På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Apples treningsplugger gjør mye rett
Men de er definitivt ikke for alle.
Innhold
Apples Airpods er nærmest å se overalt i disse dager, og vi kan ikke si at vi er veldig overrasket: Lyden er mer enn god nok for folk flest, etuiet er ekstremt lite og kompakt og pluggene er stort sett helt problemfrie i bruk. Prisen har også vært i det lavere sjiktet blant denne typen øreplugger, uvant til Apple å være.
Men om Airpods har vært produktet for «folk flest», er det åpenbart en brukergruppe der ute som har større krav til et produkt av denne typen, og det er kanskje dem Apple går etter med sine lenge varslede Beats Powerbeats Pro.
Vent, tenker du kanskje – Beats? Hva har det med Apple å gjøre? Apple kjøpte faktisk Beats for et tosifret milliardbeløp så langt tilbake som i 2014, og de fleste trådløse Beats-produkter siden den gang har derfor hatt mye av den samme «magiske» Apple-sausen som Airpods har hatt.
Så også Powerbeats Pro, som kommer med Apples H1-brikke ombord. Den gjør blant annet at du kan holde etuiet nær iOS-enheten din, og så spretter det automatisk opp en dialogboks som spør om du vil koble til. Har du andre Apple-enheter (Mac, iPad, etc) på samme iCloud-konto, vil de automatisk pares med pluggene, slik at du kan koble til direkte uten å måtte gjennom noen knotete paringsprosess.
«Er du glad for å se meg, eller...?»
Da vi pakket opp Beats-pluggene fra eska, var den første reaksjonen en slags mild latter på tvers av redaksjonen. Etuiet til Powerbeats Pro er nemlig helt hysterisk stort. Vi tenkte tanken da vi så promobildene til Beats i vår, men når vi nå har etuiet i hendene må vi si at dette er verre enn vi hadde fryktet.
Powerbeats Pro-etuiet er nemlig i volum omtrent fem ganger så stort som et Airpods- eller et Jaybird Vista-etui, og omtrent dobbelt så tykt som sistnevnte. Det gjør det svært lite lommevennlig, i alle fall om du går i noenlunde tettsittende bukser.
Mye av etuiet er også rent tomrom, på grunn av måten pluggene er utformet. Som den forrige generasjonen Powerbeats har de nemlig store bøyler som sitter bak øret og sørger for at pluggene holder seg på plass selv under intensiv aktivitet. I motsetning til Airpods er de også svette- og fuktresistente, så du kan trene hardt uten å bekymre deg.
Lite prangende
På øret er de imidlertid overraskende diskré. Utformingen gjør nemlig at det i praksis kun er den lille utvendige flata med Beats-logoen som vises når du har dem i øret, og de stikker verken spesielt langt ut eller er prangende på noen annen måte. Komforten er også betydelig bedre enn med forrigegenerasjons Powerbeats, som i alle fall på undertegnedes ører gnagde og gjorde vondt etter bare kort tids bruk.
Pro-versjonen har jo ikke ledningen som går bak nakken, og har tilsynelatende en annen vektfordeling som gjør at de ikke trykker like mye der bøyla treffer bakpå øret. Powerbeats Pro merker du nesten ikke at du har i øret, med unntak av at de selvfølgelig er kanalplugger og derfor lager en viss forsegling mot øregangen.
Det følger med totalt fire par silikontupper i eska, tre vanlige og en dobbeltflenset variant. Det er som vanlig verdt å bruke litt tid på å finne den varianten som passer best – undertegnede liker vanligvis ganske små tupper, men akkurat her passet standardvarianten bedre.
Jeg vil ikke si at de gir noen perfekt forsegling akkurat for meg, men det er «godt nok». Ørebøyla gjør også at det er vanskelig å skru dem på plass, siden de i praksis bare har én riktig måte å sitte på. Bøyla vil potensielt også være et problem om du bruker briller.
Utvendig har Beats fått plass til alle de vanlige fjernkontrollfunksjonene. En liten knapp der Beats-logoen sitter gir tilgang til spill/pause (ett trykk), hoppe en låt frem (to trykk) og tilbake (tre trykk) og aktivere taleassistenten (holde inne). Egne volumtaster gir også mulighet til å justere volumet, noe som ikke er spesielt vanlig på denne typen produkter.
Powerbeats Pro har dessuten en sensor som gjør at musikken pauses om du tar pluggene ut av øret, som også stort sett fungerer godt.
Stort sett fin lyd
Lydmessig klarer pluggene seg godt. De er luftige, velbalanserte og ganske veloppløste. Dagene der Beats var synonymt med en overflod av bass er definitivt over, selv om Powerbeats Pro har greit med ressurser også på den fronten.
Bassgjengivelsen fremstår likevel ganske sober til å komme fra Beats, og vi hadde kanskje foretrukket en litt dypere og mer «fysisk» bass, spesielt siden hovedbruksområdet sannsynligvis er trening.
Sammenliknet med Airpods låter det litt renere og mer raffinert, men kanskje en aning kjøligere i klangen. Diskantgjengivelsen er også skrudd opp noen hakk, slik at det i noen tilfeller låter helt på grensen til skjærende.
Det gjør at grensen for behagelig volum for undertegnede her går litt tidligere enn på en del andre hodetelefoner. Muligens bra for hørselen, men jeg hadde nok foretrukket en litt mer avrundet topp.
Både Sennheiser Momentum True Wireless og Sony WF-1000XM3 trumfer foreløpig Powerbeats Pro akkurat når det gjelder lyden, men Beats legger seg tett opptil.
