Test

Nokia 5800 Xpressmusic

Design og brukervennlighet

Startskjermen viser snarveier til kontakter.
Under snarveiene finner du kommunikasjonslogger.
Hovedmenyen består av et rutenett. Du kan også velge listevisning.

Nokia 5800 Xpressmusic er ikke selskapets første trykkskjermtelefon. Men det er en stund siden finnene lanserte sin forrige, Nokia 7710. Og siden den gang har de byttet menysystem og oppgradert spesifikasjonene kraftig.

Resultatet er altså 5800, som i tillegg til å ha en trykkskjerm også er utstyrt med den nyeste utgaven av det Symbian-baserte menysystemet S60.

Når Nokia nå har bestemt seg for å satse på telefoner med trykkskjerm, forventer vi også at det er noe nytt og friskt under panseret. På noen måter er det det, og på andre måter er det ikke det.

Femteutgaven av S60 har en del nyheter, men etter å ha brukt dette menysystemet en stund er det veldig mange likheter ved dette og versjonen du finner på nyere Nokia-smarttelefoner. Dette er gode nyheter for de som vil ha noe kjent, og dårlige for de som håpet Nokia ville tenke helt nytt.

Er du kjent med S60, kommer du altså til å kjenne deg raskt igjen.

Nyhetene

Det som er nytt er at du nå kan ha en rekke snarveier til kontakter du ringer eller tekster ofte i startskjermen. Trykker du på disse får du opp valg for å ringe og melde kontakten. Du får også opp en logg som viser all kommunikasjon mellom deg og kontakten. Du kan gi snarveiene et eget bilde, slik at du lett kan skille dem fra hverandre.

Å legge til nye kontakter er enkelt. Du trykker bare på et eget ikon for å legge til ny kontakt. Du finner den vanlige kontaktlisten som snarveisikon nederst på skjermen, sammen med et ikon som skjuler det vanlige nummertastaturet.

Om du foretrekker det "gamle" aktiv hvilemodus-utseendet, kan dette velges i stedet for kontaktsnarveiene. Men du kan ikke ha begge deler samtidig.

Velkjent meny

Hovedmenyen åpnes med midterste tast under skjermen, og ligner mye på hovedmenyen du finner i S60-telefoner uten trykkskjerm. Menyen kan organiseres etter eget ønske, og du kan legge til egne mapper og programmer her.

I motsetning til hva vi er vant til fra de fleste trykkskjermtelefoner kan du ikke bare legge fingeren på skjermen og "dra" innholdet opp og ned. I stedet må du bruke et rullefelt på høyre side av skjermen eller "peke" i den retningen du vil bla. Sistnevnte er samme løsning som Samsung gikk for på sin F480 Touchwiz – En løsning vi ikke var spesielt begeistert for der, og vi er heller ikke det på 5800.

Det fungerer for all del, men vi syns fortsatt at den tradisjonelle navigasjonsmetoden fungerer bedre. Og når det er sagt så flytter du skjermbildet på tradisjonell måte i blant annet nettleseren og GPS-programmet.

Litt upraktisk å rulle

Rullefeltet finner vi for øvrig av og til veldig upraktisk, spesielt når vi skal bla i lange lister, som for eksempel ved valg av ringetone. Her må du gjerne bla deg omtrent dit du vil, og deretter peke deg nedover eller oppover for å treffe rett valg.

Dette er ikke noen stor sak, men løsninger hvor du sveiper fingeren over skjermen for å få listen til å rulle, slik som på for eksempel HTCs Touch-telefoner eller Iphone er langt enklere å bruke, syns vi.

Noen menyvalg må du gjøre ved å dobbeltklikke på skjermen. Går du for eksempel inn i meldingsmenyen tapper du to ganger på "innboks" for å åpne innboksen

Taster på bunnen av skjermen

Siden det er knapt med taster på telefonen er det ingen vanlige menytaster på den. I de fleste programmer og funksjoner får du opp to virtuelle taster i bunnen av skjermen med "valg" og "avslutt" eller tilsvarende, slik som du får på S60-telefoner med taster som representerer disse områdene på skjermen (ofte kalt soft keys).

Om du viser skjermbildet i liggende visning vil disse tastene vises på høyre siden av skjermen.

Oppgavebehandleren lar deg avslutte programmer ved å holde en finger over ikonet.
Telefonen har en kommunikasjonsbehandler. Her vises også ubesvarte anrop.
Innkommende anrop.

Åpner du "valg" eller andre undermenyer får du som på vanlige S60-telefoner opp en liste med menyvalg. Dette er i praksis likt som på andre S60-telefoner. På toppen av alle slike menyer er det et valg for å vise programmer som kjører i bakgrunnen. Trykker du på dette valget får du opp listen over kjørende programmer.

