TestLenovo Legion Y44W-10 vs Samsung C49RG90

Skjermgiganter barker sammen

Samsung og Lenovo har sendt sine tungvektere.

VI tester to tungvektere

For bare noen år siden var en 27 tommer stor PC-skjerm blant de største størrelsene du kunne velge. Nå finnes det skjermer som er like store som to slike satt sammen.

Vi har testet to av disse gigantiske skjermene, hvor Samsung leder an med sin 49 tommer. Hakk i hæl følger Lenovo med sin 43,4 tommer, som heller ikke er noen småtass.

Begge koster deg om lag det samme, rundt 12 000 kroner i skrivende stund. Så hvilken skal du velge?

Ultrabrede skjermer er et imponerende syn på pulten.

Design

De to kamphanene er ganske like å se på rent designmessig. Begge har en litt tykkere ramme på nedre del av skjermen enn på sidene og toppen. På det tynneste er de bare noen få millimeter tykke.

Det som skiller de to, utenom at Samsungen er en god del større, er foten. Samsung har en enkel boomerang-lignende utførelse som tar litt mindre plass på pulten din.

Lenovo på sin side har en kraftigere løsning som samtidig peker litt mer mot deg enn hva foten gjør på Samsung-modellen.

Begge skjermene har 32:9-format, altså er skjermene langt bredere enn de er høye. Legion-skjermen tilsvarer samme overflate som om du putter to skjermer på 24,7 tommer ved siden av hverandre, mens Samsungs overflate blir det samme som to 27-tommere.

Vi holder nok en liten knapp på løsningen av foten til Samsung om du har litt begrenset med plass på pulten, selv om selve skjermen er betydelig større.

Bildegalleri av Lenovo Legion:

Brukervennlighet

Når det kommer til brukervennlighet så har de to produsentene valgt to ulike løsninger.

Lenovo Legion har en tradisjonelt oppsett hvor alle navigeringsknappene sitter plassert til høyre på den nedre rammen. Du bruker knapper til å bla deg opp og ned i menyene, og dette oppsettet er helt kurant når du får funksjonene til knappene litt i fingrene.

Samsung på sin side har valgt en litt annen tilnærming, der du i all hovedsak bruker en liten joystick på undersiden av skjermen til å bla deg rundt i menyene. Grafikken er et par knepp flottere å se på, samtidig som de er litt enklere å finne rundt i.

Nå skal det sant sies at du sjelden bruker mye tid i disse menyene. Justeringer og tilpassinger som regel gjøres i all hovedsak når skjermen er ny.

En annen liten ting som kan være verdt å merke seg er at Lenovo Legion også har USB-C-inngang. Dette gjør det enklere om du for eksempel vil koble deg til en Macbook Pro, som jo kun har disse portene.

Utover det så har begge godt med innganger å velge blant.

Bildegalleri av Samsung C49RG90:

Bildekvalitet Lenovo

Ut av esken er det Lenovo som kan skilte med de mest presise bildeinnstillingene. Den beste modusen du kan velge er farge-justeringen som heter Reddish, som faktisk gir alt annet enn et rødskjær.

Resultatet blir en hvitbalanse som er ganske så presis, selv om det fortsatt er noe forbedringspotensiale.

Etter litt justering med utstyret vårt så treffer fargene bedre, samtidig som gamma-kurven er mer presis. Fargene favner ganske bredt, og på sitt beste dekker skjermen 89 prosent av DCI P3-fargerommet.

Lenovo ferdig kalibrert.

Skarphet og oppløsning er det lite å utsette på. Skjermen takler 3840 x 1200 pikslers oppløsning. Mer enn nok til at grafikkortet ditt skal få kjørt seg med å tyne ut opp mot 144 bilder i sekundet.

Men, skjermen har litt problemer med såkalt banding. Det vil si at overgangene mellom ulike nyanser av samme farge ikke er like bra som det kunne vært.

Samtidig sliter den litt med det som kalles black smearing. Altså at svartfargen «henger» igjen litt når du har store bevegelser i bildet. Vi ser det også litt på tekst når det blas raskt opp og ned.

Når det gjelder belysningen så er den ganske jevn, selv om det naturlig nok er noe mer lekkasjer å spore mot hjørnene av skjermen. Når det gjelder lysstyrke så målte vi rett over 500 nits på et lite vindu.

Ser vi på inputlag, altså tiden det tar fra et signal sendes til endringen er gjort på skjermen, har Lenovo gjort mye riktig. Vårt testutstyr viser nemlig en inputlag på 9,4 ms, hvilket er meget bra.

Samtidig så har du full støtte for blant annet FreeSync, hvilket gjør at du får en nærmest feilfri grafikk med tanke på rifter. Skjermen kan gi deg 144 bilder i sekundet, hvilket gjør den til et yndig produkt selv for aktive spillere.

Innstillinger for Lenovo Legion Y44w:

Billedkvalitet Samsung

Samsung kommer med en rekke bildemoduser fra fabrikken, men ingen av disse er spesielt presise. For eksempel gir sRBG-modusen deg et lite blåstikk.

