Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC Sensation XL

Diger, deilig og underholdende

HTC Sensation XL er mobilen for deg som liker å fråtse.

Design, skjermer og menyer

Første gang vi fikk låne en prototype av Sensation XL til en sniktitt, syntes vi umiddelbart at telefonen var i største laget med sin 4,7 tommer store skjerm. Nå er vi hektet på “storskjerm” når vi skal surfe på nett, se film eller bilder, og kan knapt tenke oss å gå tilbake til en mobiltelefon med mindre skjerm enn dette.

Det er nok litt av det samme som skjer i stuene rundt om i Norge. Mens vi tidligere var fornøyd med en 26 tommer CRT-TV, så er det få som i dag kjøper en flatskjerm som er under 40 tommer for å ha den i stua. Kunne du tenke deg å byte ut TV-en hjemme med en som er mye mindre?

HTC Sensation XL er stor, men passer likevel i de fleste bukselommer.

Lavere oppløsning enn iPhone 4

Med sine 4,7 tommer er skjermen i HTC Sensation over 80 prosent større enn skjermen til iPhone 4S, som måler 3,5 tommer diagonalt. Men iPhones skjerm er mye skarpere, da den har flere bildepunkter og attpåtil har presset det inn på halve størrelsen enn HTC.

I praksis opplever vi allikevel oppløsningen på HTC Sensation XL som svært god. Med 480 x 800 punkter får du et skjermbilde som er så skarpt at du må konsentrere deg for å se pikslene i skjermen. Selv om iPhone på papiret er mer enn dobbelt så skarp, vil vi si at skjermen til Sensation XL er skarp nok i massevis, og den ekstra oppløsningen på iPhone 4 har liten praktisk betydning.

Krever sin lomme

Skjermstørrelsen til Sensation XL kan selvsagt by på noen praktiske problemer. Har du små fingre eller trange lommer, så er det ikke sikkert at denne størrelsen er ideell for deg. For de fleste vil det likevel ikke være vanskelig å betjene Sensation XL med bare én hånd. Men brukeropplevelsen blir i grunnen best når du holder telefonen i breddeformat og bejener den med to hender.

Til HTCs forsvar får vi ta med at telefonen ikke er veldig tung i forhold til størrelsen. Den har også fått et kraftig batteri som gjøre volumet litt mer spiselig. Runde avslutninger gjør også at telefonen ikke føles ubehagelig stor i en nomal bukselomme.

Delig diger

Designen på Sensation XL er ikke på noen måte spektakulær. Den er riktig nok stor, men ellers ser den ut som mange andre smartmobiler. Vårt testeksemplar er hvitt, med et grått aluminiumsdeksel over batteriet. En sort skjerm dekker det meste av fronten. Under skjermen er det satt av plass til de fire standardtastene hjem, meny, tilbake og søk. Det dreier seg ikke om fysiske taster, men såkalte virtuelle taster i form av ikoner som reagerer på berøring.

Chassiset i telefonen er i grå aluminium, med hvit plast rundt skjermen og over de innbygde anntennene.

På dette området likner Sensation XL mer på sin eldre slektning, nettbrettet HTC Flyer, enn på andre HTC-mobiler.

Den store sorte skjermen ligger under et enda større glass. Glasset føles kanskje ikke som like hardt som på konkurrentene, men det får likevel bestått i vår ripetest.

Inngangen til Micro-USB-porten sitter på siden av telefonen og er uten noen form for beskyttelse.
Ledningen har kontrollfunksjoner for musikken.

På venstre side av telefonen finner du inngangen til USB-kabelen. HTC bruker en standard Micro-USB-port for lader og dataoverføring. På høyre side har telefonen en lang og smal volumtast. På toppen har den en hovedbryter og utgang for lyd (standard 3,5 mm minijack).

