Tek.no

Test AirMax 4GW

Endelig ble det fart på hyttenettet

Denne boksen er ekstern antenne, modem og Wi-Fi-ruter med to simkort.

Espen Irwing Swang, Tek.no
Espen Irwing Swang
21 Nov 2015 08:00

Har du tregt og ustabilt mobilt nettverk på hytta? Da er det mulig denne artikkelen vil glede deg. Vi fikk i alle fall fart på hyttenettet ved hjelp AirMax 4GW.

AirMax 4GW er et ganske spesielt produkt, og vi må innrømme at vi ikke en gang visste at det fantes noe slikt før importøren spurte om dette var noe vi ville teste. Siden vi nå en gang driver med testing av trådløsprodukter var vi selvsagt nysgjerrige på nykommeren, og takket ja.

Alt i en pakke

Under et deksel finner du porter for to simkort, og to punkter for tilkobling av ekstern antenne (de sorte kablene). Den grå kabelen går til strømforsyningen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

AirMax er kort fortalt en ekstern mobilantenne med innebygget 4G-modem, Wi-Fi-aksesspunkt og to simkort. Fra antennen går det en lang nettverkskabel som du kobler til en strømforsyning.

Strømforsyningen har en egen LAN-utgang, så du kan koble PC-en din til antennen via en medfølgende nettverkskabel. I tillegg kan du selvsagt koble deg til Internett over Wi-Fi.

Vi satte inn to simkort i «antennen», og koblet den til strømforsyningen. Deretter startet vi en PC, og skrev inn IP-adressen til ruteren. Det førte oss til et web-grensesnitt der vi kunne logge oss inn på ruteren for videre administrasjon.

Det første vi måtte gjøre var å låse opp SIM-kortene ved å legge inn deres respektive PIN-koder. Så satte vi passord på Wi-Fi, og så over innstillingene for mobilt Internett. Kort tid etter var vi på nett.

Modemet forsynes med strøm via en nettverkskabel. Til strømforsyningen kan du koble annet kablet utstyr, for eksempel en PC, et trådløst aksesspunkt eller en switch. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Boret hull i veggen

Når dette var gjort monterte vi antennen over takhøyde på hytta, og trakk kabelen gjennom veggen til en strømforsyning inne. Siden det er en kabel med nettverksplugg i enden, boret vi et relativt stort hull (ca. 15 millimeter) gjennom veggen. Vi koblet til strømmen, og målte signalstyrken i mobilnettet.

For å få optimal dekning hadde vi i forkant gått rundt hytta med måleutstyr. Det viste oss at vi hadde kontakt med tre basestasjoner. To av disse lå halvannen kilometer fra hytta, mens den tredje lå atskillig lenger unna. Vi valgte å rette antennen mot den av basestasjonene som vi målte sterkest signal fra, og logget oss inn på ruteren igjen for å lese av antennesignalet.

Har du ikke nett i det hele tatt? Slik får du mobilnett i ødemarka

Justeringer måtte til

Etter noen runder med finjustering viste måleren 60 prosent i Telenors 4G-nett. Det var litt under det vi hadde håpet på. Neste spørsmål var om Wi-Fi-nettet ga tilstrekkelig signal inne i hytta. Antennen/Wi-Fi-ruteren stod tross alt utendørs, mens vi ville ha Internett over Wi-Fi inne.

Jo,da – vi kom på nett. Men farten var fremdeles ikke imponerende. Vi målte omtrent 10 Mbps, til tross for at antennen var høyt plassert. Wi-Fi-signalet innendørs var heller ikke imponerende, og enkelte steder i hytta var tilkoblingen ustabil.

Vi kontaktet importøren, som kunne melde tilbake at effekten på Wi-Fi-senderen var skrudd ned som standardinnstilling. Etter en ny runde med leting i brukergrensesnittet på ruteren, fant vi et sted hvor vi kunne sette utgangseffekten opp fra 25 til 100 prosent. Det ga betydelig bedre innendørsdekning.

Men det hadde selvsagt ikke noe innvirkning på signalstyrken mellom antennen og basestasjonen.

