Til hovedinnhold

Vi tester Get box HD PVR

Vi tester Get box HD PVR

Testresultater

Kan henges på vegg. Krystallklar HD. Oversiktlig, 7-dagers EPG. Kanal- og programsortering, fin favorittliste og serieopptak. Forståelige, norske begreper. Fjernkontroll styrer TV. Bestillingsfilm og fjernstyrte opptak kommer.
Høy merkostnad for HD med begrenset programutvalg. Treghet i noen menyer. Mangler foreløpig tekst-TV. Fjernkontroll vanskelig å lese i halvmørke.0

For et par år siden la Get ned mye arbeid i å lage og markedsføre en god, norsk PVR.
Det ble en suksess. Det tidligere så trauste kabel-TV-selskapet fikk høy profil og fornøyde kunder. Teknofil konkluderte med at Get box PVR var den beste PVR-en, da vi testet den i mars 2007.
Nå har Get har fulgt samme oppskrift for oppfølgeren Get box HD PVR. Det kostbare utviklingsarbeidet har båret frukter.
Superlativene står i kø, selv om boksen har noen barnesykdommer.
HD koster ekstra
Mens konkurrentenes HD-PVR-ene må kjøpes til 3000 kroner, må Get box HD PVR leies for ca 1200 kroner i året, pluss 299 kroner i etablering. Gammel Get box PVR kan byttes inn.
HD-kanalene Silver HD, Discovery HD, Voom HD og Luxe TV HD koster ca 1200 kr i året.
Vanlig abonnement på kanalpakken Start med avgifter koster i tillegg ca 1700 kr i året i borettslag/sameier, eller ca 3000 kr i året for andre.
Lekker boks på veggen
Get box HD PVR er en lekker, svart, blank boks med diskrete røde, gule og grønne lamper, og display som valgfritt vises i fronten eller på toppen avhengig av hvordan boksen plasseres.
Vi kan nemlig selv velge om vi vil sette Get-boksen på TV-benken, eller henge den flatt på veggen under flatskjermen. Det er Kaon Media som produserer Get-PVR-ene.
Snart kommer også Get box HD uten opptaker.


Get-boksen har display på toppen når du henger den på veggen. Kontaktene er skjult. Ledningene kan føres gjennom veggen. (Alle fotos: Bjørn B. Brøndbo)
250 GB og genial bruksanvisning
Get box HD PVR inneholder dekoder for Gets programkort og to digitale mottakere. Den 250 GB harddisken rommer 60 timer HD- eller 120 timer SD-opptak (vanlig TV).
På baksiden er kontakter for HDMI, Scart, komponentvideo, analog og digital lyd (koaksial S/PDIF), samt USB- og nettverkskontakt som foreløpig ikke kan brukes. HDMI-kabel følger med.
Get har øyensynlig jobbet mye med den fremragende bruksanvisningen. Det gjennomillustrerte heftet på 60 sider viser punkt for punkt hvordan boksen installeres og brukes, og anvisningene er lette å forstå.
Get-boksen er ikke støyfri, men den svake susingen er kun hørbar når rommet er tyst. Ved månedsskiftet april/mai kommer en programoppdatering som gjør boksen lydløs når den settes i stand by.


Gets bruksanvisning og installasjonsguide er lette å forstå.

Fjernkontroll styrer begge deler
HD-PVR-en og HD-mottakeren bruker samme slags fjernkontroll som gamle Get box PVR. Fjernkontrollen ligger godt i hånden.
Gamle brukere må likevel regne med mye feiltasting. Get har nemlig byttet om på knappene for å gjøre betjeningen mer logisk.
Kontrollen kan lett programmeres til å styre TV-en (av/på, volum og videokilde). Å kunne betjene TV og PVR med samme fjernkontroll, er en kjempefordel.


