Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC Sensation XL

Diger, deilig og underholdende

HTC Sensation XL er mobilen for deg som liker å fråtse.

Design, skjermer og menyer

Første gang vi fikk låne en prototype av Sensation XL til en sniktitt, syntes vi umiddelbart at telefonen var i største laget med sin 4,7 tommer store skjerm. Nå er vi hektet på “storskjerm” når vi skal surfe på nett, se film eller bilder, og kan knapt tenke oss å gå tilbake til en mobiltelefon med mindre skjerm enn dette.

Det er nok litt av det samme som skjer i stuene rundt om i Norge. Mens vi tidligere var fornøyd med en 26 tommer CRT-TV, så er det få som i dag kjøper en flatskjerm som er under 40 tommer for å ha den i stua. Kunne du tenke deg å byte ut TV-en hjemme med en som er mye mindre?

HTC Sensation XL er stor, men passer likevel i de fleste bukselommer.

Lavere oppløsning enn iPhone 4

Med sine 4,7 tommer er skjermen i HTC Sensation over 80 prosent større enn skjermen til iPhone 4S, som måler 3,5 tommer diagonalt. Men iPhones skjerm er mye skarpere, da den har flere bildepunkter og attpåtil har presset det inn på halve størrelsen enn HTC.

I praksis opplever vi allikevel oppløsningen på HTC Sensation XL som svært god. Med 480 x 800 punkter får du et skjermbilde som er så skarpt at du må konsentrere deg for å se pikslene i skjermen. Selv om iPhone på papiret er mer enn dobbelt så skarp, vil vi si at skjermen til Sensation XL er skarp nok i massevis, og den ekstra oppløsningen på iPhone 4 har liten praktisk betydning.

Krever sin lomme

Skjermstørrelsen til Sensation XL kan selvsagt by på noen praktiske problemer. Har du små fingre eller trange lommer, så er det ikke sikkert at denne størrelsen er ideell for deg. For de fleste vil det likevel ikke være vanskelig å betjene Sensation XL med bare én hånd. Men brukeropplevelsen blir i grunnen best når du holder telefonen i breddeformat og bejener den med to hender.

Til HTCs forsvar får vi ta med at telefonen ikke er veldig tung i forhold til størrelsen. Den har også fått et kraftig batteri som gjøre volumet litt mer spiselig. Runde avslutninger gjør også at telefonen ikke føles ubehagelig stor i en nomal bukselomme.

Delig diger

Designen på Sensation XL er ikke på noen måte spektakulær. Den er riktig nok stor, men ellers ser den ut som mange andre smartmobiler. Vårt testeksemplar er hvitt, med et grått aluminiumsdeksel over batteriet. En sort skjerm dekker det meste av fronten. Under skjermen er det satt av plass til de fire standardtastene hjem, meny, tilbake og søk. Det dreier seg ikke om fysiske taster, men såkalte virtuelle taster i form av ikoner som reagerer på berøring.

Chassiset i telefonen er i grå aluminium, med hvit plast rundt skjermen og over de innbygde anntennene.

På dette området likner Sensation XL mer på sin eldre slektning, nettbrettet HTC Flyer, enn på andre HTC-mobiler.

Den store sorte skjermen ligger under et enda større glass. Glasset føles kanskje ikke som like hardt som på konkurrentene, men det får likevel bestått i vår ripetest.

Inngangen til Micro-USB-porten sitter på siden av telefonen og er uten noen form for beskyttelse.
Ledningen har kontrollfunksjoner for musikken.

På venstre side av telefonen finner du inngangen til USB-kabelen. HTC bruker en standard Micro-USB-port for lader og dataoverføring. På høyre side har telefonen en lang og smal volumtast. På toppen har den en hovedbryter og utgang for lyd (standard 3,5 mm minijack).

De fleste mobiltelefoner leveres med hodetelefoner som har mikrofon på ledningen og kan brukes som håndfri. Det gjør også HTC Sensation XL, men nytt er at hodesettet denne gangen er av premium kvalitet. HTC har kjøpt seg inn i Beats by Dr.Dre, og telefonen leveres enten med kvalitetsøreplugger, eller som i vårt tilfelle, med hodesettet Solo. Hvordan det fungerer kommer vi tilbake til. Designmessig er det i alle fall ingen ulempe. Den hvite Sensation XL leveres med hvitt hodesett med Beats karakteristiske røde kabel. På kabelen finnes kontroller for å styre samtaler og musikk.

Brukervennlig grensesnitt

Her vises de syv startpanelene som miniatyrer.

