Tek.no

Test Netatmo Smart alarmsystem med kamera

Denne trioen skal gjøre hjemmet ditt tryggere

Vi tester Netatmo Smart alarmsystem med kamera.

Vegar Jansen, Tek.no
15 Mar 2020 12:00

Mange liker å ha kontroll på det som skjer i og ved boligen sin, selv når de ikke er hjemme. Dette vet såkalte alarmselskaper å sko seg på, og derfor er det hundretusener av mennesker her i landet som hver måned betaler en grei slump for overvåkning og sikring av hjemmet.

Men med dagens teknologi er ikke dette nødvendigvis noe man trenger å overlate til andre. Vi har tidligere testet flere relativt enkle systemer for hjemmeovervåkning, og selv om disse kan ha en prislapp på en del tusen kroner, er dette en sum man ganske fort kan spare inn sammenlignet med abonnere på en tjeneste fra et alarmselskap som koster flere hundre kroner i måneden, i tillegg til en oppstartskost.

Slike selskaper kan riktignok også gjerne tilby utrykning til boligen din, men dette tar ikke nødvendigvis kortere tid enn om du selv får ringt politiet eller en nabo dersom det skulle være noe nødvendig. Og med kameraovervåkning der video strømmes direkte til din mobil, kan det være enkelt å finne ut om det er alvor eller ikke.

Gammelt kamera – ny pakke

Denne gangen skal vi se på Netatmos totalløsning kalt smart alarmsystem med kamera. Selve kameraet har vi faktisk testet tidligere, da det hadde navnet Welcome. Nå kaller Netatmo det offisielt for bare smart innendørskamera.

Les også
Netatmo Welcome: Vi satte opp overvåkingskamera hjemme, og så alt som skjedde
På kameraets bakside er det plass til nettverkskabel hvis du ikke vil koble til via Wi-Fi. Videre ser vi strømporten (mikro-USB) og plass til microSD-minnekort. Et slikt kort på 16 GB medfølger.
Kristoffer Møllevik, Tek.no

Kameraet kan både brukes alene eller som en del av dette sikkerhetssystemet. Nyhetene her er en innendørssirene og en dør-/vindussensor.

Et slikt system kan kjøpes som denne pakken med kamera, sirene og tre sensorer – man kan handle inn i stykker og deler. Har du kameraet fra før, kan du altså utvide opplegget med sensorer og en sirene, eller bygge ut med enda flere sensorer kameraer og sirener om det skulle være ønskelig.

Alternativt går det selvsagt an å operere med kun kamera og sirene, eller kun kamera og sensorer hvis du ikke liker tanken på å ha noe i hus som kan ule veldig høyt.

Uansett betaler du kun for maskinvaren du kjøper – du må ikke punge ut for et abonnement eller lignende for å bruke Netatmos system.

Fra før har vi for øvrig sjekket ut noen andre kamerasystemer for hjemmeovervåkning, og da var det kun Netgear Arlo Pro og Piper NV som kom med noen form for sirene.

Kameraet er en sentral

For å gjøre det klart med én gang – det er kameraet som er kjernen og hjernen i dette systemet. Dette fungerer nemlig som en slags hub eller «sentral» for sirenen og sensorene – disse kan sees på som tilbehør eller tilleggsmoduler som ikke vil virke alene.

Dette er dårlig nytt for deg som hadde håpet å bruke sensorene eller sirenen som en del av et «hjemmesnekret» sikkerhetssystem, men muligens godt nytt for sireneskremte naboer.

Støtte for Google Home betyr at vi kan strømme bildet fra kameraet rett på vår Nest Hub om vi vil.
Vegar Jansen, Tek.no

Det har gått nærmere fire og et halvt år siden vi først testet kameraet, så det er et godt stykke unna å være nytt. Samtidig skal Netatmo ha skryt for å stadig pusse på fastvaren og aktuelle apper, samt få på plass støtte både for Google Assistent/Home og Apple HomeKit.

