Til hovedinnhold

HTC Desire Z

HTC Desire Z

Testresultater

Stor og god skjerm, Android 2.2, qwerty med norske taster, trådløs ruter-funksjon, HTC Sense.
Stor, tung og dyr.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

HTC Desire ble nylig  kåret av folket til Årets Mobil under Gulltasten 2010. Den nye versjonen, HTC Desire Z, ser unektelig ut som en proffmobil, med operativsystemet Android 2.2 og et fremtrekkbart qwerty-tastatur.

Designen er enkel og stilren. På fronten finnes det bare en eneste tast, og det er en relativt stor kvadratisk tast med optisk styrefelt, omgitt av en smal sølvramme med avrundede hjørner.


I frontglasset under den 3,7 tommer store skjermen ligger fire berøringstaster. Den venstre tasten er merket med et hus, og tar oss til startskjermen. Den neste står det meny på, og denne åpner menyer knyttet til applikasjonen som er i bruk. Står du på startskjermen åpner den en generell meny der du kan endre innstillinger på telefonen, hente frem informasjon, bytte ringetone eller åpne oversikten over alle applikasjoner du har på telefonen.
Den tredje tasten er tilbaketast, mens den fjerde har bilde av et lite forstørrelsesglass og åpner søkefunksjoner knyttet til programmet som er aktivt.
Skjermen ligger under et glass som dekker det meste av fronten på mobiltelefonen. Øverst er det en ganske bred og stor høyttaleråpning med et sølvfarget metallnett. Chassiset rundt glasset er i en litt lysere gråtone enn feltet helt nederst på fronten. Kombinasjonen sort, sølv og to gråtoner gir Desire Z et eksklusivt preg.
Desire Z veier 180 gram, og er en av de tyngste mobiltelefonene på markedet. Til sammenlikning veier HTC DesireiPhone 4 og Sony Ericsson Xperia X10 alle 135 gram.
Baksiden av telefonen er grå, med et batterilokk som er formet slik at det buer unna for kameraet. Også baksiden viser at dette er en mobiltelefon i den øvre prisklassen.  
 

Åpningsmekanisme

Åpningsmekanismen er presis og god, men krever litt tilvenning. Lokket kan ikke skyves rett opp, men må løftes omtrent en centimeter før det klapper på plass. Når det er gjort blir skjermen liggende flatt i overkant av tastaturet. Telefonens fasong gjør at tastaturet kommer mer opp enn det som er vanlig på mobiltelefoner med fremskyvbart tastatur.


Tastatur
Tastaturet har fire rader med taster, noe som betyr at det ikke er en rad med talltaster øverst på tastaturet. I stedet ligger tallene som ekstrafunksjoner på den øverste raden. Vår testmodell har som bildene viser, ikke norske taster. Men de telefonen som kommer i salg vil ha ÆØÅ som egne taster.
Tastene på HTC Desire Z har en behagelig overflate som gir tilstrekkelig friksjon. Responsen når vi taster er presis og god. Det er litt avstand mellom tastene, slik at det er lett å føle seg frem til riktig trykkpunkt. Avstanden gjør det mulig å skrive raskt med store fingre, uten at du drar med deg flere taster samtidig.

Halvbrødre

I utgangspunktet minner Desire Z mer om den originale HTC Desire enn om den nye Desire HD.  Begge har en 3,7 tommer stor skjerm, begge er 11,9 cm høye og seks centimeter brede. Og selv om Desire Z har fullt tastatur som kan trekkes frem, så er den bare 2,3 millimeter tykkere enn HTC Desire.
Desire Z har ikke AMOLED-skjerm, slik Desire først hadde. Nå kommer begge med såkalt Super-LCD, rett og slett fordi AMOLED er mangelvare. Det er vanskelig nok å se forskjell på AMOLED og Super-LCD når vi kan sammenlikne direkte. Men Super-LCD trekker litt mer strøm enn AMOLED .

