TestHTC One A9S

Har du romslig økonomi og dårlig dømmekraft?

Da er One A9S mobiltelefonen for deg!

Sist gang undertegnede la hånd på en HTC, var inntrykket, vel, varierende. Varierende i forstanden fryktelig dårlig – HTC Desire 530 er stadig den dårligste telefonen som har vært innom redaksjonslokalene i hele år. Totalt utrangerte spesifikasjoner og en ytelse som ikke lignet grisen sørget for det.

Dermed var det med en viss spenning enda en budsjettmodell dumpet inn på pulten, i form av HTC One A9S.

Hvis du synes navnet høres kjent ut, så er det fordi det allerede eksisterer en (forholdsvis bra) modell ved navn One A9 der ute. A9S er imidlertid ikke en oppgradert modell, snarere tvert i mot. Her har man istedenfor fokusert på å kutte i prisen ved å bytte ut en rekke komponenter fra originalmodellen, med den baktanken at det forhåpentligvis ikke vil ha så mye å si for brukeropplevelsen.

Grepene er enkle, men effektive. Man har nedgradert kameraet noe, byttet ut skjermen med en billigere og litt mindre oppløst variant og – viktigst av alt – gått for en MediaTek-prosessor. Dette er samme grep Sony gjorde da de lanserte sin Xperia XA, noe som ikke gikk så bra. Den senere Xperia E5 hadde imidlertid også en MediaTek-brikke, og gjorde i likhet med den også MediaTek-utstyrte Xiaomi Redmi Pro et langt bedre inntrykk.

Et tiltalende og litt særpreget ytre

Hvordan Helio P10-brikken oppfører seg i One A9S skal vi komme tilbake til. Først og fremst skal vi ta en titt på det utvendige, som jo er viktig for mange. Her er det egentlig lite å utsette, for det meste har One A9S arvet rett fra storebror.

Joda, A9S er lekker nok.

Det betyr solid og lekker metallkropp med to kryssende antennebånd, samt en enkel forside med en avlang fingeravtrykksleser nederst. I bunnen finner vi en høyttalergrill, Micro-USB og, heldigvis, en hodetelefoninngang.

Hovedkameraet er ikke lenger uthevet fra kroppen, og er også flyttet fra øverst i midten til øvre høyre side av baksiden. På venstre side finner vi en luke til minne- og SIM-kort, og på motsatt side volumknapper og en (yay!) teksturert strømknapp.

Fingeravtrykksleseren er bedre enn mye annet.

Rent utenom litt vel tykk ramme er det svært lite å utsette på designet. Vi merker oss imidlertid at baksiden ikke lenger går i flyt med rammen, slik at «unibody»-begrepet faktisk blir litt feil. Men det gir særpreg.

Nederst på fremsiden finner vi noe som er svært kjærkomment, nemlig en fingeravtrykksleser. Leseren kjenner vi fra andre HTC-modeller, og det er en av de mer presise og raske løsningene vi har vært borti. I likhet med Huawei har også HTC sørget for at man kan vekke og låse opp telefonen simpelthen ved å legge fingeren på leseren, og altså uten å trykke inn noe.

Leseren fungerer også som hjemknapp, og på hver side er det to kapasitive knapper med LED-lys. Løsningen er absolutt akseptabel, selv om de kapasitive knappene sitter litt uvant langt ned.

2,5D-glasset er fjernet, så her må du ta til takke med «vanlig», flatt glass.

Programvare i rykk og napp

Helio P10 virker å være en ulykkesbrikke for MediaTek, i alle fall om vi skal bedømme ut i fra vårt litt begrensede testutvalg. One A9S oppfører seg nokså likt som den hittil eneste andre modellen vi har sett med brikkesettet, Xperia XA. Det vil si, ganske dårlig.

Menysveiping går litt i rykk og napp, og støtt og stadig hender det en app bare kortslutter av seg selv. Noen ganger går alt lynende raskt i et par minutter, før du plutselig sitter og klør deg i hodet i to sekunder og lurer på om telefonen faktisk registrerte trykket ditt.

Apper slutter støtt og stadig uventet, batteriet tømmes fort og strømsparingen kan ikke aktiveres før under 20 prosent. Og NEI, jeg vil ikke betale for et medfølgende tastatur!

Som regel gjør den da også det, men ettersom i hvert fall undertegnede er utålmodig av natur ender det som regel med flere trykk – som forplanter seg inn i appen som plutselig fyker opp når telefonen har fått tenkt fra seg. Slikt er ganske irriterende, men det som virkelig har fått blodtrykket til å stige er Touch Pal-tastaturet.