De fleste mobiltelefoner leveres med hodetelefoner som har mikrofon på ledningen og kan brukes som håndfri. Det gjør også HTC Sensation XL, men nytt er at hodesettet denne gangen er av premium kvalitet. HTC har kjøpt seg inn i Beats by Dr.Dre, og telefonen leveres enten med kvalitetsøreplugger, eller som i vårt tilfelle, med hodesettet Solo. Hvordan det fungerer kommer vi tilbake til. Designmessig er det i alle fall ingen ulempe. Den hvite Sensation XL leveres med hvitt hodesett med Beats karakteristiske røde kabel. På kabelen finnes kontroller for å styre samtaler og musikk.

Brukervennlig grensesnitt

Her vises de syv startpanelene som miniatyrer.

Menyene i HTC Sensation XL minner mest om de du finner på den vanlige HTC Sensation. Her er en startskjerm med snarveier som lar deg åpne en applikasjon direkte fra låseskjermen ved at ikonet for funksjonen trekkes ned på låseringen. Vil du heller gå tilbake til det du drev med før telefonen ble låst, så trekker du i låseringen i stedet for å trekke i ikonet.

HTC Sensation XL er en telefon det er lett å betjene, ikke minst fordi den har så stor skjerm. Har du normale finmotoriske evner, så treffer du ikke bare tastene i det virtuelle tastaturet, men også lenker på nettsider og andre skjermelementer i brukergrensesnittet.

I utgangspunktet har telefonen sju startskjermer som du kan tilpasse etter egne ønsker. Den raske prosessoren og den gode grafikkbrikken sørger for at alle inputbevegelser oppleves som tilnærmet organiske. Du kan bla fra skjermbilde til skjermbilde med lette fingerstrøk, eller du kan sende hele skjermbildekarusellen på en skikkelig spinn ved å gi skjermen et raskt strøk mot siden.

Ny versjon av Sense

HTC kjører på sitt eget grensesnitt Sense. Tidligere har HTC vært kritisert for litt manglende kreativitet i utviklingen av Sense, som tilsynelatende er mer eller mindre likt grensesnittet som ble utviklet for langt enklere smartmobiler for et halvt tiår siden.

Men Sense er nå kommet i versjon 3.5, og fungerer i dag på en ganske annen og mer brukervennlig måte enn det gjorde i de tidligste utgavene. Vi kan gå med på at grensesnittet muligens hadde stått seg på en visuell oppussing. HTC pøser på med skarpe farger, og det kan bli litt mye. På den annen side finnes det nok av fargeløse og kjedelige mobiltelefoner. Du kan også dempe fargeoplevelsen ved å bytte bakgrunner så telefonen får en litt mindre påtrengende fargeprofil.

Å bruke HTC Sensation XL er i utgangspunktet svært enkelt. Telefone har et godt og selvforklarende grensesnitt. Ønsker du å tilpasse telefonen etter eget behov, så er mulighetene mange.

Knirkefritt

Slik ser baksiden ut. Batteridekselet er i metall. Den røde Beats-logoen viser at dette er en mobiltelfon med lydbrikke fra Beats.

Grensesnittet Sense har også automatisk dempefunksjon som lar deg dempe alle lyder fra mobilen ved å vende den opp ned (baksiden i været). Den ringer også automatisk med et høyere volum om du bærer telefonen i lomma eler i ei veske.

Fysiske taster finnes ikke på HTC Senation XL. Om vi skulle savne en fysisk atributt, så måtte det være en kameratast. Vi klarer oss godt uten, men hadde likevel gjerne sett at den var der.

Telefonens store skjerm gjør det enkelt å bruke qwerty-tastaturet på skjermen. Foretrekker du det ordinære T9-tastaturet som gjør det enklere å skrive med en hånd, kan du velge at dette skal brukes når telefonen holdes med skjermen i høyderetningen.

HTC Sensation XL virker godt sammensatt. Vi kan riktig nok høre en litt hul lyd når vi trommer på bakdekselet med neglene, men ellers virker telefonen kompakt og fin.

Fra topplinjen har du rask tilgang til de mest brukte innstillingene.

