Test

Blind heroinjunkie klatrer til topps

Ray er filmbiografien om musikeren Ray Charles Robinson som ble blind i en alder av syv, men som takket være en tøff oppdragelse holdt ryggen rak og vokste ut av det smålige, rasistiske sørstatsmiljøet og inn i musikkhistoriebøkene geleidet av genuin musikalsk lidenskap, men likevel ikke helt kostnadsfritt.

Velspilt og balansert

Øynene er det viktigste redskapet en skuespiller har, så det er krevende oppgave å formidle følelser uten denne kanalen inn i figurens sjeleliv. I Ray klarer Jamie Foxx oppgaven med bravur og gjenskaper Charles' karakteristiske motorikk med enorm troverdighet og levendegjør samtidig den menneskelige skikkelsen med stor følelsesmessig overbevisning. At filmen er så gripende som den faktisk er, tilskrives altså først og fremst Foxx' Oscarbelønte innsats.

Men det hadde ikke fungert uten en historie, og det er jo ingen selvfølge at kjente personligheter lever spennende, filmverdige liv, selv om det er kjensgjerning at utsvevende livsstiler ofte går hånd i hånd med innbringende artistvirksomhet.

Og Ray er ingen ren hyllest av musikklegenden, men balanserer de sympatiske og joviale egenskapene mannen er kjent for med hans langt mindre flatterende utroskapsbeskjeftigelser, skjulte heroinmisbruk og også hans dårlige behandling av medarbeidere når suksessen tidvis gikk ham til hodet.

Berikende underholdning

På bunnen er filmen en inspirerende og motiverende fortelling om suksess mot alle odds, noe musikerens sterke og stolte, men fattige morsfigur hadde mye av æren for. I sporadiske tilbakeblikk får vi innblikk i hennes usentimentale tilnærming til den unge Rays tiltagende synssvekkelse og hans strenge men kjærlighetsfulle oppdragelse i integritet, selvrespekt og selvhjulpenhet, og mye av filmens dramatikk består i Rays indre konflikt mellom morens idealer og virkelighetens prøvelser.

Den traumatiske opplevelsen av å miste broren i en drukningsulykke som liten hjemsøker også den blinde musikeren, og selvbebreidelsen i denne forbindelse bidro sterkt til heroinmedisineringen som i sin tur ble god mat for tabloidjournalistene.

Men det blandes også inn mye varm humor i filmen. Ray Charles skildres som en notorisk replikkmaker og livlig figur med en uimotståelig evne til å sjarmere, overbevise og begeistre, og heri ligger både filmens underholdningssubstans og mye av grunnen til suksessen.

Selvsagt er det også masse musikk, og vi serveres mange svingende seanser fra både studioinnspillinger og live-konserter med musikalsk talent i fri, troverdig utfoldelse.

Teknisk

Video

Ray har klart overgangen til det høyoppløste Blu-ray-formatet ganske bra, og bildet er generelt sett skarpt og pent med få tydelige kvalitetsmessige avvik. Fargebruken er minst i den første delen av filmen, når Ray ennå ikke har slått gjennom og har små, svette og røykfylte konsertlokaler som tilholdssted. Disse mørke delene er tidvis preget av noe lav kontrast og matt sortfarge, men det er vanskelig å si om dette skyldes kildematerialet eller overføringen.

Fargegjengivelsen er klar og fin, men varierer en del gjennom filmen. I tilbakeblikkscenene er fargene unaturlig sterke, men dette er tilsynelatende et filmteknisk grep. Ellers ser fargene naturlige og riktige ut.

Audio

Ikke uventet er Ray fylt til randen av musikk, og det aller meste består av musikk som spilles i selve handlingen i filmen, men siden den spilles både ofte og lenge fungerer den også tidvis som bakgrunnsmusikk. Dette har imidlertid lite å si for kvaliteten, og vi får solide, fengende versjoner av alle slagerne, som for eksempel førstehiten Mess Around og mer kjente Hit the Road Jack og Unchain My Heart. Ray Charles-fans vil med andre ord raskt finne seg til rette.

Ekstramateriale

  • Introduksjon av regissør Taylor Hackford
  • Slettede scener med kommentarer av regissøren
  • Utvidede musikkscener
  • Stepping Into the Part
  • Ray Remembered
  • The Women of Ray
  • The Filmmaker's Journey
  • Ray: An American Story
  • A Look Inside Ray
  • Kommentarspor med regissør

Konklusjon

Ray er både en gripende, rørende, troverdig og inspirerende fortelling som i tillegg til å være en nær og personlig skildring av Ray Charles' liv og virke også handler om universelle menneskelige problemstillinger og svakheter.

Skuespillerprestasjonene er gode, og Jamie Foxx er virkelig minneverdig i rollen. Teknisk er utgivelsen helt på det jevne, og platen inneholder en god del ekstramateriale som garantert vil være av interesse for fans av denne nyskapende og nå avdøde musikeren.

Les også
Platt mishandlingsdrama: Platt mishandlingsdrama
Les også
Svette, promping og jentetrøbbel
Les også
Facebook får filmtjeneste
Les også
Nå kan du forhåndsbestille Extended Edition av Ringenes herre
Les også
Blu-ray-utgivelser i mars
annonse