For å stoppe et program holder du bare fingeren over ikonet til det popper opp valg for å åpne eller avslutte programmet. Denne listen kan du for øvrig hente frem ved å holde inne menytasten på telefonen, akkruat som på andre S60-telefoner.

Nyheter på startskjermen

En annen nyhet er at det øverste feltet på startskjermen nå inneholder en rekke snarveier til flere funksjoner. Trykker du på klokken får du opp vekkerklokke og verdensur. Trykker du på datofeltet kommer det opp en liste med valg som enten tar deg til kalenderen eller lar deg velge profil.

Dersom du trykker oppe i høyre hjørne på startskjermen får du opp klokke og en tilkoblingsbehandler som lar deg se aktive tilkoblinger og kan ta deg til en egen meny for tilkoblinger. Her kan du aktivere WLAN og Bluetooth, velge tilkoblingsmodus over USB, starte fjernsynkronisering og gjøre annet som har med tilkobling å gjøre.

Fortsatt S60

Det er altså mye nytt her, men i bunn og grunn er dette bare S60. Det ser litt annerledes ut, og det er selvfølgelig noe annet å trykke på en skjerm i stedet for på taster. Men prinsippene er de samme på denne telefonen som på andre S60-telefoner fra Nokia.

Vi tok oss i å savne en piltast flere ganger under testperioden. Av og til er dette mer praktisk, for eksempel når du skal bla i lister og menyer. Spesielt med tanke på at du må bruke et rullefelt eller peke oppover og nedover på skjermen for å bla.

Raske menyer

Det er gledelig å se at trykkskjermsmenyene til Nokia er raske. Det er ikke ofte vi må sitte og vente på at ting skal skje, med unntak av når tyngre programmer som spill og GPS-navigasjonen skal starte opp.

Menyen og de fleste andre funksjonene i telefonen kan vises i liggende modus.

Menyene er så godt som fri for animasjoner, noe som gjerne er like greit siden det uansett ikke er mye ventetid å snakke om. Når du snur skjermen er det imidlertid inntil to sekunder å vente.

Akkurat dette kan bli ganske irriterende. 5800 har innebygget bevegelsessensor som snur skjermbildet i den retningen du holder telefonen. Dette fungerer i de fleste funksjoner og programmer, med unntak av startskjermen.

Sensoren er litt vel følsom for vår smak, og det hender titt og ofte av skjermbildet snur seg uten at vi hadde planer om å gjøre det. Siden det tar litt tid å snu bildet blir det fort litt plagsomt, siden du da må vente litt før du kan fortsette å skrive meldinger, bruke nettleseren eller hva du nå driver med. På mange telefoner kan du stille inn sensitiviteten til denne sensoren, men på 5800 er det enten av eller på.

Problemet er ikke unikt for 5800. Du finner samme problemstilling på for eksempel Iphone.

Mediasnarvei

Xpressmusic-symboelt er i realiteten en berøringsfølsom tast.
5800 har et fullt tastatur.
Du kan også velge andre tastaturtyper...
...som vanlig nummertastatur...
...eller et lite qwerty-tastatur.
5800 er litt tjukk.
Under skjermen finner du de eneste tastene på fremsiden av telefonen.

For øvrig har telefonen en egen snarveistast til multimediafunksjonene. Denne sitter over skjermen og er berøringsfølsom. Et trykk på denne vil i de fleste situasjoner hente frem en liste som lar deg hoppe direkte til musikkspilleren, bildegalleriet, internettdeling, videospiller eller nettleser. Dette er praktisk, siden det da alltid er lett å hente frem igjen MP3-spilleren eller nettleseren.

Med tanke på at telefonen ikke har dedikterte taster til MP3-spilleren, så er det også nesten nødt til å være slik. Akkurat dette er noe vi savner, siden du må se på skjermen for å skifte spor. Det følger riktignok med fjernkontroll i esken, men vi hadde likt mulighten til å bare stikke hånda i lomma og skifte spor.

Gode tastaturer

Og mens vi snakker om taster, så syns vi Nokia har fått til en vellykket skjermtastaturløsning. Det vil si, flere vellykkede skjermtastaturløsninger. I tillegg til vanlig T9-tastatur har du nemlig fullt tastatur og skriftgjenkjenning.

Med unntak av skriftgjenkjenningen og det lille fulltastaturet tilpasset pekepennbruk vil tastaturene åpne seg over programvinduet. Dette er en smart løsning, siden skjermen da dedikeres fullt og helt til tastaturet. Et lite felt øverst på skjermen viser hva du skriver, og når du er ferdig trykker du på en tast som bekrefter inntastingen.