At de gjør dette i stedet for å dytte ut nye og oppdaterte versjoner av kameraet hver eneste år, er bra for både lommeboka og miljøet.

Men vi merker jo også at kameraet ikke akkurat bruker siste skrik i teknologi. Full HD-oppløsning (1080p) er fremdeles greit nok, men egenskapene i dårlig lys er ikke mye å skryte av.

Kameraet har riktignok en lampe som kan tennes automatisk for å hjelpe til i det infrarøde spekteret når det blir mørkt, men dette lyset har begrenset rekkevidde og avslører kameraets plassering.

Videre har kameraet en mikrofon, men kan likevel ikke settes til å reagere på lyder.

I tillegg har det en formfaktor som egentlig ikke gjør det så godt egnet som overvåkningskamera. Dette har vi også diskutert i vår opprinnelige test – det er ikke mulig å enkelt feste kameraet til veggen, så det må settes på en hylle eller et bord med fri sikt for å gjøre jobben sin skikkelig. Dette begrenses ytterligere av at den må kobles til en stikkontakt.

Med tanke på at kameraet i tillegg helst skal stå et sted i nærheten av utgangsdøra, der den kan få med seg ansiktene på alle som kommer, vil det kreve sin innsats å plassere den optimalt i alle hjem.

Kontroll på folket

Netatmos sikkerhetskonsept går på å vite hvem som er hjemme og hvem som er ute av kåken. Dette bestemmes gjennom gjenkjenning med innendørskameraet, geolokalisering eller -ekskludering igjennom mobilappen, eller etter en forhåndsdefinert tidsperiode etter at kameraet sist fikk øye på deg.

Vi satt opp systemet på jobben og fikk en god oversikt over hvem som frekventerte testlaben.

Denne tidsperioden kan stilles mellom fem minutter og tolv timer.

Ellers vil både ansiktsgjenkjenning og geolokalisering være noe nesten alle med moderne mobiltelefoner vil være vant til. Dersom du synes dette høres ut som dårlige nyheter for privatlivets fred, er ikke dette systemet for deg.

Enten du vil eller ikke, logger nemlig systemet alle ansikter. Det tar også opp en filmsnutt. Denne lagres på kameraets minnekort og alternativt i Dropbox eller på en FTP-server. Filmingen kan for øvrig skrus av for bestemte personer.

Poenget her er at du skal opprette egne profiler på familiemedlemmer og andre som stadig er innom. Etter hvert, når systemet har samlet nok data til å være sikker, vil det automatisk unngå å fyre av varslinger og alarmer når du blir gjenkjent.

I motsatt fall vil kameraet og sensorene reagere på ukjente bevegelser eller ansikter og straks sende varsler om dette – eventuelt også aktivere sirenen.

Kjekk sensor

Det er ikke meningen at innendørskameraet skal stå i sentrum av denne testen, for det er tross alt sirenen og sensoren som er de to virkelige nyvinningene med Netatmos sikkerhetssystem.

For å ta sensoren først, er dette en ren bevegelsessensor. Fordelen med slike kontra de mer vanlige kontaktsensorene, er at de kan være enklere å plassere. Det er jo kun én del som må festes, mot to deler for en kontaktsensor.

Netatmos sensor er på størrelse med en litt stor lighter, og er ment å festes på dører, vinduer, porter og andre steder som må åpnes for at noen skal komme til. Jo større utslag, jo bedre. På dører og slikt bør den derfor naturlig nok plasseres på motsatt side av hengsler eller dreiningsakselen.

En slik sensor kan om ønskelig også festes på skuffer eller skap. Opptil tolv sensorer kan pares mot ett og samme kamera, får vi vite fra Netatmo.

