Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia 5800 Xpressmusic

Design og brukervennlighet

Startskjermen viser snarveier til kontakter.
Under snarveiene finner du kommunikasjonslogger.
Hovedmenyen består av et rutenett. Du kan også velge listevisning.

Nokia 5800 Xpressmusic er ikke selskapets første trykkskjermtelefon. Men det er en stund siden finnene lanserte sin forrige, Nokia 7710. Og siden den gang har de byttet menysystem og oppgradert spesifikasjonene kraftig.

Resultatet er altså 5800, som i tillegg til å ha en trykkskjerm også er utstyrt med den nyeste utgaven av det Symbian-baserte menysystemet S60.

Når Nokia nå har bestemt seg for å satse på telefoner med trykkskjerm, forventer vi også at det er noe nytt og friskt under panseret. På noen måter er det det, og på andre måter er det ikke det.

Femteutgaven av S60 har en del nyheter, men etter å ha brukt dette menysystemet en stund er det veldig mange likheter ved dette og versjonen du finner på nyere Nokia-smarttelefoner. Dette er gode nyheter for de som vil ha noe kjent, og dårlige for de som håpet Nokia ville tenke helt nytt.

Er du kjent med S60, kommer du altså til å kjenne deg raskt igjen.

Nyhetene

Det som er nytt er at du nå kan ha en rekke snarveier til kontakter du ringer eller tekster ofte i startskjermen. Trykker du på disse får du opp valg for å ringe og melde kontakten. Du får også opp en logg som viser all kommunikasjon mellom deg og kontakten. Du kan gi snarveiene et eget bilde, slik at du lett kan skille dem fra hverandre.

Å legge til nye kontakter er enkelt. Du trykker bare på et eget ikon for å legge til ny kontakt. Du finner den vanlige kontaktlisten som snarveisikon nederst på skjermen, sammen med et ikon som skjuler det vanlige nummertastaturet.

Om du foretrekker det "gamle" aktiv hvilemodus-utseendet, kan dette velges i stedet for kontaktsnarveiene. Men du kan ikke ha begge deler samtidig.

Velkjent meny

Hovedmenyen åpnes med midterste tast under skjermen, og ligner mye på hovedmenyen du finner i S60-telefoner uten trykkskjerm. Menyen kan organiseres etter eget ønske, og du kan legge til egne mapper og programmer her.

I motsetning til hva vi er vant til fra de fleste trykkskjermtelefoner kan du ikke bare legge fingeren på skjermen og "dra" innholdet opp og ned. I stedet må du bruke et rullefelt på høyre side av skjermen eller "peke" i den retningen du vil bla. Sistnevnte er samme løsning som Samsung gikk for på sin F480 Touchwiz – En løsning vi ikke var spesielt begeistert for der, og vi er heller ikke det på 5800.

Det fungerer for all del, men vi syns fortsatt at den tradisjonelle navigasjonsmetoden fungerer bedre. Og når det er sagt så flytter du skjermbildet på tradisjonell måte i blant annet nettleseren og GPS-programmet.

Litt upraktisk å rulle

Rullefeltet finner vi for øvrig av og til veldig upraktisk, spesielt når vi skal bla i lange lister, som for eksempel ved valg av ringetone. Her må du gjerne bla deg omtrent dit du vil, og deretter peke deg nedover eller oppover for å treffe rett valg.

Dette er ikke noen stor sak, men løsninger hvor du sveiper fingeren over skjermen for å få listen til å rulle, slik som på for eksempel HTCs Touch-telefoner eller Iphone er langt enklere å bruke, syns vi.

Noen menyvalg må du gjøre ved å dobbeltklikke på skjermen. Går du for eksempel inn i meldingsmenyen tapper du to ganger på "innboks" for å åpne innboksen

Taster på bunnen av skjermen

Siden det er knapt med taster på telefonen er det ingen vanlige menytaster på den. I de fleste programmer og funksjoner får du opp to virtuelle taster i bunnen av skjermen med "valg" og "avslutt" eller tilsvarende, slik som du får på S60-telefoner med taster som representerer disse områdene på skjermen (ofte kalt soft keys).

Om du viser skjermbildet i liggende visning vil disse tastene vises på høyre siden av skjermen.

Oppgavebehandleren lar deg avslutte programmer ved å holde en finger over ikonet.
Telefonen har en kommunikasjonsbehandler. Her vises også ubesvarte anrop.
Innkommende anrop.

