Denne Snapchat-utfordreren vil la andre være deg
Teknologiverdenen har enorme forventninger til Beme. Vi har testet for å se om den lever opp til hypen.
Norge har omfavnet SnapChat med stor kjærlighet. Brukertall viser at bilde- og videodelingstjenesten har hatt enorm vekst, og norske bedrifter konkurrerer om å være best på Snapchat. Nå ligger det som omtales som Snapchats nyeste og største konkurrent rykende fersk i AppStore. Teknologiverden har enorme forventinger til Beme, og vi har fått en eksklusiv forsmak på hva vi har i vente.
Helt ny måte å dele på
I motsetning til Snapchat, eller andre andre former for deling på sosiale medier, skal du i Beme ikke peke mobilen på noe og filme det.
Hele konseptet er å la andre mennesker oppleve akkurat det du opplever, rått og uredigert.
Du skal la andre være deg – derav navnet Beme (be me). Av en eller annen grunn uttales navnet på applikasjonen som «beam».
Kameraet aktiveres når du holder mobilen inntil kroppen din, eller på en annen måte dekker til nærhetssensoren på toppen av telefonen. Du kan for eksempel også dekke den med fingeren, eller legge mobilen mot veggen hvis du ønsker å ta en selfie. Beme er dermed langt mindre selfie-vennlig enn Snapchat.
Får ikke se hva du deler
Når du dekker sensoren går skjermen i svart, og opptaket starter automatisk. Etter fire sekunder gir telefonen fra seg en lyd, og videoen din er delt med omverdenen, uten at du får se hva du nettopp har tatt opp. Du får heller ikke mulighet til å angre. Alt i Beme skjer i blokker av video på fire sekunder av gangen, og du kan dele så mange fire-sekundere du vil.
"At du selv ikke får se hva du deler er hele visjonen bak denne appen"
At du selv ikke får se hva du deler er hele visjonen bak denne appen. De to viktigste personene bak Beme er tidigere Tumblr-leder Matt Hacker og den svært populære videomakeren Casey Neistat. Sistnevnte så seg lei på redigerte og perfeksjonerte blinkskudd fra folks liv, og bestemte seg for å lage en app der du ikke kan pynte på videosnuttene, eller ta opptaket på nytt.
Se reaksjoner «live»
Det å se hvem som har delt en video, og spille av disse skjer i et grensesnitt som minner mye om Snapchat. Brukernavnene på venner og andre personer i nærheten dukker opp i en liste, og trykker og holder fingeren nede for å spille av. Slipper du fingeren underveis får du vite at du «aldri får se dette igjen».
Der Beme skiller seg fra Snapchat er at du kan se hvordan vennene dine eller andre reagerer når de ser videoene dine. Dette var også et av Neistats viktigste argumenter for å lage en utfordrer til Snapchat. Han ønsket å se ansiktsuttrykkene til de som så videoene hans. Dine reaksjoner deles heldigvis ikke automatisk. Når du holder fingeren på skjermen for å se video, kan du røre lett på fingeren, og dermed aktiveres kameraet på fremsiden av telefonen. Trykker du på bildet av ditt eget ansikt deler du et stillbilde med avsenderen av videoen. Funksjonen er smart og nyskapende. Når jeg venter tilbake til Snapchat, savner jeg mulighetene til å dele og se reaksjoner på denne direkte måten.
Ikke overbevist
Appen har, som nevnt, enorme forventinger knyttet til seg, og mange har kastet seg over den primært i USA. Ifølge Techcrunch ble det sendt over en million små videosnutter gjennom Beme i løpet av appens første åtte dager. Vi vet derimot ikke noe om hvor mange brukere de har til nå.
"Jeg er ikke overbevist etter en uke med intensiv testing"
Selv om appen har enkelte finesser, er jeg ikke overbevist etter en uke med intensiv testing. Det å føre mobilen inntil kroppen, for så å filme «i blinde» før videoen automatisk er delt føles merkelig, og litt skremmende. Fire sekunder er også veldig kort tid. Videosnutter fra en konsert er for eksempel helt ubrukelige til annet enn å få et veldig kort glimt av mennesker foran en scene. Jeg har til gode å se en skikkelig god snutt på fire sekunder i Beme.
Der appen scorer godt i mine øyne er at du kan dele en opplevelse uten å stirre inn i telefonen. Du slipper å gå glipp av favorittsangen din på en konsert, selv om du vil dele opplevelsen men vennene dine. Det er også deilig befriende å slippe å tenke på filter, tekst eller redigering.
Appen er tilgjengelig i AppStore, og du kan reservere brukernavnet ditt nå, selv om selve videodelingen ikke er åpen for allmenheten riktig ennå.
Foreløpig finnes appen bare til iPhone, men Casey Neistat opplyser i en YouTube-video at en Android-versjon skal være underveis.
Har du fått med deg de siste ukens app-anbefalinger?
Sjekk alle ukens anbefalte apper på vår samleside »