Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSanDisk Extreme 900 Portable SSD

En muskelbunt av en ekstern SSD

Her får du både rå kraft, god plass og eleganse.

Vegar Jansen, Tek.no

SanDisk Extreme 900 Portable SSD

Det er et par år siden vi sist testet en SSD fra den amerikanske minneproduktprodusenten SanDisk. På den tiden har de klart å utvikle en del nye produkter, samt bli kjøpt opp av harddiskprodusenten Western Digital for rundt 150 milliarder kroner.

Til test denne gangen har vi en ekstern disk på steroider: SanDisk Extreme 900 Portable SSD. På produktets hjemmeside sier egentlig ikke SanDisk så mye om ytelse, men vi ser at den skal klare en sekvensiell lese- og skrivehastighet på opptil 850 megabyte i sekundet.

Ellers er det lagt en del vekt på at Extreme 900 skal kunne tåle en trøkk.

Dette er da egentlig helt greit. For en ekstern SSD vil det ofte i hovedsak være ren lesing og skriving som står i fokus, ikke avanserte filoperasoner. At disken tåler litt hard behandling er også et mer enn gyldig poeng ettersom den ikke kommer til å sitte relativt beskyttet i en datamaskin.

Som et olja lyn

Diskens «underside» forteller om kapasiteten. Langs kanten går en støtabsoberende, gummiert list.
Vegar Jansen, Tek.no

SanDisk bløffer oss ikke, og når uten problemer den oppgitte maksimumshastiheten på 850 MB/s, noe som egentlig er ganske rått. Faktisk er denne disken kjappere enn de fleste interne løsninger – vanlige 2,5-tommers SATA-disker har en typisk «toppfart» på 550 MB/s.

Sist vi testet en ekstern SSD var det i form av den hendige Samsung Portable SSD T3. Denne kunne by på opptil ti ganger så raske hastigheter som en gammel ekstern harddisk med USB 2.0-grensesnitt.

SanDisk Extreme 900 er nesten dobbelt så kjapp som denne igjen.

For å få til dette har SanDisk ikke bare puttet én SSD inn i Extreme 900s skall – men to stykker. Disse er satt opp i en stripe eller RAID 0, slik at belastningen fordeles på de to SSD-ene.

SanDisk Extreme 900 har et aktivitetslys bak over USB-porten.
Vegar Jansen, Tek.no

Slik klarer den å komme opp i og opprettholde slike hastigheter.

En annen faktor i dette er at SanDisk Extreme 900 er utstyrt med en «ekte» USB 3.1-port, altså USB 3.1 Gen 2. Denne standarden takler overføringer på opptil 10 Gbit/s, mens USB 3.1 Gen 1 (som er det samme som USB 3.0) stanser på 5 Gbit/s eller omtrent 625 megabyte per sekund – i teorien.

For å kunne få full fart på denne disken er du altså nødt til å ha en relativt moderne PC.

USB-porten på selve enheten er for øvrig også av den nye «vendbare» Type-C, som nå finner veien til stadig flere nye datamaskiner, PC-utstyr og mobiltelefoner.

Stor, men solid

I motsetning til den nevnte Samsung T3, som var mindre enn en vanlig 2,5-tommers disk, minner SanDisk Extreme 900 i større grad om et aluminiumsskall med en vanlig 2,5-tommers snurredisk på innsiden. Men under det ganske elegante eksteriøret skjuler det seg som nevnt to SSD-er i RAID 0.

Den veier inn til 165 gram på redaksjonsvekta vår og har strategiske mål på 1,78 x 8,2 x 13,3 centimeter.

Enheten føles solid og robust, og siden SSD-er ikke har bevegelige deler vil den ha en fordel over vanlige snurredisker, men det betyr jo ikke at den er umulig å ødelegge. Så langs kanten av metallskallet er det lagt en gummilist som muligens gjør SSD-en mer motstandsdyktig mot knall og fall.

SanDisk Extreme 900 har USB 3.1 Gen 2 Type-C og kommer med to USB-kabler inkludert.
Vegar Jansen, Tek.no

Du får for øvrig SanDisk Extreme 900 i flere kapasiteter – alle av samme fysiske størrelse og med den samme rå ytelsen.