I våre tester har vi ikke støtt på feil eller markante svakheter i brukergrensesnittet. Ikke alle funksjoer er uten forbedringspotensiale, men det er det heller ingen andre mobiltelefoner som kan vise til. Vi kunne for eksempel godt ha tenkt oss at vi kunne plassert flere snarveier på låseskjermen enn de fire som er maksgrensen nå. Vi kan heller ikke som før bytte layout på tastaturet ved å holde en stund i skrivefeltet. Nå må vi i hovedmenyene om vi vil endre inputmetode.

Vi får legge til at den gamle metoden bare var bedre om du visste hvordan den skulle brukes. Tidligere var det også den eneste måten å bytte tastatur på, og den virket ikke direkte intuitiv. Å flytte funksjonen til menyene gjorde det nok enklere for folk flest å finne funksjonen, men samtidig er det blitt en mer omstendelig prosess. Det hadde ikke vært noen heksekunst å gi brukeren mulighet til å benyte begge disse alternativene.

HTC Sensation XL støtter heller ikke Swype, som lar deg skrive et ord ved å dra fingeren via en bokstavkombinasjon i ett sveip. Men ønsker du denne funksjonen kan den lastes ned fra Android Marked. Her finnes også flere andre programmer du kan bruke for å tilpasse brukergrensesnittet på telefonen.

Teknologi og funksjoner

HTC Sensation har en rask prosessor. Den kjører riktg nok bare på én kjerne, noe som kan synes som et litt merkelig valg på en toppmodell som dette. Den har heller ikke like mye arbeidsminne som de heftigste konkurrentene. Med tanke på hva telefonen koster, så er det lett å falle for fristelsen og si at bare det beste er bra nok til å forsvare at telefonen er den dyreste Android-mobilen på markedet i dag.

Slett ingen sinke

Men brukeropplevelse handler om mye mer enn bare imponerende spesifikasjoner. HTC har fått mye ut av prosessoren på Sensation XL, som er klokket til hele 1,5 GHz. Sensation XL oppleves som en lynrask mobiltelfon. Den fikser de oppgavene den er ment å fikse på en god måte, og da er teknologien som er brukt av underordnet betydning.

HTC har også passet på at telefonen ikke biter over mer enn den kan svelge. Blant annet er videofunksjonen begrenset til opptak i HD-oppløsningen 720p. Å filme i 1080p krever mer av prosessoren. Vi foretrekker Sensation XLs relativt jevntflytende 720p-opptak fremfor de ujevne opptakene i 1080p som enkelte av konkurrentene byr på.

Surfemobil

Sensation XL er utstyrt med rask internettforbindelse, enten du baserer deg på Wi-Fi, eller du kobler deg til Internett via mobilnettet. Raskeste teoretiske nedlastingshastighet i 3G-nettet er 14,4 Mbps, med en opplasting på opp til 5,76 Mbps. I mange tilfeller vi du surfe raskere på mobilnettet enn du gjør på tråløst nett, avhengig av hva slags trådløst nett som finnes der du er, og hvor mange du må dele det med.

HTC Sensation XL kan også settes opp som trådløst modem (hotspot) så du kan dele 3G-forbindelsen din med flere andre.

De raske nettverksforbindelsene gjør at du kan bruke mobiltelefonen også som jobbmobil, for eksempel om du har behov for å sende fra deg eller motta støre filer. Selv om telefonen ved første øyekast er skapt for underholdning, så er det ingen ting i veie for å å bruke den som lommekontor.

Kontoret i lommen

Telefonen støtter Exchange Server og har en komplet kontorpakke med kalender, kontaktregister og alt det du finer på alle mobiltelefoner, i tillegg til at du har et program som lar deg åpne Office-dokumenter (Polaris Office). Om du ønsker det kan du også opprette slike dukumenter på telefonen, og med en skjermoppløning på 480 x 800 punkter er det faktisk mulig å ha nytte av funksjoner som regneark på mobiltelefonen.

E-postleseren er oversiktelig, men vi savner forhåndsvisning landskapsmodus.

Større filer kan du nå dele via Dropbox, og du kan holde dokumentene dine synkronisert på flere datamaskiner og nettserver ved hjelp av Evernote.

