Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Qpad MK-80 Pro Gaming Mechanical Keyboard

Introduksjon

Svenske Qpad har har slått seg opp ved å tilby store og gode musmatter, i hovedsak rettet mot spillere og andre entusiaster. Men de har også såvidt beveget seg ut på det mer tekniske maskinvaremarkedet, og i fjor ga vi en anbefaling til deres første spillmus: Qpad 5k.

Nå følger de opp med tastaturet MK-80, eller Qpad MK-80 Pro Gaming Mechanical Keyboard, dersom vi tar med hele sulamitten.

Med Qpads ry som entusiastmerke for gamere er førsteinntrykket at noe mangler på deres nyvinning. Ser vi på taster og layout er nemlig ikke MK-80 verken ny eller spesielt spennende. Det gir oss heller en retro-følelse som leder tankene til de klassiske Key Tronic-tastaturene, for dere som er gamle nok til å huske disse.

Qpad MK-80 er altså ei klassisk tastefjøl i fullprofil med felles skandinavisk layout. Det har verken makroer, ekstraknapper eller LCD-skjerm, mens minst ett av disse elementene er å forvente på dedikerte spilltastaturer.

Men joda. MK-80 har naturligvis sine spesielle funksjoner, noe vi skal ta for oss på de neste sidene.

Takk til Qpad som sendte oss produktet til test.

Installasjon

Skal vi være helt ærlige og nøyaktige er det faktisk ingenting å installere med Qpad MK-80. Som vi nevnte på forrige side er ikke dette tastaturet utstyrt med ekstataster, så du klarer deg derfor helt uten spesielle drivere eller programvare som lar deg sette opp automatiske tastekombinasjoner – altså makroer.

Men når det er sagt har altså MK-80 noe ekstra for seg, og det første tegnet på det merker du under tilkoblingen til datamaskinen din. Ledningen er nemlig så tykk og solid at du kan kvele motstanderne dine med den dersom dine ferdigheter i e-sport ikke helt strekker til. Det er fordi den også frakter lyd og USB-data til og fra tastaturet.

To USB-porter, lydkontakter og en skikkelig solid ledning.

Det vil si at du kan koble headsettet til tastaturet i stedet for til datamaskinen din dersom ledningen er for kort. Men vi satte egentlig mest pris på å få to nye USB-porter på ganske nøyaktig en armlengdes avstand.

Du må altså koble til fire kontakter – PS/2, lyd inn, lyd ut og USB – dersom du skal ha all funksjonalitet på plass. Det følger også med en PS/2 til USB-adapter slik at du kan koble tastaturet til USB i stedet.

USB, PS/2 og lyd i begge retninger.

Men hvis du er en ivrig spiller vil du nok helst bruke PS/2-porten for unngå eventuelle ghosting-problemer. Mange vanlige tastaturer sliter nemlig når mange taster trykkes inn samtidig, slik at du for eksempel ikke kan gå sidelengs fremover, dukke og lade våpenet. MK-80 skal i følge dokumentasjonen klare "uendelig" med samtidige tastetrykk (rollover) ved bruk av PS/2-porten. Med USB er du begrenset til seks samtidige taster, selv om dette også trolig vil holde for noen.

Tilleggsutstyr

Med i esken følger det også med fire oransje tastehetter og et verktøy som gjør det enkelt å skifte disse. Poenget er at du skal kunne sette litt ekstra farge på tastaturet, ved for eksempel å bytte disse med w, a, s og d eller andre taster.

Det lille verktøyet gjør det til en lek å bytte om på tastehettene.

Dersom du ikke helt ser behovet for spesielle tastehetter er i det minste verktøyet kjekt å ha hvis du trenger å få løsnet noen av dem for rengjøring.

Til slutt følger det også med en håndleddstøtte i samme stil og overflate som resten av tastaturet, som da kan festes til MK-80 dersom du ønsker dette. Vår støtte var ikke helt plan, noe som gjorde at den stod litt opp fra bordplaten midt på. Det var dog ikke merkbart i den praktiske bruken.

Håndleddstøttens festeanordning kunne vært bedre.

