Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple MacBook Pro 13 (vår 2020)

Den beste utgaven på mange, mange år

Nye MacBook Pro 13 er den raffinerte oppgraderingen vi har ventet på i fem år.

Tidligere i mai presenterte Apple sin nye generasjon med MacBook Pro 13-maskiner. Disse er basert på to grunnmodeller. En med to Thunderbolt 3-porter, og en med fire Thunderbolt 3-porter. Noen av årets forbedringer gjelder for begge modellene, mens andre er forbeholdt den med fire Thunderbolt 3-porter.

Blant de delte forbedringene er den aller viktigste: Det problembefengte «sommerfugltastaturet» fra forgjengerne er erstattet av det nye «Magic»-tastaturet som vi så på 16-tommeren i fjor. I tillegg er «Escape» skilt ut som en fysisk tast, der den tidligere var integrert i Touch Bar. Videre har høyttalere og mikrofoner fått bedre lyd.

Ellers kan oppgraderingene oppsummeres slik:

Nye MacBook Pro 13 med to Thunderbolt 3-porter leveres nå med 256 GB lagring som standard, opp fra 128 GB forrige generasjon. Prosessor og grafikkløsning stammer imidlertid fortsatt fra Intels 8. generasjon, og minnemengde og hastighet er identisk med forgjengeren.

Nye MacBook Pro 13 med fire Thunderbolt 3-porter har fått flere oppgraderinger. Her er prosessoren hentet fra Intels ferske 10. generasjon, grafikkytelsen skal ha blitt høyere og minnehastigheten er jekket opp fra 2133 MHz til 3733 MHz. Nå støtter dessuten maskinen inntil 32 GB minne, opp fra maks 16 GB tidligere, samt tilkobling av skjerm med inntil 6K-oppløsning i 60 Hz. Videre skal kjølesystemet være bedre dimensjonert for den kraftigere prosessoren.

Vi har testet modellen med fire Thunderbolt 3-porter.

Apple MacBook Pro 13 (2020)
9
Imponerende
Anbefalt

Apple MacBook Pro 13 (2020)

sitat"Den beste utgaven på mange år."

Fordeler

 • Krysse av
  Svært kraftig
 • Krysse av
  Herlige, raske og stille taster
 • Krysse av
  Verdens jevneste og mest presise pekeplate
 • Krysse av
  Krystallklar, lyssterk og velkalibrert skjerm
 • Krysse av
  Ypperlig bygg og design
 • Krysse av
  Flere Thunderbolt 3-kontakter
 • Krysse av
  Svært lite støy under normal bruk
 • Krysse av
  Svært god lyd i høyttalere og mikrofoner
 • Krysse av
  Takler enkle spill
 • Krysse av
  Touch ID

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke spesielt tynne skjermrammer
 • Bytt
  Kun 720p-kamera og ingen ansiktspålogging
 • Bytt
  Ingen tradisjonelle USB-A-porter
 • Bytt
  Batteritiden kunne vært bedre
 • Bytt
  Ikke WiFi 6-støtte

Samme enkle og elegante design

På designfronten har ingenting endret seg siden 2016. Litt kjedelig kanskje, men langt fra noe problem. Designet er tidløst og flott, og byggekvaliteten er jo like god som alltid, med en solid skjermhengsle som kan løftes jevnt med en finger og en kropp som er frest ut av ett stykke aluminium.

Vi slenger likevel inn en søknad om at maskinen får den samme slankere skjermrammen som 16-tommeren i neste runde. Den som omkranser panelet her må nemlig se seg slått av stort sett alle andre 13-tommere i prisklassen, uten at vi vil kalle det kraftig, akkurat.

Apple MacBook Pro 13 (2020)

Apple MacBook Pro 13 (2020)

Ny og bedre Touch Bar

Touch Bar mener vi fortsatt har ganske lite for seg for vanlige brukere, selv om proffene etter hvert har fått noen nyttige visninger skreddersydd til den.

Apple har imidlertid endelig skilt ut «Escape» fra Touch Bar som en fysisk tast. Det er noe mange proffbrukere, som vil slippe å føle seg frem til den flere ganger i timen, vil glede seg over.

Touch ID, som i tillegg fungerer som på-knapp, er også blitt fristilt fra Touch Bar. Denne er kjekk å bruke til å godkjenne kjøp, installere apper eller å låse opp maskinen etter lunsjpausen uten å knote med passord, men du kan fortsatt ikke bruke den for å logge inn i MacOS etter en kaldstart. På dette området er bærbare med «Windows Hello» kommet flere år lenger i utviklingen, med enda hendigere ansiktspålogging og til og med mulighet til å logge deg inn samtidig med at du trykker på maskinens på-knapp når du starter den.