Vi tror mange også vil sette pris på at HTC Sensation XL har god batterikapasitet, og at lydkvaliteten ved samtaler er svært god.

Sense gir kontroll

HTC Sense gjør at du kan beskytte innholdet på mobilen din mot uønsket tilgang, og du kan også låse eller slette telefonen om den er kommet på aveie. Glem problemet med minnekort som blir stjålet før telefonen er slettet – HTC Sensation XL har ikke noe minnekort som kan bli stjålet.

Om du vil være på den sikre siden, så kan du installere tillegsprogrammer som øker sikkerheten ytterligere.

Fra HTC Sense på nett kan du også lese e-post som kommer inn til mobilen din, selv om du har telefonen liggende hjemme. Du kan aktivere viderekobling, og du kan sende varsellyder som gjør telefonen enklere å finne igjen. På et kart kan du se hvor din mobiltelefon sist hadde kontakt med mobilnett eller GPS-satellitter. Er du heldig kan du se nøyaktig hvor din tapte mobiltelefon tar veien, for eksempel om du har glemt den i en drosje.

Mens HTC tidligere slet med å få Sense til å fungere stabilt, så synes tjenesten nå å være kraftig forbedret.

Finn frem med GPS

Skal du ut på reise vil du kunne bruke telefonen til å navigere med. GPS-løsningen Google Maps virker nå med full navigasjon, og i tillegg har du anledning til å bruke HTCs tjeneste Steder. Med denne finner du veien til restauranter, barer, atraksjoner, minibank, bensinstasjoner, kaffeutsalg og mye mer. Applikasjonen Steder er integrert med Google Maps, så du ikke bare finner stedene, men også hvordan du skal komme deg dit.

Programmene som følger med telefonen er Adobe Reader, Aksjekurser, Dropbox, E-post, Facebook, Facebook Chat, Flashplayer, FM-radio, forbruksoversikt, Friendstream, Galleri, Gmail, Google Latitude, Google Talk, HTC Hub, HTC Likes, hurtigoppslag, kalender, kalkulator, kamera, kart, klokke, kontakter, e-bokleser, Locations, lykt, meldinger, musikk, navigering (Google Maps), notater, nyheter, vær, oppgavebehandling, oppgaveliste, oppsett, innholdsoverføring, Office (Polaris), samtalelogg, SIM-verktøy, SoundHound (musikkgjenkjenning), speil (bruker frontkameraet), steder, stemmesøk, Google-søk, taleopptak, taleringer, Tango (IP-telefoni), Teeter (labyrint der du styrer en kule ved hjelp av telefonens gyro), telefon, tilkoblede medier, Twitter, videokamera, filmtjenesten Watch, Wi-Fi Hotspot og YouTube.

I tillegg finnes selvsagt innstillingsmenyer og markedsplassen Android Marked.

Multimedia

HTC Sensation XL selges med øreplugger eller hodetelefoner med atskillig høyere kvalitet enn det vi er vant til å se, og den har en egen innebygget komponent som skal gjøre lyden bedre. I praksis betyr det at telefonen er en spesialmobil for musikk og underholdning. Dette stemmer også godt med vårt inntrykk av telefonen.

Vårt testeksemplar ble levert i Solo-edition med hodesettet Solo fra Beats by Dr.Dre.

Musikkspilleren er rask og funksjonell, med støtte for spilleliste, gjentakelse og tilfeldig avspilling. Musikken kan sorteres etter kategoriene artister, album, sanger, spillelister eller sjangre.

Fra bibliotekmenyen kan du velge om du vil spille filer som er lagret på mobiltelefonen, eller om du vil hente mediefiler fra andre medieservere i nettverket ditt. Menyer og albumgrafikk ser bra ut på den store skjermen, og om du ønsker det kan du også overføre lyden til andre spillere i nettverket, som en Pinell-radio eller et anlegg med støtte for DLNA.

