Tek.no

Test

Olympus Mju Tough-8000

26 Juni 2009 08:54

Overblikk

Olympus Tough 8000 gir inntrykk av å være det mest robuste vanntette kompaktkameraet vi noensinne har testet. Utseendet er både tøft og pent, med kurvede plater av blankt metall, og en forside-flate som kan fåes i sølv, blågrønt eller svart. Vi har sjelden sett en så vellykket kombinasjon av robusthet og stil som i Tough 8000.

Spesifikasjonene skuffer heller ikke – ifølge Olympus tåler kameraet vanndyp på inntil ti meter, fall fra opptil to meters høyde, og temperaturer på ned til ti kuldegrader. I tillegg skal det tåle vekter på opptil 100 kilo uten å bli knust. Dette gjør Tough 8000 til det mest robuste kompaktkameraet på markedet.

Fysisk

Det første man legger merke til, er hvor godt beskyttet dette kameraet er. På sidene sitter veritable ”skjold” av metall, og objektivet er beskyttet både av en kraftig metallramme og et deksel som dekker fronten så snart kameraet slås av.

Kamerafronten er riktignok ikke fullt så godt beskyttet som på forgjengeren 1050 SW, som vi testet i vinter – på det kameraet var også blitsen beskyttet, av et ”visir” som dekket både den og objektivet.

Men selv om Tough 8000 har fått en noe enklere ”rustning”, er det likevel et av de mest solide kompaktkameraene man kan kjøpe for penger i dag.

En viktig nyhet når det gjelder Tough 8000, er optisk bildestabilisering. Det hadde ikke 1050 SW. På dette punktet stiller dermed Olympus, i hvert fall i teorien, på like fot med Canon D10 og Panasonic DMC-FT1.

En annen viktig nyhet er 28 mm vidvinkel. Dette er en stor forbedring i forhold til 1050 SW, som hadde en minste brennvidde på 38 mm, og dermed var særdeles sneversynt. Tough 8000 har riktignok en relativt svak tele, 102 mm – 1050 SW hadde 114 mm, men vi tror den gode vidvinkelen til Tough 8000 mer enn veier opp for det at tele-enden av objektivet er blitt noe svakere.

I bruk

1050 SW var alt annet enn raskt, og vi var derfor spente på om Tough 8000 representerte en forbedring i så måte. Etter en del testing kan vi slå fast at Tough 8000 definitivt er et raskere kamera enn forgjengeren, og selv om det fortsatt er rom for forbedringer, er Tough 8000 stort sett såpass kjapt at hurtigheten ikke er noe stort problem.

Oppstartstiden er fortsatt litt lang, og det er fortsatt en forsinkelse til stede i forbindelse med valg av eksponeringskompensasjon (lysere eller mørkere bilde), men dette er til å leve med.

En ”beauty”-funksjon som benytter ansiktsgjenkjenning til å forskjønne hud (men ikke hår) er blitt plassert på kommandohjulet, og vil kanskje være av interesse for de forfengelige.

Viktigere er det at selve kommandohjulet er forbedret – det har fått en bedre serratering enn hjulet på 1050 SW hadde, og vi har dermed ingenting å utsette på funksjonen til kommandohjulet på Tough 8000.

Kameraet har også en god ”Super Macro”-funksjon som gjør det mulig å ta ”ekte” makrobilder (nærgrense på bare 1 cm)

Videofunksjonen er imidlertid ikke blitt særlig forbedret – heller ikke Tough 8000 kan ta opp video i HD, og det er heller ikke mulig å zoome mens man filmer. Tough 8000 kan dermed ikke utfordre Panasonics nye og robuste DMC-FT1 når det gjelder videomuligheter – det Tough 8000 har, er en langt bedre robusthet.

Bildekvalitet

Dette var et av 1050 SWs svake punkter, og bildekvaliteten til Tough 8000 er dessverre ikke noe særlig bedre. Fargegjengivelsen er riktignok bedre – gulstikket som preget bilder fra 1050 SW er en saga blott – men det er også den eneste markante forbedringen. Detaljgjengivelsen er fortsatt meget svak, og ISO-verdier over 200 er ikke å anbefale. At kameraet har fått 12 megapiksler, mens 1050 SW ”bare” hadde ti, betyr i praksis lite eller ingenting.

Oppsummering

Konklusjon

Vi vil så gjerne like dette kameraet – det er fantastisk robust, og har et attraktivt utseende. 28 mm vidvinkel og optisk bildestabilisering trekker også opp, og mye av tregheten som plaget 1050 SW er nå borte. Men bildekvaliteten er fortsatt klart dårligere enn den man kan få ved å gå til konkurrenter som Canon D10 og Panasonic DMC-FT1.

De avgjørende spørsmålene blir om man trenger robusthet på det nivået som Tough 8000 tilbyr, og om dette er viktigere enn god detaljgjengivelse. De fleste vanlige dødelige vil nok kunne greie seg lenge med robusthet a-la det Panasonic DMC-FT1 eller Canon D10 byr på. Men skal man dykke dypt, klatre høyt eller dra på ekspedisjon i uker av gangen, da vil kanskje soliditeten til Tough 8000 kunne veie opp for det at bildekvaliteten kunne ha vært en del bedre.

Klikk her for å lese hele testen
Bildegalleri

Les også