Vi setter pris på at du sammen med SSD-en får to USB-kabler på en halvmeters lengde. Den ene med USB Type-C i begge ender, den andre med USB Type-A og Type-C. Med disse to vil du kunne koble SSD-en til de aller fleste datamaskiner, både nye og gamle.

Krever sin strøm?

Det sier seg selv at dersom du skal ha full fart ut av en ekstern SSD av dette kaliberet, må den også kobles til et egnet system. Det vil naturligvis si en USB 3.1 Gen 2-port, selv om den også er bakoverkompatibel med eldre USB-standarder.

Hva som er mindre enkelt å ha kontroll på er at denne disken ifølge SanDisk krever at USB-porten kan servere ti watt, altså 5 volt @ 2 ampere, for å fungere normalt. På SanDisks hjemmesider er det derfor en liste over kompatible PC-er og hovedkort.

SanDisk Extreme 900 ved siden av en «gammeldags» 2,5-tommers harddisk.
Vegar Jansen, Tek.no

Dette høres jo nesten litt alvorlig ut, men vi har en følelse av at SanDisk tar i litt ekstra for å være på den sikre siden. Et annet poeng er at den ikke vil bruke like mye strøm under overføringer med lavere hastigheter.

Nå har vi ikke gått så veldig vitenskapelig til verks, men vi har et redaksjonslokale med stort spenn i maskinvare – fra gamle bærbare med USB 2.0 til alskens nymotens greier.

Vi tok like godt med oss SSD-en og testet den med flere forskjellige datamaskiner, og opplevde strengt tatt ikke at den ikke ville samarbeide. Men som SanDisk altså hevder, det kan skje at den ikke vil virke med en PC. Hvis du til stadighet trenger å koble SSD-en til eldre, ukjent utstyr, bør du muligens se etter andre alternativer.

De fleste nyere PC-er skal dog fungere helt fint med SanDisk Extreme 900 Portable SSD.

Oppsummering og konklusjon

Vegar Jansen, Tek.no

Takket være USB 3.1 Gen 2 og to interne SSD-er i RAID 0 er SanDisk Extreme 900 Portable SSD en av markedets kjappeste eksterne SSD-er. Men dette gjør den også til en håndfull – den minner oss i større grad om en tradisjonell ekstern harddisk enn en SSD.

Uten bevegelige deler innvendig skal den dog tåle litt mer av slikt som ristninger, støt og varierende temperaturer. Og med et solid metallisk ytre føles den i det minste solid.

SanDisk Extreme 900 benytter seg av den nye USB Type-C-porten, og kommer med to ledninger slik at du både kan koble den til en datamaskin med samme type port, eller en PC med den vanlige Type-A-porten.

Disken kan således brukes med de fleste PC-er, men skal du ha maksimalt ut av denne SSD-en, må du koble den til en moderne datamaskin med USB 3.1 Gen 2.

Litt avhengig av hva du skal bruke den til og hva du prioriterer, er det likevel ikke noe krise om du må plugge den i en USB 3.0-port i stedet.

Med sitt ytelsesovertak på papiret kan SanDisk ta seg greit betalt for Extreme 900. Den kommer i kapasiteter på 480 GB, 960 GB og 1,92 TB, som henholdsvis har en pris på omtrent 3000, 5000 og 8000 kroner.

Ser vi da på konkurrenten Samsung T3, ligger prisene på tilsvarende kapasiteter gjerne tusenlappen lavere. Samsungen kan kanskje ikke skilte med like høy topphastighet, men foruten lavere pris kan den by på mindre størrelse og vekt. Den har også bedre krypteringsmuligheter rett fra fabrikken.

Du kan se for deg SanDisk Extreme 900 som den amerikanske muskelbilen med rå kraft under panseret, mens Samsung T3 er den mindre asiatiske sportsbilen. SanDisken er kjappere under ideelle forhold, mens i visse andre typer bruk – eller hvis de kjøres mot USB 3.0 – er ikke forskjellen nødvendigvis så stor i praksis.

Så spørs det helt om du prioriterer toppfart fremfor størrelse og pris.