Når det kommer til portutvalget er vi lei av å skrive at vi savner større utvalg. Det begynner rett og slett å bli på tide å gi slipp på gamle porter for gammelt eller spesialisert ekstrautstyr. Det er mange år siden USB-C tok over som «de facto» standard i bransjen, og blåtann kan være et godt trådløst kommunikasjonsalternativ for mye utstyr også. De fire Thunderbolt 3-portene til maskinen er uansett lynraske, og støtter omtrent alt av enheter som brukes i dag, fra eksterne 6K-skjermer, eksterne harddisker, eksterne grafikkort, nettverk og lading.

Bedre som «møtemaskin» og underholder

Høyttalerne består av to elementer som leverer svært balansert og behagelig lyd med god separasjon mellom kanalene. De spiller ganske høyt, men vet også når de skal gi seg for å unngå at lyden blir skingrende eller masete. Vi merker at de dypere tonene får plass i lydbildet, noe som er en sjeldenhet i ultrabærbare maskiner. Oppsummert er lyden helt i toppklasse for en 13-tommer, og denne tåler å fungere som lydkilde både under middager og på fest. I alle fall om alternativet er en middels god blåtannhøyttaler.

I forhold til den større 16-tommeren merker en likevel hvem som er sjefen, men noe annet ville vært merkelig gitt dennes dedikerte basselement og totalt seks elementer.

Høyttalerne støtter Dolby Atmos, som har potensial til å få det til å virke som lyden kommer fra ulike retninger, men 16-tommeren ga en mer overbevisende opplevelse takket være sine faktisk flere elementer spredt på ulike plasseringer.

De tre mikrofonene er oppgradert med retningsbestemt stråleforming som gjør det lettere for dem å plukke opp stemmen din om du ikke sitter direkte foran maskinen eller det er andre støykilder å kansellere ut. Opptak høres generelt gode og klare ut, men vi vil ikke oppfordre deg til å kaste proffmikrofonen din til fordel for disse innebygde slik som vi i praksis gjorde da vi testet MacBook Pro 16.

Apple holder stadig fast på et FaceTime-kamera som filmer i 720p, eller HD-oppløsning. Bildekvaliteten er trolig den beste på noen bærbar maskin, men dette sier mest om prioriteringene til både Apple og konkurrentene, for vi vil ikke kategorisere den som mer enn OK.

Et eksempel på bildekvaliteten til kameraet finner du her.

Knallsterk skjerm

Det føles poengløst å bruke mye plass på skjermen til MacBook Pro. De fleste har sett den i aksjon selv, og vårt måleutstyr har igjen og igjen bekreftet at panelet holder skyhøy kvalitet og er perfekt kalibrert rett ut av fabrikken med perfekt hvitbalanse og akkurat passe mettede farger. Det gjør sitt til at fotografer, designere og videofolk kan jobbe direkte på skjermen, mens alle oss andre bare kan nyte at alt av innhold ser innbydende og spennende ut.

Lysstyrken er svært høy, med hele 500 nits, og antirefleksjonsbelegget holder de aller fleste reflekser på avstand. Oppløsningen er dessuten så høy at du ikke ser enkeltpiksler, og selve 16:10-formatet som gir mye mer plass i høyden enn 16:9-formatet, må man jo bare elske. PC-produsenter som Dell, Huawei og Microsoft har kommet etter med lignende skjermsatsinger. Det er jo en bekreftelse på at det skjermformatet Apple har holdt fast på i over 15 år faktisk har noe for seg.

Panelet støtter dessuten både True Tone og Night Shift. Førstnevnte lar panelet tilpasse hvitbalansen basert på omgivelseslyset der du er, mens sistnevnte reduserer blåtonene når det nærmer seg solnedgang. Begge disse teknologiene sørger for at øynene dine slapper mer av og jobber i bakgrunnen slik at du aldri egentlig legger merke til dem. Akkurat som skal det være, altså.

Svært etterlengtet tastaturforbedring

Forrige gang en MacBook Pro ble levert med det som er helt ukontroversielt å hevde var «et knallgodt» tastatur, var helt tilbake i 2015. Siden har bærbare Macer blitt levert med såkalte sommerfugltaster, med kraftig redusert vandring. Selv gjennom tre iterasjoner har ikke Apple klart å fikse problemtastaturet, som slet med støy, taster som satte seg fast i støv, registrerte trykk flere ganger eller ikke responderte i det hele tatt.

