Tek.no

Test

Transformers

Også amerikanske soldater driter nesten på seg når en Deceptocon spruter ut av ørkensanden.
Alexander Moderhak Schindler

Sam Witwicky er en klassisk antihelt tatt på kornet. Den lille bikkja hans har brukket benet og hopper rundt på smertestillende. Foreldrene er noe av det mest innpåslitne som finnes, hovedpersonen vår er selv det nærmeste du kommer pubertal, kåt og kjærlighetsmessig uerfaren. Noe som klart kommer til uttrykk gjennom kallenavnet hans på eBay, ladiesman217, og hans klokketro på at damene kommer som perler på en snor bare han skaffer seg en fet bil. Som sagt så gjort; en sliten, men likevel elegant, Camaro blir anskaffet. Det pubertetstassen vår ikke hadde regnet med var at den bråkete biler egentlig er en levende robot.

Krig på jord

Sams bil viser seg altså være en kamprobot fra en annen planet, en snill en sådan, bilen er nemlig en Autobot, den ene av to rivaliserende grupper av Transformers. Resten av gjengen hans kommer da også seilende gjennom rommet retning jorden for å møte Sam. Så kan man jo lure på hvorfor i alle dager denne ubetydelige karen får så høyt besøk? Vel, verdensveven har skylden, lille ladiesman prøver nemlig å auksjonere bort brillene til sin oldefar, polarfareren Archibald Witwicky. Sistnevnte oppdaget i sin tid en annen levende robot, denne gangen en slem jævel kalt Megatron, nedfryst i polarisen. Og roboten svidde inn koordinatene til den gjenstanden alle Transformers har våte drømmer om, den såkalte Allspark, en enormt kraftig kube som kan både skape og ødelegge verdener.

Ble det litt mye virrvarr i topplokket? Ikke så rart, regissør Michael Bay har utbrodert sin versjonen av kampen mellom Autobots og Decepticons noen hakk. Fra kåte Sam til en lojale soldat i Midtøsten, via en søt liten hacker til forsvarsministeren og en hemmelig gruppe i det amerikanske forsvaret. Absolutt alt som kan krype og gå av stereotype karakterer blir involvert i krigen mellom robotene som inntar planeten vår. Og da har vi ikke engang nevnt den lekre baben som i utgangspunktet er totalt uoppnåelig for antihelten vår. Joda, Bay skal ha for å utbrodere i de villeste retninger. Men klarer han å lande fortellingen ordentlig, eller blir det bare transformerende platthet?

Optimus Prime deler ut deng på motorveien.

God balansegang

Det kan umulig ha vært en lett oppgave å introdusere tegneserieheltene for alle gutter fra 80-tallet til det store kinolerretet. Og her er det "gutter" som er stikkordet. La oss si det først som sist; "Transformers" er en guttefilm, totalt og uten å gremmes over det. Regissør Bay har klart å balansere mellom fet action, nerdens jakt på drømmedama, kule dialoger og et snev av politisk kommentar for å lage den ultimate filmen om hormoner, muskler og maskiner. Ja, det er rett og slett grisekult å se Optimus Prime trekke sverdet midt på motorveien og spidde en Decepticon. Ja, det er stilig når en av Autobotene drar replikkene til Dirty Harry. Ja, det er elskverdig med roboter som knuser en amerikansk metropol og det gjør faktisk tilnærmet ingenting at pubertale Sam blir voksen overraskende fort og fremstår som rene helten.

I løpet av krigen mellom robotene blir anithelten en mann og stikker av med dama. Klisjé og kult!

Rent filmatisk er det ikke nevneverdig å utsette på "Transformers". Det Bay og Co dog skal ha pungsmekk for er det imponerende pengejaget bak DVD-utgivelsene av denne filmen. Det kommer ikke en, ikke to, men hele tre utgivelser av filmen, hvor den ene er kulere enn den andre. Denne standardutgaven har et pent cover både utvendig og inni, men det er også alt.

Kort sagt en komplett unødvendig utgivelse når "Transformers - Target Transforming Package" frister med intervjuer, stuntklipp og opptakssteder. Og selv sistnevnte blekner ved siden av den ultimate utgivelsen av filmen, såkalte "Transformers SCE", en metallboks med både Autobot og Decepticon logo prentet inn i metallet!

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

Som film er "Transformers" kanskje det nærmeste du kommer en ultimat guttefilm. Action, nerdeklisjeer og kjappe kommentarer gjør dette til en svært underholdende, om ikke rasende intelligent, film med kultpotensiale. Lyden av bil som blir robot og vice versa er nok til å skape gåsehud. Og alt dette er jo vel og bra. Men ærlig talt Michael Bay; hva i alle dager er vitsen med denne strippa og således kjipe utgivelsen når du serverer ikke en, men to ekstrautgaver av filmen? Pengekåtheten stinker i alle fall mer enn transformerolje og pubertale hormoner. Slikt gir utslag på karakteren.

annonse

Les også