Tek.no

Test SanDisk Extreme 900 Portable SSD

En muskelbunt av en ekstern SSD

Her får du både rå kraft, god plass og eleganse.

Vegar Jansen, Tek.no
16 Okt 2016 06:42

SanDisk Extreme 900 Portable SSD

Det er et par år siden vi sist testet en SSD fra den amerikanske minneproduktprodusenten SanDisk. På den tiden har de klart å utvikle en del nye produkter, samt bli kjøpt opp av harddiskprodusenten Western Digital for rundt 150 milliarder kroner.

Til test denne gangen har vi en ekstern disk på steroider: SanDisk Extreme 900 Portable SSD. På produktets hjemmeside sier egentlig ikke SanDisk så mye om ytelse, men vi ser at den skal klare en sekvensiell lese- og skrivehastighet på opptil 850 megabyte i sekundet.

Ellers er det lagt en del vekt på at Extreme 900 skal kunne tåle en trøkk.

Dette er da egentlig helt greit. For en ekstern SSD vil det ofte i hovedsak være ren lesing og skriving som står i fokus, ikke avanserte filoperasoner. At disken tåler litt hard behandling er også et mer enn gyldig poeng ettersom den ikke kommer til å sitte relativt beskyttet i en datamaskin.

Som et olja lyn

Vegar Jansen, Tek.no

SanDisk bløffer oss ikke, og når uten problemer den oppgitte maksimumshastiheten på 850 MB/s, noe som egentlig er ganske rått. Faktisk er denne disken kjappere enn de fleste interne løsninger – vanlige 2,5-tommers SATA-disker har en typisk «toppfart» på 550 MB/s.

Sist vi testet en ekstern SSD var det i form av den hendige Samsung Portable SSD T3. Denne kunne by på opptil ti ganger så raske hastigheter som en gammel ekstern harddisk med USB 2.0-grensesnitt.

SanDisk Extreme 900 er nesten dobbelt så kjapp som denne igjen.

For å få til dette har SanDisk ikke bare puttet én SSD inn i Extreme 900s skall – men to stykker. Disse er satt opp i en stripe eller RAID 0, slik at belastningen fordeles på de to SSD-ene.

Vegar Jansen, Tek.no

Slik klarer den å komme opp i og opprettholde slike hastigheter.

En annen faktor i dette er at SanDisk Extreme 900 er utstyrt med en «ekte» USB 3.1-port, altså USB 3.1 Gen 2. Denne standarden takler overføringer på opptil 10 Gbit/s, mens USB 3.1 Gen 1 (som er det samme som USB 3.0) stanser på 5 Gbit/s eller omtrent 625 megabyte per sekund – i teorien.

For å kunne få full fart på denne disken er du altså nødt til å ha en relativt moderne PC.

USB-porten på selve enheten er for øvrig også av den nye «vendbare» Type-C, som nå finner veien til stadig flere nye datamaskiner, PC-utstyr og mobiltelefoner.

Stor, men solid

I motsetning til den nevnte Samsung T3, som var mindre enn en vanlig 2,5-tommers disk, minner SanDisk Extreme 900 i større grad om et aluminiumsskall med en vanlig 2,5-tommers snurredisk på innsiden. Men under det ganske elegante eksteriøret skjuler det seg som nevnt to SSD-er i RAID 0.

Den veier inn til 165 gram på redaksjonsvekta vår og har strategiske mål på 1,78 x 8,2 x 13,3 centimeter.

Enheten føles solid og robust, og siden SSD-er ikke har bevegelige deler vil den ha en fordel over vanlige snurredisker, men det betyr jo ikke at den er umulig å ødelegge. Så langs kanten av metallskallet er det lagt en gummilist som muligens gjør SSD-en mer motstandsdyktig mot knall og fall.

Vegar Jansen, Tek.no

Du får for øvrig SanDisk Extreme 900 i flere kapasiteter – alle av samme fysiske størrelse og med den samme rå ytelsen.

Vi setter pris på at du sammen med SSD-en får to USB-kabler på en halvmeters lengde. Den ene med USB Type-C i begge ender, den andre med USB Type-A og Type-C. Med disse to vil du kunne koble SSD-en til de aller fleste datamaskiner, både nye og gamle.

Krever sin strøm?

