Tek.no

Test

Test av Mustek gSmart mini 2

Simen Olsen
18 Juni 2002 22:19

Utrolig lite

Etter å ha sett lovende bilder tatt med forgjengeren "gSmart mini" fikk jeg veldig lyst på å kjøpe det. Like etter fikk jeg nyss om at det skulle lanseres i en ny utgave med høyere oppløsning, og bestemte meg for å vente litt til. 3. Juni oppdaget jeg det "på lager" på Pcutstyr.no og bestilte det med en gang. 4 utålmodige dager senere fikk jeg hentet ut kameraet fra postterminalen i Trondheim uten å vente på at det skulle komme på postkontoret mitt dagen etter. (Takk til de ansatte der :-)

Førsteintrykket

Åååååå så lite og sexy !! Dritkult, tenkte jeg. Like utålmodig startet jeg oppladingen av batteriet. Her er noen bilder for å illustrere størrelsen:

Forventninger

Jeg kjøpte kameraet med den hensikt at det skulle være et enkelt på-sparket-, party- og allroundkamera. Forventningene var dermed at det skulle fungere til mitt bruk selv om det er forholdsvis billig, har lav oppløsning og sikkert ikke gir de skarpeste bildene. En fordel er jo at jeg ikke ender i økonomisk ruin om jeg skulle miste det, og må kjøpe nytt. En annen fordel er at det er så lite at jeg kan ha det med over alt uten at det er til bry. Man kan f.eks. tørre å ta med kameraet på byen uten å være redd for det. Størrelsen gjør at det får plass i enhver lomme (selv en liten mobiltelefon er langt større).

Her er noen nærbilder av det nye leketøyet mitt:

Den første testen

Tre timer senere var batteriet fullt, manualen lest grundig, og kameraet klart for den første testen. Jeg knipset fort noen bilder. Her er noen av dem:

Som dere ser var ikke bildene helt klare, men jeg tenkte at dette kunne forbedres med litt øvelse. (Øvelse i å holde kameraet i ro, bruke riktig avstand til det jeg tar bilde av, bruke riktige lysforhold osv.).

Etter å ha lekt med og testet kameraet under mange forskjellige lysforhold, har jeg funnet frem til en del svakheter og styrker ved kameraet. For å ta de positive først, her er et lite galleri over noen bilder jeg synes ble bra. Klikk på bildene for større versjoner:

Det finnes ikke noen autofokus på kameraet, kun innstillingene vanlig og makro. Etter en del eksperimentering med bilder av et målebånd på langs fant jeg ut at makro-innstillingen fungerer best i en avstand på 50-70cm, og vanlig innstilling fungerer best på over 1,5m.

Videofunksjonen hadde jeg lave forventninger til, men ble positivt overrasket. Jeg satte kameraet i vinduet og filmet et tordenvær som gikk forbi. Jeg fikk ikke med noe lyn, men en lang og ganske stillestående sekvens. Lite forandringer i bildet gjorde at videoklippet tok liten plass, kun 11,8MB på 4 minutter og 19 sekunder. Jeg ville teste litt mer action og tok med kameraet på sykkeltur ned en humpete bakke. Slik ble det (6 MB/50 sekunder).

Dette betyr at kameraet er i stand til å ta opp 2-6 minutter med video avhengig av hvor lett filmklippet er å pakke. Eneste ulempen med denne funksjonen er at det var litt plundrete at man må innstallere en kodek fra CDen for å få spilt klippene av i mediaplayeren. Her er det som sto i egenskaper for filen: "320 x 240, 12 Bits, 502 Frames, 9.989 Frames/Sec, 119 KB/Sec, SP5X_32.DLL"

Og så kommer vi til svakhetene:

Her har jeg prøvd å ta bilde av en edderkopp som hang utenfor vinduet med makro-funksjonen. Jeg bommet på avstanden og det ble uskarpt, men det er ikke poenget her. Poenget er at bildene ble tatt under de samme lysforholdene (ved solnedgang). Tydeligvis justerer kameraet lukkertiden etter lysstyrken i midten av bildet. På bildet til venstre er det himmelen som er i midten. Siden lyset er mye sterkere der enn ellers, blir alt annet så godt som sort (også den hvite murveggen nederst på bildet).

På det andre bildet har jeg siktet litt lengre ned og dermed justerer kameraet seg etter den hvite veggen. Stripen med himmel oppe på bildet mister fargene og blir alt for lys.

Det siste bildet er tatt midt på dagen. Kameraet justerer lukkertiden etter himmelen som er så lys at alle fargene på bebyggelsen og bakken blir alt for mørk. Det "dynamiske området" er altså for lite. Kameraet takler altså ikke så store forskjeller i lysintensitet.

Bildet til høyre er tatt når jeg går. Kameraet beveger seg når jeg humper og går bortover. Bildet leses tydeligvis av CMOS-brikken linje for linje. Siden dette går ganske tregt (på ca 1/15 sekund) vil ikke bildet være helt det samme når CMOS-en begynner å lese, som når det er nesten ferdig med å lese det. Kameraet vil ha flyttet seg i mellomtiden, og resultatet kan se ganske skjevt ut.

