Tek.no

Test

Canon Powershot G10

19 Des 2008 12:25

Overblikk

Introduksjon

G-serien er Canons mest avanserte kompaktkameraer, og frem til G6 som kom for fire år siden virket det som Canon la all sin ekspertise i designet av disse kameraene – selvsagt gitt begrensningene prisen gir. Kjennetegn var lyssterk optikk, bra ergonomi, bra byggekvalitet, litt mer vidvinkel enn mange konkurrenter, RAW-støtte, vridbar skjerm og blitssko. Etter G6 tok Canon en pause, og da G7 ble lansert for to år siden var det egentlig bare navnet og blitsskoen som var igjen av fra tidligere modeller. Byggekvalitet var riktignok også bra, men det er den på mange andre modeller også.

I fjor kom G9, og da fikk vi tilbake RAW-støtte og ergonomien var marginalt forbedret. Nå er G10 her og selv om kameraet fortsatt er ganske firkantet, har grepet blitt ytterligere litt forbedret. G10 har også fått bedre vidvinkel, men vridbar skjerm og god lysstyrke mangler fortsatt.


Selv om vi liker å sammenligne dagens G-modeller med G6 og kommentere finessene som er borte, så er det ingen tvil om at G-serien likevel er blant de beste kameraene i klassen. Vi var rimelig fornøyde da vi testet G9 i fjor, og G10 er et enda bedre kamera - i hvert fall på papiret. Bedre vidvinkel er positivt, og G10 har fått et ekstra ratt for eksponeringskompensasjon og en ny versjon av Canons prosessor - Digic IV. Oppløsningen er øket igjen fra G9s 12MP til nesten 15MP på G10 og det er en endring Canon godt kunne spart seg.

Konkurransen har blitt hardere siden G9 kom for et år siden. Panasonic lanserte LX3 i sommer og det oppfatter vi som den viktigste konkurrenten. Nikon er også på banen igjen med P6000 som er deres første kompaktkamera med RAW-støtte på mange år. Andre aktuelle modeller er Ricoh GX200 (og GX100 som fortsatt var i salg i november 2008). Sist, men ikke minst har Olympus og Panasonic lansert Micro FourThirds-formatet. Panasonic G1 var første kamera basert på standarden, men G1 er mer et speilrefleksalternativ enn konkurrent til G10. Olympus har imidlertid vist en prototype som virker mye mer kompakt og når det er i butikkene vil nok både G10 og LX3 få hard konkurranse.

Men denne testen handler altså om Canon G10, og vi skal se på hva endringer i optikk, sensor og elektronikk betyr for bildekvalitet og ytelse.

Les hele testen her.

Fysisk

Canon G10 imponerer med bra byggekvalitet, og Canon har forbedret både ergonomi og batterikapasitet siden G9. Objektivet har dessuten fått mer vidvinkel, noe vi ser som en stor fordel selv om det har gått ut over maks tele. G10 er stort og tungt til å være kompaktkamera, og det er en ulempe for de som er på jakt etter et kamera som er lett å ha med overalt.

I bruk

G10 har bra brukergrensesnitt og virker rimelig raskt i de fleste situasjoner. Alt fra full manuell kontroll til programautomatikk, motivprogram og ansiktsgjenkjenning er på plass. Videomodus er litt skuffende med "bare" VGA-kvalitet, mens flere konkurrenter har fått HD-oppløsning. G10 har mulighet for ekstern blits, og Canon lager ekstratutstyr som undervannshus og teleconverter. Canon leverer med en av de beste standard programvarepakkene.

Bildekvalitet

G10 har nesten 15 megapiksler og det gir delt førsteplass i megapikselracet i klassen for kompaktkameraer. Det er en tvilsom ære, men ved laveste ISO-verdier er bildekvaliteten bra med høy oppløsning. Støtte for RAW gir også plusspoeng. På bilder med høy kontrast ser vi ulempen med for mange piksler og begrenset dynamisk omfang. Det er stor fare for utbrente høylys, men problemet er ikke større enn hos konkurrentene. I lite lys er G10 ikke noe førstevalg selv om resultatene er helt OK for denne typen kameraer. Problemet - for G10 - er at Panasonic har gitt sin toppmodell LX3 færre piksler og mer lyssterkt objektiv, en kombinasjon som gir utslag i bedre bildekvalitet i lite lys.

Konklusjon

Bildegallerier

Les også