Åpner du "valg" eller andre undermenyer får du som på vanlige S60-telefoner opp en liste med menyvalg. Dette er i praksis likt som på andre S60-telefoner. På toppen av alle slike menyer er det et valg for å vise programmer som kjører i bakgrunnen. Trykker du på dette valget får du opp listen over kjørende programmer.

For å stoppe et program holder du bare fingeren over ikonet til det popper opp valg for å åpne eller avslutte programmet. Denne listen kan du for øvrig hente frem ved å holde inne menytasten på telefonen, akkruat som på andre S60-telefoner.

Nyheter på startskjermen

En annen nyhet er at det øverste feltet på startskjermen nå inneholder en rekke snarveier til flere funksjoner. Trykker du på klokken får du opp vekkerklokke og verdensur. Trykker du på datofeltet kommer det opp en liste med valg som enten tar deg til kalenderen eller lar deg velge profil.

Dersom du trykker oppe i høyre hjørne på startskjermen får du opp klokke og en tilkoblingsbehandler som lar deg se aktive tilkoblinger og kan ta deg til en egen meny for tilkoblinger. Her kan du aktivere WLAN og Bluetooth, velge tilkoblingsmodus over USB, starte fjernsynkronisering og gjøre annet som har med tilkobling å gjøre.

Fortsatt S60

Det er altså mye nytt her, men i bunn og grunn er dette bare S60. Det ser litt annerledes ut, og det er selvfølgelig noe annet å trykke på en skjerm i stedet for på taster. Men prinsippene er de samme på denne telefonen som på andre S60-telefoner fra Nokia.

Vi tok oss i å savne en piltast flere ganger under testperioden. Av og til er dette mer praktisk, for eksempel når du skal bla i lister og menyer. Spesielt med tanke på at du må bruke et rullefelt eller peke oppover og nedover på skjermen for å bla.

Raske menyer

Det er gledelig å se at trykkskjermsmenyene til Nokia er raske. Det er ikke ofte vi må sitte og vente på at ting skal skje, med unntak av når tyngre programmer som spill og GPS-navigasjonen skal starte opp.

Menyen og de fleste andre funksjonene i telefonen kan vises i liggende modus.

Menyene er så godt som fri for animasjoner, noe som gjerne er like greit siden det uansett ikke er mye ventetid å snakke om. Når du snur skjermen er det imidlertid inntil to sekunder å vente.

Akkurat dette kan bli ganske irriterende. 5800 har innebygget bevegelsessensor som snur skjermbildet i den retningen du holder telefonen. Dette fungerer i de fleste funksjoner og programmer, med unntak av startskjermen.

Sensoren er litt vel følsom for vår smak, og det hender titt og ofte av skjermbildet snur seg uten at vi hadde planer om å gjøre det. Siden det tar litt tid å snu bildet blir det fort litt plagsomt, siden du da må vente litt før du kan fortsette å skrive meldinger, bruke nettleseren eller hva du nå driver med. På mange telefoner kan du stille inn sensitiviteten til denne sensoren, men på 5800 er det enten av eller på.

Problemet er ikke unikt for 5800. Du finner samme problemstilling på for eksempel Iphone.

Mediasnarvei

Xpressmusic-symboelt er i realiteten en berøringsfølsom tast.
5800 har et fullt tastatur.
Du kan også velge andre tastaturtyper...
...som vanlig nummertastatur...
...eller et lite qwerty-tastatur.
5800 er litt tjukk.
Under skjermen finner du de eneste tastene på fremsiden av telefonen.

For øvrig har telefonen en egen snarveistast til multimediafunksjonene. Denne sitter over skjermen og er berøringsfølsom. Et trykk på denne vil i de fleste situasjoner hente frem en liste som lar deg hoppe direkte til musikkspilleren, bildegalleriet, internettdeling, videospiller eller nettleser. Dette er praktisk, siden det da alltid er lett å hente frem igjen MP3-spilleren eller nettleseren.

Med tanke på at telefonen ikke har dedikterte taster til MP3-spilleren, så er det også nesten nødt til å være slik. Akkurat dette er noe vi savner, siden du må se på skjermen for å skifte spor. Det følger riktignok med fjernkontroll i esken, men vi hadde likt mulighten til å bare stikke hånda i lomma og skifte spor.

Gode tastaturer

Og mens vi snakker om taster, så syns vi Nokia har fått til en vellykket skjermtastaturløsning. Det vil si, flere vellykkede skjermtastaturløsninger. I tillegg til vanlig T9-tastatur har du nemlig fullt tastatur og skriftgjenkjenning.

