Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGoogle Nest Mini

Google Nest Mini er klart bedre på musikk

Men forskjellen mot forgjengeren virker ellers større på papiret enn i virkeligheten.

Google Nest Mini er ikke store høyttaleren.
Vegar Jansen, Tek.no

Det har gått nesten to og et halvt år siden Google slapp sine første Home-produkter, men i Norge tok det virkelig først av høsten 2018. Da kom Google Assistent i norsk drakt, etterfulgt av høyttalerne Home og Home Mini en drøy måned senere.

For Googles smarthøyttalere er ikke bare høyttalere – de kan også ta jobben som en slags enkel hjemmesentral. I tillegg fungerer de som en inngangsbillett til selskapets Assistent med tilhørende tjenester.

Med dette sparket Google for alvor i gang interessen for taleassistenter her til lands.

Jo da, før dette kunne vi riktignok prate til mobiltelefonene våre, men å gjøre det ute blant folk kan ofte virke litt kleint. Og hjemme har mobilen en tendens til å ligge i en bukselomme eller et annet rom. Da er det jo litt kjekkere å ha en liten høyttaler stående klar til dyst.

Videre har norsk språk vært viktig, og før oktober 2018 var det kun Apples Siri som snakket norsk. Problemet der var høyttaleren – HomePod er en kostbar sak med musikkfokus, og i skrivende stund er den heller ikke offisielt sluppet i Norge.

Googles langt rimeligere Home-høyttalere – og da især Home Mini – er mer å tenke på som en dings å kunne prate med. Og ettersom den andre store konkurrenten Alexa fra Amazon ikke kan et kvekk norsk, har dette ført til at Google fått en godt tak på taleassistentmarkedet.

Fra Home til Nest

Ser du forskjell? Home Mini til venstre, Nest Mini til høyre. Fire røde prikker betyr for øvrig at mikrofonen er avslått.
Vegar Jansen, Tek.no

For omtrent et halvt år siden kom Google på banen litt ny maskinvare, og da dukket det også opp en ny versjon av deres lille smarthøyttaler. Samtidig gjorde de et navnebytte – de nyere smartproduktene kalles Nest i stedet for Home.

Andregenerasjon Home Mini heter altså Google Nest Mini og er ved første øyekast kliss lik sin forgjenger. Men nykommeren er noen med sine 181 gram et par smulere tyngre enn forgjengeren på 173 gram.

Størrelsen er dog den samme, med en høyde på 4,2 centimeter og diameter på 9,8 centimeter. Høyttaleren er altså litt for stor til å være en god puck – størrelsen og formen minner snarere om en liten hamburger.

To viktige fysiske forandringer fra første generasjon går på strømporten og det faktum at Nest Mini enkelt kan hektes på veggen – en skrue eller spiker er alt som skal til.

Forgjengeren hadde Mikro-USB, mens Nest Mini har en vanlig strømkontakt. Her ser vi også produktets eneste fysiske bryter – den slår av mikrofonen.
Vegar Jansen, Tek.no

Men det krever at det ikke er større avstand enn halvannen meter til nærmeste stikkontakt, ettersom dette er lengden på strøm ledningen. Vi er for øvrig litt forundret over at Nest Mini ikke får strøm over USB, men greit nok – det er fremdeles fullt mulig å få tak i en egnet skjøtekabel dersom det er lengden det skulle stå på.

Toppen av høyttaleren er kledd i et stoff som ifølge Google er lagd av resirkulerte plastflasker. I hvert fall på den grå utgaven, som vi har fått til test, er de fire statuslampene litt mindre fremtredende enn på på første generasjon.

Om dette har med det nye stoffet å gjøre, er vi dog ikke sikre på. Det kan nemlig godt være at LED-ene er byttet ut med en variant som ikke lyser like sterkt, ettersom Nest Mini har et nytt lysoppsett som inkluderer to «sideprikker». Disse viser hvor du skal berøre høyttaleren for å justere volumet fysisk.

For dette er det berøringssensorer som gjelder, mens høyttalerens eneste fysiske bryter sørger for å slå av mikrofonen. Eller mikrofonene kan vi vel si – Nest Mini har tre stykker, mot to på originalen.

For lydentusiasten?

