Tek.no

Test ASRock G10

AsRock G10 kan styre dingsene dine trådløst

Men hva i alle dager gjør denne lille pinnen på toppen?

Kurt Lekanger, Tek.no
Kurt Lekanger
25 Nov 2015 10:00

Den taiwanesiske produsenten ASRock er ikke så veldig godt kjent her i Norge, og de som har hørt om selskapet forbinder det kanskje mest med hovedkort – eller med mini-PCer.

Men ASRock har også andre produkter, blant annet trådløse rutere. På Computex i Taipei i sommer lanserte selskapet en ny trådløs ruter, som de selv hevdet skulle være verdens raskeste ruter. De retter ruteren spesielt mot gamingmarkedet, derav navnet ASRock Gaming Router G10.

I tillegg til at den skal være rask, har ASRock G10 en del spesielle funksjoner vi ikke har sett i noen andre rutere. For det første kommer den med innebygde IR-sendere som lar deg fjernstyre for eksempel TV-en og hjemmekinoanlegget ditt. I tillegg har ruteren en medfølgende HDMI-strømmepinne som også fungerer som en trådløs miniruter du kan ta med på reise.

Hvor god er egentlig ruteren? Vi har satt den på prøve.

Asrock G10. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Spesiell design

ASRock G10 har et litt spesielt design, og den er laget for å stå på høykant. Den vi fikk se på lanseringen i Taipei var knall rød, mens den vi har fått til test er i blank, svart plast. Det ser ganske pent ut – men ruteren er en fingeravtrykksmagnet av de sjeldne.

Det er ingen eksterne antenner på ruteren, uten at det ser ut til å være noe problem – i vår test var nemlig rekkevidden ganske god. Totalt er det åtte interne antenner, fire for mottak og fire for å sende (4x4).

Øverst på ruteren er det hvitt plastfelt som går rundt hjørnet på ruteren, og som lyser i ulike farger avhengig av hva ruteren driver med. Lyser det blått, er alt OK – lyser det gult, har du ikke kontakt med Internett.

På baksiden av ruteren finner du fire gigabit Ethernet-porter, en gigabit WAN-port (for tilkobling til Internett), samt to USB 3.0-porter for tilkobling til ekstern lagring eller til en skriver. Ruteren har nemlig en innebygget printserver, slik at du kan dele skrivere i nettverket.

Dette er en tobånds 802.11ac-ruter, og det er støtte for opptil 1733 Mbps på 5 GHz og 800 Mbps på 2,4 GHz. Med støtte for MU-MIMO (Multi-User, Multiple Input, Multiple Output) kan ruteren sende separate datastrømmer til flere enheter samtidig, omtrent som om hver enhet hadde sin egen dedikerte wifi-ruter. Dermed deles den totale tilgjengelige båndbredden bedre mellom enhetene i huset ditt. Beamforming sørger for å rette wifi-signalet mot tilkoblede enheter, i stedet for å sende signalet like kraftig ut i alle retninger.

Glorete brukergrensesnitt

Slik ser hovedmenyen ut. ASRock er i hvert fall ikke redd for å bruke for mye farger.

Brukergrensesnittet til denne ruteren er noe for seg selv. Det er enkelt og greit å finne frem i – men vi har sjelden sett noe mer glorete enn dette. Her får du en blanding av knallrøde rammer som ser ut som ett aller annet i plast fra den lokale lekebutikken, og grå og gul tekst på svart bakgrunn. Om det er pent eller stygt, får noen andre svare på, men spesielt behagelig for øynene er det neppe for noen.

Første gang du skrur på ruteren blir du tatt gjennom en enkel og grei veiviser som hjelper deg med å koble ruteren til Internett og få satt opp navn og passord på de to trådløse nettverkene (2,4 og 5 GHz).

Oppstartsbildet viser status for nettverket, for eksempel om du er tilkoblet Internett, samt hvor mange enheter som er tilkoblet. Her kan du også skru på funksjoner som foreldrekontroll og gjestenettverk. Du har også en kjekk funksjon for å skru av alle lys på ruteren – praktisk om du har ruteren på et soverom eller annet sted hvor du ikke vil ha en masse blinkende lamper.

Brukergrensesnittet er forholdsvis ryddig og oversiktlig.