Denne eksterne antennen satte ekstra fart på surfeopplevelsen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Ekstern antenne med bedre forsterkning

Antennen har også to kontakter for tilkobling av ekstern antenne. Vi forsøkte derfor med en retningsstyrt ekstern antenne, for å se om dette kunne hjelpe. det gjorde det. Antennesignalet gikk opp fra under 60 prosent, til mellom 80 og 90 prosent.

Det ga også atskillig bedre hastighet på de tilkoblede apparatene inne i hytta. Samtidig kunne vi flytte ruteren inn, og dermed ble også innendørsdekningen med Wi-Fi bedre.

Men hvorfor er det to simkort i AirMax 4GW?

Sikkerhet ved utfall i nettet

Du kan ikke øke båndbredden ved å bruke de to simkortene samtidig. Om du har tømt datakvoten på det ene slik at hastigheten går ned, så blir du ikke automatisk koblet over på det andre kortet. Det er heller ingen automatikk som styrer AirMax 4GW slik at den alltid velger det nettet som har best dekning. Det er først når det prioriterte nettet faller ut, at du kobles over på det andre. Det betyr at simkort nummer to er en ren backup-løsning ved totalt utfall. For de fleste vil det antakelig holde lenge å sette ett kort i modemet.

Du kan gjøre mange justeringer for å tilpasse AirMax 4GW til dine behov. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

AirMax 4GW er en løsning som kanskje har mest for seg for de som vil sette opp et trådløst nett utendørs, for eksempel for å kunne koble opp trådløse IP-kameraer og annet overvåkningsutstyr på steder der det ikke er tilgang til fast bredbånd. Men muligheten for å montere antennen på et høyt punkt gjør den også egnet som hyttemodem på steder der dekningen er dårlig.

En utendørs antenne koblet til et modem inne gjør samme nytte, bortsett fra at du da vil måtte kjøpe en ekstra enhet, og må klare deg uten sikkerheten du får ved å kunne veksle mellom mobilnettene.

Vi fikk i alle fall opp hastigheten i Telenors nett til omtrent 35 Mbps, mot rundt 10 Mbps med et vanlig 4G-modem plassert på hytteloftet.

Mange muligheter

AirMax 4GW koster like under 5000 kroner på Wifiplanet.eu, og om du trenger Wi-Fi utendørs, eller som oss, på en hytte, er dette slett ingen upris. Fordelen er at du får ekstern antenne og 4G-modem med to simkort i en og samme enhet.

En ulempe er at du må lete en del i brukergrensesnittet for å finne frem til de ulike innstillingene du ønsker å gjøre noe med. Vi brukte litt tid på å sette oss inn i hvordan disse menyene er bygget opp, men når det er gjort byr modemet på svært mange muligheter.

Om vi savner noe, er det en mulighet for å tvinge modemet til å bruke 3G der det er 4G-dekning. Flere steder vil 3G faktisk gi høyere hastighet enn 4G. Modemet støtter heller ikke 4G+ (LTE Advanced). I tillegg hadde det vært fint om modemet rutet trafikken til det nettverket som til enhver tid ga den raskeste forbindelsen.

Er du klar for «the Internet of things»?
Her er ruteren som styrer dingsene i hjemmet ditt >>

AirLive AirMax 4GW
7
Bra

AirLive AirMax 4GW

sitat"En proffløsning som nå er blitt såpass rimelig at flere kan ha glede av den."
 • Krysse av
  Alt i ett-løsning
 • Krysse av
  Gir god utendørs/innendørs Wi-Fi-dekning
 • Krysse av
  Bytter automatisk mobilnett ved utfall
 • Krysse av
  Stabil
 • Krysse av
  Kan seriekobles for utvidet rekkevidde utendørs
 • Bytt
  Litt kronglete oppsett
 • Bytt
  Kan ikke prioritere 3G over 4G
 • Bytt
  Støtter ikke LTE-A
 • Bytt
  Ikke støtte for 5 GHz Wi-Fi
Les også
Er Netgear AirCard 790 den råeste ruteren for mobilt bredbånd?
Les også
Her er Googles nye ruter
Les også
Denne Wi-Fi-ruteren kan styre dingsene i hjemmet ditt
Les også
Huawei B890: Denne gir deg bedre mobildekning og lynraskt internett
Les også
ZyXEL WAH7130 4G-ruter: En svært anvendelig 4G-ruter
annonse

Les også