På nettverkssiden er HTC Desire Z oppgradert med raskere dataoverføring i mobilnettet. Nedlastingshastigheten i 3G-nettet er doblet til 14,4 Mbit/s, mens opplastingshastigheten er oppgradert fra 2 til 5,76 Mbit/s. Det betyr at du kan laste ned musikk, e-post og annet innhold fra nettet dobbelt så raskt som før. Forutsetningen er at mobilnettet støtter de høye hastighetene.

Ikke like rask
Både Desire og Desire Z kan filme i 720p HD-oppløsning. Desire må riktignok oppdateres til Android 2.2 først. Begge tar bilder med 5 megapiksler oppløsning, og begge har fotolys. Men av en eller annen grunn har Desire Z fått en 800 MHz-prosessor, mens Desire og Desire HD har 1 GHz-prosessorer. I praktisk bruk må vi innrømme at vi merker fint lite til denne forskjellen.
Den noe langsommere prosessoren er muligens årsaken til at Desire Z har langt bedre oppgitt batterikapasitet enn Desire. Nå skal standbytiden være 430 timer, mot ca 350 timer på Desire. Taletiden i 2G-nett er økt med nesten 50 prosent, til 9 timer og 50 minutter. I 3G-nett er taletiden 6 timer og 40 minutter, ti minutter mer enn på Desire.
HTC Desire Z kan utmerket brukes uten at vi vipper frem tastaturet. I lukket tilstand oppfører den seg identisk med HTC Desire, med unntak av at den første Desire har fysiske taster under skjermen der Z-modellen har berøringsfelter.

Grensesnitt

Telefonen har 7 startskjermer vi kan plassere snarveier, ikoner og små programmer (widgets) på. En startskjerm fungerer som hovedskjerm, og er den du kommer til når du trykker på feltet som er merket med et hus. De øvrige ligger tre på hver side, og du når dem ved å sveipe fingeren over skjermen.

Alternativt kan du sveipe på berøringstasten, eller du kan hente alle startskjermene som miniatyrbilder ved å trykke på hjemtasten to ganger. Du får også opp de syv miniatyrene ved å knipe på skjermen med to fingre.

Trykker du på en av miniatyrene så åpner du den tilhørende startskjermen.

Tilpasningsmuligheter

Det er nå så mange Widgets å velge mellom på Desire Z, at de syv startskjermene raskt kan bli fylt opp. Enkelte av disse miniprogrammene beslaglegger en hel side, som Friendstream, Nyhetsleser, favoritter med bilde eller aksjekursene. For en del av miniprogrammene kan vi imidlertid velge varianter som viser litt mindre av innholdet, men til gjengjeld tar mindre plass. Mange av miniprogrammene er skrollbare.

HTC har også lagt til det de kaller scener. Dette er seks forskjellige oppsett for startskjemen, basert på temaer som jobb, privat, resie osv. Scenene velger du fra en ganske stilig bildekarusell. Under HTC Hub kan du dessuten laste ned flere slike temaer.

Brukervenlig

HTC Desire Z er en mobiltelefon det er enkelt å bruke. De mange tastene og muligheten for å trekke skjermbildet hit og dit, dra ned statuslinjen og koble sammen e-post og sosiale medier kan muligens virke skremmende på personer med teknologivegring. Men vi opplever at dette er funksjoner det raskt faller naturlig å bruke. Allerede fra du slår på telefonen og legger inn de første innstillingene (eller hopper over det til senere), så skjønner du hva du må gjøre for å ringe, sende meldinger eller ta bilder.

Siden oppdager vi nye ting, som at du kan endre innstillinger for lyd eller sette opp trådløs ruterfunksjon ved å åpne innstillinger fra menyfunksjonen på startskjermen. Du trenger med andre ord ikke å gå veien via applikasjonssiden og lete etter ikonet for innstillinger.

Samler informasjon

Desire Z er det HTC kaller personsentrisk. Det betyr at hver enkelt kontakt i telefonen kan kobles til de ulike sosiale nettverkene vedkommende bruker. Ved å åpne en kontakt i kontaktlisten kan vi derfor se ikke bare navn og telefonnummer, men også statusoppdateringer, bilder og annet vedkommende har valgt å publisere.

