Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestChipolo Plus

Det er en ny konge på haugen

Chipolo Plus setter standarden for hvordan sporingsbrikker skal fungere.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Rundt juletider i fjor publiserte vi en samletest av sporingsbrikker, altså små hendige Bluetooth-dingser som kan spore eiendelene dine. Denne ble fulgt opp av nok en samletest tre måneder senere, der konklusjonen ble entydig: den beste brikken var allerede funnet i den første testen.

Brikken het Chipolo. Den var folkefinansiert gjennom Kickstarter-nettverket, og er et godt eksempel på folkefinansiering som faktisk fungerer (i motsetning til visse andre produkter).

Nå, snart tre år etter at det opprinnelige produktet ble presentert, har selskapet bak lansert generasjon to, med navnet Chipolo Plus.

Vi kastet oss naturligvis rundt og fikk tak i ikke bare én, men to, testenheter så raskt som mulig. Den ene overtok stafettpinnen fra forgjengeren, og havnet på nøkkelknippet til undertegnede, mens den andre fant en trygg havn i frontlomma på MacBook-sekken.

Dermed var det duket for en uke med både frivillig og ufrivillig misting, hensetting og forglemmelser i god gammeldags test-ånd!

Nye farger, men gammelt design

Den nye Chipolo Plus-brikken har arvet utseendet sitt fra forgjengeren. Fargene er imidlertid splitter nye, og som før har man mange varianter å velge mellom: kullsvart, perlehvit, korallrød, kvartsrosa, sitrongul, myntegrønn og havblå.

Dette er fargene du har å velge mellom for den nye Chipolo Plus.
Chipolo

Syv farger totalt, altså. Forgjengeren, som nå har fått navnet «Chipolo Classic», har fått sine fargevalg redusert til to: svart og hvit. Smart, all den tid de fleste nok velger litt nøytrale farger.

Det er absolutt ikke store forskjeller å spore mellom Plus og Classic, med unntak av at den nye brikken er bittelitt større både i omkrets og tykkelse.

Med en tykkelse på 5,9 millimeter og en bredde på 37 millimeter er det imidlertid stadig en ganske kompakt sak vi har med å gjøre, og for alle praktiske formål vil du neppe levne det en tanke. Dessuten, det er få andre brikker som kan skryte av noe bedre.

Classic og Plus har noe forskjellige tykkelse.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Design er alltid en subjektiv ting, men undertegnede mener stadig at få konkurrenter kan matche Chipolo rent designmessig. Fargene er lekre, designet er minimalistisk og plasten føles skikkelig og robust ut. For å sitere meg selv fra den opprinnelige Classic-testen:

Ny (blå) og gammel brikke. Forskjellene er ikke dramatiske.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

– Faktum er at brikken rett og slett ser ganske stilig ut. Henger du en Chipolo på nøkkelknippet ditt, kan du nesten argumentere for at det ikke er en sporingsbrikke, men et motetilbehør. Nesten.

Dette gjelder i aller høyeste grad også Plus-utgaven. Logoen har også fått en slags glossy finish, som gjør at den skiller seg litt fra det øvrige designet. Resultatet er et design de fleste kan like.

Vanntett, mer bråkete og lenger batteritid

Utenom det lille festehullet i brikken er ikke brikken asymmetrisk på noe vis. Der Classic hadde en liten glippe i fugen mellom topp- og bunndelen, finnes det nemlig ingenting på Chipolo Plus. Grunnen? Den er blitt vanntett!

Vanntett, endelig! Den lille – men kraftige – høyttaleren sitter bakpå brikken, i form av tre hull.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Samtidig har også batteritiden blitt doblet, fra seks måneder til et helt kalenderår. Dette er det imidlertid en svært god grunn til, siden vanntettheten også betyr at brikken ikke lenger kan åpnes og byttes batteri på – derav også mangelen på en glippe. Skaperne har imidlertid en løsning klar, noe vi kommer tilbake til i konklusjonen.

Størrelsen er nokså beskjeden.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Den tredje store nyheten i Chipolo Plus er at den har blitt en god del mer bråkete siden sist. Det sier sitt, all den tid den originale brikken også gjorde en del ut av seg med sine 92 desibel. Plus-modellen lander på hele 100 desibel, noe som burde gjøre det enda enklere å finne dine mistede eiendeler.

