Tek.no

Test

Waitress

Earl er en skikkelig kjip fyr, men han er glad i pai.
David Auby Johansen
28 Sept 2007 11:00

Det har kommet ut mange gode independent-filmer fra USA de siste par årene. ”Sideways” og ”Little Miss Sunshine” ble faktisk så populære at de fikk hver sin Oscarnominasjon for beste film. Det er paradoksalt nok noe uniformt med independent-”sjangeren” – fristes man til å si. Det lavmælt komiske og absurde mikset med dagligdagse settinger går igjen, men filmene har til nå hatt egenklang nok til ikke å falle i formelfilmens fallgruve. ”Waitress” er også lavmælt og til tider absurd, men har med sin unike smak et tydelig kultfilmpotensial.

”Save Yourself From Misery Pie”

Jenna (Keri Russel) er den søteste sørstatsjenta du kan tenke deg. Med sitt nærmest overjordiske kokketalent lager hun de mest himmelske paier. Gjestene på den idylliske restauranten der hun jobber lar seg imponere, men av sjefen blir hun behandlet som et esel. Ekteskapet med mannen Earl (Jeremy Sisto – ”Six Feet Under) har for lengst havnet på skrothaugen, men allikevel holder hun ved ham. Målet er å samle seg opp nok penger til å delta i den årlige paikonkurransen slik at hun kan forlate Earl for å starte sin egen cafè sammen med paivenninnene Becky (Sheryl Hines – ”Curb Your Enthusiasm”) og Dawn (Adrienne Shelly).

Da Jenna oppdager at hun er gravid ser hun seg nødt til å bestille en legetime. Til hennes store forskrekkelse (og etter hvert forelskelse) får hun vite at hennes tidligere lege har gått av med pensjon. Den nylig ankomne Dr. Pomatter (Nathan Fillion – ”Firefly”) viser seg å være et skikkelig mannebein og et mer sexspekket svangerskap har du neppe sett på film før.

Kvinnelig sjarm

Perspektivet er tydelig feminint med både kvinnelig hovedrolle og kvinnelig regissør. Det trekkes frem tematikk mannlige filmskapere aldri ville ha flørtet med – som hvordan det er å være gravid uten å føle noen kjærlighet til barnet. Av naturlige grunner er det få menn som lager film om morgenkvalme og fødselsapati, så det er godt at kvinnelige regissører som Adrienne Shelly forstår at de har ubrukte trumfkort i ermet.

Man blir glad av å lage pai. Kremt kremt.

I rollen som Jenna er Keri Russel minst like søt som sin egen kirsebærpai. For å muntre opp sin nitriste tilværelse med Earl drømmer hun seg bort i stadig nye pai-oppskrifter og setter navn på dem som om de skulle ha vært overskrifter i en spiselig dagbok. En ”Pregnant Miserable Self Pitying Loser Pie” for eksempel innholder 200g blåbær og alt for mye sukker. Hva ”I Can`t Have No Affair Beacuse It`s Wrong Pie” inneholder får du finne ut av selv. Paiene lages nesten som i et drømmeunivers der ingrediensene alltid er ferske og ekstra friske. Også figurene har noe uvirkelig over seg. Den tanketomme Earl eller den litt nevrotiske, men sjarmerende Dr. Pomatter kunne nærmest vært del av et eventyr, så ikoniske er de.

”Waitress” er sjarmerende ustrukturert. Bieffekten er noen lettvinte, og ikke så fyldige svar mot filmens slutt. Det er også vanskelig å tro på at Jenna er gift med en drittsekk som hun ikke har mot nok til å forlate. Det presenteres som filmens store spørsmål, men både for Jenna og for oss er svaret opplagt. Det er nemlig ingenting som binder dem sammen – verken egg, kjærlighet eller trygghet.

Se trailer her.

Konklusjon

”Waitress” er en overjordisk delikat romantisk komedie. I enkelte øyeblikk vipper den på kanten til å være en i overkant søtladen og romantisk komedie-sak, men i motsetning til sin knisende romantiske lillesøster er independent-filmen ”Waitress” både bitter og til tider uforutsigbar. Til tross for at Adrienne Shelly var (dette ble hennes siste film) en garvet filmregissør og manusforfatter skummer filmen over av en debutants energi. Paiene er et eget kapittel: så fristende var de faktisk at undertegnede har vært og kjøpt seg sin egen paiform – et bedre kompliment får man ikke.

annonse

Les også