Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia C5

Design og brukervennlighet

Du behøver ikke lenger bla opp drøssevis av tusenlapper for å få en smarttelefon, og Nokias nye smarttelefon, C5, bekrefter dette med sin pris på 1300 kroner.

C5 er en aldri så liten ulv i fåreklær. Ved første øyskast kan den, med sine "enorme" taster og simple utseende, lett tas for å være en av de billigste telefonene på markedet. Slik er det altså ikke.

C5 er en fullblods smarttelefon med Symbian S60 som menysystem. Hva dette innebærer kommer vi tilbake til.

Formen på C5 er som nevnt veldig nøytral. Kantene er avrundet, tastene er så stereotypisk designet som du kan få de, og menytastene gjør lite ut av seg.

Ser du imidlertid litt nærmere, får du øye på de to tastene som avslører at vi har med en smarttelefon å gjøre: De to tynne, avlange tastene på hver side av den femveis navigasjonstasten. Disse fungerer som henholdsvis snarveien til hovedmenyen og til å viske ut når du skriver.

Talltastene til C5 er kort oppsummert veldig store. Her skal det virkelig godt gjøres å bomme når du skriver, uansett som du er en nybegynner på 70 år eller godt vant SMS-fantom på 14.

Ikke bare er tastene store, de er også helt fantastiske å skrive med. Ikke bråker de nevneverdig mye heller.

Vanskelig visketast

I motsetning til de store talltastene, er som nevnt "smart"-tastene bittesmå. Så små er de, at det er altfor lett å treffe den røde tasten når du skal viske ut noe i for eksempel en SMS.

Bortsett fra at viske-tasten er bittelitt opphevet, er det nemlig lite som skiller de fra hverandre. Treffer du den røde tasten i stedet, forsvinner skjermbildet du er inne i, og plutselig er du tilbake i ventemodus.

Med unntak av en metallinje langs hele telefonen, er C5 laget i matt plastikk. Det gir den heldigvis ikke en så billig følelse som man kanskje kunne frykte. Telefonen ser ut til å være godt skrudd sammen, og den knirker ikke. Vårt eksemplar har imidlertid en liten glippe mellom metallinjen og baksiden av telefonen.

Om dette kun gjelder vårt eksemplar vites ikke. Du vil uansett ikke se det med mindre du ser etter. Problemet med en slik glippe er at støv og smuss raskere kan komme seg inn i telefonens indre.

C5 har kun to snarveistaster, nemlig til å styre volumet opp og ned under samtaler. Der du vanligvis finner snarveistasten til kameraet på telefoner med klassisk utseende, sitter inngangen til minnekortet hos C5.

Fin skjerm

Skjermen til C5 er 2,2 tommer stor og både lyssterk og klar. Denne er det ikke noe problem å både se bilder og videosnutter på.

Menyene er som nevnt tidligere, Symbian S60 versjon tre. Dette betyr at telefonen kan kjøre flere programmer samtidig. Du kan for eksempel la en lynmeldingsklient kjøre i bakgrunnen mens du skriver SMS eller spiller spill.

Les også: Kom i gang med S60 »

Hvilemodusen består av en egen verktøylinje med snarveier du selv velger. Her er det plass til fem snarveier. Sammen med snarveiene de fysiske tastene tilbyr, har du nok alternativer til at du i praksis får gjort det meste du trenger uten å gå inn i menyene.

Vil du imidlertid ha en helt enkel hvilemodus, kan du fjerne verktøylinjen via utseendeinstillingene.

Kjapp

C5 er en skikkelig kjapping, og reagerer spontant på hvert eneste tastetrykk. Er du glad i å skrive SMS, vil nok heller ikke telefonen skuffe deg.

Med i pakken får du:

  • Telefon med batteri
  • Lader
  • Håndfrisett
  • Datakabel
  • Bruksanvisning
  • 2 GB minnekort

Teknologi og funksjoner

Med tanke på at C5 koster 1300 kroner, kan vi på ingen måte la oss skuffe når det kommer til teknologi og muligheter.

Telefonen har super-3G som raskeste surfeteknologi og støtte for alle fire GSM-frekvenser. Vil du overføre filer lokalt, kan du velge mellom Bluetooth og USB.