Med unntak av skriftgjenkjenningen og det lille fulltastaturet tilpasset pekepennbruk vil tastaturene åpne seg over programvinduet. Dette er en smart løsning, siden skjermen da dedikeres fullt og helt til tastaturet. Et lite felt øverst på skjermen viser hva du skriver, og når du er ferdig trykker du på en tast som bekrefter inntastingen.

Løsningen ligner i det hele tatt veldig mye på den du finner på LGs telefoner, og føles litt smartere enn de løsningene vi har sett på de nyeste fingerskjermsmobilene med Windows Mobile. Ulempen med denne løsningen er at du uansett ikke kan se skjermbildet bak.

Æ, ø og å på plass

Vi liker for øvrig at det fulle skjermtastaturet har æ, ø og å tilgjengelig rett på skjermen. Fulltastaturet vises alltid i liggende modus.

Det er mulig å bruke det lille fulltastaturet også med fingrene, men dette krever mye presisjon. Det samme gjelder skriftgjenkjenningen.

Alt i alt er det mange metoder å skrive på, og vi er godt fornøyde med dem.

Fin skjerm

Når det gjelder skjermen så er denne skarp og fin. Størrelsen på 3,2 tommer kombinert med oppløsningen 360 x 640 piksler gjør at den egner seg bra til bilder og video, samtidig som nettsurfing ser bra ut. Den er lyssterk, slik at det ikke er store problemer med å lese den i sollys. Uten at vi har prøvd dette i sterk sommersol, selvsagt.

Skjermen er trykkfølsom, slik at du fysisk trykker den litt inn for at den skal reagere. Du får tilbakemelding med en vibrasjon i telefonen, slik at du vet at 5800 har oppfattet trykket. Responsen er god, så vi mener at Nokia har gjort en god jobb med denne skjermen.

5800 har for øvrig en nærhetssensor som vil skru av skjermen når du legger telefonen inntil øret under samtaler. Dette gjør at du unngår å "trykke" på skjermen med øret, og dessuten at skjermen er tilgjengelig når du tar telefonen vekk fra øret igjen, enten under eller etter samtalen.

Plast

Designen er ellers helt grei. I forhold til telefoner som Iphone 3G, Samsung Omnia, HTC Touch HD og LG KC910 er det ikke mye å hoppe i taket for. For det første er det plast og atter plast, noe 5800 forsåvidt ikke er alene om. Det som er verre er at telefonen er ganske tjukk og at skjermen er "nedsenket" i telefonen. Det ligger nemlig en slags ramme rundt, noe som gir telefonen et litt snodig utseende.

Denne rammen har forresten en funksjon når det kommer til rulling i menyer med rullefeltet, siden du kan "støtte" fingeren inntil rammen når du blar. Men vi kunne lett ofret denne lille praktiske detaljen for en design som var renere i linjene.

Telefonen virker ellers godt skrudd sammen, til tross for det lite eksklusive materialvalget. Det er ingen knirking eller andre irriterende ulyder i telefonen.

Riper ikke lett

Vi er for øvrig glade for å se at Nokia har gått for en plasttype over skjermen som ikke ripes opp raskt. Siden vi fikk telefonen til test har den lagt i bukselomma, og det har ikke kommet nevneverdig med riper. Om du likevel vil holde telefonen god som ny følger det med en liten bæreveske i esken.

Alle tilkoblingene sitter på toppen av telefonen.

Vi er positivt overrasket over batterilevetiden til 5800. Vi opplever at telefonen holder ut i to døgn med noen samtaler, en del musikklytting, nettsurfing, teksting og litt rask GPS-bruk. Hva du opplever vil selvsagt variere, men det er utvilsomt en del bedre batteri i denne telefonen enn på mange andre fingerskjermmobiler der ute.

Taletiden har vi gjort forsøk på å måle, men vi opplever at samtalene blir brutt. Om dette skyldes feil på telefonen eller problemer i mobilnettet skal være usagt. Etter en tre timers samtale i 3G-nettet viser imidlertid batteriindikatoren at omtrent 50 prosent av batterikapasiteten gjenstår.

Lydkvaliten under samtaler er upåklagelig. Du hører den du snakker med godt, og vi har ikke fått noen klager på lyden i andre enden heller.

De innebygde høyttalerne egner seg godt til håndfribruk, siden det er høy og klar lyd i disse.