Mange har holdt an, eller i alle fall forsøkt å holde an, anskaffelse av en ny Mac til dagen Apple igjen leverte et godt tastatur. Nå har den dagen endelig kommet.

Selv om det nye Magic-tastaturet som finnes her på 2020-modellene fortsatt har litt mindre vandring enn det mange kjenner fra 2015-versjonen eller tidligere, er vandringen omtrent doblet fra forrige generasjon med sommerfugltaster, til ganske nøyaktig 1 millimeter nå. Dermed får du en helt annen komfort.

Sammen med kraftig forbedret demping, som gjør det mulig å skrive uten å forstyrre omgivelsene, er dette det beste tastaturet Apple har laget på mange år og en verdig arvtager til 2015-versjonen vi likte så godt.

Det er i det store og hele blant de beste og raskeste tastaturene du kan få på en bærbar i dag.

Pekeplaten er helt uendret fra forrige generasjon, men du som skal oppgradere fra en fem år gammel Mac vil legge merke til at den har blitt betydelig større og fått Force Touch som lar den detektere ulike grader av trykk. Vi har ennå ikke funnet denne egenskapen særlig nyttig, men i enkelte spesialiserte programmer ser vi ikke bort fra at den er utnyttet på en eller annen smart måte.

Den absolutte presisjonen og den jevne, helt friksjonsfrie berøringen som Mac-brukere lenge har vært bortskjemt med er selvsagt fortsatt på plass. Og, selv om en del pekeplater på Windows-bærbare har nærmet seg de siste årene er det egentlig ingen tvil: Apple er alene om å lage pekeplater som føles som en naturlig utvidelse av dine egne fingre når du skal jobbe digitalt.

Bedre spillytelse

Den nye firekjernede Intel Core i5-prosessoren fra Intels 10. generasjon, som finnes i årsmodellene med fire Thunderbolt 3-porter, yter faktisk ikke bedre enn prosessoren som satt i MacBook Pro 13 da vi testet den i 2018. Altså har det gått to år uten ytelsesforbedringer.

Til tross for dette er imidlertid den nye MacBook Pro 13 fremdeles raskere enn Dells XPS 13, som vi nylig hyllet akkurat for sin svært høye ytelse. Så det blir helt feil å klage på ytelsen her, og om du trenger enda mer guffe kan du alltids oppgradere til en i7-prosessor med høyere klokkefrekvenser også. Dog, vi tviler på at særlig mange har det behovet, for her går det virkelig unna i alt vi har hivd på maskinen.

Det som har blitt bedre er grafikkytelsen, blant annet takket være mye, mye høyere minnehastighet. I 3DMark Fire Strike-målingen vår oppnådde forrige generasjon MacBook Pro 13 kun 1335 poeng, mens den nye modellen øker til 2625 poeng. Potensialet for merkbar høyere ytelse er altså der, selv om den faktiske spillmålingen vår viser at ytelsesøkningen ikke trenger bli like høy i praksis. Eksempelvis økte bildeflyten i testspillet vårt med bare 5 FPS, fra 44 hos 2018-utgaven til 49 nå.

Det er nok til å drive enkle spill, men i grafen vår ser du det greit illustrert hvordan nye MacBook Pro 13 måler seg mot en tilsvarende kompakt og priset spillbærbar fra Razer.

MacBooker var lenge synonymt med laaang batteritid. Slik er det ikke lenger, og konkurrenter har nå maskiner som skilter med 30 til 100(!) prosent lengre driftstid på en opplading. For de fleste er likevel batteritiden uproblematisk ettersom den skal takle en normal 7-8-timersdag på kontoret med lett bruk.

Til tross for at maskinen har knallsterk ytelse blir den aldri spesielt varm, og viftesuset når maskinen jobber hardt oppleves aldri som særlig sjenerende. Det er der, men låter alltid jevnt og lavfrekvent. Under normal bruk, som videostrømming, lager ikke maskinen en lyd.

Konklusjon

Nye MacBook Pro 13 er den maskinen mange trofaste brukere har håpet at Apple skulle lage i over fem år. En med et virkelig godt tastatur, uten barnesykdommer.

Selvsagt samtidig som ytelsen fremdeles er helt på topp, med den bransjeledende pekeplaten, den perfekt kalibrerte skjermen, fremtidsrettede tilkoblingsmuligheter, lite støy og godt med minne og lagringsplass.

Med det nye tastaturet, og alle de andre kvalitetene som fremdeles ligger fast, er 2020-utgaven av MacBook Pro 13 den beste modellen i serien fra selskapet på mange, mange år. Alle som har sittet på gjerdet en stund kan klatre ned derfra nå og få seg en ny følgesvenn som vil være med dem i lang tid fremover.