Løsningen ligner i det hele tatt veldig mye på den du finner på LGs telefoner, og føles litt smartere enn de løsningene vi har sett på de nyeste fingerskjermsmobilene med Windows Mobile. Ulempen med denne løsningen er at du uansett ikke kan se skjermbildet bak.

Æ, ø og å på plass

Vi liker for øvrig at det fulle skjermtastaturet har æ, ø og å tilgjengelig rett på skjermen. Fulltastaturet vises alltid i liggende modus.

Det er mulig å bruke det lille fulltastaturet også med fingrene, men dette krever mye presisjon. Det samme gjelder skriftgjenkjenningen.

Alt i alt er det mange metoder å skrive på, og vi er godt fornøyde med dem.

Fin skjerm

Når det gjelder skjermen så er denne skarp og fin. Størrelsen på 3,2 tommer kombinert med oppløsningen 360 x 640 piksler gjør at den egner seg bra til bilder og video, samtidig som nettsurfing ser bra ut. Den er lyssterk, slik at det ikke er store problemer med å lese den i sollys. Uten at vi har prøvd dette i sterk sommersol, selvsagt.

Skjermen er trykkfølsom, slik at du fysisk trykker den litt inn for at den skal reagere. Du får tilbakemelding med en vibrasjon i telefonen, slik at du vet at 5800 har oppfattet trykket. Responsen er god, så vi mener at Nokia har gjort en god jobb med denne skjermen.

5800 har for øvrig en nærhetssensor som vil skru av skjermen når du legger telefonen inntil øret under samtaler. Dette gjør at du unngår å "trykke" på skjermen med øret, og dessuten at skjermen er tilgjengelig når du tar telefonen vekk fra øret igjen, enten under eller etter samtalen.

Plast

Designen er ellers helt grei. I forhold til telefoner som Iphone 3G, Samsung Omnia, HTC Touch HD og LG KC910 er det ikke mye å hoppe i taket for. For det første er det plast og atter plast, noe 5800 forsåvidt ikke er alene om. Det som er verre er at telefonen er ganske tjukk og at skjermen er "nedsenket" i telefonen. Det ligger nemlig en slags ramme rundt, noe som gir telefonen et litt snodig utseende.

Denne rammen har forresten en funksjon når det kommer til rulling i menyer med rullefeltet, siden du kan "støtte" fingeren inntil rammen når du blar. Men vi kunne lett ofret denne lille praktiske detaljen for en design som var renere i linjene.

Telefonen virker ellers godt skrudd sammen, til tross for det lite eksklusive materialvalget. Det er ingen knirking eller andre irriterende ulyder i telefonen.

Riper ikke lett

Vi er for øvrig glade for å se at Nokia har gått for en plasttype over skjermen som ikke ripes opp raskt. Siden vi fikk telefonen til test har den lagt i bukselomma, og det har ikke kommet nevneverdig med riper. Om du likevel vil holde telefonen god som ny følger det med en liten bæreveske i esken.

Alle tilkoblingene sitter på toppen av telefonen.

Vi er positivt overrasket over batterilevetiden til 5800. Vi opplever at telefonen holder ut i to døgn med noen samtaler, en del musikklytting, nettsurfing, teksting og litt rask GPS-bruk. Hva du opplever vil selvsagt variere, men det er utvilsomt en del bedre batteri i denne telefonen enn på mange andre fingerskjermmobiler der ute.

Taletiden har vi gjort forsøk på å måle, men vi opplever at samtalene blir brutt. Om dette skyldes feil på telefonen eller problemer i mobilnettet skal være usagt. Etter en tre timers samtale i 3G-nettet viser imidlertid batteriindikatoren at omtrent 50 prosent av batterikapasiteten gjenstår.

Lydkvaliten under samtaler er upåklagelig. Du hører den du snakker med godt, og vi har ikke fått noen klager på lyden i andre enden heller.

De innebygde høyttalerne egner seg godt til håndfribruk, siden det er høy og klar lyd i disse.

Det er ikke mye vi savner i esken til 5800. I tillegg til lader får du følgende utstyr:

  • USB-kabel
  • TV-kabel
  • Minnekort 8 GB
  • Veske
  • Fjernkontroll med 3,5 mm minijack og mikrofon
  • Øreplugger
  • Ekstra pekepenn
  • Gitarplekter (pekepennerstatning)
  • Stativ (til filmvisning)

Det skal for ordens skyld nevnes at senere leveranser av telefonen kan komme med mindre utstyr enn det som er listet opp her.