Det er ikke mye vi savner i esken til 5800. I tillegg til lader får du følgende utstyr:

  • USB-kabel
  • TV-kabel
  • Minnekort 8 GB
  • Veske
  • Fjernkontroll med 3,5 mm minijack og mikrofon
  • Øreplugger
  • Ekstra pekepenn
  • Gitarplekter (pekepennerstatning)
  • Stativ (til filmvisning)

Det skal for ordens skyld nevnes at senere leveranser av telefonen kan komme med mindre utstyr enn det som er listet opp her.

Teknologi og funksjoner

Du kan koble til USB-kabel, minijack og lader.
Nokia Maps fungerer bra med trykkskjerm.

5800 er på mange måter en billig trykkskjermtelefon, men spesifikasjonslisten gjenspeiler ikke dette.

Skal du koble deg til internett har du alltid raskeste hastighet tilgjengelig. Edge sørger for beste hastighet der det ikke er 3G-dekning, mens super-3G lar deg surfe med nedlastingshastigheter på inntil 3,6 Mbps. Det tilsvarer i teorien en grei ADSL-linje.

Har du en mer enn grei ADSL-linje og trådløst nett hjemme kan du også koble deg til dette. Siden 5800 har Wi-fi kan du nemlig koble deg til trådløse nettverk der du har tilgang. Dette er spesielt praktisk når du er i utlandet og vil surfe med mobilen eller bruke e-post, uten å måtte frykte svimlende høye utenlandspriser på data.

Og mens vi snakker om utlandet, så er det greit å vite at 5800 vil fungere i stort sett alle GSM-nett i verden, i tillegg til 3G-nettene de har i Japan og Korea.

GPS-mobil

Er du først utenlands eller andre steder du ikke er lommekjent, er det også praktisk at 5800 byr på GPS.

Akkurat dette var noe vi var spente på, siden Nokias GPS-navigasjonsprogram Nokia Maps før kun har vært tilgjengelig for telefoner uten trykkskjerm.

Maps syns vi fra før av er et rimelig bra navigasjonsprogram. Med trykkskjerm blir det bedre. Nå kan du flytte på kartet bare ved å dra fingeren over skjermen, slik du er vant til fra vanlige GPS-er. Du kan også zoome inn og ut ved å trykke på skjermen.

Når det er sagt, så har Nokia litt arbeid igjen før Nokia Maps på trykkskjerm blir som å bruke en vanlig GPS. Det hakker en del når du flytter på kartet, og ruteberegning går litt sent. Det er dessuten ingen gratis prøveperiode i denne versjonen.

Når det er sagt, så syns vi alt i alt at Nokia Maps er et bra navigasjonsprogram. Du kan beregne rundet i bil og til fots, du kan vise kartet i 3D, og du kan få satelittbilder i stedet for kart. I fingerskjermsklassen er det bare Samsung Omnia som leveres med et mer komplett navigasjonsprogram, men Nokia Maps er ikke noe dårlig alternativ.

Grei nok nettleser

Nettleseren viser de fleste nettsider riktig.

En annen nyhet er at nettleseren er tilpasset fingerbruk. Det er den samme nettlseren du finner i andre S60-telefoner fra Nokia. Den viser nettsider rimelig bra, og de fleste sidene vi har vært innom har vært ganske identiske med slik vi er vant til fra PC-en.

Nettleseren kan stort sett vise Flash-innhold, men enkelte medier støttes ikke, som Youtube. Den innebygde videospilleren kan imidlertid vise Youtube-video dersom du går inn på mobilversjonen av videotjenesten, men det er ikke alle tjenester som støtter noe slikt. Flash-animasjoner som dette vises på tilfredsstillende måte.

Dessverre er det ganske tydelig at nettleseren er en tilpasset versjon av den gamle S60-nettleseren, og ikke en utgave utviklet spesielt for trykkskjermer. Grensesnittet er i praksis det samme, noe som er ganske tydelig når musepekeren du finner i denne nettleseren dukker opp med jevne mellomrom.

I motsetning til for eksempel Opera Mobile 9.5 er det en del lister med menyvalg å forholde seg til. Dette fungerer greit når du kun har vanlige mobiltaster, men når du har trykkskjerm virker det ganske tungvint å måtte åpne en meny og deretter velge å skrive inn adresse, hente frem tastaturet, skrive adressen, gå tilbake og deretter velge "gå til" for å gå til en ny adresse.