Fjernkontrollen kan styre TV-en, men grå skrift på små knapper er en utfordring i halvmørke TV-stuer.
Lettforståelige, norske begreper
Get fortjener stor ros for å bruke lettforståelige, norske begreper på fjernkontroll og menyer.
Fjernkontrollknappene har begreper som "Mitt arkiv", "Mine kanaler" og "TV-guide" (EPG). "HD"-knappen viser HD-kanalene, "Radio"-knappen viser radiokanalene og "Film"-knappen viser bestillingsfilm når det blir tilgjengelig i juni.
Men Get har bommet på "Hjelp"-knappen som bare brukes til å endre lydspor og undertekster.
Det er heller ikke lett å lese den grå teksten på de små knappene i halvmørket foran TV-en. Vi ville ha foretrukket hvit skrift, forskjelligfargede knapper, og aller helst bakgrunnslys.
Grei, men lang installasjon
Når vi slår på Get-boksen første gang, starter installasjonen automatisk. Det er bare å velge språk, bildekvalitet (720p eller 1080p hvis du har flatskjerm), og region. Da blir oppdateringer først lastet ned, og kanalsøket starter. Det tar fra 5 minutter til 3 timer før boksen er klar.
Da åpner Gets "Hovedmeny" med valg mellom "TV-guide" (EPG), "Radiokanaler", "Mitt arkiv" og "Innstillinger".
Hovedmenyen vil senere bli forvandlet til portal for nye Get-tjenester.
Still inn boksen
"Innstillinger" åpner menyene "Lyd og Bilde", "Brukeroppsett" og "Sikkerhet" med undermenyer.
Under "Opptaksinnstillinger" angir "Margin før/etter opptak" hvor mange minutter som skal tas opp før og etter programmet i tilfelle sendeskjemaet endres.
"Automatisk opptak" kan innstilles på 0-90 minutters kontinuerlig opptak av den aktive kanalen. "Barnesikring" sperrer kanaler, mens "Aldergrense" sperrer filmer med 7-18-årsgrense på filmkanalene Canal+ og Viasat 1000.
Det er lett å skjønne hva Get-menyene betyr.


Her er hovedmenyen med innstillingen for sjangersortering.
Krystallklart bilde
Get box HD PVR er utstyrt med en ny Broadcom 7401-chip som leverer sylskarpe, naturtro bilder. Vi synes at SD-bilder (vanlige TV-sendinger) ble merkbart bedre enn før, selv om vi skimtet forstyrrelser (artefakter) i form av sagtenner i diagonale linjer.
Get-boksen skalerer SD-bilder slik at de fyller alle pikslene på flatskjermen.
Med HD-signal er bildet rett og slett krystallklart. Det er imidlertid ikke lett å se forskjell på 1080i og 720p. Fotballkamper (raske bevegelser) blir faktisk bedre med 720p.
Bildekvaliteten er avhengig av den tekniske kvaliteten på programmene som sendes, og her er det er stor kvalitetsforskjell både på SD og HD.
Vi opplevde litt kluss med HD-kanalenes undertekster, og håper dette blir utbedret i en kommende oppdatering.
Mini-EPG viser neste program
Mini-EPG-en som Get kaller "TV-plakat", er vinduet som spretter opp nederst på skjermen hver gang vi skifter kanal.
Når vi blar med pilknappene, viser det tittel på neste program eller hva som sendes på andre kanaler. Vi kan også bestille opptak.
Et trykk på "Info"-knappen viser programinformasjon.


MiniEPG-en er praktisk når vi zapper.
Super-EPG viser alt
"TV-guide"-knappen åpner Gets flotte programguide (EPG) som viser alt som sendes i alle kanaler. Åtte kanaler vises om gangen. Programoversikten omfatter 7 dager. Blå knapp hopper 24 timer fram i sendeskjemaet.
I likhet med andre digitalbokser, bruker Get-boksen noen sekunder på å skifte kanal.
Men EPG-en rekker heller ikke alltid å følge med når vi blar raskt i programmene. Det er irriterende. I slutten av april kommer en programoppdatering som skal forbedre reaksjonshastigheten.
Et trykk på tittelen til et program som sendes, viser minivideo med et lite info-vindu nederst på skjermen.
To trykk åpner programmet i fullt format.
Et trykk på et kommende program viser et stort info-vindu med en meny der vi kan bestille opptak, serieopptak eller motta påminnelse på skjermen før programmet starter.


