Til hovedinnhold

Apple iPod nano 6g

Apple iPod nano 6g

Testresultater

Apple har gjort en total overhaling av den populære iPod nano. Rullehjulet og knappene er fjernet fra musikkspilleren, og i stedet har man satt inn en liten berøringsfølsom skjerm på 1,5 tommer.

Den nye spilleren har blitt adskillig mindre med sine 3,7 x 4 cm, og har fått en klips for å feste den til klærne dine. I det hele tatt begynner nano nå å ligne svært på en forvokst iPod shuffle.

Knapper og multitouch
Vi har fått inn nano-en til test, og det første som slår oss er størrelsen. Her er det en stor forskjell fra forrige generasjons modell med skrollehjul. Den krympede størrelsen gjør også at skjermen er noe mindre, vi snakker rundt 1,5 cm kortere. Til gjengjeld er den blitt trykkfølsom, og Apple skryter av at du kan bruke flere fingre samtidig på skjermen, såkalt multitouch.

Akkurat sistnevnte funksjon føles mest som en gimmick, med en 3x3 cm stor (eller liten) skjerm får tre av våre pikefingre såvidt plass. Så kan du da også kun snu skjermbildet rundt på spilleren, du kan for eksempel ikke bruke multitouch til å zoome inn på bilder. Du kan likevel zoome ved å dobbeltrykke på skjermen.

Den nye nano-en har bare tre knapper – en stor knapp oppe til høyre for å slå av og på spilleren, og to små runde knotter oppe til venstre for å justere volum. I motsetning til forrige modell kan du altså nå justere volumet uten å måtte låse opp spilleren for så å navigere med skrollehjulet – mye mer brukervennlig, synes vi.

Sjekk også nye iPod touch og shuffle.

Brukervennlig
Etter en tids bruk med den trykkfølsomme skjermen savner vi faktisk overhode ikke skrollehjulet fra femte generasjon, tvert i mot føles spilleren mer responsiv og navigasjonen mer nøyaktig med trykkskjermen.

Nye nano har også mistet det innebygde kameraet, men for alle som har forsøkt å ta bilder med forrige modell er dette neppe noe savn.

Andre funksjoner som har gått ut vinduet er videoavspilling, kontakter, kalender og spill – resultatet er en mer strømlinjeformet brukeropplevelse. Likevel - nano-en koster det samme som forgjengeren ved lansering, men har færre funksjoner og mindre skjerm.

I det hele tatt må vi si at designen fungerer veldig bra, og materialvalget er lekkert og føles eksklusivt. Spilleren kommer forøvrig i sju ulike farger. Ett lite minus for de av oss som ikke er blant de mest organiserte i denne verdenen er at spilleren er svært lett å legge i en lomme og glemme.

Programvare
Du kan flippe mellom fire ulike startskjermen når du har pakket ut nano-en din. I første bilde finner du et ikon for å få tilgang til spillelistene dine, hva som spilles nå, artister og Genius-funksjonen. Drar du fingeren videre til skjerm to, finner du radio, podcaster, bilder og innstillinger. På tredje skjerm får du tilgang til albumer, sjangre, komponister og sanger, mens klokke og treningsprogrammet Nike+ opptar siste skjermen.

Liker du ikke oppsettet slik det kommer fra Apple er det heller ikke noe problem. Trykk lenge på et ikon og du kan dra det mellom startskjermene til du har dine favoritter lett tilgjengelig.

Det innebygd akselerometeret i nano lar deg riste spilleren for å skifte til en tilfeldig sang. Du kan også vippe spilleren horisontalt for å endre orienteringen på skjermen, eller legge den i lommen som skritteller.

Her kan du se video når vi pakker ut både nano, Shuffle og Touch.

Irritasjonsmoment for joggere
Det fungerer greit å skifte sang ved å riste, men dessverre skifter spilleren ikke sang innad i spillelisten. I stedet velger den tilfeldig i hele biblioteket ditt. Om du har like mye merkelig samlet der som denne testeren har, så er det en smule irriterende, spesielt om du er ute og jogger og ønsker å skifte sang - den trykkfølsomme skjermen er ikke den enkleste å betjene uten å måtte se på spilleren. Hadde riste-funksjonen fungert innad i spillelister, ville dette ikke vært et irritasjonsmoment i det hele tatt.

Vi har også testet følsomheten ved løping og generell fysisk aktivitet når spilleren er klipset fast på skjorta eller bukselomma. Konklusjonen er at ved rask jogg, heftig rumperisting og rett-opp-og-ned-hopping skifter du sang ufrivilling – mer normal jogging og bevegelser utløser ikke sangskiftert. Nå er det for så vidt ikke noe stort problem, bare sørg for å aktivert skjermlåsen.

iPod Nano fungerer som nevnt også som skritteller, og du kan legge inn vekt og daglig skrittmål for å komme i form. For hardere trening har også fjerde generasjons nano-en støtte for Nike+ treningssystemet - nå også med mulighet for å koble til pulsmåler.

Her kan du lese mer om hvordan Nike+ fungerer.

Nano har fått et batteri som lar den spille sammenhengende i ett døgn per lading, det holder i massevis for noen treningsturer og gåturer til og fra jobb.

Lydkvaliteten er bra, med dyp og full bass uten å overdrive, mens middeltoner og diskant er godt balansert. For en spiller på denne størrelsen får du bra lydkvalitet for pengene - enda bedre om du bytter ut de lydlekkende, dog ikoniske, hvite ørepluggene du får med på kjøpet med et sett dyrere propper. Folkene du deler t-banevogn med deg vil også sette pris på det.

Spilleren kan kjøpes i to utgaver – du kan få 8 GB kapasitet for 1 250 kroner, eller 16 GB kapasitet for 1 490 kroner. Sjekk billigste pris på vårt Prissøk.

Konklusjon
Nye nano har blitt mindre, fått mindre skjerm, mistet kamera og en god del annen funksjonalitet og koster det samme som forgjengeren ved lansering. Likevel synes vi det er vanskelig å gi trekk for manglende funksjoner - spilleren føles helt klart mer brukervennlig og strømlinjeformet med færre funksjoner.

Bildeeksempler

Mer om
annonse