Nettleseren er også en god del tregere enn de beste på markedet, både på å laste inn sider og å navigere i dem.

Vi håper Opera har en versjon av Opera Mobile på vei til S60-telefoner med trykkskjerm, for den innebygde nettleseren til Nokia utnytter virkelig ikke potensialet i 5800.

Kontaktliste

Kontaktlisten er oversiktlig.

Kontaktlisten til 5800 er i praksis lik den du finner i andre S60-telefoner. På grunn av den store og høyoppløste skjermen føles den noe mer oversiktlig. Du finne kontakter ved å bla, eller du kan søke ved å skrive inn deler av navnet.

Når du søker får du opp et femte tastatur som kun vises når du skal søke i innholdet på telefonen. Dette viser kun bokstaver som finnes i telefonlisten. Har du ingen kontakter med bokstaven "g" i seg, vil heller ikke denne bokstaven vises på tastaturet. Etterhvert som du skriver vil den sortere vekk bokstaver som ikke passer.

Legger du til nye kontakter kan du føre opp alle tenkelige detaljer, som forskjellige telefonnumre, firma, jobbtittel, nummer til assistent, notater og mye annet. Det er altså snakk om en utfyllende telefonbok en profftelefon verdig.

Nyttige nyttefunksjoner

Kalenderen er i prinsippet den samme som på andre telefoner med S60.
Du kan skrive meldinger med håndskrift.
Da er det lurt å bruke pekepennen som er skjult i bakdekselet.

Kalenderen er av den avanserte typen, men mulighet for måneds-, ukes- og dagsvisning. Du kan fære opp møter og gjøremål, og det hele kan synkroniseres med Outlook. Notatblokken på telefonen kan også synkroniseres.

Du finner også filbehandler, kalkulator, omregner, stemmeopptaker og vekkerklokke i menyene.

Om du har behov for å bruke telefonen opp mot en Exchange-løsning er dette også mulig ved å laste ned et gratisprogram som finnes i nedlastingsportalen "Last ned!" på telefonen. Her finner du også en rekke andre nyttige tilleggsprogrammer, som Quickoffice som lar deg vise Office-dokumenter.

God på meldinger

Om du skal ha en telefon til meldingsbruk, enten det er SMS, MMS eller e-post, er 5800 et bra valg. Fulltastaturet på skjermen gjør at det går raskt unna å skrive, mens det vanlige skjermtastaturet med nummertaster lar deg tekste i vei akkurat som du er vant til fra andre Nokia-modeller.

E-post og meldinger har omtrent likt grensesnitt, så det er ingen store forskjeller her. En liten ulempe 5800 deler med andre Nokia-telefoner er at e-postleseren ikke kan vise HTML-formaterte meldinger, slik Windows Mobile- og Blackberry-baserte telefoner kan. Får du en HTML-epost må denne åpnes i nettleseren. E-postleseren vil i de fleste tilfeller formatere om meldingen til vanlig tekst, så et voldsomt problem er det ikke.

Tilkobling

Tilkoblingsmulighetene er mange på 5800. Du har Bluetooth for overføring av mindre filer, som bilder og en og annen MP3-fil. For raskere overføring kan du koble til USB-kabel og bruke telefonen som flyttbar disk. Og skal det virkelig gå unna kan du ta ut minnekortet av telefonen og putte dette i en minnekortleser på PC-en din.

Filoverføring over USB går imidlertid raskt. Vi målte hastigheten til omtrent 3,5 MB per sekund, eller rundt 28 Mbps. Til sammenligning målte vi Bluetooth-overføringshastigheten til litt over 100 kB per sekund, eller nærmere 1 Mbps. Det går altså rundt 28 ganger raskere å overføre en fil over USB.

USB-tilkoblingen er av typen Micro-USB. I vanlig Nokia-stil går det ikke an å lade mobilen rett fra PC-en med USB-kabelen.

TV-utgang

I minijack-utgangen på toppen av telefonen sitter det også en TV-utgang. Du bruker den medfølgenden TV-kabelen til å koble telefonen til en TV. Signalet er analogt, så har du må ha komposittingang på TV-en din.

Bildet blir helt greit, og fyller en del av skjermen tilsvarende skjermbildet på telefonen. Om du snur telefonen til liggende modus vil skjermbildet også endre seg tilsvarende. Siden dette er et analogt signal blir det litt støy i bildet.