Beats lydforbedringsbrikke

Lydforbedringskretsen fra Beats kan enkelt aktiveres eller deaktiveres ved at du trekker ned informasjonslinjen øverst på skjermen. Hvor stor forskjell Beats-brikken utgjør merker du raskt om du veksler mellom å spille musikken med og uten kretsen aktivert. Du vil også oppdage at kretsen bare kan aktiveres når du bruker musikk- eller videospilleren som følger med telefonen. Den virker dessverre ikke med andre applikasjoner som Wimp, Voddler eller Spotify.

Kretsen virker på alle typer utstyr du kobler til lydutgangen, men ikke på musikk som overføres fra telefonen til en ekstern enhet via Bluetooth eller Wi-Fi.

Kontakten til hodesettet er ikke helt skreddersydd til utgangen på Sensation XL.

Lydkvaliteten er faktisk meget god, selv om vi synes hodesettet fra Beats gir en aldri så liten overdose bass. Det er kult om du spiller elektronika på full guffe, men ikke like egnet for de mer finstemte symfonier. Her er det riktig nok mulig å stille equalizeren slik at resultatet til syvende og sist blir brukbart.

Kontrollfunksjoner

Når du spiller musikk vil albumet du lytter til også vises på låseskjermen. Her finner du også kontrolltaster som lar deg starte, stoppe, pause eller hoppe i musikken uten at du må låse opp telefonen først. Dette er en funksjon vi liker. De samme kontrolltastene finnes på det medfølgende hodesettet, også om du kjøper Solo-versjonen med øreklokker.

Kamera

Kameraet i Sensation XL tar relativt gode bilder med 8 megapiksler oppløsning. Betjeningen av kameraet er enkel, og tiden du tar fra du trykker på utløseren (virtuell tast på skjermen) til bildet er tatt er svært kort. Her er det med andre ord mindre sjanse for at du ikke skal rekke å knipse bildet før det er for sent, slik problemet har vært med mange mobilkameraer.

Den fysiske kameratasten mangler og vi klarer oss greit uten. Likevel hadde det vært enda bedre om telefonen også hadde hatt en slik tast.

Kameraet er en av funksjonene som kan startes direkte fra låseskjermen.

Videoopptak i en slags HD

Videokameraet er begrenset til opptak med 720p med 30 bilder per sekund. Det er samme oppløsning som på HD-TV-sendingene fra Riks-TV, men når det er sagt så må du ikke forvente å få noe i nærheten av TV-kvalitet på opptakene du gjør med Sensation XL. Årsaken er at telefonen komprimerer videofilen så den ikke skal sluke all plass i telefonens minne (husk at du ikke kan utvide minnet med minnekort). Med mindre data i hvert bilde blir resultatet så som så.

Komprimeringsalgoritmen tilsier at nesten like bilder krever lite behandling, mens ulike bilder krever mye mer av prosessoren. Derfor hakker bildene litt ved store bevegelser som når motivet rører på seg, du er ustø på hånden eller du sveiper med kameraet.

Mager filmtjeneste

Utvalget i Watch er heller magert.
Kvaliteten på filmsavspillingen i Watch er svært god.
Med den store skjermen blir det nesten som å lese vanlige bøker. Men bare nesten.

Den store skjermen til Sensation XL kommer selvsagt til sin rett nå du skal se på bildene du har tatt, lese e-bøker eller du skal se på film. En egen filmtjeneste kalt Watch skulle etter planen gjøre det mulig å kjøpe eller leie film til HTC Sensation XL. Men foreløpig finner vi bare gratis trailere (kjappe klipp som skal vise hva en film handler om og friste deg til å betale for å få se resten). Trailerne kjører bra på Sensation XL, til tross for at den har en singelkjerneprosessor. Telefonen spiller også av testfiler vi legger inn via PC-en. Er det et filmformat du savner støtte for, så finner du det antakelig i Android Marked.

Konge på spill

HTC Sensation XL er med sin store skjerm et bra valg også for den som vil spille mobilspill. Det blir rett og slett enklere å håndtere skjermkontrollene, i tillegg til at du ser flere detaljer i spillgrafikken.