Under avansert-valget finner du det meste du har behov for av funksjoner, som for eksempel portvideresending, en brannmurfunksjon med mulighet for å blokkere bestemte enheter, en DDNS-funksjon for å gjøre det mulig å nå ruteren fra utsiden, osv. Du kan også skru ned sendestyrken, noe som kan være aktuelt om du setter opp flere aksesspunkter rundtom i huset – og ikke vil ha for mye overlapp. Wifi kan skrus automatisk av på bestemte tidspunkter på døgnet.

Som nevnt skal ruteren være optimalisert for spilling, og Gaming Boost-funksjonen skal automatisk identifisere Internett-trafikk og allokere mer båndbredde til spill. Under QoS i menyene kan du velge prioritet for de ulike enhetene i nettet. Det fungerer ved at du ser alle de tilkoblede enhetene i en liste, så velger du prioritet fra 1-3 for hver enhet.

En funksjon vi stusset litt over, var Self Healing-funksjonen. Denne gjør at ruteren automatisk restarter på gitte tidspunkter, noe som visstnok skal være for å unngå at ytelsen og stabiliteten i nettverket blir dårligere over tid. Men strengt tatt burde vel nettet forbli stabilt over tid uansett, hvis ikke gjør ruteren en dårlig jobb.

Kan styre dingsene dine

Du kan legge inn kun fem IR-kommandoer.

En av funksjonene ASRock la vekt på da de lanserte G10 på Computex, var IR Blaster-funksjonen som gjør at du kan la ruteren styre for eksempel TV-en, spillkonsollen eller hjemmekinoanlegget ditt. Ruteren har infrarøde sendere foran og bak.

For å bruke IR-blaster-funksjonen laster du først ned en app til mobilen. Denne appen lar deg gjøre endringer i ruteroppsettet, men har også et menyvalg som heter IR Control. Du kan lære ruteren opptil fem IR-kommandoer fra fjernkontrollene dine, for eksempel for å skru av og på TV-en eller justere volumet på forsterkeren. Dette gjøres ved å trykke Learn i appen og så holde fjernkontrollen foran ruteren og trykke på den knappen på fjernkontrollen du vil ruteren skal kopiere.

Dessverre fikk vi aldri denne funksjonen til å fungere, enda vi prøvde med flere forskjellige fjernkontroller. Og selv om vi hadde fått den til å fungere, ville nytteverdien vært svært begrenset. For det første kan du kun lagre fem forskjellige IR-kommandoer, og dermed vil du uansett være avhengig av fjernkontrollene dine for å få gjort noe særlig nyttig. For det andre så må ruteren være plassert slik at de infrarøde signalene rekker frem til komponentene du vil styre. Hvem i alle dager er det som plasserer en trådløs ruter på stuebordet? Vi anbefaler heller at du kjøper en skikkelig universalfjernkontroll, som for eksempel en Logitech Harmony – da kan du faktisk kvitte deg med alle fjernkontrollene. Det kan du ikke med ASRock G10.

Mini-ruter og strømmepinne på kjøpet

Dette er skjermbildet som møter deg når du plugger miniruteren/strømmepinnen i TV-en.

Noe av det særeste med denne ruteren, er at det følger med en liten USB-dongle – kalt ASRock HDMI 2-in-1 Router. Denne sitter festet med magnet i et hull øverst på ruteren, og tanken er at du skal ta med deg denne når du er på reise.

Donglen har en HDMI-port på den ene siden, og en Ethernet-kontakt og en Micro-USB-strømkontakt på den andre. Donglen kan brukes som en strømmepinne til å strømme video, bilder eller musikk til TV-en din, og den er også et trådløst aksesspunkt som gjør om en kablet nettverksforbindelse til et wifi-nettverk. Det er snakk om en 802.11n-ruter som støtter hastigheter opptil 300 Mbps.

Når du har koblet til donglen/miniruteren til TV-en, får du opp SSID og nettverkspassord på TV-skjermen. Etter at du har koblet deg til miniruteren bruker du appen EZ Cast for å sende innhold til TV-skjermen. Mens du er koblet til ruteren vil også Apple AirPlay fungere, slik at du for eksempel kan speile skjermbildet fra iPhone eller iPad til TV-en. Oppløsningen som støttes er 1920 x 1080 punkter.