Alt i alt er 5800 en telefon som gjør deg skarpt på flere områder, men vi er ikke imponert over nettleseren. Det er også ganske tydelig at de fleste løsningene i menyene er basert på S60 uten trykkskjerm. Det fungerer jevnt over bra, men vi skulle kanskje ønske at Nokia hadde tenkt litt utenfor boksen og gitt oss noe virkelig nytt.

Multimedia

Det følger med en fjernkontroll du kan bruke som håndfri.
5800 viser video på en bra måte.

Med etternavnet Xpressmusic er 5800 en del av underholdningsmobilserien til Nokia. Og det er virkelig underholdning som er denne telefonens sterkeste kort.

Det finnes ingen andre Nokia-telefoner som kan by på en like lekker skjerm som 5800 gjør, og akkurat det gjør telefonen godt egnet til video.

God til video

Nå er det riktignok ingen fordel at den ikke kan vise Divx eller andre populære videoformater uten videre. Men med et gratis videokonverteringsprogram på PC-en kan du konvertere videoene dine til MP4-formatet rimelig raskt.

Vi benyttet programmet Free Video Converter, og konverterte til MPEG-4 i 640 x 368 piksler med 30 bilder per sekund og en bitrate på 1 Mbps. Dette spiller telefonen av helt strålende, og gjør videotitting til en glede.

Det er ingen plagsom hakking eller andre artifakter når vi ser på video, så alt i alt er dette meget bra.

Sett telefonen på stativ

Med i esken følger det, i alle fall på vårt eksemplar, med et lite stativ du kan sette telefonen i når du skal se video. Det kan til og med festes til telefonen med en liten snor, slik at du alltid har det med deg. Det er praktisk, men kanskje ikke like praktisk som på Nokia N96, hvor en liten fot er innebygget i selve dekselet.

Musikk spiller også en sentral rolle på telefonen. Du får plass til en god slump musikk på det medfølgende minnekortet på 8 GB, og musikken organiseres i et oversiktlig musikkbibliotek. Om du har mange låter er det mulig å fritekstsøke i biblioteket.

Avspillingsvinduet viser deg albumomslag dersom dette er lastet inn, en fremdriftsindikator du kan bruke til å hoppe i sporet med, tittel og artist, og kontroller for å styre musikken.

Justeringsmuligheter

Equalizeren gjør det mulig å finjustere lydbildet.
Musikkbiblioteket er så godt som likt som på andre Nokia-telefoner med S60.
Avspilleren er enkel og grei.

5800 har også en rimelig omfangsrik 8-bånds lydutjevner som du kan finjustere etter eget ønske. Det er også egne valg for bassforsterking og stereoutvidelse – To valg som etter vår oppfatning bare forsøpler lyden, men det kan tenkes at noen setter pris på muligheten.

Alle undervalgene i musikkspilleren skjuler seg under en egen meny. Her kan du stille tilfeldig avspilling, gjentakelse og annet. Vi skulle kanskje ønske at funksjoner som tilfeldig avspilling og lydutjevner var tilgjengelig rett på avspillervinduet, men dette blir småplukk.

Som nevnt på første side savner vi fysiske musikkontroller på utsiden av telefonen. Om du ikke bruker den medfølgende fjernkontrollen må du plukke telefonen ut av lomma og skru av tastelåsen for å justere lydstyrken eller skifte spor.

Fjernkontrollen gjør jobben, men den gir deg 75 cm ekstra meter kabel i lomma. Vi skulle likt å se Nokia gjøre det samme som Sony Ericsson gjør på sine Walkman-telefoner, hvor du kan bruke volumtasten til å justere lyd og skifte spor selv med tastelåsen aktivert. Men også dette blir plukk.

For å hente frem musikkspilleren bruker du Xpressmusic-tasten over skjermen. Denne kan du også bruke til å hoppe til nettleseren, videospilleren, bildegalleriet og internettjenester som Flickr og Ovi.

Kjempelyd

Det vi er aller mest fornøyde med er lydkvaliteten i musikkspilleren. Om du er på jakt etter en musikkspiller som kan levere mye punch blir du neppe misfornøyd med 5800. Mange telefoner og MP3-spillere klarer ikke å levere annet enn skurring i bassregisteret når du aktiverer en lydutjevnerinnstilling som fremhever bass. 5800 gjør dette uten problemer.