Chipolo Plus gjør god nytte for seg på nøkkelknippet.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Den fjerde nyvinningen er noe så simpelt som en knapp. Ja, du hørte riktig, trykker du ned på logoen på brikken kommer det nå et taktilt klikk som ikke fantes i forgjengeren. Samtidig har du mistet muligheten til å riste på brikken, som er Classic-utgavens versjon av det samme. Dette fungerte egentlig ganske godt, men at en knapp er litt mer håndfast er det liten tvil om.

Stort mer er det ikke som er forandret siden sist, i alle fall ikke på papiret. Som før følger det med en liten metallring for å feste brikken til et nøkkelknippe eller andre gjenstander, samt en liten manual. Men hva med praktisk bruk?

Stadig en av de ryddigste og beste appene der ute

Å bruke en sporingsbrikke er noe som skjer nokså automatisk i det daglige. For å få brikken til å fungere må du imidlertid installere Chipolo-appen, som finnes til både iOS og Android. Appen ser nokså homogen ut uavhengig av platform, og oppførselen er også ganske homogen. Det vil si pålitelig og brukervennlig.

Chipolo-appen har helt siden starten hatt et svært ryddig og intuitivt grensesnitt, med runde ikoner i duse farger som matcher brikken du benytter deg av, som hovedelementer. Det trekkes tydelige linjer til både Apples iOS-design og Googles Material Design-filosofi, og resultatet er behagelig å se på.

VENSTRE: Oversikten er ryddig og enkel. MIDTEN: Et kart viser deg plasseringen til enhetene dine – inkludert mobilen. HØYRE: Brikker uten kontakt viser en slik skjerm.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

For å bruke appen må du opprette en konto. Denne kan kobles til Google-kontoen din, og så snart du er inne blir du møtt av en en rekke helsider du enkelt kan sveipe mellom.

Har du ikke fra før aktivert noen brikker, blir du møtt av en grå sirkel med et plusstegn på. Trykk inn den virtuelle knappen og knappen på Chipolo Plus, og – vips! – så er du i gang.

Vi hadde aldri problemer med å koble til brikkene, og så snart vi fikk lagt til en dukket det som forventet opp en ny helside i brikkens farge. Dermed hadde vi snart tre helsider – to for de nye brikkene, og én for den gamle Classic-brikken.

På helsidene er det et stort, rundt ikon med en bjelle på, som kan trykkes på for å få brikken til å ringe. Over dette store ikonet er det en rekke bittesmå, grå rundinger, med én litt større, farget runding iblandet. Denne viser signalstyrken – og dermed avstanden – til brikken. Før fantes det også en temperatursirkel ved siden av den store sirkelen, men denne funksjonaliteten er nå fjernet. Kanskje like greit – det hadde ikke stor bruksverdi uansett.

Appen er som før ryddig og pen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/montasje

Vil du allikevel ha en liten runding, så kan du alltids aktivere en stillesone – noe du uansett burde gjøre. Dette er en sone som kobles til WiFi-nettverk, og som hindrer at brikken eller telefonen uforvarende piper eller varsler deg om at du holder på å gå fra én av delene mens du befinner deg – eksempelvis – innenfor husets fire vegger eller på kontoret.

Den blå varianten er litt mer spenstig enn den svarte. Knappen sitter i logoen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Slike varslinger kan skrus på i innstillingsmenyen, der du også får mulighet til å endre navn på brikken samt flikke litt på annen funksjonalitet – samt slette brikken fra appen om du ønsker det.

Foruten denne funksjonaliteten fins det også en selfie-modus som lar deg bruke brikken som utløser. Nytt av året er at brikken piper for å varsle deg om når bildet tas. Du kan også dele Chipolo-en din med en annen, slik at dere begge kan se posisjonen og spore brikken via appen.

Skulle du være så uheldig å miste brikken finnes stadig også det som før het «Community Search», som enkelt og greit betyr at alle med appen installert passivt leter etter brikken din for deg. Kommer brikken i kontakt med en app, vil du få en melding med faktisk posisjon.

Spiller brikken høyt nok?

Så, til det kanskje største spørsmålet: er brikken virkelig så høylydt som Chipolo hevder? Det enkle svaret er ja. Det er ganske enkelt ingen brikker som spiller høyere enn Chipolo Plus der ute, og det markedsfører også selskapet brikken på. Med 100 desibel skal det godt gjøres å ikke høre brikken innenfor husets fire vegger, med mindre den ligger gjemt mellom sofaputene eller under en jakke – eksempelvis.