Menyene i HTC Sensation XL minner mest om de du finner på den vanlige HTC Sensation. Her er en startskjerm med snarveier som lar deg åpne en applikasjon direkte fra låseskjermen ved at ikonet for funksjonen trekkes ned på låseringen. Vil du heller gå tilbake til det du drev med før telefonen ble låst, så trekker du i låseringen i stedet for å trekke i ikonet.

HTC Sensation XL er en telefon det er lett å betjene, ikke minst fordi den har så stor skjerm. Har du normale finmotoriske evner, så treffer du ikke bare tastene i det virtuelle tastaturet, men også lenker på nettsider og andre skjermelementer i brukergrensesnittet.

I utgangspunktet har telefonen sju startskjermer som du kan tilpasse etter egne ønsker. Den raske prosessoren og den gode grafikkbrikken sørger for at alle inputbevegelser oppleves som tilnærmet organiske. Du kan bla fra skjermbilde til skjermbilde med lette fingerstrøk, eller du kan sende hele skjermbildekarusellen på en skikkelig spinn ved å gi skjermen et raskt strøk mot siden.

Ny versjon av Sense

HTC kjører på sitt eget grensesnitt Sense. Tidligere har HTC vært kritisert for litt manglende kreativitet i utviklingen av Sense, som tilsynelatende er mer eller mindre likt grensesnittet som ble utviklet for langt enklere smartmobiler for et halvt tiår siden.

Men Sense er nå kommet i versjon 3.5, og fungerer i dag på en ganske annen og mer brukervennlig måte enn det gjorde i de tidligste utgavene. Vi kan gå med på at grensesnittet muligens hadde stått seg på en visuell oppussing. HTC pøser på med skarpe farger, og det kan bli litt mye. På den annen side finnes det nok av fargeløse og kjedelige mobiltelefoner. Du kan også dempe fargeoplevelsen ved å bytte bakgrunner så telefonen får en litt mindre påtrengende fargeprofil.

Å bruke HTC Sensation XL er i utgangspunktet svært enkelt. Telefone har et godt og selvforklarende grensesnitt. Ønsker du å tilpasse telefonen etter eget behov, så er mulighetene mange.

Knirkefritt

Slik ser baksiden ut. Batteridekselet er i metall. Den røde Beats-logoen viser at dette er en mobiltelfon med lydbrikke fra Beats.

Grensesnittet Sense har også automatisk dempefunksjon som lar deg dempe alle lyder fra mobilen ved å vende den opp ned (baksiden i været). Den ringer også automatisk med et høyere volum om du bærer telefonen i lomma eler i ei veske.

Fysiske taster finnes ikke på HTC Senation XL. Om vi skulle savne en fysisk atributt, så måtte det være en kameratast. Vi klarer oss godt uten, men hadde likevel gjerne sett at den var der.

Telefonens store skjerm gjør det enkelt å bruke qwerty-tastaturet på skjermen. Foretrekker du det ordinære T9-tastaturet som gjør det enklere å skrive med en hånd, kan du velge at dette skal brukes når telefonen holdes med skjermen i høyderetningen.

HTC Sensation XL virker godt sammensatt. Vi kan riktig nok høre en litt hul lyd når vi trommer på bakdekselet med neglene, men ellers virker telefonen kompakt og fin.

Fra topplinjen har du rask tilgang til de mest brukte innstillingene.

I våre tester har vi ikke støtt på feil eller markante svakheter i brukergrensesnittet. Ikke alle funksjoer er uten forbedringspotensiale, men det er det heller ingen andre mobiltelefoner som kan vise til. Vi kunne for eksempel godt ha tenkt oss at vi kunne plassert flere snarveier på låseskjermen enn de fire som er maksgrensen nå. Vi kan heller ikke som før bytte layout på tastaturet ved å holde en stund i skrivefeltet. Nå må vi i hovedmenyene om vi vil endre inputmetode.

Vi får legge til at den gamle metoden bare var bedre om du visste hvordan den skulle brukes. Tidligere var det også den eneste måten å bytte tastatur på, og den virket ikke direkte intuitiv. Å flytte funksjonen til menyene gjorde det nok enklere for folk flest å finne funksjonen, men samtidig er det blitt en mer omstendelig prosess. Det hadde ikke vært noen heksekunst å gi brukeren mulighet til å benyte begge disse alternativene.

HTC Sensation XL støtter heller ikke Swype, som lar deg skrive et ord ved å dra fingeren via en bokstavkombinasjon i ett sveip. Men ønsker du denne funksjonen kan den lastes ned fra Android Marked. Her finnes også flere andre programmer du kan bruke for å tilpasse brukergrensesnittet på telefonen.