Noe av forklaringen kan kanskje være at telefonen ikke leverer voldsomt høy lyd. Vi brukte både øreplugger og lukkede hodesett, og var ikke spesielt plaget av lav lyd. For all del: Er det øresus du er på jakt etter, så klarer du nok å pådra deg dette om du spiller på full styrke over lengre tid. Men om du liker å skru den ene låta ekstra høyt blir du kanskje skuffet.

Lyden er luftig, og vi plages ikke av at det er vanskelig å skille instrumenter fra hverandre så lenge kvaliteten på musikkfilene er god. Dette er rett og slett behagelig å høre på, og vi noterer et stort pluss i margen.

Vi skyter inn at vi ikke har prøvd 5800 med et skikkelig entusiasthodesett, men "vanlige" sett som Koss Portapro, Sennheiser PX200 og Sony Ericsson HPM-75.

Hva? Innebygget godlyd?

Noe vi vanligvis ikke bruker noe særlig tid på er telefonens innebygde høyttaler. 5800 er et unntak. Stereohøyttalerne på telefonen er noe Nokia brukte energi på å skryte over da de lanserte telefonen. Og vi er enige i at dette er noe av det beste vi har hørt på en mobil noen gang.

Du kan ikke erstatte et stereoanlegg med 5800, men høyttalerne gir faktisk fra seg overraskende god lyd. Den spiller høyt uten at det blir altfor mye skurring og det er mer enn antydning til bass. Så hvis det skulle knipe kan du faktisk høre på musikk over høyttalerne.

Radio

Utover musikkspiller og video har 5800 innebygget FM-radio med RDS. Dette gjør at du kan se hvilken stasjon du hører på. Du finner også en podkastklient i musikkmenyen. Denne gir deg oversikt over podkaster å laste ned. Nokias musikkbutikk er det også snarvei til, men denne er ikke lansert i Norge.

Det følger et par spill med telefonen. Bounce Touch går ut på å styre en liten fyr som er en ball rundt i en verden med hindringer. Her peker du i den retningen du vil styre. Det andre spillet er bilspillet Global Race Raging Thunder. Her styrer du en bil ved å bruke bevegelsessensoren i telefonen og ved å trykke på skjermen.

Hakk hakk hakk

Slik ser bildegalleriet ut.

Begge spillene kunne sikkert vært artige hadde det ikke vært for at de faktisk hakker ganske betydelig. Så her er en oppfordring til Nokia: Om dere skal legge inn spill på telefonen, vær vennlige å påse at de faktisk kan kjøres skikkelig.

Av andre nyheter i underholdningskategorien finner vi et bildegalleri. Bildene dine organsieres i et rutenett, og når du viser bilder i full skjerm kan du dra fingeren over det for å bla deg videre.Trykker du en gang på bildet får du opp valg for å zoome, sende og vise i lysbildeshow.

Du kan også redigere bildene ved å justere lysstyrke, fjerne røde øyne, beskjære og annet.

Tre skuffende megapiksler

Tre megapiksler og fotolys.
Søkeren dekker store deler av skjermen.
Innstillinger er lett å komme til.

Nokia har funnet frem et kamera på tre megapiksler til 5800. Og at megapiksler betyr lite i den store sammenhengen er veldig tydelig akkurat her.

Det sliter med at farger som regel blir feil og av og til glir inn i hverandre, at det er voldsomt mye støy i bildet spesielt i dårlig lys – selv når kameralyset er aktivert – og at resultatet uansett blir ganske så blasst selv i dagslys. Greit nok, så er det ikke perfekt lys utendørs nå om vinteren, men vi forventer at et kamera skal kunne ta greie bilder oftere enn når solen står midt på en skyfri himmel en sommerdag ved ekvator.

Enkelt i bruk

Noe positivt er det å si. Kameraet starter ganske raskt, vanligvis på under tre sekunder, og autofokusen er også kjapp. Trykkskjermen åpner også for veldig brukervennlige kameramenyer. Du kan for eksempel stille motivmodus, selvutløser, fargetone, hvitbalanse, ISO, skarphet og annet med to trykk på skjermen.

Video kan også tas opp i VGA-oppløsning, eller du kan velge bredskjermsoppløsning om du heller ønsker det. Det er ikke hakking i videoene, og du kan gjøre opptak med fotolyset aktivert. I dårlig lys lider videoene mye samme skjeble som bildene. Mye støy og merkelige farger.

Alt i alt er dette ett av de kjipeste kameraene vi har vært borti på lang tid. Vi tipper at den godeste Carl Zeiss roterer i graven når navnet hans står trykket under kameraet på baksiden. Masse tydelig støy i bilder tatt på dagtid under skyfri himmel er rett og slett ikke akseptabelt.