Skal du slette tekst på One A9S er det som regel som å vade i sirup, og Touch Pal i seg selv er ikke bare fryd og gammen. Stavekontrollen er litt så som så, men det som irriterer mest er tross alt at HTC skal ha deg til å betale for enkelte «Premium»-funksjoner i appen. Heldigvis er det en smal sak å bytte tastatur, så dette er ikke avgjørende for testen.

Verre er det med ytelsen, som virker å være dårligere enn det man burde forvente av en mobil til godt over tre tusenlapper:

Nå er selvfølgelig ikke syntetiske tall alt, men i One A9S sitt tilfelle er virkeligheten stort sett verre enn det tallene viser. Mye av dette virker dessuten programvaren å være skyld i, ettersom nær sagt alt HTC har laget det siste året – med toppmodellen HTC 10 som et hederlig unntak – har vært heller tvilsomt i bruk.

Programvaren fra Google sin side er nemlig ikke så tvilsom. Android 6.0 Marshmallow har stort sett vært en veldig medgjørlig skapning, så at den ikke oppfører seg her tilskriver vi HTCs etterarbeid.

HTC har nærmet seg standard Android de siste årene.

Det visuelle uttrykket er for øvrig nokså stilrent, og HTC har holdt greit med i tiden rent utseendemessig. Sense UI skiller seg fortsatt en god del fra standard Android, men har blitt mye likere de senere årene. Innstillingsmenyene er for eksempel tilnærmet like, sett bort i fra HTCs tilvalg.

Hurtigknappene i nedtrekksmenyen lar seg imidertid ikke tilpasse, og det trekker ned. Vi kan samtidig ikke forstå hvordan noen tenkte det var en god idé å plassere en hurtigknapp for fingeravtrykksinnstillingene her. Hvor ofte legger man til nye fingeravtrykk, kanskje?

Som regel bare én gang, for deretter å aldri røre menyen igjen.

Skjerm, lyd og underholdning

Den viktigste delen av en smarttelefon er skjermen, og her har A9S tatt et stort steg ned fra den vanlige A9-modellen, som var utstyrt med et lyssterkt AMOLED-panel i Full HD-oppløsning. Her snakker vi i stedet om «vanlig» HD-oppløsning, og et ikke spesielt imponerende Super LCD-panel. Skjermen er, sammenlignet med andre modeller vi hadde for hånden, relativt lyssvak, og selv om innsynsvinklene er ålreite blir skjermen ganske slitsom å lese i dagslys.

Det er forholdsvis mye ramme rundt skjermen, som er ganske lyssvak. Her på full pinne.

Panelet har også et distinkt rødstikk, og leverer ikke så veldig imponerende bildekvalitet. Hadde det sittet i en billigere modell ville det vært en smalere sak å tilgi dette, men prisnivået tilsier at vi burde kunne forvente mer enn dette.

Det står heldigvis bedre til på lydsiden, der HTC som vanlig har vært flinke. Bunnhøyttaleren er en helt grei sak, uten å ha den helt samme «wow»-faktoren som den som sitter i toppmodellen HTC 10. Derimot er hodetelefonutgangen i kjent stil en liten rakker, og gir både god dynamikk, mye volum og – ikke minst - massevis av bass. Med HTCs egen BoomSound-teknologi aktivert blir volumet dessuten enda høyere, og bassen både dypere og mer påtrengende. Det passer ikke til all slags musikk, men den har sitt bruk.

Øreproppene som følger med er av det bedre slaget.

Også på tilbehørssiden bør HTC få en aldri så liten klapp på skulderen. Øreproppene som følger med er nemlig en svært positiv overraskelse sammenlignet med mye annet ræl redaksjonen får servert igjennom året. Her får du massevis av engasjerende bass, og diskanten holder seg i skinnet selv på høyt volum.

På spillsiden er det en generelt OK opplevelse, men som ellers krasjer også disse appene med jevne mellomrom. Det er også et eller annet litt ubestemmelig med berøringsskjermen som gjør at presisjonsmanøvrering i visse spill ikke alltid slår ut helt som man forventer. Men stort sett fungerer det greit.

At A9S har fått 32 GB innebygget lagring, mot 16 GB i One A9, er utelukkende positivt.

Sense UI går mot standard Android

På nyttesiden finner vi de sedvanlige Google-appene som ryggraden i skrivebordsopplevelsen. Dette fungerer som alltid flott, og byr på akkurat det du trenger og ganske mye til. HTC har kvittet seg med en god del av programvaren de tidligere utstyrte telefonene sine med; både notater, dokumenter og andre ting som kalkulator og album er overlatt til Google.