Om formålet er trening knuser uansett Beats både Sennheiser og Sony med tanke på passform og svetteresistens, og de låter også et lite hakk bedre enn Jaybird Vista, som siden nylig har vært våre foretrukne øreplugger til nettopp trening.
Lang batterilevetid
Batterimessig har Apple også vært foran de fleste av konkurrentene helt siden Airpods ble lansert, og med Powerbeats Pro fortsetter den trenden. De skal overleve hele ni timer på én lading, i tillegg til ytterligere 15 timer med etuiet – totalt 24 timer.
Det siste tallet er tilfeldigvis nøyaktig det samme som Airpods, men de fleste vil nok foretrekke Beats-fordelingen med noen flere timer i selve pluggene. Ni timer er mer enn alle de øvrige vi har vært borti, med åtte timer (uten støydemping) i Sony WF-1000XM3 som det nærmeste.
Powerbeats Pro lader også meget kjapt i etuiet – fem minutters lading fra tomt gir halvannen times bruk, som er kjekt om du for eksempel skal på løpetur og har glemt å lade. Siden dette er et Apple-produkt lades etuiet for øvrig også med Lightning-pluggen, som jo kan være et visst minus om du ikke er i Apple-økosystemet fra før.
Vi skulle i alle fall gjerne sett at Beats hadde gått for USB-C (og ladekabelen som følger med har også USB-A i motsatt ende, som jo også krasjer litt med de nye iPhonene som kommer på markedet i disse dager).
Etuiet har heller ikke støtte for trådløs lading.
Samtalekvalitet
Powerbeats Pro gjør det greit også til samtaler. Med tanke på at mikrofonen er noe lenger unna munnen enn for eksempel på Airpods, er det ikke overraskende at de ikke når helt opp til søsterproduktet, men dette er likevel brukbart selv i bråkete byomgivelser.
Powerbeats Pro klarer ikke skille ut stemmen vår like godt som Airpods gjør, og den generelle lydkvaliteten fra mikrofonen er også noe lavere, men vi klarer likevel å gjøre oss forstått uten for mange «Hæ?» og «Hva?» fra motparten.
I vår ende har vi lite å klage på. Vi får lyden servert i begge ører samtidig og i god kvalitet.
Konklusjon
Etuiet er egentlig i seg selv grunn nok til å holde seg unna Beats Powerbeats Pro, men om du klarer å se bort fra akkurat det, er det mye å like her. Passformen, komforten, lydkvaliteten, batteritiden – alle kan vi huke av på lista over ting som er positive ved Powerbeats Pro.
De er ikke like enkle i bruk som for eksempel Apples Airpods, men kompenserer med bedre batterilevetid, svettetetting og ikke minst betraktelig bedre kontrollmuligheter.
Prisen er imidlertid ganske stiv, spesielt med tanke på at Powerbeats Pro ikke har noen form for aktiv støydemping, og det finnes konkurrenter som byr på enda bedre lyd enn det Beats gjør.
Totalt sett blir det derfor ikke noen generell anbefaling for Powerbeats Pro, men de bør definitivt inngå i utvalget du vurderer om en stor del av bruken er trening eller om det faktum at de sitter godt fast på annen måte er ekstra vesentlig. Om trening ikke er like viktig finnes det mange gode (og ofte rimeligere) alternativer.
Rimeligere og like god til trening
Jaybird Vista
Jaybirds siste forsøk på true wireless-plugger er definitivt deres beste så langt, og om trening er hovedformålet ville vi definitivt vurdert disse seriøst.Etuiet er kjempekompakt og har et veldig lommevennlig format, de sitter bom fast i ørene og tåler både svette og regn. Lyden er også basstung og treningsvennlig.Sammenliknet med Beats koster de også en god del hundrelapper mindre.Les testen av Jaybird Vista »
Gode til det meste
Libratone Track Air+
Danske Libratones nye plugger bør også med i vurderingen. De sitter svært godt på plass, har et design som gjør dem veldig diskré og elegante i øret og har ikke minst veldig god samtalekvalitet. Etuiet er også omtrent en tredjedel av størrelsen til Beats-etuiet.Som hos Sony får du en grei aktiv støydemping med på kjøpet, og du sparer også en drøy femhundrelapp sammenliknet med Beats.Les testen av Libratone Track Air+ »
Aktiv støydemping, bedre lyd
Sony WF-1000XM3
Sonys WF-1000XM3 er foreløpig klasselederen innenfor denne kategorien, riktignok først og fremst om du ikke har tenkt å bruke dem til trening.Sonyene kompenserer imidlertid ved å by på en grei aktiv støydemping, og etuiet er også mindre og har et litt mer praktisk format enn etuiet til Beats.Lydkvaliteten er også litt bedre, etter vår mening.Les testen av Sony WF-1000XM3 »
Veldig gode til trening, men absolutt ikke uten minuser.
Fordeler
- +Sitter veldig godt fast i øret
- +Svært god batterilevetid
- +Stort sett god lyd
- +Svette- og fuktresistente
- +Flust med kontrollmuligheter
- +Greie til telefonsamtaler
- +H1-brikken gir ekstra Apple-magi på iOS-enheter
Ting å tenke på
- —Enormt etui
- —Diskanten burde vært tonet ned noe
- —Bøyledesignet er ikke for alle
- —Lightning, ikke USB-C til lading
- —Noe magert utvalg gummitupper