I tillegg finner du kronologisk oversikt over meldingshistorikk, enten du har chattet med, sendt e-post til eller på andre måter hatt samtaler med kontakten.

Meldinger
Å sende meldinger med HTC Desire Z er lekende lett. Du kan åpne meldingsapplikasjonen ved å trekke skjermbildet ned fra overkant, ved å trykke på meldingsikonet, ved å gå til meldings-widget, eller ved å åpne en kontakt og velge å sende melding til denne.

Adresseboken gir selvsagt også full oversikt over alle kommunikasjonsmulighetene vi har i med hver person i kontaktlisten. Å starte en samtale, en chat, sende e-post eller å ringe vedkommende er gjort med et tastetrykk.

Kamera

Kameraet på HTC Desire Z er greit nok for et mobilkamera, men noe superkamera er det ikke. Det er enkelt å bruke og tar greie bilder i godt lys, men forstørrer du bildene vil du raskt se at kameraet tegner litt unaturlige kontraster. Om du skal bruke bildene i meldinger, skrive ut i postkortstørrelse eller vise dem på en PC-skjerm uten å blåse dem opp, så blir kvaliteten grei nok. HTC Desire Z har en egen kameratast, noe vi savnet på HTC Desire.

Videokameraet filmer i HD-oppløsning (720p), men heller ikke Desire Z evner å yte formatet rettferdighet. Blåst opp på en HD-TV blir svakhetene ved den harde komprimeringen rett og slett for synlige. Skal du laste opp film til YouTube, så kan det være like greit å bruke en litt lavere oppløsning. Da flyter bildet litt bedre. 

Musikk og film
Musikkspilleren i Desire Z er god. Lydkvaliteten i den innebygde høyttaleren er over gjennomsnittet god, og ørepluggene som følger med er også brukbare. I tillegg har telefonen 3,5 millimeter kontakt for tilkobling av standard hodetelefoner.

Det vi ikke liker ved musikkspilleren er at den mangler mulighet for justering av lydbildet (equalizer). Blar du i album mens du hører på musikk, så hopper musikken til neste kutt på lista.

Du kan se film på HTC Desire Z, også om filmen er kodet i DivX. Det betyr at du ikke behøver å laste ned et tilleggsprogram på Desire Z, slik du måtte på den første Desire-modellen. Den 3,7 tommer store skjermen er fin å se film på. Men skal du bytte minnekort må batteriet ut.

Hurtigstart
For den som reiser mye, eller av andre grunner ønsker å skru av telefonen, så er HTC Desire Z en mobiltelefon som det går svært raskt å starte. Det tar bare sekunder fra vi slår den på til den er klar til bruk. HTC sier selv du skal være på nett og kunne gjennomføre den første samtalen før konkurrentenes mobiltelefon har rukket å gjøre seg ferdig med velkomsthilsenen.

Men hurtigstart virker bare om du har slått av mobilen og slår den på igjen. Om du tar ut batteriet, eller batteriet blir helt flatt, så må du gjennom den samme langsomme oppstartsprosedyren som på andre mobiltelefoner.

Sikkerhet

HTC Desire Z kan bruke den samme nett-tjenesten, HTC Sense, som storebror HTC Desire HD. Det betyr at om mobilen din er blitt borte, så kan du få den til å ringe høyt, du kan vise telefonens posisjon på et kart, og du kan låse eller slette den.

HTC Sense tar også vare på meldingene du sender til og fra mobiltelefonen, slik at du kan gå inn på en nettside og lese innholdet i meldingene der. Du kan også fjerkoble telefonen slik at innkommende samtaler eller meldinger blir videresendt til et nummer du selv velger. Skulle du reise fra mobiltelefonen kan du med andre ord hente inn samtalene på et annet apparat.

Sikrere

Sikkerhetsnivået i HTC Desire Z er forbedret, men det er nok fremdeles ikke høyt nok til å tilfredsstille berifter med streng sikkerhetspolitikk. Vi tror likevel HTC Desire Z vil bli brukt av mange businessbrukere som ikke er så avhengige av å ha tilgang til servere med bedriftssensitiv informasjon.
Telefonen vil ganske sikkert også bli populær balnt teknologiinteresserte som ønsker en av de heftigste mobilene på markedet, og som i tillegg ser nytten i at telefonen har et brukbart qwerty-tastatur.
Sjekk prisen på HTC Desire Z her.