Menysystemet er stort sett svært ryddig og pent.

Klokka, FM-radioen, opptakeren og andre ting som vær tar HTC seg stadig av, men dette er også enklere og mindre ressurskrevende funksjonalitet.

Nyttfunksjonaliteten er greit innarbeidet på One A9S.

Mer interessant er det HTC selv kaller «Boost», som lar deg rense telefonen, optimalisere apper og sørge for at telefonen ikke går tom for minne. Dette fungerer greit nok, og gir deg – om ikke annet – en finfin oversikt over hvordan ståa er og tips til hvordan det kan forbedres. Men ikke forvent magi.

E-posten tar HTC seg til stadighet av, og det funger sånn passe greit. Men undertegnede kan ikke se noen klar fordel med å benytte seg av denne kontra Gmail – spesielt søkefunksjonen tatt i betraktning.

One A9S har flere funksjoner vi liker. Til høyre: ekstrem strømsparing. Ved siden av programmeringsmuligheter i Pro-kameraet.

Også SMS og telefon er en HTC-variant, men i bunn og grunn ligner det hele mye på Googles egen løsning. Det fungerer ålreit, og SMS-appen ser ganske lekker ut.

HTC har også gjort en god jobb med temaene på telefonen, som lar seg tilpasse nærmest i det uendelige.

Google har også bygget inn andre former for nyttefunksjonalitet rent utover apper, i form av eksempelvis Doze og Smart Lock. Noe må aktiveres i innstillingene, mens noe bare er der og hjelper til i det skjulte.

Et kamera som hører til prisklasser flere hakk under

One A9S er defintivt ikke en kameramobil.
Selv LG K10 har et bedre kamera enn One A9S, og koster under halvparten. Toppmodeller representert nederst. Legg merke til at Xperia X koster knapt et par hundrelapper mer, men leverer bedre på alle områder enn One A9S.

Ett av punktene vi håpet at HTC One A9S skulle briljere på, var kameraet. Til tross for at telefonen altså er nedskalert et hakk eller to, kan kameraet skryte på seg både en skikkelig Pro-modus og lagring av RAW-bilder. Oppløsningen på 13 megapiksler burde være tilstrekkelig, men blendertallet på f/2,2 er noe bekymringsverdig. Slikt tyder ofte på at kameraet vil slite i dårlig lys, og det er akkurat det som er One A9S sin største akilleshæl.

Kameraet begynner å kvie seg straks det blir litt dårlige lysforhold, og gir både grumsete, mørke og uskarpe bilder i retur. Uskarpt blir det også på generelt basis, og selv i godt dagslys kan nokså enkle motiver på mystisk vis fremstå bittelitt ute av fokus.

Innendørs er det også store problemer, og selv om kameraet enkelte ganger greier å holde seg passe godt i skinnet ser vi svært tydelige tegn til oppmykning for å unngå tydelig uskarphet. Resultatet er dårlig detaljnivå og bildestøy som kan skremme vettet av enhver fotoentusiast.

Galaxy S7 Edge tar langt bedre bilder med HDR enn One A9S, og enda viktigere: stort sett alle bildene blir bra. Det kan ikke sies om bildene HTC-en spytter ut.

Dette er altså i auto-modus, men det blir ikke stort bedre i noen av de andre modusene heller. Har du et stativ kan du jo alltids bruke Pro-modusen for det den er verdt, men dette er en veldig upraktisk måte å fotografere på. Og skal du først bruke en mobil som et fotoverktøy på denne måten, så er det definitivt ikke HTC One A9S du skal skaffe deg.

Faktum er at dette er bildekvalitet som tilhører segmentet for de aller billigste modellene i salgs her til lands, som for eksempel LG K10, Motorola Moto G4 Play og Galaxy J5 (2016). Eksempelvis Xperia E5 vil nok til og med overgå One A9S i ren automodus. Hovedmodellen HTC One A9 har ikke disse manglene, så hva HTC har tenkt her står som et aldri så lite mysterium.

Grensesnittet er, for å ha det sagt, et av de bedre vi har sett. Det er intuitivt og pent, og spesielt Pro-modusen er bedre enn mye annet vi har prøvd – kanskje med unntak av Motorolas, OnePlus' og Lumia-telefonenes Pro-app.

Frontkameraet er også helt ok, og har en vidvinkel som duger til formålet. Her får du sjæliser på 5 megapiksler i retur, og det ser for det meste ålreit ut. Men igjen: mørke omgivelser er et problem.