Nei, det kjipe med håndleddstøtten er festeandordningen i form av fire utstående plastpinner. Vi opplevde at støtten var kronglete og hard å både feste og få av igjen. Spesielt på det siste punktet angret vi i ettertid på at vi ikke fant fram en tang eller annet egnet verktøy, ettersom den ene pinnen fant det for godt å knekke under operasjonen. For potensielle eiere av MK-80 anbefaler vi derfor forsiktighet.

I bruk

Qpad MK-80 har som vi nevnte innledningsvis en ren og retro stil. Tastaturet er i sort, matt plast, der oversiden har en overflate som nesten føles gummiert. Det virker enkelt uten å se billig ut, og det inntrykket forsterkes når du plukker det opp – det er tungt (1,1 kilo) og gir en følelse av kvalitet.

Lite spennende å se på undersiden. To føtter for å heve vinkelen, pluss et par gummistriper og festehull for håndleddstøtten nederst.

Vi har hittil ikke fremstilt MK-80 som et tastatur med det helt store. Men det har med at vi ennå ikke har kommet til tastene, og det på det punktet det skiller seg klart fra den gemene hop. Der du på de fleste andre tastaturer kun merker at en gitt tast trykkes inn, gir MK-80 en langt bedre respons. For fingrene er hvert tastetrykk en to-trinns operasjon der du først har omtrent 2 mm svikt, motstand i et trykkpunkt som "slipper", og deretter ytterligere et par millimeter til tasten er trykket helt inn.

Det som gjør at MK-80 oppfører seg akkurat slik, og for øvrig gjør at det koster mer enn de fleste andre tastaturer, er at hver enkelt tast har en mekanisk bryter fra Cherry – Cherry MX Blue. Denne typen finner vi på flere slike mekaniske tastaturer. Disse bryterne er konstruert for å takle 50 millioner tastettrykk hver, noe vi for ordens skyld nevner vi ikke hadde anledning til å teste ut.

Selve tastetrykket registreres i det trykkpunktet gir etter, noe som betyr at du ikke trenger kjøre tastene helt ned under skrivingen.

Mekanisk bryter Cherry MX Blue. Og en blå LED.

Bryterne med sin to-trinns aksjon gir MK-80 gir en litt spesiell og luksuriøs følelse ved skriving – bokstavelig talt en "fingerspitzengefühl" som du ikke får på enkle lavprofilstastaturer. Det gir enkelt forklart en svak men merkbar ekstra respons til fingrene, noe som gjør at mange finner det mer behagelig å skrive på slike mekaniske tastaturer.

Men for all del – det er ikke noe mer magisk ved tastene enn at de gir deg en litt bedre tilbakemelding og spenstig følelse under bruk. Under spilling løper du ikke fortere, dukker ikke raskere og hopper ikke høyere. Du kan ganske enkelt ikke kjøpe MK-80 og forvente å plutselig pwn n00bs.

Støyer litt

Når trykkpunktet gir etter er det forresten ikke bare i fingrene du merker det. Bryterne som brukes gir et tydelig klikk, og når dette kombineres med den generelle klapringen fra tastaturet lager det en distinkt – og ikke akkurat lav – lyd. Faktisk er det ikke uriktig å si at det bråker litt ved iherdig skriving, men det er tastestøy som til gjengjeld høres ut som en million kroner.

Men det å heve seg over kollegene med god tastestøy har også sine ulemper. Det ene er muligheten for at en hardtskrivende kollega skal bli irritert og bytter til noe tilsvarende. Høy tastaturklapring er nemlig mest gøy når du lager den selv. Det andre er at sjefen faktisk kan høre om du jobber hardt eller ikke.

Fn-tast og baklys

Qpad MK-80 har en eneste tast som ikke er standard: Fn-tasten, som vi normalt sett kun finner på bærbare. På dette tastaturet har den tatt plassen som normalt sett er okkupert av høyre Windows-tast.

De venlige tastene kan skiftes ut med de fire oransje tastehettene.

Fn-tasten lar deg gjøre to ting når du holder den nedtrykt. Det ene er å bruke F1 - F6 for å styre lydstyrke og vanlig medieavspilling. Det andre er å la deg se lyset.