Bildet til venstre er tatt med makro i feil avstand til edderkoppen og derfor uklart. Men poenget er heller ikke her uklarheten. Se hvor mørkt bildet er i kantene og de rare hvitfargene murveggen i bakgrunnen får. Fargene er ikke bare unøyaktige, men også forskjellig mellom midten og kanten av bildet.

Bildet til høyre er tatt på kjøkkenet med litt dårlig lys, men det var slett ikke så mørkt som det ser ut på bildet.

Bildet til venstre er tatt i motlys.

Her er kanskje svakheten mer den som står bak kameraet enn selve kameraet. Blasse farger ble det i hvertfall.

Her ser man noen streker på skjermen som kommer av en effekt som at skyldes at oppdateringsfrekvensen på skjermen sammenfaller med en multippel av den til CMOS-brikken i kameraet.

Når det gjelder valgene av oppløsning; 640x480, 1280x960 og 1600x1200 så fant jeg ut at bildene ikke ble noe bedre i den interpolerte oppløsningen 1600x1200 enn de ble i 1280x960. Bildene tok bare større plass på minnekortet. Hvis man vil skalere de opp senere er det er det sikkert bedre å gjøre det via programvare (f.eks Adobe Photoshop). Den minste oppløsningen 640x480 syntes jeg ble litt for lite. Man får riktignok plass til flere bilder i minnet, men jeg hadde ikke lyst til å ofre mer bildekvalitet for å få plass til flere bilder. Alle bildene her er i oppløsningen 1280x960.

Demontering

Så hvordan har de klart å få det så utrolig lite? Jeg ble nyskjerrig, og åpnet kameraet. Jasså, sånn ser altså et mikrokamera ut inni:

På forsiden ser man at linsesystemet er festet med en plastramme over CMOS-brikken, en rød batteri-LED, lukker-knappen, to mikro-brikker, USB-porten og batteripakken til venstre. Batteriet har påskrevet 160mAh og 3,7v.

På baksiden ligger minnebrikken, displayet, en grønn power-LED, og 4 knapper (ikke vet jeg hva den øverste gjør, siden det ikke er en tilhørende ytre knapp på dekslet. Den hadde i hvertfall ingen synlig funksjon.) Hvis det er noen som lurer... monteringen gikk fint, og kameraet fungerer som før igjen.

OPPDATERING 27/6-2002:
En observant leser ved navn Eskil har funnet ut hva den mystiske skjulte knappen er til. Han hadde problemer med at kameraet/softwaren i kameraet hadde låst seg, da han prøvde ut knappen. Den viste seg å resette/reboote kameraet. Rebooten skjedde uten å slette de bildene som lå i minnet. Kjekt å vite om man skulle få samme problem.

Programvare

Installeringen av programvaren gikk greit på alle de 5 pcene jeg har testet det på (en av pcene hadde fra før noe problemer med USB-porten og fikk ikke kontakt med kameraet). Men det dukket opp ett problem med en av de andre pcene: pcen kræsjer av og til under overføringen av bildene. Jeg må få si at den kjører med Windows Me uten å ha oppdatert drivere etc. på ca 2 år. I tillegg har pcen vært ganske ustabil fra før, så jeg vil ikke legge skylda på programvaren til kameraet.

Overføringsprogrammet "Mustek gSmart mini 2 - Viewer" er ganske elementært, men gjør i hvertfall jobben sin; overfører bilder. Eventuelle justeringer av kontrast, farger, bilderetning osv. må gjøres med andre programmer.

"Ulead Photo Express 4.0 My Custom Edition" gjør jobben, men er nok litt for "brukervennlig". Med det mener jeg at det nok er for enkelt og har for få muligheter for de fleste som leser denne siden. Samtidig er menyene ikke så intuitive som de bør være på slike brukervennlige" programmer. Mao. Stryk-karakter på dette programmet.

"Ulead Photo Explorer 6.0" er egentlig en bildefremviser (ala Acdsee), men inneholder også noen enkle muligheter for endringer av bilder: Rotasjon av bilde (valgbar vinkel), klipping av utsnitt, justering av farger/kontrast og konvertering av bildeformat mm. Det inneholder litt færre funksjoner enn Ulead Photo Express, men er enkelt og greit å jobbe med for de som nøyer seg med enkel justering av bildene.

"iMira" Er en nett-tjeneste som følger med de to ovenstående programmene. Det kan brukes til å laste opp bilder slik at du kan dele fotoalbumet ditt med venner på nettet uten å måtte sende de i form av epost.

"Ulead COOL 360" er nok den morsomste programvaren som følger med. Med den kan man sette sammen en rekke bilder til et stort panorama-bilde eller et 360°-bilde. Det er faktisk veldig enkelt og bruke samtidig som det har muligheter for en del egne justeringer. Se eksemplet her:

Bildene kan lagres i mange forskjellige formater. Noen av formatene må man ha en eget program for å vise. Dette følger selfølgelig med: "Ulead COOL 360 Wiever".

gSmart mini 2 kan også brukes som web-kamera, men den funksjonaliteten har jeg ikke testet ut ennå.

Les også