Sensorene er enkle å feste og vanskelige å fjerne.
Vegar Jansen, Tek.no

Sensorene kommer i pakker på tre stykker, komplett med batterier. Hver sensor drives av to vanlige AAA-batterier og er enkle å feste på de fleste jevne overflater. Å få de av igjen er langt verre, og derfor følger det også med ekstra biter dobbeltsidig teip.

Litt planlegging er derfor greit før de klistres til egnede steder. I tillegg må de først pares med kameraet. Det er en ukomplisert prosess som kun tar et lite minutt, men krever også umiddelbar nærhet.

Paringen skjer i Netatmos mobilapp kalt Security. Her velger man først å installere et nytt produkt, så setter vi inn batteriene i sensoren og passer på at den er i nærheten av kameraet til prosessen er ferdig.

Deretter festes sensoren til sin utvalgte plass og kalibreres via appen slik at systemet kan kjenne igjen en lukket dør eller vindu. Verre er det ikke.

I appen kan vi videre velge hvor følsom sensoren skal være, både når det gjelder vanlig sensitivitet og hvor fort den skal melde om at slikt som døra eller vinduet er åpen eller lukket.

Poenget er at den skal kunne stilles slik at den gir utslag når døra åpnes, men ikke nødvendigvis fordi noen banker på. Samtidig må den også kunne oppdage at døra står på gløtt.

Etter hva vi erfarer, fungerer sensorene godt under vanlig, daglig bruk. Men er vi skikkelig forsiktige og tar oss god tid, er det fremdeles mulig å åpne en dør sakte og rolig nok til at sensoren ikke registrerer dette.

Sånn sett er de ikke like «idiotsikre» som kontaktsensorer – men så er kanskje ikke kjeltringer så veldig smarte eller forsiktige heller, hva vet vel vi.

Støyende sirene

Den andre nyvinningen fra Netatmo er en sak som så avgjort lar seg høre. Fysisk sett minner sirenen om en litt stor brannvarsler, og den drives av fire vanlige AA-batterier. Netatmo foreslår å feste den i medfølgende brakett i taket eller høyt oppe på veggen, hvor den forhåpentligvis ikke er så enkel å få tak i for en eventuell innbruddstyv.

Netatmos sirene høres relativt godt.
Vegar Jansen, Tek.no

For en kjeltring som ikke ikke straks blir skremt av ulingen, skal det nok likevel ikke så ikke så veldig mye til av innsats for å stoppe lurvelevenet. Samtidig kan vi tro at lyden på rundt 110 desibel skaper nok smerte og usikkerhet til at uvedkommende ikke ønsker å bli værende. For selv om den skulle bli stilnet, er en slik alarm et klar indikasjon på at man har blitt oppdaget.

I tillegg til den høye alarmen, er sirenen også utstyrt med noen få «miljølyder» – inkludert en bjeffende hund og en gråtende baby. Men det kan diskuteres hvor nyttig dette er, da ikke systemet kan programmeres til å bruke disse lydene – de kan kun spilles av manuelt via appen. Men du kan muligens bruke dem til å irritere naboene dine litt, dersom det skulle være ønskelig.

Om sirenen med sine 110 desibel – ja, vi målte og kan bekrefte dette – er bra nok, kommer helt an på boligen din, plassering av sirenen og avstanden til naboene. I blokka til undertegnede kan det skrives under på at alarmen ble hørt godt også utenfor leiligheten.

Under oppsettet må sirenen først pares med kameraet på samme måte som med sensorene.

Med sirenen følger det også med klistremerker.
Vegar Jansen, Tek.no

Å bestemme når alarmen skal gå av – eller ikke – krever litt planlegging. Du kan nemlig detaljstyre dette etter hva kameraet og sensorer oppfatter av slikt som ansikter og bevegelser. Det er også en fordel at systemet kan skille mellom folk og kjæledyr.

Er du usikker, kan det nok være smart å i større grad belage seg på å få varsler på mobilen fremfor å bruke sirenen ukritisk. Det er nemlig alltids mulig å fyre av lyd fra alarmen gjennom mobilappen om du skulle finne ut at det er det riktige å gjøre.