Via appen kan du enkelt finne brikken ved å trykke på det runde ikonet.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Selv da burde du imidlertid ha gode odds for å finne brikken, hvis du bare beveger deg litt rundt mens du ringer etter den. Vi forsøkte å gjemme brikken i både skap, sofaputer og utendørs blant røtter og buskas, men lyden maktet alltid å trenge gjennom på et eller annet vis.

(Se videoen til høyre for en indikasjon på lydnivået)

Avstandsindikatoren i appen hjelper også en del, selv om tampen brenner fort kan bli litt enerverende all den tid Bluetooth-signalet ikke oppdateres raskt eller presist nok til at du faktisk vil kunne finne brikken alene med dette. Men som hjelpemiddel sammen med lyden er det en god løsning.

Det brukes dessuten en annen melodi enn tidligere, som du selv kan høre i videoen til høyre. Om den er lettere å høre i seg selv er litt vanskelig å si, men den får i alle fall jobben gjort. Trykker du to ganger på knappen på brikken vil dessuten telefonen ringe på fullt volum – uavhengig av hva slags lydinnstillinger den egentlig var satt opp med. Smart!

Konklusjon: En verdig arvtager til originalen

Tykkelsen er fortsatt ganske moderat.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse, men vi digger Chipolo Plus. Originalen var et godt produkt i seg selv, og den nye brikken er minst like god. Når den i tillegg er vanntett og lettere å finne enn samtlige av konkurrentene – takket være den høye lyden – er det egentlig liten tvil om hva man burde velge.

Men så var det mangelen på mulighet til å bytte ut batteriet når brikken dør da. Dette er naturlig nok litt trist, siden det betydde enkelt vedlikehold og en noe mer permanent investering.

Men frykt ikke, for skaperne har tenkt på en løsning. Når batteriet nærmer seg slutten, vil du nemlig få et varsel i appen som tilbyr deg å bytte inn brikken med en ny en for halvparten av den originale prisen. Chipolo vil dessuten selv stå for både henting av gammel og leveranse av ny brikke.

Brikkene er utsatt for slitasje på nøkkelknippet, så kanskje er det like greit å bytte dem ut? Her Chipolo Classic etter ett år i bruk.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Løsningen er ikke ny, og konkurrenten Tile har lenge benyttet samme system. I motsetning til Tile tilbyr imidlertid Chipolo stadig en brikke der batteriet faktisk kan byttes.

Velger du å gå for Plus-modellen velger du derimot i praksis en slags abonnement-løsning, forutsatt at du faktisk forventer å bruke brikken et par år. Ser du på den originale prisen som oppstartspris, må du ut med 200 kroner det første året. Deretter vil du altså kunne bytte ut brikken for 100 kroner per år med gratis henting og levering i all overskuelig fremtid.

Dette virker ikke helt urimelig, siden originalen uansett forbrukte to batterier per år, noe som jo også kostet en slant. Her får du dessuten en splitter ny brikke hvert år, slik at du stadig kan smykke deg med en nokså pen og ren brikke selv etter et par års bruk.

Chipolo Plus er en ny konge på haugen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Bunnlinjen her blir uansett at Chipolo Plus absolutt er en verdig arvtager til originalen, og kan by på mye god funksjonalitet. Der mange andre produsenter forsøker å implementere drøssevis av mer eller mindre nyttige funksjoner, har Chipolo fokusert sterkt på kjernefunksjonaliteten. Det lykkes de med, og fjerningen av temperaturmåleren er et tydelig tegn.

Alt i alt er dette den beste sporingsbrikken du kan kjøpe – enn så lenge. Konkurrenten Tile har nemlig lansert intet mindre enn to nye brikker nå nylig, og vi venter også disse inn til test om ikke så lenge. Men frem til da anbefales Chipolo Plus – og forgjengeren – på det varmeste.

Vi har testet sporingsbrikker som ikke er ment for mennesker også:
TEST: Redaksjonskatta Plumbo fikk et halsbånd med sporing på »

Chipolo Plus
9
Imponerende
Anbefalt

Chipolo Plus

9
Imponerende
sitatChipolo Plus er den foreløpig beste sporingsbrikken på markedet. Punktum.

Fordeler

 • +
  Ikke dyrere enn forgjengeren
 • +
  Vanntett
 • +
  Høylytt – lett å finne
 • +
  Kommer i mange fine farger
 • +
  Liten og nett
 • +
  Pen å se til
 • +
  Den beste appen på markedet
 • +
  Har en god knapp

Ting å tenke på

 • Ikke utbyttbart batteri
annonse