Alternativer

Om du synes HTC Desire Z blir for dyr, så er LG GW620 et langt rimelig alternativ. Denne telefonen har ikke på langt nær like heftige spesifikasjoner, men kan likevel løse svært mange av de samme oppgavene som HTC desire Z.
Et annet alternativ for deg som gjerne vil ha en heftig Android-mobil med stor skjerm, er Samsung Galaxy S. Denne har ikke fysisk tastatur, men mange vil nok oppleve at de kan skrive vel så raskt med Samsungs virtuelle tastatur og stryketekst fra Swype.

Bildeeksempler

Testresultater

Stor og god skjerm, Android 2.2, qwerty med norske taster, trådløs ruter-funksjon, HTC Sense.
Stor, tung og dyr.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Stor og god skjerm, Android 2.2, qwerty med norske taster, trådløs ruter-funksjon, HTC Sense.
Stor, tung og dyr.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse119 x 60.4 x 14.2 mm
Vekt180 g
Standby-tid430 timer
Taletid9h 50 min (2G)/6h 40 min (3G)
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, 2.1 med A2DP
USB-portJa Ja, MicroUSB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingMeget god
MMSKrysse av
EpostJa Ja, ikke Lotus Notes
Sosiale tjenesterJa Ja, bra integrert
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget bra
Bildegjengivelse inneSvak
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning5 megapiksler
VideoopptakJa Ja, HD 720p
Skjermstørrelse480 x 800 S-LCD, 3,7 tommer
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet1,5 GB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 32 GB
Nettverk-
UMTSJa Ja, 14,4 Mbps ned, 5,76 Mbps opp.
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANJa Ja. 802.11 b/g/n med DLNA
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn av markedets beste mobiler.
PrisklasseHøy
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetMeget bra
DesignMeget bra
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilAndroid, Java
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkBytt
Nye egenskaper-
LTEBytt
NFCBytt
SAR-verdiKrysse av
WIMAXBytt
DMBBytt
TouchJa Ja, kapasitiv multitouch0

Konklusjon

Testresultater

Stor og god skjerm, Android 2.2, qwerty med norske taster, trådløs ruter-funksjon, HTC Sense.
Stor, tung og dyr.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

HTC Desire Z er en stor og tung mobiltelefon. Ikke er den veldig sexy å se på heller. Likevel er dette en mobiltelefon som får det til å krible i fingrene våre.

Den 3,7 tommer store og høyoppløste Super-LCD-skjermen er rett og slett svært god. Og når du skyver skjermen til side dukker det opp et qwerty-tastatur med taster det faktisk er mulig å skrive på.

Men det er når du tar telefonen i bruk og oppdager hvordan HTC har integrert telefonbok, sosiale nettsteder og andre tjenester at HTC Desire Z virkelig viser sin styrke. For profesjonelle brukere er det kanskje vel så viktig at den har en god e-postleser og en fullversjon av QuickOffice som lar deg opprette, lese og redigere dokumenter i de vanligste Office-formatene.

Kameraet kan ta bilder med 5 megapiksler oppløsning, noe den gjør på en helt utmerket måte. Den kan filme i HD også, om enn ikke like så utmerket.

Dette er en mobiltelefon med operativsystemet Android 2.2. Den har GPS, navigasjon, Wi-Fi, lynrask mobilt internett og den kan kobles trådløst til storskjerm. Telefonen kan brukes som trådløs ruter for PC, og du kan sikre deg mot at verdifullt innhold blir borte ved å synkronisere den mot HTC Sense.

Skulle telefonen komme på avveie kan du spore den på et kart, låse den eller slette den.

Og ikke minst – du kan ringe med den. Den gode høyttaleren gjør det lett å følge med på hva som blir sagt.

Det er i det store og hele svært lite denne mobiltelefonen ikke kan. Terningkast 6

Mer om
annonse