Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Z2

Xperia Z2 er en himmelsk mobiltelefon

Vi fant ikke mye å utsette på Sonys nye toppmodell.

Design, skjerm og menyer

Sonys nyeste toppmodell heter Xperia Z2. Når du titter på den, er den til forveksling lik forgjengeren, Xperia Z1. Men ser du nærmere etter, er tegnene mange på at dette er et nytt flaggskip fra den japanske produsenten.

Som vanlig for årets flaggskip koster også denne telefonen flesk, med en prislapp på rundt 5700 kroner. Dermed er det svært spennende å se hvordan den skiller seg ut sammenliknet med de to andre toppmodellene som har blitt sluppet løs på norsk jord. Vi snakker naturligvis om HTCs nye One (M8), og Samsungs Galaxy S5.

Stilren design

Utseendemessig er det kanskje HTC One (M8) som er den skarpeste konkurrenten. Xperia Z2 er nemlig en relativt stilren telefon, uten de store designpåfunnene. Den er en hvit, eller svart, firkant omsluttet av en aluminiumsramme. For noen kan den kanskje se litt kjedelig ut, mens for andre er det nettopp dette som er god design. Jeg synes den ser pen ut, og i mine øyne plasserer den seg midt mellom HTC One (M8) og Samsung Galaxy S5. Pallen vil naturligvis se litt forskjellig ut fra person til person.

Det Sony har som HTC ikke har er imidlertid deksler og pakninger. Det betyr at den skal tåle en dukkert, dersom den blir utsatt for det. Å besvare en samtale i regn skal naturligvis også gå helt fint. To ting du bør være svært forsiktig med om det er en HTC-modell du bærer på i lommen.

Byggekvaliteten virker svært god. Det er ingen punkter på telefonen som svikter, eller knirker, når vi trykker på dem. Den kjennes rett og slett forholdsvis solid ut. Det eneste vi er litt usikre på er gummien som holder fast lukene. Med det sagt; ingen av de vanntette Sony-mobilene vi har testet tidligere har vist tydelig slitasje på lukene under vanlig bruk.

Som vanlig er dette en vanntett telefon.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Beste Sony-skjerm til nå

Det gjør den svært godt egnet til turer i skog og mark.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Skjermen har fått seg en voldsom oppgradering i denne runden. Xperia Z2 prydes av en full-HD-skjerm på 5,2 tommer. Den er litt større enn skjermen i forrige toppmodell fra selskapet, men enda viktigere; nå er det en IPS-skjerm med nanoteknologien Triluminos, kjent fra Sonys TV-er. Sony har brukt merkenavnet før, men det var ved introduksjonen av Xperia Z1 Compact at teknologien i bunnen faktisk var den samme som i de virkelig store skjermene. Triluminos blir altså brukt litt på samme måte som Nokia bruker PureView-merkelappen sin, men i Xperia Z2 er det «ekte vare».

Fordelene en IPS-skjerm gir er høyst synlige under bruk. Du får bedre innsynsvinkel, og du får bedre fargegjengivelse. Der Sony-skjermene i tidligere modeller har virket litt blasse sammenliknet med IPS- og AMOLED-skjermene fra konkurrentene, er det veldig lite å utsette på skjermen i Xperia Z2.

En annen forbedring er at den hersens skjermplasten endelig er vekk. Sony har tidligere hatt et plastbelegg over skjermen som ifølge selskapet skulle styrke skjermen ved knall og fall. I praksis var dette mer en ulempe, siden det skulle svært lite til før plasten ble ripete. Nå er det ripesikkert glass helt opp i dagen, og Xperia Z2 tåler en del mer enn sine forgjengere. Det vil nok likevel være noen som ønsker å sette på en skjermbeskytter her, men behovet er betydelig mindre enn før.

Såvidt synlig fingersensor

Skal vi sette fingeren på noe som enkelte vil legge merke til på denne skjermen, er det det synlige rutemønsteret som tilhører berøringssensoren. I skarpt sollys kan det tidvis være svært synlig, men i normalt lys, og normal bruk, ser vi ikke noe til det.