Tar sin tid

Som også beskrevet i den opprinnelige testen, er det kjapt og enkelt å få systemet til å fungere slik at de enkelte delene kommuniserer som de skal. Men å gjøre fininnstillingene slik at alt oppfører seg helt som du ønsker, tar sin tid.

Du må gjennom noen slike runder før systemet blir kjent med deg og dine.

Foruten at det tar litt tid å gjøre seg kjent med appen – og du vil gjerne være kjent med den før du står foran en hylende sirene – tar det også noen dager før Netatmo er godt nok kjent med ansiktet ditt.

Har du en stor familie, må du pent belage deg på noen solide godkjenningsrunder i appen før det roer seg ned. Og du, ikke plasser kameraet slik at det kan plukke opp TV-bilder, ettersom systemet da jobber overtid med å tolke alle ansiktene på skjermen.

Angående Security-appen, har vi i deler av testperioden brukt systemet både med gammel og ny app. Nylig har versjon 4.0 også blitt sluppet for Android.

Den nye utgaven er en forbedring, og stort sett fungerer den som den skal. Men det hender også at vi må avslutte helt den helt og starte på nytt for å kunne komme inn til visse menyer eller innstillinger.

Tester under uvanlige forhold

Det enkleste er å se på hvordan systemet fungerer under normale forhold. Men i den virkelige verden er det sjelden kjeltringen kommer innom under de beste lysforholdene og står rolig mens han eller hun blir tatt bilde av.

Hvis det er en kjenning med utstyret i orden, kan vedkommende fyre opp en Wi-Fi- og/eller mobiljammer (blokkerer), slik at systemet ikke kan kommunisere innad eller med omverdenen – gitt at det ikke er koblet til med kabel.

Nå er riktignok bruk av jammere forbudt her til lands, men vi regner vel strengt tatt ikke med at en innbruddstyv bryr seg med den lille detaljen.

Vi har uansett ingen jammer til rådighet, men vi har sett på hva som skjer dersom vi mister nettforbindelsen – den kan jo gå ned av ymse grunner.

Netatmos kamera må ha strøm. Å trekke ut ledningen er nok til å sette hele systemet ut av spill.
Vegar Jansen, Tek.no

Videre er det en mulighet for at en proff tyv kan ta strømmen til kåken. Da vil naturlig nok systemer som ikke har noen form for batteridrift gå ned.

En siste ting er at en målrettet inntrenger kan ha en plan om å dekke til, ødelegge eller plugge ut sikkerhetsutstyret. For Netatmos del kan det være så banalt enkelt som å trekke ut strømledningen til kameraet. Sensorene og sirenen er riktignok fremdeles batteridrevne, men uten kameraet har de ingen muligheter til å kommunisere, og vil derfor heller ikke vite hva de skal gjøre.

Altså er det tre litt spesielle hendelser vi har simulert: Bortfall av internett, bortfall av strøm og fysisk inngripen på Netatmos kamera.

Dette skjedde

Hvis nettet ditt av en eller annen grunn skulle gå ned, har ikke systemet noen muligheter til å gi beskjed om eventuelle utslag på sensorer eller kamera. Men Netatmos usynlige skytjeneste vil merke seg at kontakten er brutt. Etter omtrent ti minutter vil du få beskjed om dette via mobilappen.

En av styrkene til Netamos system er hvordan du kan slå systemet av og på – eller sette på sirenen – gjennom appen. Men det krever at boligen har strøm og nettverk.

Men dersom systemet er satt opp slik at sirenen skal utløses automatisk, vil den fremdeles gi lyd fra seg dersom kamera eller sensorer reagerer. Kameraet vil også lagre et opptak av hendelsen til minnekortet, men vil ikke kunne laste opp dette til en ekstern plass før nettet eventuelt kommer tilbake.