SanDisk Extreme 900 960GB
8
Meget bra

SanDisk Extreme 900 960GB

8
Meget bra
sitatStor og sterk ekstern SSD med knallgod ytelse under ideelle forhold.

Fordeler

 • +
  Metallskall
 • +
  Hastighet som avertert
 • +
  USB Type-C
 • +
  USB 3.1 Gen 2
 • +
  USB-ledning til Type-C og -A medfølger
 • +
  Solid

Ting å tenke på

 • Litt stor og tung
 • Krever 10 watt (på papiret)
 • Kun kryptering av enkelte filer og mapper

Programvare og ytelse

Da Western Digital kjøpte SanDisk lurte vi på om det snart kom en WD-logo på SanDisks SSD-er, men sånt har det ikke blitt noe av. I stedet har WD valgt å kjøre begge merkevarenavn parallelt.

Logoen på SanDisks hjemmeside har derfor ikke fått mer enn en liten «a Western Digital brand» satt under seg, og ellers ser det ut til at moderselskapet stort sett har latt SanDisk gjøre sin egen greie. Og det er en greie de egentlig har klart å gjøre ganske bra enn så lenge.

SanDisk Extreme 900 er som vi har vært inne på faktisk to SSD-er i RAID 0. Vårt testeksemplar blir også identifisert som en SanDisk Ultra II på 480 GB – men vi har altså det dobbelte av dette, og RAID 0 gjør den raskere enn de fleste andre eksterne SSD-er på markedet.

Skal tåle litt

Sandisk Extreme 900 består egentlig av to SSD-er i et metallskall.
SanDisk

I tillegg skal disken være ganske hardfør – men vi skal innrømme at vi ikke har slengt den i bakken av den grunn.

SanDisk selv lister at disken skal tåle temperaturvariasjoner fra -20°C til +70°C, støt på opptil 800 G og vibrasjoner på 5,35 gRMS mellom 50 til 2000 Hz. Du trenger ikke være fysiker for å skjønne det siste der, men det hjelper så absolutt.

Den generelle garantitiden er på tre år.

Her tenkte vi det kunne være gøy å sammenligne med Seagate-eide LaCie og deres linje av «Rugged Mini» eksterne harddisker. Men LaCie er litt mindre vitenskapelige av seg – helt greit for oss som ikke kan fysikk – og opplyser om at disse diskene skal takle fall fra så og så stor høyde, kunne bli overkjørt av en liten bil og «tåle regn».

Med helt forskjellige måter å måle eller oppgi robusthet på blir det naturlig nok vanskelig å gjøre en skikkelig sammenligning – i den grad det da i det hele tatt er rettferdig å sammenligne en ekstern HDD mot en ekstern SSD.

Programvare

SSD-en kommer ferdig formatert med filsystemet exFAT, som vi også har benyttet under testperioden. Men ellers står du naturligvis fritt til å formatere den som du vil.

Når disken tas i bruk finner du også programvaren «SanDisk SecureAccess» på den, som finnes for Windows og OS X. Dette er tydeligvis er en lettvektsversjon av den kommersielle applikasjonen EncryptStick.

Sandisk SecureAccess er enkel å sette opp og bruke, men kunne gjerne vært litt mer avansert.

Programvaren lar deg sette passord og skape et digitalt «hvelv» der filene krypteres (128-bit AES) og da ikke er leselige for andre enn de som kjenner passordet. Men det forhindrer ikke noen i å se hvor mange filer du har i «hvelvet», eller for den saks skyld slette alle disse filene i datamaskinens filutforsker.

Sånn sett er det ikke en like elegant løsning som Samsung har på sin eksterne T3-SSD, der hele disken krypteres, ikke bare enkelte filer du velger selv.

Du får riktignok muligheten til å oppgradere til en mer avansert versjon av programvaren for en hundrelapp, men det føles egentlig litt gjerrig når du allerede har brukt flere tusenlapper på å kjøpe produktet.

SanDisk Extreme 900 Portable SSD har heller ikke krypteringsstøtte innebygd i maskinvaren, så dette må gjøres av datamaskinens prosessor. Da får du naturlig nok også lavere diskytelse enn normalt når noe skal krypteres eller dekrypteres.

