nyeste flaggskip, One (M8). Skal vi være veldig subjektive, vil vi nok kalle den den peneste telefonen vi har sett. Uavhengig av produsent, og operativsystem. Uansett har den himmelsk byggekvalitet, og akkurat like heftig maskinvare som Sonys alternativ. Den gir deg noe bedre stereohøyttalere enn Xperia Z1, og innebygde stereomikrofoner, men den er ikke vanntett. Prisen ligger på rundt 5800 kroner.

Samsungs Galaxy S5 begynner på 5400 kroner. Også den er vanntett, og har svært god maskinvare. I testen opplevde vi imidlertid at programvare snublet litt, og at telefonen opplevdes som treg under skriving til lagringsplassen. Kameraautomatikken er også mindre pålitelig i dårlig lys. Dette er uansett relativt små plager, og Samsung er kjent for å komme med hyppige oppdateringer.

Det siste alternativet vi tar med er en av toppmodellene fra senhøsten i fjor. LGs G2 koster fra forsiktige 3200 kroner i dag, og gir deg nesten alt du forventer av en virkelig heftig toppmodell, også nå, noen måneder etter at den kom i salg. Du må leve med at den ikke er vanntett, og at den har såvidt svakere innmat enn Xperia Z2, men også denne har meget god batteritid, og trenger kun å hilse på laderen annenhver dag ved vanlig bruk.

Les også
Xperia Z3-datoen kan være 3. september
Les også
Ny og slank Sony-mobil får diger skjerm
Les også
Hvilken mobil fungerer best i sollys?
Les også
Bilder av ny Mini-modell lekket
annonse