C5 har et internminne på 50 MB, hvilket tilsvarer rundt ti musikkfiler av god kvalitet. Dette er ikke all verden. Dette har heldigvis Nokia tenkt på, og lagt ved et minnekort på 2 GB i esken.

Vil du sende og motta e-post med C5, er dette i mange tilfeller veldig enkelt. Når du setter opp epost-kontoen, er telefonen selv i stand til å hente ned alle nødvendige data hvis du bruker enten Yahoo mail, Gmail eller Hotmail. Her er det bare å fylle inn brukernavn og passord, og så ordner telefonen resten.

Har du e-post via en Exchange-løsning eller bruker en annen epost-tilbyder enn de tre nevnte, må du fylle inn alle opplysningene selv.

Les også: Slik får du e-post på mobilen »

Halvgrei nettleser

Nettleseren til C5 fungerer helt greit, men kan likevel gjøre surfing på vanlige nettsider til en uoversiktlig opplevelse. Du har nemlig få muligheter til å få en fullgod oversikt over siden du er inne på.

Det eneste alternativet heter "sideoversikt", og gir deg en miniatyr av siden du er på. Dessverre er denne funksjonen såpass effektiv at det meste blir for smått til at du kan se eventuell tekt. Vet du imidlertid akkurat hvor på en nettside du vil være, er sideoversikten nyttig for navigering.

Er du en ivrig surfer, anefaler vi at du tar en nærmere titt på Operas nettleser for S60-telefoner, Opera Mobile.

Ok taletid

Vi er stort stort sett fornøyde med batteritiden til C5. Ved lite til moderat bruk må du lade mobilen omtrent hver tredje dag. Slår du av 3G-funksjonen, kan du legge på minst én dag ekstra før batteriet blir tomt.

Lyden i C5 ved samtale har vi ingenting å si på. Den er klar og tydelig i begge retninger.

Multimedia

Det er i hovedsak to ting som er viktig om du vil bruke mobilen din som musikkspiller: Lyden og lagringsplassen.

Den interne lagringskapasiteten til C5 er som nevnt på 50 MB. Hadde den endt med disse 50 MB-ene, hadde C5 dugd som musikkspiller for de færreste. Heldigvis ender det ikke der, for telefonen har både støtte for minnekort og et 2 GB minnekort med i pakken.

Vil du ha enda mer plass til musikken din (og andre filer), finner du enkelt de billigste minnekortene i prisguiden vår.

Musikkspilleren er enkel og oversiktlig, og lar deg sortere musikken etter de etter hvert så standard valgene: Artist, album og sjanger. Telefonen har også en innebygget lydutjevner slik at du for eksempel kan tillegge lyden mer bass om du ønsker. Du kan også lage egne spillelister.

Les også: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller »

Laber høyttaler

Spiller du av musikken rett fra telefonens egne høyttalere, får du ikke akkurat den beste lydopplevelsen. Lyden er tynn og skarp, slik den ofte er hos billigere telefoner.

Bedre blir det strengt tatt ikke når du plugger i det medfølgende håndfrisettet. Musikken høres ut som et gammelt støvete opptak, ullent og "fjernt".

Putter du derimot inn et bedre hodesett, som for eksempel Koss Porta pro, blir opplevelsen en helt annen. Bortsett fra at lyden fortsatt virker en anelse ullen, kan du fint bruke C5 som en fullverdig musikkspiller.

Det følger med to spill på C5; Brain challenge og Bounce tales. Vil du ha flere, kan du skaffe det via programvarebutikken til Nokia, Ovi, eller andre steder på nettet.

Godt kamera - på lyse dager

Til å være i sin prisklasse, tar C5 meget gode bilder. I godt dagslys blir de skarpe og fine. Fargegjengivelsen er også upåklagelig.

Kameraets svakheter kommer imidlertid frem med en gang solen ikke skinner eller lysforholdene på andre måter ikke er optimale. Da blir bildene noe blasse.

Som bildet øverst til venstre viser, er C5 definitivt ikke noe å skrive hjem om når det kommer til nærbilder.