Bilde tatt innendørs kveldstid. Merk at fargen på potene og parketten er markant forskjellig i virkeligheten, men at de nærmest glir inn i hverandre her.

Bilder tatt i morgentimene. Merk at blåfargen på juletrærne glir helt ut. Til høyre er et oversiktsbilde med mye støy.

To mer heldige resultater tatt før soloppgang. Begge bygningene er forholdsvis godt opplyste.

Bilder tatt midt på dagen. En del bedre resultat, men fortsatt synlig støy og spor etter hard oppskarping i de mørke partiene.

Bilder tatt i dagslys omtrent på samme tidspunkt, men på forskjellige dager. Lyse partier blir utbrent, og hard oppskarping gjør at mange detaljer forsvinner.

Konklusjon

Siden Nokia slapp bomben Nokia N95 for over halvannet år siden har det vært lite å begeistre seg grenseløst over fra den finske produsenten. Derfor er det mye spenning knyttet til den første trykkskjermtelefonen fra selskapet siden Nokia 7710 fra 2004.

Nokia 5800 Xpressmusic er, med unntak av noen funksjonstaster, en tasteløs telefon. Skjermen måler 3,3 tommer, og dekker det meste av fremsiden.

Telefonen har fått den siste utgaven av smarttelefonmenyene S60, som altså nå støtter trykkskjermer.

Noen av nyhetene er at du kan legge snarveier til kontakter du bruker ofte på startskjermen, at du har en praktisk snarvei til multimediafunksjonene og selvsagt at du nå kan skrive rett på skjermen.

Lite nytt - faktisk

Og utover dette og noe annet småtteri er det faktisk ikke allverden som er nytt. Og det er synd, når Nokia har hatt så god til på seg til å planlegge og utvikle sitt første trekk i trykkskjermduellen.

Menyene er i praksis nesten de samme som før. Nettleseren, kalenderen, telefonboken, GPS-programmet og meldingsfunksjonen er også gammelt nytt. Med små unntak, selvsagt.

Spørsmålet er om det egentlig gjør så mye. Telefonen er kanskje ikke pen, og menyene er ikke innbydende på samme måte som Iphone og HTC Touch Diamond. Men funksjonelt er det. Menyene er enkle å bruke og sette seg inn i.

Har du brukt en smarttelefon fra Nokia i det siste vil du raskt kjenne deg igjen her. Kanskje det er dette som har vært Nokias plan hele tiden, for S60 er uten sidestykke det mest utbredte smarttelefonsystemet i verden.

Mye er svært bra

Og med unntak av at kameraet er direkte dårlig er det mye positivt å si om telefonen. Den er godt utstyrt med teknologi, som Wi-fi, super-3G og GPS. Batterilevetiden er svært god, og lydkvaliteten under samtaler er helt på topp.

5800 er en god SMS-telefon, og du kan skrive med fullt tastatur, nummertastatur eller med håndskriftgjenkjenning.

Her får du også en virkelig god musikkspiller som har god lyd, mange tilpasningsmuligheter og et musikkbibliotek som er enkelt å finne frem i. Telefonen er dessuten en god videospiller.

Nokia har utstyrt telefonen rikelig med ekstrautstyr, som stort minnekort på 8 GB, fjernkontroll og TV-kabel.

Og ikke minst: Prisen på i underkant av 3000 er faktisk ganske hyggelig med tanke på alt du får igjen.

Dette er ingen Iphone

Men om du forventet at Nokia skulle ta rotta på Iphone har du en skuffelse i vente. Her har ikke Nokia gått langt utenfor komfortsonen sin, og 5800 fremstår mer som en naturlig utvidelse av smarttelefonsystemet deres.

Trives du med telefoner som Nokia N95, men vil ha trykkskjerm og gode underholdningsfunskjoner og en telefon som leverer bra på de fleste områder bør du vurdere 5800. Er det en Iphone eller HTC Touch HD du sikler på bør du heller følge drømmene dine.

Alt i alt ikke noen dårlig telefon dette, men det er kanskje litt kjedelig at Nokia har valgt den trygge veien i stedet for å satse på noe som er virkelig nytt.

Les også
Smartklokkene kommer
Les også
Nokia N97
Les også
Vi lanserer web-TV
Les også
Nokia lanserer ny trykkskjermmobil
annonse