Konklusjon: Kjøper du denne telefonen, har du dårlig dømmekraft

.

Det er kanskje ikke så veldig overraskende etter å ha lest denne testen, men vi kan rett og slett ikke anbefale noen å kjøpe HTC One A9S. Ikke det at den er helt forferdelig i bruk – det finnes en god del lyspunkter også.

Det er for eksempel super lyd i hodetelefonutgangen, og proppene er mye bedre enn det meste annet vi har prøvd. Fingeravtrykksleseren er lynrask og presis, og for det aller meste oppfører telefonen seg ganske pent. Frem til den oppfører seg veldig, veldig dårlig, vel å merke.

Den merkeligste feilen vi støtte på under testen var noe som til slutt tvang oss til å tilbakestille hele herligheten, etter å ha prøvd alt mellom himmel og jord for å få fikset feilen først. Sent lørdag kveld bestemte nemlig wifi-en for å skru seg ustanselig av og på, med det resultat at telefonen både brukte mye batteri, ble varm og ikke minst ikke kunne koble seg til noen form for internett utenom mobilnettet.

Slikt er urovekkende tegn på at noe ikke er helt som det skal rent programvaremessig, og er svært sjeldent i markedsferske mobiler i dag.

Utover rene programvare- og ytelsesmessige irritasjonsmomenter er det som nevnt en del annet å rette irritasjonen mot, der skjermen og kameraet kommer i første rekke – samt den ikke spesielt imponerende batteritiden. Med 2300 mAh går man fort tom, spesielt siden det ikke er mulig å aktivere noen form for strømsparing før ved 20 prosent kapasitet (!).

HTC One A9S er slettes ikke håpløs på samme nivå som HTC Desire 530 var, men prisen tatt i betraktning er det rett og slett alt for dårlig. Selv svært, svært billige telefoner slipper i dag unna særlig mye lugging ved vanlig menysveiping, og de aller fleste har også langt mer stabil programvare. Vi vil derfor heller anbefale en av de følgende modellene:

Anbefalte alternativer til HTC One A9S:

Originalmodellen til spottpris

HTC One A9

fra 1167.3:-

Da HTC lanserte One A9, så var den steindyr i forhold til spesifikasjonene. Nå er ståa en annen, og for et par ekstra hundrelapper kan du hoppe rett på A9 istedenfor A9S. Dette vil gi en mye bedre brukeropplevelse, og et langt høyere spesifikasjonsnivå – samtidig som du får med deg HTCs tiltaltende design og gode sider.

Et billigere og bedre alternativ

Huawei P9 Lite

fra 3700:-

Huawei har hatt stor suksess med sine P9-telefoner, og til 1 000 kroner mindre enn One A9S er P9 Lite et fantastisk godt kjøp. Her får du fingeravtrykksleser, metalldesign og en langt bedre skjerm – sammen med et kamera som gjør en svært kapabel jobb. God ytelse er også på plass.

Mest for pengene akkurat nå

Motorola Moto G4 Plus

For 1 000 kroner mindre enn One A9S får du en vannsikret, lynrask telefon med et kamera som rivaliserer selv toppmodeller i dårlig lys og i ren bildekvalitet. En super fingeravtrykksleser blir du også forunt, og kan du ta til takke med litt kjedelig design skal det godt gjøres å få mer for pengene i dag enn Moto G4 Plus.

HTC One A9s 32GB
5.5
Middelmådig

HTC One A9s 32GB

sitat"HTC One A9S priser seg ut av markedet, og er spesifisert som et produkt i klassen under."

Fordeler

 • Krysse av
  Lekkert metalldesign og solid bygget
 • Krysse av
  Lynrask og presis fingeravtrykksleser
 • Krysse av
  32 GB innebygget lagring + minnekortplass
 • Krysse av
  Ruglete strømknapp og generelt robust og fornuftig design.
 • Krysse av
  Super lyd i hodetelefonutgangen – gode medfølgende propper
 • Krysse av
  Store tilpasningsmuligheter i menysystemet

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kamera sliter med fokus, og er på linje med telefoner i klassen under
 • Bytt
  Latterlig lite batteri i forhold til størrelsen
 • Bytt
  Lav lysstyrke i skjermen
 • Bytt
  HDR gir doble opptegninger av objekter
 • Bytt
  MediaTek-prosessor med noe variabel oppførsel
 • Bytt
  Plages av bugs og dårlig programvare
 • Bytt
  ...og kan ikke spare strøm på vanlig vis før 20 prosent!
 • Bytt
  Veldig dyr i forhold sammenlignbare konkurrenter
annonse
HTC One A9s 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse