Tek.no

Test

Shrek for alltid ferdig?

Vegard Ottervig
3 Des 2010 13:00

Anmeldelse

...Og de levde lykkelig i alle sine dager. Denne velkjente frasen er utgangspunktet for den fjerde filmen i serien om risen Shrek og den fargerike eventyrverdenen han er bosatt i. Det eventyrene aldri forteller om er det tydeligvis kjipe dagliglivet når ting har roet seg – bleieskift og konstant masing er realitetene for den tidligere helten. Shrek går kraftig lei og skriver under på en heller suspekt magisk avtale, noe som setter hele hans verden på hodet.

Shrek Forever After – eller Shrek: Lykkelig i alle sine dager som den heter i Norge – er regissert av Mike Mitchell, som tidligere har lagd Sky High og muligens får regiansvaret for Alvin and the Chipmunks 3D som er under planlegging. Filmen hadde et produksjonsbudsjett på 165 millioner dollar og spilte inn totalt 738 millioner på verdensbasis.

Les også: Blu-ray-utgivelser i desember

Eventyrlig potensiale

Shrek-filmene har alltid hatt et vanvittig stort potensiale i den parodiske eventyrverdenen de foregår i. Her er det uante muligheter for å ta berømte og tradisjonelle folkeeventyr på kornet, og i mange tilfeller gjør filmene nettopp dette, men da i en sidenote eller som en tilfeldig vits. Filmene har levert varierende kvalitet – og film nummer to skiller seg ut som den klart beste. Hvordan står det til med fireren?

Shrek Forever After trekker inn i utgangspunktet spennende vrier i et forsøk på å tilby noe nytt, friskt og interessant. Her blir vi servert en alternativ virkelighet hvor den magiske verdenen har utviklet seg i en helt annen retning enn den "virkelige" verdenen. Den sleipe skurken Rumpelstiltskin har tatt over Far Far Away og resultatet har blitt en slags eventyrversjon av Nord-Korea. Med andre ord handler det fjerde kapittelet i Shrek-sagaen om at Shrek nok en gang må slåss mot en slem hovedskurk som forsøker å ta til seg makten i landet.

For lite Pepperkakemann og Pinocchio

For å sprite opp den noe utvannede grunnfortellingen litt, har filmskaperne også tatt inn elementer som en motstandhær med riser, anført av selveste Fiona. Det er forfriskende å endelig se noen andre riser i disse filmene, men sekvensene med dem blir for korte og overfladiske. I stedet trasker filmen raskt inn på godt vante stier igjen og gir oss den sedvanlige historien der de gode bare slåss mot de slemme i et siste oppgjør. Dette er grei underholdning, det er ikke det, men dette har vi jo tross alt sett tre ganger før i dette universet.

Tilskudd av morsomme bifigurer og latterlige situasjoner kunne lett ha dratt Shrek Forever After opp av idétørkegjørma, men det er dessverre for få øyeblikk med dette. Pepperkakefyren og Pinocchio tilbyr alltid festlig og jovialt selskap, men disse har uheldigvis blitt tonet ned. Dermed sitter man igjen med den ålreite rammefortellingen og noen artige hendelser her og der, mens man likevel føler at man har sett langt bedre animerte filmer før.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Shrek Forever After er en grei film, men som vanlig kunne filmskaperne ha utnyttet det enorme potensialet med eventyrverdenen i langt større grad. Dette er forhåpentligvis den siste filmen fra dette universet, med tanke på hvor idéfattige de siste par filmene har virket.

Les også om det tekniske og se på skjermbildene!

Les også