Test

Samsung B100

Design og brukervennlighet

Størrelse: 10,4 x 4,4 x 1,6 cm
Vekt: 78 gram
Skjermstørrelse: 1,52 tommer
Snarveistaster: Meny, telefonbok
Uttak: Samsungs egen løsning (én port)
Menysystem: Samsungs proprietære
Meny: Rutenett/lister
Skjerm: 65K CSTN farger, 1,52 tommer, 128 x 128 piksler
Firmware: Ukjent
Pris: ca 700 kroner
Kort sagt:

+ Liten og nett telefon
+ Ser ut til å tåle en trøkk

- Litt dårlig menysystem
- Irriterende sms
- Knotete slettetast
- Uklar og liten skjerm

SGH-B100 er den første telefonen i den splitter nye B-serien som nå har kommet fra Samsung. Disse telefonene er ment å være svært enkle og skal kunne la deg ringe, sende sms og surfe litt via wap. Prisen er ment å gjenspeile dette.

Målgruppen for disse type telefoner regner vi med er dem som kun trenger å ringe, med litt attåt. La oss heller ikke glemme eldre brukere og kanskje også yngre som utstyres med sin første telefon.

Samsungs største salgsargument for denne telefonen er batterilevetid og pris. Prisen er forventet å ligge på ca 700 kr. Den forventes å komme i butikkene iløpet av august.

Utseende

SGH-B100 er en ganske standard utseende telefon som kan minne om svært mange andre lavprismodeller som for eksempel Nokia 2610 , eller LG KU250.

Mobilen gir med en gang følelsen av å holde en plastikkleke i hånden. Dette båfr på grunn av plastmaterialet samt vekten på 78 gram. Telefonen er lett, det skal den ha. Den gir også inntrykk av å burde tåle en trøkk om du skulle miste den i gulvet. Den trenger med andre ord ikke å behandles med silkehansker.

Litt uskarp skjerm.

Det andre man legger merke til er skjermen. Den er liten med sine 1,52 tommer. Veldig liten! Det må faktisk være en av de minste skjermene vi har sett på lang tid. Skjermen er trolig så liten fordi Samsung vil holde prisen nede. Bildet er kornete og uklart og kan ikke brukes til å se bilder på. Når du leser SMS kan du se 5 linjer tekst om gangen.

Tastatur

Piltastene fungerer som snarveistaster i hvilemodus og du kan selv bestemme snarveiene. Det sparer deg for litt trykking i et system som ellers krevet mye trykking. Du kan også bestemme hvor lang tid det skal ta før tastelåsen kommer på.

Tastaturet byr på en utfordring når det gjelder å skrive lengre tekster. Slettetasten (c-tasten) og nedovertasten sitter altfor nært, noe som gjør at du hele tiden sletter ord og bokstaver du ikke mente å slette. Det gjør det også til en plage at du hele tiden hopper ut av menyer når du mener å bla nedover i listen.

Knotete SMS

Å sende sms går fint, om enn en del knotete. Telefonen har innebygd ordbok(T9) og du kan bla deg igjennom forslagene eller legge til nye ord. Det går forøvrig an å slå slå av ordboken. Dette gjør du med tast på høyre side.

Når meldingen er klar til å sendes, må du gå på "Valg" (å trykke grønn ringeknapp er ikke lov) og "Sende". Her kommer du da til muligheten for å skrive inn telefonnummeret. For å finne fra adresseboken din må du trykke "Valg" og så bla nedover til "Telefonbok" og velge dette, deretter finne riktig person. Skal du sende den til flere må du gjenta overnevnte hver gang. Dette virker ulogisk – den burde ha adresseboken som standard utgangspunkt. Du kan ikke lagre sendte meldinger.

Når du mottar sms får du opp beskjeden med *** Slutt ***. Dette gir en flashback til gamle, gamle telefoner det! Over og ut! I det hele tatt når det gjelder tekstmeldinger er at det er unødvendig mye trykking for å skrive og sende en sms oppsettet generelt sett virker ganske gammeldags.

SGH-B100 støtter forøvrig MMS, både å motta og å sende. Nå undres vi kanskje litt på hva den skal med det. Telefonen har ikke kamera og egner seg ikke å se bilder på.

Vil du ha en rimelig mobil som har kamera? Kikk på Nokia 3500 Classic

Menysystemet

På hovedmenyen får du 9 forskjellige kategorier. Ikonene er ganske standard og selvforklarende.

Ikonene på menyen er små, det blir de nødvendigvis når alle skal vises samtidig på den lille skjermen. Kontrasten mot bakgrunnen er ganske dårlig og gjør at det er ganske utydelig å se. Man ender opp med å bruke hjelpeteksten på toppen som forklarer hva de forskjellige kategoriene er. Dette selv etter at vi prøvde å justere lysstyrken opp og ned, noe du har mulighet til å gjøre.

Tregt system

Det mest irriterende med denne telefonen er vel tregheten. Ting tar tid. Tastelåsen som automatisk slår seg på, tar noe som virker som uendelig lang tid å åpne. Faktisk tar det så lang tid å få åpnet at den første uken trodde vi at vi trykket feil første gangen – og tastet derfor kombinasjonen flere ganger i håp om å få av låsen. Det tar 6-7 sekunder fra du først taster til du har mulighet til å gjøre noe. Ja det er helt sant, vi har målt tiden. Når man er vant til 1-2 sekunder på telefoner i dag, om ikke mindre, så skaper det irritasjon.

Mens vi snakker om tastelåsen, så kan de virke som om de har vært litt slepphendte med den norske oversettelsen på telefonen. Trykker du en vilkårlig tast på tastaturet så får du beskjed om ”Trykk lås opp”. Det du derimot må trykke på er ”Frigjør”. Detaljer sier du? Ikke hvis bestefar eller lillebror bruker mobilen og dette er hans første. Det er en enkel mobil og da skal bruken være enkel mener vi.