Ett sted der MK-80 følger andre spilltastaturer er nemlig i form av baklys. Hver enkelt tast er utstyrt med en blå LED, som du naturligvis kan holde avslått. Men dersom du skulle føle deg ensom i natten har du fire trinn med forskjellig lysstyrke. De to sterkeste er mer enn sterke nok også for bruk i dagslys og har for øvrig ganske lik intensitet, så i praksis er det mer i retning av tre trinn.

Det er verd å merke seg at baklyset suger strøm fra USB-portene. Vi kunne bare lade vår iPod så lenge vi holdt oss til laveste lysstyrke.

Oppsummering og konklusjon

Oppsummering

Qpad MK-80 Pro Gaming Mechanical Keyboard er et stilrent og ved første øyekast enkelt tastatur. Men det har en solid utførelse og noen overraskelser på lur. Integrerte lydporter og to USB-kontakter gir deg praktiske tilkoblingsmuligheter på en armlengdes avstand, og blått bakgrunnslys hjelper både med stilen og mot mørket.

Med i pakken får du også håndleddstøtte og fire oransje tastehetter som eventuelt kan plasseres på de tastene du ønsker.

Men det som virkelig er greia med MK-80 er tastefølelsen du får av den mekaniske bryterne, en under hver tast. Disse har et sviktende trykkpunkt midtveis i nedpresset, noe som gir fingrene ekstra respons på hvert tastetrykk.

Qpad MK-80 med håndleddstøtten montert og lyset på.

Konklusjon

Vi skal innrømme at vi liker Qpad MK-80. Spørsmålet er om det faktisk er et "gaming-tastatur". Med unntak av anti-ghosting, de fire oransje tastehettene og til dels bakgrunnsbelysningen – gamingtastaturer skal ha lys ser det ut til – er det nemlig lite som gjør dette tastaturet spesielt mye mer egnet for spillere enn andre typer brukere. Taster for makroer er jo helt fraværende på MK-80.

Bryterne Qpad har valgt til MK-80 – Cherry MX Blue – er godt egnet for de som skriver mye. Men det er også kjent at noen får problemer med disse ved raske dobbelttrykk, eksempelsvis ved FPS-spilling. Her er det naturligvis snakk om personlige preferanser, men for et gamingrettet tastatur kan vi jo spørre oss om ikke MX Black (eller MX Brown) hadde vært et bedre valg, ettersom den bryteren gir noe bedre kontroll og raskere tilbakestilling av trykkpunktet. Du får kanskje ikke den tydelige klikke-lyden, men så sitter jo mange gamere med headset uansett. Mer om forskjellene på Cherry MX Blue, Brown og Black kan du lese hos EliteKeyboards.com.

Tidligere i artikkelen har vi dessuten nevnt den kronglete festeanordningen til håndleddstøtten, og en annen detalj som trekker ned totalinntrykket er at er at gummien som er brukt i tastaturets føtter sverter av på pulten.

Men egentlig er vi nokså fornøyd med Qpad MK-80 Pro Gaming Mechanical Keyboard. Det er solid, praktisk og uten for mye dilldall. Ikke minst er det en fryd å skrive på for den som liker klassiske tastaturer. Men med hånden på hjertet ville vi nok heller anbefalt det til en profesjonell skribent enn en profesjonell gamer.

Av alternativer uten mekaniske taster kan du ta en titt på Microsoft SideWinder X4, som også koster godt under halvparten. Ønsker du deg et mekanisk spilltastatur med makrotaster kan Razer BlackWidow kanskje være et alternativ.

+  Mekaniske brytere med fin respons
+  Klassisk tasteoppsett
+  Bakgrunnsbelysning
+  USB- og lydkontakter


-  Støyer noe
-  Mangler makroer
-  Kronglete feste til håndleddstøtten
-  Litt stiv pris

Les også
Qpad MK-85 og MK-50: Identisk bruk  – forskjellig pris
Les også
Få orden på hendene med ergonomisk tastatur
Les også
Tastatur til 5000 kroner
Les også
Qpad 5k
Les også
Tastatur med bakgrunnsbelysning
Les også
Microsoft Arc Keyboard
Les også
Microsoft Sidewinder X4
Mer om
annonse