Ytelsestester

Med USB 3.1 Gen 2 og to SSD-er i RAID 0 er SanDisk Extreme 900 utvilsomt en av de råere eksterne diskene du kan få fatt i. Det er også verdt å nevne at den bruker UASP (USB Attached SCSI Protocol) som gjør at den typisk nok også vil være kjappere enn en 2,5-tommers SSD stappet inn i et gammelt harddiskkabinett.

Samtlige Anvil-data kan du for øvrig se her.

I disse testene viser vi i hovedsak forskjellen mellom SanDisk Extreme 900 og Samsung T3, samt hvor langt det er ned til en gammel konvensjonell harddisk med USB 3.0 og USB 2.0. For ordens skyld – her er Extreme 900 koblet til USB 3.1 (Gen 2), mens Samsungen kun har USB 3.0 og UASP.

CrystalDiskMark-testen vi har kjørt her har ekstra lang kødybde, og her ramler SanDisken ned på nivå med Samsung T3 under lesing. Men ellers er den tydelig i en klasse for seg når vi snakker om sekvensiell lesing og skriving. Og snurredisker er på en annen planet enn SSD-er.

At SanDisk Extreme 900 nærmer seg to ganger hastigheten av Samsung T3 betyr dog ikke at du kan regne med at den er dobbelt så rask til alt den gjør. Nå har vi dessverre ikke tilgang på nevnte T3 til å demonstrere dette, så vi koblet i stedet Extreme 900 til en vanlig USB 3.0-port. Koblet til USB 3.0 har nemlig SanDisken en ytelse som ikke er så fryktelig mye bedre enn Samsungen ifølge til dels sammelignbare Anvil-data.

I testen over har vi kopiert omtrent 6,5 GB med data (noen store og noen små filer, 2702 stykker totalt) både til og fra Extreme 900 når den har vært koblet til USB 3.1 og USB 3.0. I tillegg har vi tatt med en eldre 2,5-tommers SSD koblet til USB med en generell SATA til USB 3.0-overgang og til slutt en vanlig 2,5-tommers snurredisk (Western Digital Black) koblet til den samme overgangen.

Som vi da kan se er det da virkelig en forskjell mellom USB 3.1 og USB 3.0 når vi snakker ytelse, men den er ikke så stor som du nødvendigvis tror – det hele kommer an på størrelsen på filene og hvor mange de er.

For noen vil det også være aktuelt å bruke den eksterne disken som en arbeidsdisk. Det kan være en løsning hvis du eksempelvis sitter på en bærbar PC med en ganske liten intern SSD og skal redigere en haug med tunge filmklipp.

PCMark 8 Storage 2.0 tester hvor godt disken yter i slike situasjoner, og her har vi da også tatt med en internt tilkoblet Samsung 850 Pro i sammenligningen. Det som er tydelig her er at Sandisk Extreme 900 koblet til USB 3.1 yter tilsvarende en god intern SSD over SATA – men om du kobler Extreme 900 til USB 3.0 i stedet er det faktisk ikke store forskjellen.

Heller ikke en gammel SSD med en rimelig SATA til USB 3.0-overgang er noe stort problem under testene med Photoshop og After Effects, men som vi ser er snurredisker noe du skal holde deg langt unna når det gjelder slikt arbeid.

Noen sliter med en varm SSD :
TEST: En M.2-adapter som virkelig kan senke temperaturen og forhindre dårligere ytelse >>>

SanDisk Extreme 900 960GB
8
Meget bra

SanDisk Extreme 900 960GB

8
Meget bra
sitatStor og sterk ekstern SSD med knallgod ytelse under ideelle forhold.

Fordeler

 • +
  Metallskall
 • +
  Hastighet som avertert
 • +
  USB Type-C
 • +
  USB 3.1 Gen 2
 • +
  USB-ledning til Type-C og -A medfølger
 • +
  Solid

Ting å tenke på

 • Litt stor og tung
 • Krever 10 watt (på papiret)
 • Kun kryptering av enkelte filer og mapper
annonse