EPG-en gir full oversikt.
Opptak eller serieopptak
Den røde "Opptak"-knappen starter opptak og serieopptak.
Den kan lett forveksles med den andre røde knappen på fjernkontrollen som brukes til å legge til favorittkanaler, og til å slette opptak.
Serieopptak, som automatisk tar opp alle episoder av en serie, er en uunnværlig funksjon for alle som har brukt det.
Til sommeren vil Get også gi oss mulighet til å fjernstyre PVR-en fra PC eller mobil, og fjernbestille opptak. Det kan komme godt med i mange situasjoner.
Get-boksen mangler muligheten til å bestille opptak fra / til bestemte klokkeslett, som for eksempel å ta opp hele NRKs Sportssøndag.

Sorterer kanaler og programmer
Med mange kanaler er det snedig å kunne sortere etter sjanger. Get-boksen kan både sortere "Kanalsjanger" og "Programsjanger" via hovedmenyen, men dessverre ikke i EPG-en.
"Kanalsjanger" viser kun filmkanalene når vi for eksempel velger kategorien "Film".
"Programsjanger" er inndelt i "Skrekkfilm", "Komedie" osv., slik at EPG-en for eksempel kun lister opp skrekkfilmer.


Her er kveldens skrekkfilmer.
Favorittlisten forenkler
Get tilbyr over 120 kanaler. Med så mange kanaler er det lurt å lage en kortere liste med familiens favorittkanaler.
Det er to måter å gjøre det på: Velg favoritter med Rød knapp i den vanlige EPG-en, eller bruk menyen "Legg til eller fjern favorittkanaler". Begge deler er lett som fot i hose.
Favorittlisten hentes fram med "Mine kanaler"-knappen.


Enkelt å lage favorittliste.
Arkivet
"Play"- eller "Mitt arkiv"-knappen åpner opptaksarkivet med lagrede og planlagte opptak.
Arkivet er gir utmerket oversikt over opptakene.
Harddisken kan romme inntil 120 timer med SD-opptak. Det stemmer ganske bra: Vi hadde 3 timer ledig plass etter at vi hadde lagret 105 timer inklusive automatisk opptak.
Med full harddisk reagerer arkivet tregt og kan skape problemer med avspilling og sletting.


Opptaksarkivet har god plass.
Kommende funksjoner
Get planlegger flere nye tjenester. I midten av juni åpner Getlive.no for fjernstyring av PVR-en. Når vi bestiller opptak fra en EPG på PC-skjermen eller mobildisplayet, sender Get melding til PVR-en om å starte opptak. Da kan vi lett få tatt opp programmer når vi er hjemmefra eller på ferie.
I juni åpnes muligheten til å bestille og vise individuelle filmer via kabel-TV-systemet mot å betale 30-50 kroner per film. Gets videobibliotek vil fra starten av telle 2700 titler, derav både HD-film og erotiske filmer. Bestillingsfilm blir overført via kabelnettet med høy kvalitet.


Start opptak fra fra denne nettbaserte EPG-en når du er hjemmefra.


Og hva er konklusjonen?
Get-boksen er et formidabelt produkt med en brukervennlighet og funksjonsrikdom som overgår konkurrentene.
Kabel-TV-selskapet Get har åpenbart lagt ned mye arbeid i å utvikle sin nye PVR. Det kommer til uttrykk gjennom forståelige, norske begreper på fjernkontroll, menyer og bruksanvisning, og et svært lettfattelig grensesnitt.
Get går også nye veier når de snart lanserer fjernstyring, slik at brukerne kan starte opptak fra PC og mobiltelefon. Get-boksen skiller seg også fra konkurrentene ved at den kan henges flatt på veggen.
HD-PVR-en er imidlertid ikke fri for barnesykdommer. Viktigste innvending er at noen menyer er litt trege, og at vi savner et bredere og billigere HD-tilbud.

Bildeeksempler

Mer om
annonse