Skulle strømmen bli borte, er det litt verre – da vil nemlig ingenting skje. Ingen varsler til deg, og alarmen går heller ikke av. Kun Netatmos servere vil merke seg at noe har skjedd og sende deg et varsel gjennom appen etter en ti minutters tid.

Skulle en inntrenger bestemme seg for å gjøre et forsøk på å uskadeliggjøre hele oppsettet, er det kameraet som er den svake delen. Det er som nevnt avhengig av å være koblet til strøm, mens sirenen ikke vet å reagere på egen hånd.

Saken er at det er en viss forsinkelse mellom det som hender i virkeligheten og hva kameraet oppfatter – typisk mellom ti og tjue sekunder. Hvis inntrengeren er kjapp og vet hvor kameraet er plassert, kan det være mulig for vedkommende å nappe strømkabelen ut av kameraet før dette rekker å sende signaler til sirenen og/eller varsel ut til deg.

Hvor realistisk det er at noen skal komme til så raskt og så enkelt, vil naturligvis være avhengig av slikt som plasseringen av kameraet, samt oppmerksomheten og rådsnarheten til tyven.

Konklusjon

Netatmos alarmsystem med kamera er en utvidelse av selskapets eldre «Welcome»-sikkerhetssystem. Det er ingen tvil om at sirenen og sensorene kompletterer løsningen fint, men etter fem år merker vi jo at kameraet – altså selve «sentralen» – er blitt litt lang i tanna.

Vegar Jansen, Tek.no

Både mobilappen og kameraet har over årene blitt oppdatert med nyere kode, men det finnes ingen fastvareoppdatering som er så god at den kan løse problemer og begrensninger som ligger i aldrende maskinvare og upraktisk utforming.

Og selv om vi er glade for at støtte for både Google Assistent/Home og Apple HomeKit er kommet på plass, savner vi stadig vekk utvidet sikkerhet gjennom tofaktorautorisering. Og mobilappen fortjener stadig litt feilretting.

Det vi likevel skulle ønsket oss mest fra Netatmo er noe så enkelt som et nytt og bedre kamera/hub som gir kortere forsinkelse i systemet. Det hadde ikke nødvendigvis vært behov for 4K-oppløsning, men bedre egenskaper i dårlig lys og mørke står høyt på ønskelista.

I tillegg måtte man sett på utformingen – et overvåkningskamera må kunne festes på veggen og gjerne ha muligheter for batteridrift.

For selv om den nye sirenen og sensorene kan sies å gi økt verdi og levetid til kameraet, holdes de også litt tilbake av å henge med «gamlefar». Å kombinere de med et bedre og sprekere kamera ville gjort seg for alle parter.

Smart Alarm System with Camera
6
Helt greit

Smart Alarm System with Camera

sitat"Funksjonelt system som holdes tilbake av aldrende kamera."
 • Krysse av
  Kjekk ansiktsgjenkjenningsfunksjon
 • Krysse av
  Enkelt oppsett og installasjon
 • Krysse av
  Kan lagre video lokalt og eksternt
 • Krysse av
  Skiller mellom mennesker og dyr
 • Krysse av
  Kan velge å varsle eller ikke for bevegelser, mennesker, dyr og ansikter
 • Krysse av
  Sirene som høres
 • Krysse av
  Plasseringsvennlige sensorer
 • Krysse av
  Kameraet har både kablet tilkobling og Wi-Fi
 • Bytt
  Kameraet har begrensede plasseringsmuligheter
 • Bytt
  En del bildestøy
 • Bytt
  Ingen tofaktorautorisering
 • Bytt
  Varsler ikke om lyder
 • Bytt
  Ansiktsgjenkjenning bruker lang tid på opplæring
 • Bytt
  Forsinkelse i systemet kan utnyttes
 • Bytt
  Sensorer og sirene kan kun brukes sammen med kameraet
Les også
Denne boksen fyller hele huset ditt med røyk i løpet av sekunder
annonse

Les også