Så denne skjermen har godt av en kalibrering før den kan yte på sitt aller beste. Hvilke justeringer vi gjorde ser du i bildekarusellen nedenfor.

Med litt kalibrering så blir skjermen langt bedre. Fargene har bedre presisjon, og sammenlignet med Lenovo klarer panelet til Samsung å gjengi nesten 92 prosent av fargerommet til DCI P3.

Samsung ferdig kalibrert.

Sjekker du Samsungs nettsider, vil du raskt se at de har to utgaver av denne 49-tommeren. Denne RG-utgaven har høyere oppløsningen enn den billigere HG-utgaven, altså 1440 piksler i høyden versus 1080. Det betyr at du får mer plass og høyere skarphet når du jobber eller spiller på skjermen.

Når det kommer til lysstyrke så knuser denne skjermen Lenovo sin modell. Her måler vi nesten 1100 nits på det meste. Det betyr at du kan dra god nytte av HDR-funksjonen i en del spill, noe som gir en bedre opplevelse om du for eksempel beveger deg rundt på en slagmark med brennende biler rundt deg. Nå skal det sies at baklyset begrenser det noe, siden den ikke har like mange soner som for eksempel en TV har.

Når vi tar frem inputlag-testeren får vi oss en lite overraskelse. Denne skjermen er nemlig ikke så god på dette som vi hadde forventet oss.

Måleren viser nemlig rett over 16 millisekunder på det beste, og det er ikke like overbevisende som konkurrenten fra Lenovo. Dette kombinert med litt lavere antall billedfrekvens, 120 bilder i sekundet, gjør den noe mindre interessant for aktive spillere.

Det kan likevel være verdt å nevne at også denne skjermen har støtte for blant annet FreeSync. Så dette hjelper på å få god flyt i bildet, og ikke minst minske rifter i grafikken til et minimum.

Innstillinger for Samsung C49RG90:

Konklusjon

Så hvem er egentlig best?

En av de få svakhetene Samsung-skjermen har, sammenlignet med Lenovo sitt alternativ, er inputlag. Den er langt fra horribelt dårlig, men til de aller mest aktive spillerne vil nok 16 millisekunder være litt for høyt.

I alle fall ikke når Legion kan friste med 9 millisekunder inputlag. Velger du denne skjermen må du tåle å gå ned i størrelse – selv om nesten 44 tommer heller ikke er noen småtass.

Så til ren spilling vil Lenovo være et hestehode hvassere enn sin konkurrent fra Samsung.

Men foruten høyere inputlag er det lite annet Samsung må se seg slått på. Denne skjermen har meget gode farger, og gjengir også mer fargerom enn hva Lenovo sitt alternativ gjør. Skal du se eller spille i HDR, har dessuten Samsung nesten det dobbelte med lysstyrke å vise til. Og belysningen av selve panelet er jevnere og per presis.

Det kombinert med mer overflate og høyere oppløsning, gjør dette til en god allrounder som kan brukes med hell til det aller meste.

Dermed blir det en knepen seier til Samsung, selv om Lenovo på ingen måte gjør seg bort i denne duellen. Den følger hakk i hæl på den del områder, og hadde nok plassert seg likt om det var mindre banding i fargene og småproblemer med black smear.

For begge disse skjermene har kvaliteter som er hentet fra øverste hylle, og det er først når vi altså går i detaljene at vi klarer å skille de to kamphanene fra hverandre:

 • Skal du kun spille: Velg Lenovo Legion Y44w
 • Skal du jobbe, redigere bilder og spille litt: Velg Samsung C49RG
Samsung vinner knepent
Samsung C49RG90
8.5
Meget bra
Anbefalt

Samsung C49RG90

sitat"God allrounder til det aller meste. "

Fordeler

 • Krysse av
  Meget god fargegjengivelse
 • Krysse av
  1440 piksler i høyden
 • Krysse av
  Støtte for FreeSync
 • Krysse av
  Du får enkelt tre hele vinduer ved siden av hverandre
 • Krysse av
  HDR gir mening i spill
 • Krysse av
  Smallere fot enn konkurrenten
 • Krysse av
  Enkelt brukergrensesnitt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen USB-C
 • Bytt
  Middels inputlag
Lenovo Legion er slettes ingen dårlig skjerm.
Lenovo Legion Y44w-10 with Speaker
8
Meget bra
Anbefalt

Lenovo Legion Y44w-10 with Speaker

sitat"Spesielt god til spill"

Fordeler

 • Krysse av
  Meget god fargegjengivelse
 • Krysse av
  Lav inputlag
 • Krysse av
  USB-C
 • Krysse av
  1200 piksler i høyden
 • Krysse av
  Støtte for FreeSync
 • Krysse av
  Greit brukergrensesnitt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Noe banding
 • Bytt
  Litt klumpete fot
 • Bytt
  Noe black smear
annonse