Det er ingen spill på telefonen når du kjøper den, bortsett fra balansespillet Teeter. men også her vil Android Marked kunne tilby noe for de fleste.

Alt i alt er HTC Sensation XL antakelig den råeste multimediemobilen på markedet, til tross for at skjermoppløsningen faktisk er lavere enn på lillebror HTC Sensation.

Her er en video vi har filmet med Sensation XL og lastet opp til YouTube.

Konklusjon

HTC Sensation XL er en svært underholdende og rask mobiltelefon, med en enorm skjerm. Dette er første gang det tilbys en Android-mobil med en 4,7-tommers skjerm.

Skjermen er av typen LCD, og har en oppløsning på 480 x 800 punkter. Det gjør den litt mindre skarp enn de aller mest høyoppløste skjermene, men Sensation XL er likevel så skarp at det slett ikke er lett å se forskjell på skarpheten i denne skjermen og skjermen på lillebror HTC Sensation, som i tillegg til å være mindre også har flere bildepunkter.

Den store skjermen vil nok bli litt i meste laget for mange, men om du først skaffer deg en Sensation XL, så er det vanskelig å gå tilbake til en mobiltelefon med mindre skjerm. Vi har heller ikke noe problem med å gå med denne mobilen i lomma, selv om den altså er en del større enn andre mobiler på markedet. Glasset er solid, og har ikke tatt skade av at telefonen til tider har måttet leve sammen med et nøkkelknippe i bukselomma.

Brukergrensesnittet er raskt og enkelt, og du kan lett tilpasse det så du får de menyene du selv ønsker.

Sensation XL har også en rekke smarte funksjoner enten du foretrekker å surfe på nett, jobbe med dokumenter eller delta i sosiale aktiviteter på nett. Kameraet er bra, og den store skjermen gjør at telefonen også er godt egnet som en navigasjonsløsning for bilen.

Først og fremst en underholdningsmaskin

Ønsker du å fråtse i en stor og velutstyrt mobiltelefon med en lydspiller som går utenpå det meste, så er Sensation XL rett mobil for deg. Hodesettet som fulgte med vårt testeksemplar er Solo fra Beats By Dr.Dre. Standardversjonen leveres med øreplugger fra samme produsent. Beats har også utviklet teknologien som forbedrer lyden i Sensation XL.

Musikkopplevelsen er god, særlig om du er tilhenger av litt tøffere musikk der du vil ha godt med trykk i bassen. Telefonen har også et bra kamera, og den store skjermen gjør den godt egnet for mobilspill.

Bredt bruksområde men smalt marked

Vi tror målgruppen for telefonen vil være litt begrenset, ettersom den først og fremst retter seg mot et ungt musikkinteressert og motebevisst publikum. Enkelte mener å vite at Beats-hodesettet ikke er så kult, men vi velger å overhøre dem. Er du glad i musikk med mye bass, så er hodesettet etter vår oppfatning svært bra.

Siden den nevnte målgruppen normalt ikke er den mest pengesterke, så blir nok HTC Sensation XL aldri noen volum-selger.

Flere alternativer

Telefonen vil nok også finne sine brukere blant folk som bruker epostfunksjonen og nettleseren på mobiltelefonen mye, og som med tiden begynner å få behov for litt større tekst på skjermen. Dette er normalt en pengesterk brukergruppe, men til gjengjeld er den antakelig mindre interessert i å betale ekstra for at telefonen skal selges med hodesett fra Beats. Disse brukerne kan glede seg over at HTC nå også har lansert HTC Titan. Dette er mer eller mindre samme mobiltelefon som HTC Sensation XL, men den kjører operativsystemet Windows Phone 7.5, og selges uten Beats-hodesett.

Er du ute etter en rask og rimelig Android-mobil med bra kamera, god skjerm og lekkert utseende, så er Sony Ericsson modell Arc nylig kommet i en oppdatert og raskere S-utgave.

Et annet alternativ som har bedre skjermoppløsning og tar mindre plass i lomma er HTC Sensation. Også denne finnes nå i en Beats-utgave med Beats Audio lydforbedringskrets.

annonse