Google hevder at Nest Mini har dobbelt så kraftig bass som forgjengeren, og at høyttaleren er «utviklet for lydentusiaster». Vel, det er ingen tvil om at bassen har fått et løft. Men dobbelt opp av «komplett fraværende», som vi skrev den gangen, er fremdeles et stykke unna å kunne imponere.

Nest Mini har fått festehull slik at den enkelt kan henges på veggen. «Gamle» Home Mini til venstre.
Vegar Jansen, Tek.no

Og bassen hjelper egentlig kun på lavt til medium volum – når vi prøver å skru opp ytterligere tar de lysere frekvensene over og dominerer lydbildet, så da havner vi tilbake til den uengasjerende bokslyden igjen. Riktig så skingrende som med Home Mini blir det ikke, men det er likevel et stykke unna å være noe for en lydentusiast.

Men greit, helt urimelige skal vi ikke være. Fysisk sett er jo Nest Mini en liten høyttaler, og med en prislapp på rundt fem hundre kroner kan vi slett ikke forlange all verden.

Så lenge viser litt moderasjon med volumknappen, klarer den å levere fra seg helt akseptabel lyd – og spesielt for musikk er det et markant skritt opp fra forgjengeren. Siden den også gjerne vil kunne plasseres slik at den ikke er altfor langt unna deg, er det jo heller ikke slik at den på liv og død må kunne fylle hele rommet med søt musikk.

En høyttaler som henger i hodehøyde trenger ikke å spille så høyt for å høres godt.
Vegar Jansen, Tek.no

Dessuten får prat og stemmer også litt bass med Nest Mini, så tale står fram som litt mer behersket og behagelig å høre på, spesielt for høyere volum. Og bedre lyd for tale er alltid et stort pluss for en høyttaler som prater til deg støtt og stadig.

Flere måter å få høyttaleren til å spille på. Ved siden av integrert støtte for strømmetjenester som Spotify, YouTube Music og Google Play Music – som det legges opp til at du skal abonnere på – kan du strømme radio direkte via TuneIn. Ja, dette gir deg også tilgang på norske radiokanaler.

Ellers er det greit å få med seg at høyttaleren fungerer som en Chromecast. Det vil si at du enkelt kan sende det meste av lyd trådløst til den fra mobile enheter også. Og i de tilfeller der det ikke går – Apple kan være litt kranglete sånn – er det mulig å koble til via Bluetooth.

Alle egenskaper som beskrevet over gjelder for øvrig også for første generasjon av Mini.

To små høyttalere er så avgjort bedre enn én.
Vegar Jansen, Tek.no

Til slutt må vi også nevne at det er mulig å knytte to like Google-høyttalere til hverandre for å danne et stereopar. Vi fikk muligheten til å prøve dette under testen, og med to Nest Mini i tandem fikk vi et langt mer åpent og tilfredsstillende lydbilde.

Dersom det er plass og ikke pris som er spørsmålet, vil dette så avgjort være å foretrekke, spesielt med tanke på at disse høyttalerne enkelt kan henges på veggen. Merk dog at kun den venstre høyttaleren i stereoparet vil være «smart».

En slik sammenkobling fungerer altså kun mellom like høyttalere, så det er ikke mulig å koble sammen én Nest Mini og én Home Mini – det må være to Home eller to Nest.

Skal lære av deg

Foruten nyhetene rundt lyd og lys, har også Google stappet inn ny prosesseringsdel i Nest Mini – en firekjernet ARM-CPU kjørende på 1,4 GHz, samt en egen brikke for maskinlæring.

Det siste der betyr i teorien at høyttaleren skal kunne lære seg ofte brukte kommandoer og utføre dem raskere – altså «lokalt» fremfor å behandle alle forespørsler på Googles servere.

Samtidig ser det ikke ut til at høyttaleren faktisk klarer å fungere uten nettverkstilkobling. Fordelen med denne maskinlæringsbrikken vil i så fall være at høyttaleren kan gjøre visse ting litt raskere etter hvert som den blir «smartere».

Men på den relativt korte tiden vi har brukt Nest Mini – en uke eller så – kan vi ikke påstå å ha merket noen spesiell forskjell i reaksjonstid fra vår «gamle» Home Mini. Dette kan dog forandre seg etter mer tid.