En morsom ting vi la merke til under testing, er at skjermen har et polariserende filter over seg. Det betyr at med noen solbriller blir skjermen mørk og nesten uleselig om du holder telefonen sidelengs. Snur du den er den lesbar uten problemer, slik du ser demonstrert i videosnutten til høyre. Dette er tilfelle for en rekke forskjellige mobilenheter, og er der for å hindre reflekser og for å gi bedre fargegjengivelse i sterkt lys.

Kort sagt; Sony Xperia Z2 har en knallgod skjerm som ikke står tilbake for andre toppmodeller under vanlig bruk.

Du bør kanskje ikke ta med deg Xperia Z2 på dykkertur, men den tåler fint en dukkert.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Luker og knapper

Langs ytterkantene på mobilen finner du to luker. Den ene skjuler minnekortplassen, mens den andre skjuler skuffen for Micro-SIM-kortet, og en Micro-USB-inngang. Begge lukene er vanntette, og telefonen minner deg på at disse må lukkes etter lading, eller bytte av minnekort. Hodetelefonutgangen sitter på toppen, men er ikke dekket av noen luke. Her er selve kontakten vanntett. Det kan by på små komplikasjoner om kontakten blir våt, men telefonen skal ikke ta skade av det, og alt skal fungere som normalt så fort den har tørket.

Ellers har Sony plassert alt av fysiske taster på høyre langside av telefonen. Her inngår låsetast, volumtast og en egen utløsertast for kameraet. Produsenten har dessuten funnet plass til stereohøyttalere på forsiden av telefonen. Det kommer vi tilbake til på side tre i testen.

Det er vanntette luker over inngangene for minnekort og SIM-kort. Hodetelefonutgangen er åpen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Hjemmeskjermen på Xperia Z2 ser ut omtrent slik vi er vant til på Android.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ny Android med Xperia-menyer

På skjermen er det Android 4.4.2 som kjører. Som vanlig har Sony lagt sine egne menyer oppå. Disse menyene har blitt gradvis bedre, og Sonys Android-telefoner skiller seg i dag tydelig ut fra både HTCs og Samsungs varianter.

De to konkurrentene har lagt inn nyhetslesere som del av hjemmeskjermutvalget. Det får du i utgangspunket ikke på Sonys telefoner, men noen designendringer sammenliknet med vanlig Android er det likevel her. Det hele passer inn i Sonys litt kantete designfilosofi, og bør være greit å bruke enten du kjenner Android fra før eller ikke.

De viktigste synlige forskjellene finner vi i nedtrekksmenyen, og appmenyen. Nedtrekksmenyen er todelt med en del som viser varslinger og pågående handlinger, mens den andre gir tilgang på hurtiginnstillinger. Du kan velge hvilke innstillinger som skal vises i utvalget.

Polert og lynraskt

I appmenyen har Sony lagt til et ekstra skjermbilde som dukker opp når du blar helt mot venstre. Her får du en rekke smarte snarveier som lar deg laste ned nye apper, eller organisere de som alt ligger på telefonen. En søkefunksjon som søker i apputvalget ditt er også med.

Vi noterer oss at Sonys menyer blir gradvis mer gjennomførte og polerte. Det er også verdt å få med at Xperia Z2 ikke ser ut til å bremse for noe. Menyene oppfører seg silkemykt nesten uansett hva telefonen driver med i bakgrunnen. Det er både oppskriftsmessig og obligatorisk for en telefon i denne prisklassen.

Telefonen holder dessuten godt på strømmen, med et batteri på voksne 3200 mAh. Det er klasseledende i denne generasjonen toppmodeller. I likhet med LGs G2 er Xperia Z2 en telefon som klarer seg greit på en lading annenhver dag ved normal bruk.

Egen menydesign er ikke det eneste Sony har tilført Android. Bli med oss til neste side for en nærmere titt på noen av de mange funksjonene mobilprodusenten har lagt til »