Selv om Apples oppdaterte MacBook Pro 13 er den beste fra selskapet på lang tid, og blant de absolutt ypperste 13-tommerne på markedet å bruke også ellers, betyr det selvsagt ikke at den kommer uten mangler eller kompromisser. Det er bare at disse ikke er av særlig stor betydning for de fleste:

For selv om batteritiden ikke akkurat imponerer, er maskinen fremdeles klar for normal «heldags» bruk.

Kameraet er ikke spesielt høyoppløst, men det er faktisk det beste på markedet. Tradisjonelle USB-porter får du ikke, men mye tilbehør er blitt trådløst, og USB-C er blitt en så etablert standard at det er på tide å oppgradere ekstrautstyret ditt om du ikke har gjort det ennå, eller tåle å bruke adapter for den ene dingsen din som ennå ikke kan kobles til på den «nymotens» måten.

WiFi 6-støtte uteblir også, men du skal ha ekstremt mange enheter som snakker om hverandre på nettverket ditt, og overføre store mengder data, før WiFi 5 vil oppleves som en flaskehals.

Den siste innvendingen man kan ha er innlysende: Maskinen er en dyr sak som legger seg en tusenlapp eller to over sammenlignbare Windows-bærbare. Men slik har det alltid vært, og vi bare minner om lanseringsprisen for den forrige MacBook Pro-en vi testet for to år siden som var tre tusenlapper høyere enn dagens overlegne modell koster.

Apple MacBook Pro 13 (2020)
9
Imponerende
Anbefalt

Apple MacBook Pro 13 (2020)

sitat"Den beste utgaven på mange år."

Fordeler

 • Krysse av
  Svært kraftig
 • Krysse av
  Herlige, raske og stille taster
 • Krysse av
  Verdens jevneste og mest presise pekeplate
 • Krysse av
  Krystallklar, lyssterk og velkalibrert skjerm
 • Krysse av
  Ypperlig bygg og design
 • Krysse av
  Flere Thunderbolt 3-kontakter
 • Krysse av
  Svært lite støy under normal bruk
 • Krysse av
  Svært god lyd i høyttalere og mikrofoner
 • Krysse av
  Takler enkle spill
 • Krysse av
  Touch ID

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke spesielt tynne skjermrammer
 • Bytt
  Kun 720p-kamera og ingen ansiktspålogging
 • Bytt
  Ingen tradisjonelle USB-A-porter
 • Bytt
  Batteritiden kunne vært bedre
 • Bytt
  Ikke WiFi 6-støtte

Alternativer

Apple MacBook Air (2020)
Macen for deg som ikke trenger så rå ytelse.

Apple MacBook Air (2020)

fra 16790:-

Hos MacBook Air finner du den samme gode byggekvaliteten og det samme flotte designet som hos Pro-en. MacOS og den gode brukeropplevelsen det gir, samt et godt tastatur, samme presise pekeplaten og en skarp og lyssterk skjerm er også på plass. Du får mye svakere ytelse, men kanskje skal du uansett ikke drive med så mye krevende uansett, og dette sparer deg dessuten for flere tusenlapper.

Dell XPS 13 9300
Superkompakt Windows-alternativ.

Dell XPS 13 9300

Dells XPS 13 er en av de aller beste Windows-baserte bærbare, med fortsatt god ytelse, et enda mer kompakt design og svært høy byggekvalitet. Skjermen er "like god" som hos MacBook Pro 13, med syltynne rammer, og du får egenskaper som ansiktspålogging, WiFi 6 og "ren" Windows 10-installasjon. Dobbelt så mye lagring er også greit å få med seg, alt for en "tusing" mindre. Tastene er imidlertid litt grunnere, og pekeplaten er som alltid ikke helt på høyde med den Apple-brukere er bortskjemte med.

Huawei MateBook X Pro 512GB (2020)
Rimeligere Windows-maskin, men med «Mac-vibber»

Huawei MateBook X Pro 512GB (2020)

Windows-maskinen som gir mest MacBook-vibber av alle som ikke er fra Apple heter MateBook X Pro. Her finner du den samme svært gode byggekvaliteten, en strålende skjerm og et raskt og godt tastatur. I tillegg har maskinen flere ulike tilkoblingsporter, lengre batteritid og god nok ytelse for de aller fleste oppgaver, selv om den er svakere enn MacBook Pro-en. For mange kan det være et poeng at maskinen er 4000 kroner rimeligere.

annonse