Oppsummering og konklusjon

Med en slik smarthøyttaler og tilhørende app kan blant annet styre belysningen med stemmen – så lenge du har «smarte» lys, altså.
Vegar Jansen, Tek.no

Google Nest Mini er etterfølgeren til Home Mini. Den lille smarthøyttaleren byr på en oppgradert maskinvareplattform, der mer bass og generelt litt bedre lyd stikker seg fram som det mest åpenbare.

Fysisk sett har den også fått et festehull på baksiden, slik at høyttaleren kjapt og enkelt kan henges på veggen – i hvert fall så lenge du har en stikkontakt i relativ nærhet.

Det å sette karakter på et produkt som dette er vanskelig, for det vil alltid være et spørsmål om vi skal skal legge mest vekt på maskinvaren eller mulighetene som ligger i Googles smarthusplattform Home og tilhørende taleassistent.

Strengt tatt kan vårt testprodukt fungere som en ren høyttaler, og vi kan – i hvert fall til en viss grad – bruke Google Home kun gjennom Assistent- eller Home-appen på mobiltelefonen eller nettbrettet. Men det er åpenbart at maskinvaren og programvaren er ment å brukes i tandem.

Sånn sett er det viktig å være klar over at vi ikke ser på Google Nest Mini som et løsrevet produkt her. Er det en strømmehøyttaler du er ute etter, finnes det rent lydmessig langt bedre kjøp i denne prisklassen.

Mye av poenget med denne høyttaleren ligger altså i å gjøre det enklere å ta i bruk Google Home og stemmestyring, og sånn sett er Googles minste høyttaler en relativt prisgunstig inngangsbillett til et mer praktisk og anvendelig smarthus.

For selv om Google Home og Assistent stadig kan være imponerende dumme – spesielt på norsk – imponeres vi av og til den andre veien også. Tjenesten har fått flere oppdateringer siden vi først testet Googles smarthøyttalere for halvannet år siden.

Google Home og Assistent er likevel fremdeles et godt stykke unna perfekt, og stående alene kan vi heller ikke si at smarthøyttaleren gjør seg sepesielt godt som en hjemmesentral, ettersom den tross alt kun kan kommunisere over Wi-Fi og Bluetooth.

Men den fungerer helt strålende som en makker til flere av de mer avanserte modellene som Athom Homey og Samsung SmartThings – alternativt sammen med mer spesialiserte smarthuber fra for eksempel Ikea eller Philips.

Alt i alt er dette derfor Google Nest Mini et produkt vi gjerne kan anbefale til deg som er ute etter din første eller andre smarthøyttaler.

Vi kan også minne om at forgjengeren Home Mini også stadig er å finne i butikkhyllene – av og til på billigsalg. Dersom valget står mellom en rimelig førstegenerasjons Home og en dyrere Nest, eller spørsmålet er om du skal oppgradere eller ikke, koker det egentlig ned til hvor mye musikk du har planer om å høyre med akkurat den høyttaleren.

For når det ellers gjelder tjenester og funksjonalitet, er det så vidt vi vet knapt noe Nest Mini kan som ikke Home Mini også klarer.

Det er altså lyden som står for hovedforskjellen. Skal du i hovedsak bruke den til å styre husets smarte dingser eller spørre hvordan været blir i morgen, klarer du deg nok helt fint med den gamle modellen.

For stadig avspilling av musikk eller radio, er dog så avgjort den nyere Nest Mini å foretrekke – og da aller helst to i et stereopar.

Google Nest Mini (2nd Gen)
8
Meget bra
Anbefalt

Google Nest Mini (2nd Gen)

8
Meget bra
sitatKan gjøre huset ditt smartere, men ikke kjøp den for lydens skyld.

Fordeler

  • +
    Liten og plasseringsvennlig
  • +
    Kan kommunisere på norsk
  • +
    Skjønner for det meste hva vi sier
  • +
    Enkel å sette opp
  • +
    Fungerer godt med mange tredjepartssystemer
  • +
    Relativt rimelig
  • +
    To høyttalere kan danne et stereopar

Ting å tenke på

  • Må være koblet til Wi-Fi
  • Kan «våkne» selv om vi ikke snakker til den
  • Ikke like god på norsk som på engelsk
annonse