(Til venstre: Bilde tatt med Nokia C5. Til høyre: Bilde tatt med Nokia 6760 Slide.)

Som grafen under viser, er evnen til å fange opp detaljer i bildene hos C5 bedre enn på mange av telefonene i omtrent samme prisklasse.

Konklusjon

Nokia C5 er en av de billigste smarttelefonene du får kjøpt per dags dato, og koster 1300 kroner uten abonnement.

Telefonen har et nokså anonymt utseende, og kan ved første øyekast tas for å være en mye enklere telefon. To små taster mellom menytastene avslører imidlertid telefonens sanne identitet. Disse tastene finner du nemlig kun på smarttelefoner fra Nokia.

Usmarte smart-taster

Dessverre er også disse tastene et av ankepunktene mot C5. Tastene, som leder deg til henholdsvis hovedmenyen og bakover et hakk når du skriver, er så små at det er altfor enkelt å treffe tastene rundt i samme slengen.

Talltastene på C5, er det derimot ingenting negativt å si om. Disse er så store at ingen burde ha problemer med å treffe "den rette". De er for øvrig også særdeles gode å trykke på, og kan virkelig anbefales dersom du er SMS-frik.

Skjermen er 2,2 tommer stor, og fungerer godt til både å vise filmsnutter og se på bilder.

Menyene er av typen S60. Dette betyr blant annet at du kan kjøre flere programmer samtidig. Du kan for eksempel chatte med andre via en lynmeldingstjeneste samtidig som du surfer rundt på nettet.

Apropos surfing, kan vi nevne at telefonen har støtte for super-3G og alle teknologier under dette nivået. Det gir deg bredbåndshastigheter i alle sentrale områder i landet, og brukbar hastighet de aller fleste andre steder på berget.

Wi-fi for oppkobling mot trådløse soner, finnes imidlertid ikke.

Kjapping

Telefonen selv er også kjapp i svingene, og reagerer spontant på tastetrykk. Dette er for øvrig enda en god egenskap om du er glad i å skrive mange SMS-er. Du bør imidlertid ikke se bort i fra at C5, som de aller fleste andre smarttelefoner, blir noe tregere i vendingene jo mer du fyller telefonen med meldinger, bilder og annen data.

Internminnet til C5 er på 50 MB. I tillegg følger det med et minnekort på 2 GB i pakken. I samme slengen tar vi med at telefonen fungerer godt som musikkspiller, i hvertfall om du ikke er særdeles kresen på lyden. Du kan nemlig plugge inn ditt eget hodesett i telefonen, og få nok så respektabel lyd. Minnekortet og støtten for vanlige hodesett gjør til sammen at C5 fint kan erstatte musikkspilleren din.

Vil du høre på radio, kan du også det. C5 har nemlig en innebygget FM-radio.

Godkjent talekvalitet

Vil du høre hva venner, slekt og andre kotakter sier, er heller ikke dette noe problem med C5. Lydkvaliteten ved samtale er det nemlig ingenting å si på.

Når det kommer til batteritid, bør du regne med å lade mobilen rundt hver tredje eller fjerde dag.

Telefonens 3,2 megapikslers kamera tar overraskende gode bilder. I dagslys er både skarpheten og fargegjengivelsen upåklagelig telefonens pris tatt i betraktning. Men skulle mørket senke seg, vil kameraet fort prøve å kompensere for mørket ved å gjøre de lysere. Resultatet er at de fort blir nokså blasse.

Alt i alt er det rett og slett veldig lite negativt å si om C5. For under 1500 kroner får du en smarttelefon som er genial på SMS, rask i avtrekkeren, god å snakke med og ålreit å høre på musikk med. Bildene du tar i ok lys blir faktisk heller ikke ille, og bedre enn flere dyrere telefoner presterer.

Alternativene

Det finnes likevel alternativer til Nokia C5. Ett av dem er selskapets egen 6760 Slide. Denne har fullt qwerty-tastatur og fokus på kommunikasjon. Sony Ericsson har også noen alternativer, blant andre miljømobilen Naite. Dette er ikke en smarttelefon, men den har visse funksjoner du kan kjøre samtidig som du bruker telefonen til andre ting. I tillegg er den veldig god på SMS.

annonse