Det sier seg selv at dersom du skal ha full fart ut av en ekstern SSD av dette kaliberet, må den også kobles til et egnet system. Det vil naturligvis si en USB 3.1 Gen 2-port, selv om den også er bakoverkompatibel med eldre USB-standarder.

Hva som er mindre enkelt å ha kontroll på er at denne disken ifølge SanDisk krever at USB-porten kan servere ti watt, altså 5 volt @ 2 ampere, for å fungere normalt. På SanDisks hjemmesider er det derfor en liste over kompatible PC-er og hovedkort.

Vegar Jansen, Tek.no

Dette høres jo nesten litt alvorlig ut, men vi har en følelse av at SanDisk tar i litt ekstra for å være på den sikre siden. Et annet poeng er at den ikke vil bruke like mye strøm under overføringer med lavere hastigheter.

Nå har vi ikke gått så veldig vitenskapelig til verks, men vi har et redaksjonslokale med stort spenn i maskinvare – fra gamle bærbare med USB 2.0 til alskens nymotens greier.

Vi tok like godt med oss SSD-en og testet den med flere forskjellige datamaskiner, og opplevde strengt tatt ikke at den ikke ville samarbeide. Men som SanDisk altså hevder, det kan skje at den ikke vil virke med en PC. Hvis du til stadighet trenger å koble SSD-en til eldre, ukjent utstyr, bør du muligens se etter andre alternativer.

De fleste nyere PC-er skal dog fungere helt fint med SanDisk Extreme 900 Portable SSD.

Oppsummering og konklusjon

Vegar Jansen, Tek.no

Takket være USB 3.1 Gen 2 og to interne SSD-er i RAID 0 er SanDisk Extreme 900 Portable SSD en av markedets kjappeste eksterne SSD-er. Men dette gjør den også til en håndfull – den minner oss i større grad om en tradisjonell ekstern harddisk enn en SSD.

Uten bevegelige deler innvendig skal den dog tåle litt mer av slikt som ristninger, støt og varierende temperaturer. Og med et solid metallisk ytre føles den i det minste solid.

SanDisk Extreme 900 benytter seg av den nye USB Type-C-porten, og kommer med to ledninger slik at du både kan koble den til en datamaskin med samme type port, eller en PC med den vanlige Type-A-porten.

Disken kan således brukes med de fleste PC-er, men skal du ha maksimalt ut av denne SSD-en, må du koble den til en moderne datamaskin med USB 3.1 Gen 2.

Litt avhengig av hva du skal bruke den til og hva du prioriterer, er det likevel ikke noe krise om du må plugge den i en USB 3.0-port i stedet.

Med sitt ytelsesovertak på papiret kan SanDisk ta seg greit betalt for Extreme 900. Den kommer i kapasiteter på 480 GB, 960 GB og 1,92 TB, som henholdsvis har en pris på omtrent 3000, 5000 og 8000 kroner.

Ser vi da på konkurrenten Samsung T3, ligger prisene på tilsvarende kapasiteter gjerne tusenlappen lavere. Samsungen kan kanskje ikke skilte med like høy topphastighet, men foruten lavere pris kan den by på mindre størrelse og vekt. Den har også bedre krypteringsmuligheter rett fra fabrikken.

Du kan se for deg SanDisk Extreme 900 som den amerikanske muskelbilen med rå kraft under panseret, mens Samsung T3 er den mindre asiatiske sportsbilen. SanDisken er kjappere under ideelle forhold, mens i visse andre typer bruk – eller hvis de kjøres mot USB 3.0 – er ikke forskjellen nødvendigvis så stor i praksis.

Så spørs det helt om du prioriterer toppfart fremfor størrelse og pris.

8
Meget bra

SanDisk Extreme 900 960GB

sitat"Stor og sterk ekstern SSD med knallgod ytelse under ideelle forhold."
 • Krysse av
  Metallskall
 • Krysse av
  Hastighet som avertert
 • Krysse av
  USB Type-C
 • Krysse av
  USB 3.1 Gen 2
 • Krysse av
  USB-ledning til Type-C og -A medfølger
 • Krysse av
  Solid
 • Bytt
  Litt stor og tung
 • Bytt
  Krever 10 watt (på papiret)
 • Bytt
  Kun kryptering av enkelte filer og mapper