På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Hands-On Sigma 30mm f/1,4
Mange av de store fotoprodusentene var fraværende på CeBit. Ett hederlig unntak var Sigma som hadde en liten, men velutstyrt stand. De hadde så godt som alle objektivene sine stående så man kunne teste dem på eget kamera. Akam.no benyttet anledningen til å prøve det nye 30mm f/1,4. Objektivet er ennå ikke på markedet, og ikke engang Sigma visste prisen på det. Men det er forventet på markedet i løpet av april.
Siden objektivet har redusert bildesirkel vil det ikke passe på andre kameraer enn de med tilsvarende sensor. På grunn av dette hadde vi forventet et ganske lite objektiv, kanskje på størrelse med Canons 50mm f/1,8. Tvert imot var objektivet overraskende stort. Nå snakker vi ikke stort som i store zoom-objektiver, men det var vesentlig større enn overnevnte objektiv. Likevel vil vi ikke tro at størrelsen vil føles som noe problem for noen.
Objektivet føltes som det var godt bygget. Det var ikke noe slark, og alt var fast og ordentlig. Vi har hatt fingrene våre på en rekke Sigma-objektiver, og en del av dem har byggekvalitet som ikke når opp til originalprodusentenes. Dette objektivet virket i så måte mye bedre, og det var lite å utsette på byggekvaliteten. Hvis det skulle være noe, så måtte det være at omskifteren fra autofokus til manuell fokus virker litt billig.
Autofokusen fikk vi bare testet innendørs i moderat lys. Den var ikke så rask og presis som man ser på en del av Canons USM-objektiver, men med Sigmas HSM-motor, gjør den en ganske bra jobb. Den er stillegående og langt raskere enn objektiver uten USM/SWF/HSM eller tilsvarende. Vi fikk ikke gjort noen omfattende test av autofokusen, så det blir mye synsing. Å skifte mellom autofokus og manuell fokus gjøres med en liten skyveknapp på siden av objektivet, omtrent som på Canons objektiver. Systemet med både skyveknapp og en ”clutch”, som Sigma har på en del av linsene sine har de heldigvis ikke brukt denne gangen.
Manuell fokusering gikk greit, med en fast, på grensen til treg, fokusring. Det gjør at fokusen holder seg når du har stilt den inn. Den store blenderåpningen gjorde søkeren lys, noe som forenkler manuell fokusering.
Objektivet vi prøvde var offisielt en dummy, så vi kan ikke si noe som helst om bildekvaliteten, selv om det var mulig å ta bilder med det. Enkelte ting som fokushastighet og –presisjon kan også endre seg noe til det endelige produktet.
Både Nikon og Canon har allerede objektiver med tilsvarende brennvidde, Nikon har for eksempel en 35mm f/2 som ikke koster all verden, men har en blender mindre. De har også en 28mm f/1,4 som koster 17.000 kroner. Canon har, i likhet med Nikon, en 35mm f/2, som er relativt rimelig, og de har også en 35mm f/1,4 som koster 11.000 kroner.
Vi tror at det nye Sigmaobjektivet vil koste rundt 3000 kroner et sted. De nevnte objektivene fra Nikon og Canon er tilpasset 35mm kameraer, mens sigma sitt kun kan brukes på kameraer med sensor i APS-C-format eller mindre.
Det blir spennende å se hvordan objektivet yter optisk.