Kobler du til strøm via MicroUSB, samt en Ethernet-kabel, så kan du dele nettverket via wifi. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Miniruteren og EZCast-appen er kanskje ikke de mest intuitive produktene vi har vært borti, men det fungerte bra når det først var satt opp. Vi prøvde først å bruke miniruteren kun som et trådløst aksesspunkt uten å koble den til en TV – men fant ut at vi var nødt til å koble den til en TV for å finne ut hva wifi-passordet var. Men når du først har fått koblet deg til den, kan du gå til IP-adressen 192.168.203.1 for å endre nettverksinnstillingene og passordet til noe du husker.

Ytelse

Ytelsen til ASRock G10 viste seg å være veldig god. På kort og mellomlang avstand på 5 GHz gikk det virkelig unna, og hastigheten var til og med bedre enn trebåndsruterne vi nylig testet fra Asus, D-Link og Netgear. Det er også som forventet, en tobåndsruter har gjerne litt høyere hastighet på 5 GHz enn trebåndsrutere ved måling av hastighet mellom to enheter – mens trebåndsruterne briljerer når det er veldig mange tilkoblede enheter i nettet. På litt lenger avstand sank hastigheten en del, og ASRock ble slått grundig av Asus RT-AC3200.

Her er noen ytelsesmålinger:

Konklusjon og alternativer

I vår test oppførte ruteren seg ganske så eksemplarisk. Den har greit med funksjoner, selv om den ikke når opp til for eksempel Asus RT-AC3200 – som er en mer avansert ruter med et enda bedre brukergrensesnitt. RT-AC3200 er den beste ruteren vi har testet til nå, men den koster over 3000 kroner, som er en temmelig drøy pris.

Alt i alt er ASRock G10 en helt OK ruter med veldig god ytelse, men vi skulle ønske produsenten hadde jobbet litt mer med brukergrensesnittet. De gjør mye ut av de infrarøde styringsfunksjonene i sin markedsføring, men dette er etter vår mening mest en gimmick – og slik funksjonen er i dag er den ikke spesielt brukbar. En hvilken som helst universalfjernkontroll gjør en mye bedre jobb.

Miniruteren som følger med er imidlertid et ganske nyttig produkt, men hvis vi hadde kjøpt ruteren hadde vi antagelig latt den stå permanent i TV-en for å bruke den som strømmepinne der, enn å ha den i oppbevaringsrommet i ruteren – der den ikke gjør særlig nytte for seg. Vi ser imidlertid at idéen med denne som en miniruter og strømmepinne du tar med deg, er god.

ASRock G10 koster mellom 2500 og 2800 kroner, og det er en OK pris hvis du har bruk for strømmepinnen. Ser vi bort fra strømmepinnen, er det andre rutere som er bedre kjøp. Du får for eksempel trebåndsruteren Netgear Nighthawk X6 til rundt 2200 kroner. Billigere og enda bedre, vil vi påstå. Eller gå for en annen tobåndsruter, Asus RT-AC87u, en råtass av en ruter som nå fås kjøpt til under 2000 kroner i enkelte nettbutikker.

En av disse er aller best:
Vi har satt de tre råeste trådløse ruterne opp mot hverandre »

ASRock Gaming Router G10
6
Helt greit

ASRock Gaming Router G10

sitat"ASRock G10 har topp ytelse, men IR-funksjonene er en unyttig gimmick"
 • Krysse av
  Svært rask
 • Krysse av
  Forholdsvis enkel i bruk
 • Krysse av
  Nyttig miniruter/strømmepinne
 • Krysse av
  Lite plasskrevende pga. interne antenner
 • Bytt
  Håpløs IR-funksjon
 • Bytt
  Brukergrensesnittet kunne vært bedre
Les også
Netgear Nighthawk X8 (R8500): Dette er utfordreren til Asus' toppmodell
Les også
Er Netgear AirCard 790 den råeste ruteren for mobilt bredbånd?
Les også
Vi har satt de tre råeste trådløse ruterne opp mot hverandre
Les også
MK903V: Denne lille dingsen gjør TV-en din smart
Les også
ASRock Beebox N3000-NUC: Første mini-PC med USB Type-C
Les også
Asus RT-AC87U: Her er Asus' nye verstingmodell
annonse

Les også